vleesbobbeltje op de onderkaak

Author:
gram
Posted:
zo, 11/13/2005 - 13:40
Gisteravond heb ik een bobbeltje ontdekt op het tandvlees van mijn onderkaak. Het zit tussen de 2 tanden tussen mijn snijtand en kies in aan de buitenzijde van m'n onderkaak en viel me op tijdens het tanden flossen. Het is ongeveer 2.5 mm dik en als ik het zo zie/voel bestaat het volledig uit vlees en is het geen vochtblaasje. Het doet geen pijn, ook niet als ik erop druk/wrijf. De kleur van dat bobbeltje is hetzelfde als m'n tandvlees. Wat kan het zijn?

Kan dit kwaad? Kan ik hiervoor ook naar de huisarts gaan? Mijn tandarts is namelijk al geruime tijd telefonisch niet meer bereikbaar. Ik heb veel gezocht op internet en er wordt beweerd dat er 50% kans is dat het ook een kwaadaardige tumor kan zijn, waar ik best wel van geschrokken ben. Ik ben 28 jaar en zit niet in de risicogroep van 40 tot 60 jaar. Als ik een wondje heb aan m'n tandvlees, dan gaat dat meestal over in aften.
Geke

Ga maar niet meteen van zoiets slechts uit. De kans daarop is veeel minder dan 50 procent en als er iets kwaadaardigs in de mond voorkomt, komt dit het vaakst voor op de zijkant van de tong of in de mondbodem en niet op de buitenkant van je tandvlees. Het zou ook een fistel kunnen zijn. Het kan zijn dat er een ontsteking bij een van de tanden in de buurt van het bobbeltje zit waar je geen last van hebt of wat je niet voelt. Een tandarts kan dit beoordelen, mocht dat niet het geval zijn en als de tandarts ook de oorzaak van het bobbeltje niet kan ontdekken, kan hij of zij je doorsturen naar een kaakchirurg om het bobbeltje te onderzoeken en eventueel weg te halen. Het is daarom wel belangrijk om op zoek te gaan naar een tandarts. Als je tandarts niet bereikbaar is, kun je misschien bij een noodtandarts langs of via een tandarts bemiddelingsbureau bij een andere tandarts terecht. Je kunt er wel het beste mee langs de tandarts gaan, want zij zijn vaak beter op de hoogte van alle afwijkingen in de mond dan de huisarts.

Heel veel succes en laat maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
zo, 11/13/2005 - 18:08 Permalink
gram

Bedankt voor de reactie. Het is een geruststelling!

Twee tanden verder van dat bobbeltje heb ik een kies die vaak is geboord voor een nieuwe (witte) vulling. Mijn tandarts zei de laatste keer dat hij daar boorde dat er nog weinig marge in zit omdat het dicht bij de zenuwen ligt. Ik heb daar heel soms ook flink veel pijn. Het is dan lichtelijk ontstoken, maar verdwijnt vanzelf na een dag of twee. Aangezien ik al redelijk lang niet meer de tandarts kan bereiken weet ik niet of op die plek inmiddels weer een gaatje is ontstaan. Als ik een gaatje heb, dan is het meestal bij die kies. Misschien is die kies inderdaad gerelateerd aan dat bobbeltje verderop.

Ik bel in elk geval morgen de tandarts op en als hij niet bereikbaar is zoek ik een andere. Ik heb elders op dit forum gezocht en vond de ACTA die je aanraadt in een ander forumtopic. De ACTA van Den-Haag kruist mijn pad als ik naar werk ga, dus dat komt goed uit.

Ik hou je op de hoogte!
zo, 11/13/2005 - 20:46 Permalink
gram

Ik ging vanochtend naar de tandarts (gisteren was hij wel bereikbaar) en het is inderdaad die ene kies die de boosdoener is en dat bobbeltje veroorzaakte. Hij heeft foto's laten maken en die grondig bekeken.

