Vraag over occlusie

Author:
dj
Posted:
ma, 10/04/2004 - 21:47
Ik zit me iets af te vragen over de preciese definitie van occlusie. Ik ben bekend met het verschil tussen "toestand" en "hoedanigheid" bij occlusie.

Als de onderkaak in vertikale richting dichtgebeten is zodat de gebitselementen op elkaar staan is er sprake van occlusie (toestand).

Als de kaken nu niet vertikaal dichtgebeten zijn (geen volledige elevatie) maar er wel zijwaartse (excursieve) of voorwaartse (protrusieve?) beweging is, zodanig dat bv hoektanden of snijtanden kontakt maken, is er dan sprake van occlusie?
de digitale tandarts

De officiele definitie van occlusie is het volgende:

De statische contactrelatie van de gebitselementen van de onder- en bovenkaak, die ten gevolg van de neuromusculaire controle van het kauwstelsel totstandkomt.

Je bijt echter niet altijd op dezelfde manier dicht zo zijn er verschillende occlusie's, bijvoorbeeld de occlusie waarbij de tanden en kiezen maximaal contactmaken: de maximale occlusie (MO) of de positie waarbij de kaakkopjes zich midden in de kaakkom bevinden (meestal meer naar achteren dan MO) de Retruded Contact Postion (RCP).

Wanneer je het schuiven (dynamisch contact) van de tanden en kiezen over elkaar wilt benoemen maken wij gebruik van de term articulatie. Een bekend voorbeeld is hoektandgeleiding waarbij tijdens het naar links of rechts schuiven alleen de onderhoektand schuift langs de binnekant van de bovenhoektand; de hoektand dicteert dan de geleiding. Bij problemen met kaak-kauwstelsel werd vroeger altijd uitgebreid naar de occlusie en articulatie gekeken en tevens was de therapie gericht op verbetering hiervan, bijv. door aanbrengen van hoektandgeleiding of het verschil tussen MO en RCP te verminderen/op te heffen.

Dit zijn onderwerpen waar tandartsen de tweede helft van de vorige eeuw zeer veel boeken over volggeschreven hebben. De afgelopen tien a twintig jaar is dit soort onderzoek echter meer naar de achtergrond geraakt. Enerzijds door veel ontwikkeling op het andere vakgebieden en anderzijds door het besef dat het wat minder belangrijk is dan men vroeger dacht.

Einde college 8)
ma, 10/04/2004 - 22:44 Permalink
Chris888

Wanneer je het schuiven (dynamisch contact) van de tanden en kiezen over elkaar wilt benoemen maken wij gebruik van de term articulatie. Een bekend voorbeeld is hoektandgeleiding waarbij tijdens het naar links of rechts schuiven alleen de onderhoektand schuift langs de binnekant van de bovenhoektand; de hoektand dicteert dan de geleiding.


Als bij het naar links of rechts schuiven alle elementen (3of)4 t/m 8 contact met elkaar blijven maken is dat dan 'groepsgeleiding'? Wordt hoektandgeleiding (nog steeds) geacht beter te zijn dan deze manier van over elkaar schuiven en zo ja, waarom dan??

Chris
vr, 06/30/2006 - 19:16 Permalink
peertje

Hoektand geleiding is niet beter.

Bij groepsgeleiding (een heel rijtje doet mee) is de beweging keurig netjes verdeeld over vele tanden. Bij hoektandgeleiding over slechts 1 boven en onder.
Voordeel van de groep is dat de krachten en slijtage daar over worden verdeeld, nadeel is dat er soms ongewenste trajecten moeten worden genomen omdat de kiezen niet helemaal 100% op elkaar zijn afgestemd.
Voordeel van hoektandgeleiding is dat er een heel duidelijk traject is waarover wordt bewogen. dit geeft eigenlijk zelden stoornisen verderop in het kauwsysteem (gewricht, spieren, pezen etc)
Het vlak waarover wordt gekauwd/bewogen is ook vrij steil.

