vragen over net geplaatste kronen/brug

Author:
Mira58
Posted:
do, 07/19/2007 - 20:33
Gisteren heeft mijn tandarts mijn 2 kronen en daartussen en brug na een heftige discussie tijdelijk vasgezet. Hij wilde alles gelijk vastlijmen, volgens hem was alles goed. Hoe durfde ik zijn werkwijze te bekritiseren?! En niet vertrouwen! Hij was echt boos op me!

1. De noodkroon/brug kreatie is 10 dagen geleden losgeraakt. Ik belde op de dag gelijk naar de praktijk maar volgens de assistente hoefde ik niet te komen om de noodkronen weer vast te zetten.
De plaatsing van de kronen was heel pijnlijk. De tandarts zei dat ik terug had moeten komen nadat de noodkroon was losgekomen, en het tandvlees is een beetje dichtgegroeid, daarom had ik pijn.
IS EEN NOODKROON NU WEL OF NIET NODIG? Ik had er wel last van zolang hij er op zat

2. Mijn nieuwe kronen hebben een veel te "bolle" oppervlakte, daardoor kan ik veel moeilijker kauwen. De kauwvlak snijdt dus niet, ze zijn net 2 stompen.
Dit heb ik gelijk aangegeven. hij wilde niet eens begrijpen waarover ik praatte. Daarvoor had ik kiezen met scherpe randjes, volledig in elkaar passend met de kiezen boven. Nu raakt de echte bovenkies net de onderste kroon maar sluit niet in elkaar.
IS DIT ACCEPTABEL?

3. De brug sluit niet goed aan, aan de binnenkant is hij heel kort, er onder blijft alles vastzitten. De tandarts zei dat dat altijd het geval is bij een brug.
IS DAT ZO?

4. De brug hangt niet in de juiste hoek, te lang, wijst een beetje naar mijn wang toe. Er zit zeker 1 mm afstand tussen tandvlees en brug, waardoor etensresten erdoor worden geperst, eronder. Na elke hap heb ik de neiging om de etensresten er uit te peuteren, heel storend. De tandarts heeft gelijk aangeboden om wat van de lengte af te halen, maar dan krijg ik een zwarte onderkant en de porcelein wordt beschadigd door slijpen en de rest van de probleem zal niet oplossen.
WAT MOET IK DOEN?

Omdat hij zo boos reageerde gisteren, durf ik dit allemaal niet te vertellen.
Hoe kan ik dit aanpakken? Willen jullie me alsjeblieft helpen?

Alvast bedankt!

Mira
Newtan

Boos is machteloos.
Wat is er zo erg dat hij dat niet kan verhelpen??

Het tijdelijk vastzetten is een goede zet. dan kun jij de zaak evalueren en hij kan de brug eventueel laten corrigeren bij het tandtechnisch lab. Dat is beter dan zelf slijpen.
zo, 07/22/2007 - 18:24 Permalink
Mira58

Het is zijn werkwijze, heeft hij verteld, Frank! 1e zitting slijpen, 2e zitting vastplakken. Maar omdat ik echt een pechvogel ben op medisch terrein, wilde ik voorzichtig zijn. Ik begrijp zijn reaktie ook niet. Nou, ja, het kost hem weer tijd, en vast is vast, dan is hij van dat gezeur van de patient af...

Maar, nu heb ik een andere probleem! Mijn brug is net losgeraakt tijdens het eten, bijna doorgeslikt!!! Nu zie ik dat onder de brug het tandvlees helemaal opgezwollen is, met een rode stip bovenop! Rondom de 2 kronen ook geirriteerd tandvlees! Alles was in orde voordat is met de behandeling was begonnen, nog nooit tandvleesontsteking gehad tot nu toe!
Ik heb elke avond grondig gepoetst, geflost, ook onder de brug (met superfloss) Wat is er aan de hand?
zo, 07/22/2007 - 18:40 Permalink
robinson

Elk nadeel heeft zijn voordeel.
Terug naar de tandarts, uitleggen wat je dwarszit.
Afdruk met brug in situ-----> tandtechnieker------>
passen----> goed, tijdelijk plaatsen, niet goed, opnieuw aangeven aan TT.
Enige wat tandarts hoeft te doen is noodbrug herplaatsen( als deze nog aanwezig is) of noodbrug maken.(ook zo gedaan).
zo, 07/22/2007 - 19:38 Permalink
Mira58