Mijn tandarts zegt dat m'n zenuwen eruit moeten worden gehaald en dat er veel werk te doen is. De kies is helemaal ontstoken tot aan de wortel. Mijn tandarts zegt dat dit vreselijk zonde is omdat mijn gebit op zich goed is. Ook zitten er gaatjes in die kies. Is het doodmaken/verwijderen van zenuwen hetzelfde als een wortelkanaalbehandeling? Een wkb schijnt nogal ingrijpend te zijn, maar is dit ook langdurig? Ik laat het gewoon op me afkomen, als ik maar geen kiespijn eraan overhou en geen kies eruit hoef te trekken. Die kies doet op zich alleen een paar keer per jaar pijn als ik een tijd veel zure dingen eet/drink zoals frisdrank. Verder heb ik er nooit last van.

Begin december heb ik mijn eerste afspraak met hem en later op de maand de tweede. Ik vroeg mijn tandarts of ik nog naar de kaakchirurg moet en hij zegt dat hij dat nog niet weet.

Alvast bedankt voor de info en ik laat nog van me horen.
di, 11/15/2005 - 15:04 Permalink
gram

Ik heb vanmiddag het eerste deel van de wortelkanaalbehandeling gehad. Het waren twee zenuwbehandelingen van twee kiezen. Volgende week moet ik weer terug komen voor de rest. De behandeling ging op zich goed, maar er moet nog heel veel gedaan worden, aldus de tandarts. Vandaag duurde de behandeling ongeveer een uur. Volgende week zal het twee uur duren. Ik heb veel verdoving gehad en de verdoving trekt zelfs tot aan mijn oor dat nog ongevoelig is aangezien de verdoving nog niet is uitgewerkt.

Ik laat van me horen hoe het volgende week gaat.
do, 12/01/2005 - 17:03 Permalink
joek

Fijn Gram, dat je het eerste deel al achter de rug hebt.
Het tweede deel hoeft vaakt niet verdoofd te worden.
Als het echter nog wel gevoelig is, kun je altijd om een verdoving vragen.
Ook doen, hoor. Je hoeft geen pijn te lijden.

Ik hoop dat je nu van deze kies af bent. Het is inderdaad wel jammer als voor de rest je gebit nog prima is.

Groetjes,
Joke
do, 12/01/2005 - 18:49 Permalink
gram

De tandarts gaat de kies niet trekken, maar kronen. Erg jammer vind ik dat, want iedereen wilt natuurlijk het liefst alle tanden/kiezen behouden zoals ze zijn. Mijn verdoving is inmiddels al een paar uur uitgewerkt, maar ik moet zeggen dat het oude gevoel van lichte tandvleespijn er nog is. Het is niet echt pijn, maar een licht knijpend gevoel. Ik heb precies hetzelfde gevoel bij het tandvlees op die plek als voor de operatie, maar dan ietsje gevoeliger. Is het zo dat het tweede deel van de behandeling daar een eind aan maakt?
do, 12/01/2005 - 23:40 Permalink
joek

Dat knijpende gevoel herken ik. Dat had ik ook na een wkb.
De een heeft bijna geen napijn, en sommigen wel twee weken of langer.
Dus maak je niet al te ongerust.

En een kroon is helemaal niet zo slecht, het is juist het behoud van je kies. Ik heb begrepen dat de gemiddelde leefduur wel 15 jaar is.

Groetjes,
Joke
vr, 12/02/2005 - 08:35 Permalink
gram

Hoi Joke,

Ik heb een paar uur geleden het tweede deel van de wkb gehad. Het ging om 2 kiezen. De zenuwen van de kanalen werden eruit gehaald. De kiezen zijn nu gevoelloos, maar het tandvlees eromheen doet nog pijn.

Volgend jaar moeten er 2 kronen op. Ik heb begrepen dat je ongeveer 300 euro voor een kroon van 500 euro vergoed krijgt. Ik laat beide kronen op 1 dag doen. Betekent het dat de verzekeraar per kroon laat declareren, dus 2x300=600 euro vergoedt? Anders moet ik 700 euro neertellen. :cry:

Bij de site van m'n verzekeraar staat er dat ze 300 euro vergoeden bij een maximum van 3 elementen per 2 jaar. Dus dan weet ik niet of het 300 euro per element is of 300 euro per 2 jaar zolang je niet meer dan 3 kronen neemt.