Wat heeft dat voor consequenties? Bij hoektandgeleiding naar links wordt de rechterzijde vrijwel direct helemaal uit de beweging weggenomen. (naar rechts uiteraard ook, alleen dan doet links niet mee). De kneep van veel articulatie stoornissen zit 'm volgens sommigen in de contacten aan de ANDERE kant van de mond dan waar je naar toe gaat met je onderkaak.
Dus ga je naar links met de OK, dan is rechts de inactief geachte zijde. de balanszijde zogezegd.
Als er wel contact is, maar iet storend (balanscontacten) is er al iets raars aan de hand. Als er zelfs alleen aan de balanszijde contact is (suprabalans) dan klopt er niet echt veel meer van de beweging die je kaak/kaakkopje gaan maken.
Het kopje aan de balanszijde hoort een stukje naar voren en naar buiten te gaan. en dat wordt dan ruw geblokkeerd. daarnaast zijn spieren die inactief zouden moeten zijn ineens actief betrokken.
Dat is niet fijn en levert een ongecoordineerde beweging op, mogelijk een start van foute belasting /slijtage en op termijn vaak klachten in de spieren om en rond je koppie.

Als je een duidelijke groeps geleiding hebt, zonder die contacten is er dus eigenlijk niet aan de hand, echter, bij pure hoektandgeleiding is de controle op die (supra)balans contacten beter te overzien.

Vandaar dat er vaak werd gesteld: bouw hoektandgeleiding in, en geef de spieren een eenduidig traject.

lastig om het 3D voor je neus te zien, een figuur van Posselt laat het openen en sluiten van je kaak in alle richtingen zien, echter het verschil tussen de ene en de andere geleiding moet je aan de hand van modellen bekijken, en dan vanaf de buiten kan van de boog EN de binnenkant.
Is gewoon moeilijk zo voro te stellen.

peertje
vr, 06/30/2006 - 20:44 Permalink
Chris888


Als er wel contact is, maar iet storend (balanscontacten) is er al iets raars aan de hand.


'iets storend' bedoel je hè? niet 'niet storend'.
Ik moest je antwoord wel even een paar keer lezen, maar ik denk nu eindelijk te begrijpen waarom tandarts een jaar geleden geprobeerd heeft pijn in rechterkaakgewricht op te lossen door rechts verstandskiezen uit occlusie te slijpen. Ik heb hier dus een gevalletje groepsgeleiding als gereedschap, en aan de balanszijde bleef bij heen en weer schuiven contact aanwezig tussen de verstandskiezen (links is dat nog steeds zo overigens).

Ik baal er nog steeds van dat die behandeling heeft plaatsgevonden, omdat de verandering bij mij na een jaar nog steeds tics opwekt (daar helpt Satie niet tegen) terwijl het niet de oplossing was van het pijnprobleem.

Pijn is half jaar geleden wel goed verholpen overigens: door vullingen 26 27 36 37 in te slijpen waardoor de links-rechts balans verbeterde. Op mijn eigen verzoek = neee, je mag niet slijpen aan de linker verstandskiezen = en ook niet aan de andere knobbels (= help, straks krijg ik nog meer tics) = super directief = vond ik niet leuk. Maar het heeft wel geholpen.

Uitleg die mijn tandarts gaf was dat ie de rechter verstandskiezen uit occlusie heeft geslepen omdat die mogelijk werkten als een wig en het rechter kaakgewricht daarmee ontwrichtten. Ik heb dat nooit goed gesnapt omdat ik steeds een disbalans tussen links en rechts heb gevoeld, gewoon bij recht dichtbijten, en niet het idee had last te hebben van te hoge verstandskiezen. Maar ik heb hem wel gewoon z'n gang laten gaan want dat ik nog 'geticter' zou worden van de behandeling konden we geen van beiden weten. Toen.

En het ontbreken van hoektandgeleiding is ook ooit ter sprake gekomen in dit kader, maar wat daar wel of juist niet mis mee was snapte ik al helemaal niet. Vandaar de vraag.