Frank en Robinson,

Heel erg bedankt voor jullie reaktie!
Mijn TA zei dat hij geen tijd voor me had om al mijn vragen te beantworden! Hij heeft me ook les gegeven van de kosten wat hij maakt bij een brug (boeit me niet, sorry), en dat opnieuw maken en/of corrigeren is niet nodig.
Hij bleef bij zijn standpunt dat de brug goed gemaakt was, er is geen reden om hem terug te sturen naar de TT en ik kon wel voor een second opinion gaan of naar een andere tandarts maar de brug is goed, dus ik moet de 1300 euro wel betalen. En hij gooide mijn brug in de wasbak....

IK HEB DIT NOG NOOIT MEEGEMAAKT! Het wordt daar niet geluisterd naar de patient, de tandarts is de koning. Mond open, mond dicht, betalen....

Ik voelde me echt beledigd. De situatie was: nu laten vastplakken of nooit meer mogen terugkomen, wel alles betalen. Ik heb dus huilend toegestemd om het vast te plakken. Nu heb ik een brug dat geen contact maakt met mijn kies boven, mijn beet is dieper (laag zittende kronen kunnen altijd geplaatst worden!!) en onder de brug blift alles vastzitten want hij sluit niet goed om het tandvlees, te ruim.
Ik denk dat ik dit toch maar ergens moet melden maar eerlijk gezegd ben ik niet zo een type.
Ja, het is een triest verhaal!
di, 07/24/2007 - 19:40 Permalink
Newtan

Hij gooide zijn brug in de wasbak. Ik was zó weggelopen.
Je had 'm toch nog niet betaald?
Zou ik nu ook niet doen. Je bent gechanteerd en bedreigd.
di, 07/24/2007 - 20:36 Permalink
Mira58

Klopt, Frank!

Maar het kunstwerkje zit nu wel in mijn mond.... Ik kon op dat moment echt niet meer helder denken.
Nu heb ik denk ik 3 mogelijkheden
1. Verkeerde brug jaren gebruiken met elke dag ellende wat etensresten betreft (trouwens, ik las bij een o.werp op 14 juli over hetzelfde probleem)
2. Second opinion, wat heel lastig is, want (tand)artsen geven in het algemeen niet graag een getuigschrift over een ander zijn prutswerk, of vergis ik me?
3. Officieel klacht indienen bij de Medisch Tuchtcollege (?), maar ook dat is zenuwslopend process en ik ben niet goed in assertiviteit en klagen.

Ik heb trouwens nog niet betaald.
di, 07/24/2007 - 20:57 Permalink
robinson

:o
Tweede mening, situatie laten beoordelen.
(Zou een tandarts zoeken buiten de regio.
Bij een tweede mening hoef/moet je geen namen noemen.
Als ik een tweede mening geef wil ik nooit weten waar de patient vandaan komt.}
Zou aangetekende brief sturen naar je tandarts met je bezwaren,
vertellen dat je niet accoord gaat met de gang van zaken, dat je een afspraak gaat maken voor een tweede mening en pas wenst te betalen alles in orde is.
Zou wel het bedrag vast op een derde rekening betalen, als bewijs van goede wil.
di, 07/24/2007 - 22:42 Permalink
Newtan

Over dat in de wasbak gooien, dat geeft nog wel eens problemen, dat er later mogelijk porselein van de brug afbreekt. Dat is een risico waar de tandarts je extra aan heeft blootgesteld. En repareren is bij dit soort plaatsen, bij de kiezen, haast onmogelijk.

In ons vak noemen we dat onwaardig gedrag.
wo, 07/25/2007 - 12:23 Permalink
mecánico para …

Ik snap dat soort gedrag ook niet. haastig, ongeduldig en niet geremd door enige vorm van zelfreflectie. heel apart allemaal. Met name "gooit brug in wasbak" riekt naar overspannen gedrag.
kortom, wat een sukkel dat ie zich zo laat gaan/kennen.
wo, 07/25/2007 - 15:00 Permalink
Mira58

