voor en napijn wortelkanaal behandeling en fotos

Author:
tante kies
Posted:
za, 02/05/2011 - 16:05
Hallo

1 feb. ben ik bij de tandarts geweest omdat ik vreselijke kiespijn had. Hij keek even en ik kreeg meteen verdoving en mocht even wachten. Omdat de verdoving nog niet werkte kreeg ik nog best veel verdovingen en ook in mijn pockets, want het was ontstoken en werd een wortelkanaal behandeling. Die verdovingen in die pockets ...mijn god wat een afschuwelijke pijn. Maar goed je laat alles toe voor verlichting van de durende pijn. Binnen 10 minuten was de behandeling klaar en ik zou na 3 weken weer terug moeten komen. Toen thuis de verdoving uit was gewerkt heb ik zitten janken van de pijn en heb meteen pijnstillers geslikt. 2 dagen later weer gebeld en ik mocht even langskomen om het te laten bekijken. Dit was bij een collega. De eerste had geen fotos genomen en deze ook weer niet. Hij heeft de kies weer open gemaakt en weer de zelfde behandeling gedaan nu zonder verdoving omdat de hel van de pockets verdoving nog vers in mijn geheugen lag. Het begin viel mee, maar het einde was weer een hel. Ik moest in de wachtkamer even bijkomen en heb meteen pijnstillers genomen. Ik vroeg me af waarom er geen fotos gemaakt waren en met alle moed die ik had verzamelt (je voelt je al zo nederig en klein) ging ik terug en vroeg waarom dit zo was? Hij zei: die zijn eergisteren toch gemaakt en keek naar het lichtscherm waar een fotos van dezelfde kies stond. Dus ja die was gemaakt, maar wel 5 maanden terug en daar was toen nog niks op te zien. Hij dacht dus dat de collega die eergisteren had gemaakt.
Ik wist niet veel te zeggen en toen zei hij dat ik hem kon vertrouwen en dat fotos ook niet alles zeggen. Hij werkt al 40 jaar als tandarts, dus heb dan maar de moed omer tegenin te gaan.
De pijn is gebleven en de zwelling ook.....maagpijn van de pijnstillers en er geen vertrouwen meer in. Wat nu???
Van Leeuwen

Bij een acute pijnklacht veroorzaakt door een ontstoken zenuw wordt tijdens de eerste behandeling zoveel mogelijk van dit ontstoken weefsel verwijderd; dit wordt het ruimen van de kanalen genoemd.
Het gebeurd regelmatig dat tijdens deze eerste behandelig niet al het ontstoken weefsel verwijderd wordt; dit kan aanhoudende pijnklachten geven. Vaak gaat dit achtergebleven weefsel na een bepaalde tijd vanzelf dood en verdwijnen de pijnklachten (bij het vervolg van de wortelkanaalbehandeling zal dit dode weefsel natuurlijk wel uit de kanalen verwijderd worden). Soms wordt een kies nogmaals geopend en worden de kanalen nogmaals gereinigd (voordat de wortelkanaalbehandeling na een aantal weken wordt afgemaakt).

Wanneer wel al het ontstoken weefsel uit de kanalen verwijderd is kan de pijn ook nog een tijd aanhouden omdat er vaak ook sprake is van ontstoken weefsel aan de wortelpunt in de kaak. Wanneer de tandarts al het ontstoken weefsel uit het kanaal verwijderd heeft, zal het ontstoken weefsel aan de wortelpunt vaak vanzelf genezen; maar ook dit kan weer gepaard gaan met pijn.

Met de huidige technieken is het eventueel mogelijk om een wortelkanaalbehandeling zelfs geheel zonder rotgenfoto's uit te voeren. Wanneer het duidelijk is dat er een wortelkanaalbehandeling zal moeten plaatsvinden kan het handig zijn om de vorm van de wortel te bekijken; dat kan eventueel ook op oudere foto's.

Mijn advies is om toch even contact op te nemen met uw tandarts en de klachten uit te leggen; uw tandarts zal met u kunnen bespreken wat er het beste gedaan kan worden.
za, 02/05/2011 - 23:13 Permalink
tante kies

Hallo

Bedankt voor de snelle reactie. Lekker zo'n duidelijke uitleg. Weer bellen naar mijn tandarts vind ik best moeilijk omdat je dan ongeduldig of je jezelf over vind komen als een zeur.

Wat ik me af vraag over de fotos is dat ....de ontsteking kan natuurlijk ook doorgegaan zijn naar andere kiezen ernaast. Ik voel mijn kroonkies die ernaast zit nu ook steeds pijnlijker worden bij aanraking. En daar komt ook bij dat ik me geruster had gevoeld als ik weet dat er niets over het hoofd wordt gezien. Daar maak ik me zorgen om en dat vind ik moeilijk om dat met mijn tandarts te bespreken.

Groetjes
T.K.
zo, 02/06/2011 - 08:46 Permalink
tante kies

Sorry hier nog een stukje.
Ik kan de hele week ook al moeilijk eten omdat de kies te hoog is geworden na de behandeling. Op het moment zei de tandarts dat het goed was, maar ik voelde het pas daarna. Dus als ik nu met de andere kant eet dan komt die pijnlijke kies toch tegen de andere kies aan zodat ik een vreselijke pijnscheut krijg. Dus elk hapje moet ik heel voorzichtig eten en harde dingen gaat sowieso niet Nou als ik dat dan ook nog aan de tandarts moet vertellen.... ik ben er geen held in merk ik en ik kan in het dagelijkse leven best voor mezelf opkomen, maar in dit geval....
zo, 02/06/2011 - 08:51 Permalink
Romy32

Ik voel mijn kroonkies die ernaast zit nu ook steeds pijnlijker worden bij aanraking.