Thnx, Chris
vr, 06/30/2006 - 22:05 Permalink
peertje

occlusie en articulatie zijn gewoon behoorlijk complexe stuff weetjewelweetjeniet.

er kan bij dichtbijten (onbelast en bij rust in gewricht) een eerste contact zijn en bij doorbijten een afglijden naar voren. dat eerste contact, de centrale relatie (CR) en het doorgebeten contact de maximale occlusie(MO) liggen soms op het zelfde punt, soms niet. is de schuifrichting recht naar voren..........no problemo. hettraject van 0 tot 1 mm, geen afwijking.
maarrrrrrrrrrrr schuif je van CR naar MO en gaat dat scheef, dus linx of rechts, dan ben je de sjaak. dat geeft een rare spanning en een weinig rustig bengelend kaakkopje in de peesjes en kapsels van het gewricht.
Maybe dat ie dat heeft gecorrigeerd.
nb, als mensen veel en vaak dat soort gemier hebben door die verstandkiezen zeg ik vaak, zij d'ruit of ik of jij eruit. Wat moet een grote meid als jij nah met een verstandskies
:smt006

meestal zijn dat van die raar gevormde bloemkolen met een occlusieprobleem en alles erna, waar je met geen 6 gnossienes doorheen komt qua ontspanning.

daahaaag
vr, 06/30/2006 - 22:34 Permalink
peertje

nee nee nee . het zijn 3 sarabandes, 3 gymnopedies, 6 gnossienes. neem dat nu effe van me aan voor we offtopic worden geoutplaced.

nb, op drie pootjes staan tafels meestal vrij wankel, dus......laat je gaan, haal er uit
vr, 06/30/2006 - 23:03 Permalink
Chris888

ik geloof je! qua gnossiennes
maarre volgens mij staat een driepoot juist altijd stabiel, ongeacht de ondergrond.
Misschien eentje dan... eruit. hehèè

la Belle Excentrique
vr, 06/30/2006 - 23:08 Permalink
peertje

tuurlijk is een driepoot stabiel, echter......wel eens eenschaap op 3 poten gezien?




Une morceau en forme de poire (moesten er ook 3 zijn)
:smt003
za, 07/01/2006 - 10:14 Permalink
Moon

nee nee nee . het zijn 3 sarabandes, 3 gymnopedies, 6 gnossienes. neem dat nu effe van me aan voor we offtopic worden geoutplaced.


Je geeft het zelf al aan! Schapen op drie poten???
za, 07/01/2006 - 11:46 Permalink
peertje

Ja Moon, tripodisme, of driepooterigheid geeft een schijnbaar stabiel contact. maar waarom hebben dieren dan 4 pootjes?
dus ik sleep Darwin voor de tuchtraad omdat de goddelijke 3-1-heid in het geheel wordt genegeerd door die theorie van 'm
za, 07/01/2006 - 12:03 Permalink
Chris888

@peertje: nah dan laat ik het maar zo:

"It Fryske stamboekdykskiep is bysûnder
It Fryske stamboekdykskiep is unyk
sy dogge wier foar oare skiep net ûnder
mar sy ha de lofteren en de rjochter poatsjes net gelyk

...

sy hâlde harren op it flakke net lang steande
mar sy rinne moai rjochtop op de seedyk"

(van Piter Wilkens, enne: skiep = schaap, dogge = doen, lofteren = linker, rjochter = rechter, flakke = vlakke land, en de rest gaat wel lukken toch?)

@moon: ik ben zo ONtopic!!!
za, 07/01/2006 - 12:04 Permalink
Chris888

@Moon: het kost wel eens wat moeite, maar ik kan ook heel serieuze antwoorden geven.

Dus:

Réponse nouvelle pour le Médecin malgré lui (d.i. fietsenmaker of niet)
nb, als mensen veel en vaak dat soort gemier hebben door die verstandkiezen zeg ik vaak, zij d'ruit of ik of jij eruit.

advies was ook verstandskiezen eruit te laten halen als uit occlusie slijpen had geholpen. Echter: de pijn nam juist enorm toe, ik denk zelf door een slechtere balans, doordat na de behandeling de onderkaak bij dichtbijten juist meer naar rechts schoof dan voorheen omdat ie niet meer werd tegengehouden door de verstandskiezen rechts EN door mijn eigen 'parafunctionele activiteit'. Bij de laatste controle is het verwijderen van de verstandskiezen niet meer ter sprake gekomen.

schuif je van CR naar MO en gaat dat scheef, dus linx of rechts, dan ben je de sjaak. dat geeft een rare spanning en een weinig rustig bengelend kaakkopje in de peesjes en kapsels van het gewricht. Maybe dat ie dat heeft gecorrigeerd.