Bedankt voor jullie mening. Ik ben er nog steeds niet overheen, vooral omdat de brug zo tegen mijn wang drukt, ik voel het constant.
Op 1 augustus heb ik een afspraak kunnen maken voor een second opinion in de vorm van een consult. Veel praktijken zij gesloten i.v.m. vakantie of pas een plek in september (of ze willen geen 2e mening geven...)
Maar de assistente ze dat de arts alleen mondeling zijn mening zal geven. Schiet ik wat op hiermee? Ok, dan krijg ik te horen hoe het zit, maar wat doe ik daarna als de brug toch niet voldoet aan de normen?
Teruggaan en vertellen wat een andere arts heeft gezegd zal niet helpen.
wo, 07/25/2007 - 18:45 Permalink
Mira58

Gisteren ben ik voor sec.op. bij een zeer vriendelijke tandarts geweest. Hij schreef ook een briefje over zijn bevindingen:

“Klinisch onderzoek:
- geen contact met antagonisten (tot een millimeter inter/occlusale ruimte).
- Linguaal van de dummy is de vormgeving te hol gemaakt waardoor voedselimpactie ontstaat.”
Mondeling heeft hij nog toegegeven dat de dummy inderdaad heel lang was aan de voorkant en hij was niet naar het tandvlees gebogen. Hij heeft me ook verteld dat dit een ouderwetse brug was dat in de praktijk van nu weinig meer toegepast wordt.

Dat mijn brug geen contact maakte, moest mijn tandarts zelf ook gezien hebben, toch? Ik heb nu veel meer ellende MET brug dan zonder wat eten betreft. (en ook praten, want als mijn wang beweegt, voel ik hem prikken.)

Ik ben nu bezig om een klachtenbrief te schrijven. Ik zal hem aangetekend opsturen naar de tandarts. Ik heb alles beschreven er in, ook zijn gedrag. Ik wil hem ook mededelen dat ik de kosten niet wil, zal en kan betalen, want ik moet een nieuwe tandarts zoeken, alles laten slopen en opnieuw laten maken. Ik zie er erg tegenop! Het is heel belastend voor me, niet alleen psychisch maar ook financieel, want nu komen ook nog de kosten van het slopen er bij.
Kan de toestand van mijn kiezen hierdoor verder achteruitgaan? Hoe belastend is het afhalen van de kronen?

Ik wil en durf niet meer bij hem op de stoel zitten, dat is wel begrijpelijk.

Ik bedank jullie alvast voor de geruststellende worden en voor jullie verdere adviesen.
do, 08/02/2007 - 20:18 Permalink
Newtan

Het overmaken, c.q. slopen is een klein risico. Maar doorgaans valt het mee. Vraag wel even of de tandarts in kwestie het nodige aan bijscholing heeft gedaan. Dat mag ook telefonisch aan de assistente. Iemand die de nodige certificaten heeft behaald, kijkt niet op van zo'n vraag, integendeel (we zijn er vrij trots op).

Als je toch met de brief bezig bent, schrijf dan ook dat je de kosten van een eventuele wortelkanaalbehandeling vanwege schade aan de kiezen ook bij hem zult claimen.

Kost tussen de 300 en 450 euro per kies.
Die kans is niet veel groter dan het risico wat je oorspronkelijk liep overigens.
vr, 08/03/2007 - 01:01 Permalink
Mira58

Zeer bedankt, Frank, voor je advies. Je hebt me heel veel geholpen!

Mijn brief is opgestuurd, ik ben beniuwd naar zijn antwoord. Ik hou je (en anderen) op de hoogte.

Voor omaatje lief:
Vandaag heb ik een waterpik (snoerloos) gekocht. Tja... Het is misschien even wennen. Het water loopt me aan alle kanten uit mijn mond, het richten is ook niet eenvoudig met het spuitje, maar het vervelendste vind ik dat ik de reservoire 4/5 maal aan moet vullen. Hij raakt heel snel op. Misschien heb je dit niet bij een apparaat met snoer.
za, 08/04/2007 - 17:35 Permalink
omaatje lief

Hi Mira, goed dat je een waterpik hebt gekocht. de snoerloze uitvoering ken ik niet. die met met snoer hoef ik niet bij te vullen, ja als je lang wil spoelen misschien ,maar vlgs mij is het voldoende 1 bakje water. laat je weten hoe het afloopt met die brug? :o :smt006
za, 08/04/2007 - 21:16 Permalink