De pijn van de kies kan uitstralen, waardoor het lijkt of ook de kies ernaast pijn doet.

Sorry hier nog een stukje.
Ik kan de hele week ook al moeilijk eten omdat de kies te hoog is geworden na de behandeling.......
........Nou als ik dat dan ook nog aan de tandarts moet vertellen.... ik ben er geen held in merk ik en ik kan in het dagelijkse leven best voor mezelf opkomen, maar in dit geval....

Dit kunt u makkelijk aan uw tandarts vertellen hoor. Een kies die te hoog is, is erg vervelend. Ook uw zorgen over de uitstralende pijn, en de niet gemaakte foto moet u gewoon uitspreken.

Het is voor een tandarts vaak juist prettig als patiënten meedenken. Hij kan niet voelen wat u voelt, en als u zich zorgen maakt maar er niets over zegt, kan hij niet weten wat er speelt.

Gewoon doen, wat kan u gebeuren!
zo, 02/06/2011 - 10:34 Permalink
Van Leeuwen

Nog even een korte uitleg over de 'te hoge' kies; Een kies zit vast in de kaak met allemaal kleine vezeltjes die dus vanaf de kies naar het kaakbot lopen. Dit betekend dus dat de kies niet muurvast in de kaak zit maar dat er altijd een klein beetje bewegingsmogelijkheid is (dat is minimaal aangezien het om erg korte vezeltjes gaat). Wanneer er sprake is van een zenuwontsteking is er ook vaak sprake van ontsteking aan de wortelpunt (zoals al eerder uitgelegd). Deze ontsteking heeft ruimte nodig en druk de kies een beetje omhoog waardoor deze te hoog aanvoelt.

Wanneer de ontsteking weg is zal de kies weer op zijn oorsprorkelijke plaats komen.

Let op; het kan ook zijn dat de noodvulling van de tandarts wat aan de hoge kant is.

Het is dus inderdaad verstandig even uw tandarts te bellen. Zelf vind ik het ook altijd erg fijn wanneer patienten bellen wanneer ze nog met vragen en/of klachten zitten.
zo, 02/06/2011 - 11:27 Permalink
tante kies

Dit is goed om het nog even van een tandarts te horen. Ik denk dat best veel mensen hiermee zitten omdat je ten eerste een grote leek bent en denkt dat de tandarts alles weet, dus hij zal het wel goed doen.
En ten tweede omdat je je al zo klein voelt...vooral als je trillend in de stoel ligt van de angst. Dan is het van angsthaas naar mondige patient en dat voelt raar.

Bedankt voor het bericht.
zo, 02/06/2011 - 12:19 Permalink
tante kies

Gisteravond is de zwelling die aan de binnenkant van de kies was gekomen doorgebroken en er kwam pus uit..yak! Maar wat een verbetering zeg. Aan de buitenkant zit nog een zwelling en ik hoop dat die ook doorbreekt.

Ik weet niet of het zo goed gaat omdat dit zo hoort of omdat ik al 3 dagen 2 x per dag spoel met echinaforce druppels en salvia...allebei tegen ontstekingen. Ik zou het echt heerlijk vinden als ik hier gewoon zonder antibiotica doorheen ga en ook mijn kies nog kan behouden. Voor even heb ik goede hoop....

T.K
ma, 02/07/2011 - 13:00 Permalink
Van Leeuwen

Pijn na een wortelkanaalbehandeling wordt vaak veroorzaakt door de druk van de ontsteking in de kaak (deze druk kan niet weg). Omdat deze druk er nu af kan, is de pijn ook direct een stuk minder. Wanneer de oorzaak van deze ontsteking ook weg is zal de ontsteking niet terug komen en is er geen antibiotica nodig. Is de kies nu ook weer wat minder hoog?
ma, 02/07/2011 - 14:46 Permalink
tante kies

De pijn is helemaal weg, dus heb ik geen contact opgenomen met de tandarts. En de zwelling is ook steeds minder geworden.

Wat ziet het leven er toch anders uit zonder kiespijn. Ik ben erg blij dat het is zoals het nu is en ik hoop dat het zo blijft. Als ik geen pijn meer heb wacht ik wel tot 23 feb. want dan heb ik de afspraak.

Jullie alvast heel erg bedankt.
di, 02/08/2011 - 09:27 Permalink
Van Leeuwen

Patiënten denken helaas te vaak dat wanneer er een wortelkanaalbehandeling-start is gedaan dat daarna direct de klachten minder worden maar dat hoeft dus niet zo te zijn zoals u ziet.

Wat u beschrijft is allemaal vrij logisch; u hoeft zich geen zorgen te maken.

Mocht de pijn inderdaad toch weer toenemen (wat ook weleens voorkomt) moet u wel even contact opnemen met uw tandarts.

Ik ben blij dat u zich weer 'beter' voelt!

Gr. Maurice
di, 02/08/2011 - 10:25 Permalink
tante kies

Heel erg bedankt voor de snelle reacties en voor het geruststellen.
Ik ben geen persoon om namen te noemen , dus zou ik nooit de naam van mijn tandarts noemen bij zoiets als dit, maar ikkan me voorstellen met zoveel pijn dat je snelgeneigd bent om de tandarts de schuld hiervan te geven omdat je denkt dat het fout is gegaan. Dus ben heel blij dat jullie voor duidelijkheid hebben gezorgd.

Gr.
T.K oftewel Annette
di, 02/08/2011 - 15:20 Permalink