Ik denk dat dit inderdaad verbeterd is bij de tweede (succesvolle) poging mij van de pijn af te helpen. Maar 't blijft een gevalletje dijkschaap, want links grijpen mijn kiezen veel dieper in elkaar dan rechts. Als ik m'n onderkaak naar links knars gaan rechts m'n kiezen van elkaar, andersom niet.

Zo goed Moon? :wink: Chris
zo, 07/02/2006 - 17:11 Permalink
peertje

a Chris, j'ai cru c'etait un mec sympa mais se révéle une femme courgettetketet.

dan is het nu tijd voor een NTIspalk als de klachten weer terugkomen. inslijpen is zoooooooo 2005.

:smt064
zo, 07/02/2006 - 20:32 Permalink
Chris888

pas mec, mais très sympa! En jawel: het was december 2005.

Ik zal de spalk zeker in gedachten houden, want het zou me inderdaad niks verbazen als de klachten weer 'ns terugkomen.

en waar zijn die smilies van jou mee bezig??

:roll:
zo, 07/02/2006 - 22:16 Permalink
robinson

a Chris, j'ai cru c'etait un mec sympa mais se révéle une femme courgettetketet.

dan is het nu tijd voor een NTIspalk als de klachten weer terugkomen. inslijpen is zoooooooo 2005.

:smt064

En als Chris nu eens een diepe beet heeft??
zo, 07/02/2006 - 22:23 Permalink
peertje

Dan had ze waarschijnlijk hoektandgeleiding
:smt018

goeiemorruguh

:smt078

mijn smailies leiden een heel eigen leven.......echwel
zo, 07/02/2006 - 22:30 Permalink
Chris888

Chris heeft een heel mooi recht gebit! Alsof ze aan het beugelen is geweest. Maar dat is ze niet! Alleen de kiezen zelf zijn diep.

Ze heeft wel eens ijsstokjes gekregen van een tandarts, met een demo voor papa: hoe je dochter te mishandelen met spatels. En die heeft papa in de kast gelegd en die zijn daar pas een paar maanden later weer uitgekomen. Opdat ik daar een bootje van kon maken, voor in een kijkdoos!

Want spatelen...., dat was zoooooooooo, wat zal ik zeggen... 1977??
zo, 07/02/2006 - 22:46 Permalink
peertje

Spatlase riesling is 1977! spatelen is juist door het retrogevoel weer helemaal hip en top of the bill!
kijkdozen ook trouwens. (er komt iets offtopics op dus dat pomp ik gauw weer terug in de hoek)

yeah!!
:smt035
zo, 07/02/2006 - 22:55 Permalink
Chris888

Wat heb ik hier: 2003er Meckenheimer Neuberg Riesling Spätlese, nog IN de kast. Kan ook een bootje in! Eerst leegmaken, jaaaaah
zo, 07/02/2006 - 23:01 Permalink
Chris888

haha geweldig, even knippen en plakken uit NTVT september 2002; 109: 358-362 (kan het echt niet laten):

In de jaren dertig van de vorige eeuw formuleerde de Gnathological Society of California op basis van nieuwe inzichten criteria voor occlusieherstel. Het uitgangspunt was de centrale occlusie die zonder speling in driepunts occlusale contacten (tripodisme) werd vastgelegd (point centric).

ik ben niet de enige die gaat voor driepoterigheid, al ist wellicht zoooooo jaren dertig.
wo, 07/12/2006 - 00:07 Permalink
Chris888

dan is het nu tijd voor een NTIspalk als de klachten weer terugkomen. inslijpen is zoooooooo 2005.


hmm, je pense j'ai ronger une petite fissure transversale dans le 3.6...
wo, 03/21/2007 - 10:32 Permalink
dj

Hmm ik had wel gehoopt dat dit topic een zacht einde zou vinden, aangezien ik niet meer zo gelukkig ben met de topicstart. IJdele hoop dus :).
wo, 03/21/2007 - 11:58 Permalink
Chris888

@dj: tja, misschien kan een moderator je helpen? En je eigen bericht kan je zelf verbouwen.
@mec: vertraagd, dat zo'n scheur zich langzaam een weg baant door het glazuur. Mnee, gaat niet lukken.
wo, 03/21/2007 - 12:06 Permalink