Gaat de fistel trouwens vanzelf weg? De tandarts heeft het namelijk niet verwijderd en ik ben het vergeten te vragen.
do, 12/08/2005 - 12:59 Permalink
joek

Hallo,
Dan van die kronen kun je het beste vragen aan je verzekering.
Het lijkt mij dat je maximaal 300 euro krijgt, maar ik kan het natuurlijk fout hebben.

Wat betreft die fistel: ik heb van tandartsen begrepen dat je lichaam die restontsteking wegwerkt. Zolang de oorzaak is verholpen.
En dat is toch bij jou?

Hoe staat het met de napijn?
Ik heb dat knijpende gevoel erg lang gehouden (weken). Bij een kies was het overigens een slecht teken, want daar was de wkb niet goed gelukt.
Bij de andere is het over gegaan.

Sterkte.
Joke
do, 12/08/2005 - 14:14 Permalink
gram

Hallo,
Dan van die kronen kun je het beste vragen aan je verzekering.
Het lijkt mij dat je maximaal 300 euro krijgt, maar ik kan het natuurlijk fout hebben.


Als ik maximaal 300 euro zou krijgen, dan snap ik niet waarom ze vermelden dat het gaat om niet meer dan 3 kronen per 2 jaar. Ik heb een mailtje gestuurd naar m'n verzekeraar en wacht op antwoord.

Wat betreft die fistel: ik heb van tandartsen begrepen dat je lichaam die restontsteking wegwerkt. Zolang de oorzaak is verholpen.
En dat is toch bij jou?
Hoe staat het met de napijn?


De zijkant van m'n tong doet nog pijn en het tandvlees in de buurt van die kies. De kies zelf is nu al gevoelloos. Tijdens het vullen van de kanalen voelde ik nog op sommige plekken pijn. M'n tandarts zegt dat dat normaal is omdat buiten de kies nog zenuwen zijn. Hij heeft langdurig alles uitgeholt, dus ik hoop dat het zo goed is. Nu ik m'n kaken op elkaar doe en heen en weer wiebel voel ik helemaal niets meer van die 2 kiezen.


Ik heb dat knijpende gevoel erg lang gehouden (weken). Bij een kies was het overigens een slecht teken, want daar was de wkb niet goed gelukt.
Bij de andere is het over gegaan.

Sterkte.
Joke


Bedankt voor het delen van jouw ervaringen. Het is nu eventjes afwachten hoe het verloopt met het tandvlees.
do, 12/08/2005 - 14:25 Permalink
gram

Ik heb zojuist ontdekt dat er aan de zijkant tussen de 2 kiezen nog de tijdelijke vulling zit. Hoort dat zo en gaat het vanzelf weg? Het is bijna niet zichtbaar, alleen als je direct van de zijkant tussen de tanden kijkt. Tussen die 2 tanden zit namelijk een kloof omdat het tandvlees daar een beetje is terug getrokken. Daar werd vorige week dus ook een beetje vulling in gedaan na het eerste deel van de wkb.
do, 12/08/2005 - 19:25 Permalink
de digitale tandarts

Hoe weet je dat het een tiijdelijke vulling is, het zou ook een glasionomeercement kunnen zijn, dit heeft een wat andere kleur als witte vulling (composiet), maar kan zeker aan de zijkant als permanent vulmateriaal gebruikt worden.
Met vriendelijke groet.
vr, 12/09/2005 - 10:22 Permalink
gram

Er zit vrij regelmatig voedsel na een maal in die opening. Een vulling op die plek zou wel veel helpen. Ik heb een afspraak voor 2 kronen, maar die heb ik gescheiden tot 2 afspraken, waarbij de 2e in 2007 gaat gebeuren omdat 't anders financieel nogal zwaar is en de verzekering niet alles vergoed. Is het verstandig om het plaatsen van 2 kronen te spreiden over 2 jaar? Of is het vrij dringend om alle kronen zo snel mogelijk te plaatsen i.v.m. de mogelijkheid dat de kiezen gaan splijten? Ik ben van plan de tweede aan 't begin van 2007 te laten plaatsen.

Zoals altijd, bedankt voor het advies. :wink:
za, 12/17/2005 - 02:17 Permalink