Verstandskiezen laten trekken, ja of nee?

Author:
Noahvdv
Posted:
ma, 06/15/2020 - 17:25
Dag lezers,

Een paar weken geleden ging ik ter controle van mijn invisalign (bitje) naar de praktijk. Een 'preventie-assistent' keek of alles in orde was en constateerde dat mijn bitje niet goed zat. Bovendien liet ik weten dat ik net voor de controle dom was geweest en mijn bitje in mondwater met alcohol had gelegd, het bitje was slap geworden. Ik moest de volgende dag meteen terug komen want dan was ook de 'tandarts voor orthodontie aanwezig' (deze is zover ik weet maar één keer per week aanwezig).

De volgende dag constateert deze tandarts ook dat het bitje niet goed zit maar zij merkt ook op dat sinds het verwijderen van beugel (iets meer dan een jaar geleden), mijn onderkaak is gaan groeien én dat mijn verstandskiezen mijn beet hinderen. Mijn verstandskiezen zijn de eerste kiezen die contact maken bij het op elkaar drukken van mijn kaken, hierdoor staan mijn tanden bij het dichtbijten niet meer perfect over elkaar heen en is er een kleine ruimte ontstaan aan de voorkant. De tandarts vertelt mij dat ik eigenlijk mijn verstandskiezen eruit zou moeten halen om dit te verhelpen. Het probleem met de imperfecte beet zou zich tevens kunnen verergeren. Laat ik hier ook bij zeggen dat ze verder zeggen en hebben gezegd dat er helemaal niets aan de hand is met mijn verstandskiezen. Ik heb er genoeg ruimte voor, ze staan niet verkeerd in mijn mond en ik kan ze goed schoon houden. Het verwijderen van mijn verstandskiezen is in mijn ogen (en ik neem aan ook die van hun) puur voor esthetische doeleinden.

Bij de tandartscontrole die ik ongeveer een week later had (niet de 'tandarts voor orthodontie' maar mijn reguliere tandarts) werd mij ook verteld dat ik eigenlijk gewoon genoeg ruimte heb voor de verstandskiezen en dat ik ze goed schoon houd. Ze zou nog overleggen met de tandarts voor orthodontie en mij later terugbellen.

Ondertussen bleef het erg stil rondom het slap geworden bitje. Ik gaf dit aan bij de receptie en vroeg mij af of er geen haast achter het opnieuw laten maken van een bitje zat of dat ik moest wachten totdat er zekerheid was over het weghalen van mijn verstandskiezen. De receptie zou navragen maar omdat de tandarts voor orthodontie weinig aanwezig is, liet een antwoord lang op zich wachten.

Hierna werd ik wel gebeld door mijn tandarts, wie mij vertelde dat zij had overlegd en mij toch aanraadde om de verstandskiezen te laten verwijderen. We spraken af dat ik hier nog over na zou denken en dat ik terug zou bellen als ik de knoop wilde doorhakken.

Ik heb en had het enorm druk met mijn opleiding en had hierom al een week geen contact meer opgenomen. Plotseling word ik gebeld door de praktijk wanneer ik in het veld bezig was voor mijn opleiding en dus niet kon opnemen. Blijkbaar ging het om mijn bitje dat slap geworden was. Ik belde de volgende dag terug en had meteen ook afspraken gemaakt om mijn verstandskiezen eruit te laten halen.

Nu begin ik daarover steeds meer te twijfelen. Het zit zo: eigenlijk kan geen vezel in mij het iets schelen dat mijn beet iets open is gaan staan. Niemand merkt dit op, ook ik ben het nooit opgevallen. Ik lach nooit met mijn tanden stijf op elkaar. Niemand gaat mijn open beet zien behalve ik, als ik voor de spiegel sta en er bewust naar kijk. Daarnaast heb ik er totaal geen last van, ik kan prima eten, ik heb nooit pijn en vanuit mijn tandartsen is geen enkel signaal dat er iets anders aan de hand is dan een minder esthetische beet. Bovendien: stel mijn verstandskiezen groeien inderdaad verder naar boven en mijn beet gaat zo ver open staan dat het mijn vermogen om goed te eten verslechtert en het gaat opvallen. Kan ik dan niet gewoon alsnog mijn verstandskiezen eruit laten halen??? Er wordt immers nergens gesuggereerd dat dit blijvende gevolgen zou hebben die ik niet zou krijgen als ik ervoor kies om het nu te doen. Ik heb hier ook geprobeerd naar te vragen maar ik kreeg hier niet echt een zinnig antwoord op. Dom van mij want ik had meer moeten doordrukken.

Is er iemand die op basis van de gegeven informatie hier een professionele uitspraak over kan doen? Ikzelf begin toch echt te denken dat ik het gewoon moet cancelen. Ik heb er eigenlijk op dit moment ook helemaal geen behoefte aan om tijdens deze drukte dit te laten uitvoeren.

Oh en ik ben 20 jaar en mijn verstandskiezen zijn gewoon doorgebroken, het verwijderen van mijn verstandskiezen hoeft zover ik weet niet bij een kaakchirurg en is gewoon op de tandartsenpraktijk. Misschien is die informatie nog van enige waarde.

Alvast bedankt,

Noah
Noahvdv

Als antwoord op door Lieneke

Vandaag ga ik naar de tandarts, ik zal laten weten wat ik daar te horen krijg. Mijn beet is op dit moment open in de zin dat er twee velletjes papier tussen kunnen... Dit levert geen problemen met spraak of eten, nu is er dus niets ernstigs aan de hand. Wat ik mij dus vooral afvraag is of ik gewoon kan aankijken of het erger wordt en zo ja, dan pas de verstandskiezen eruit kan laten halen om de perfecte beet terug te halen. Mogelijk is dit een slecht idee omdat er in die tussentijd nog iets anders kan gebeuren wat niet makkelijk herstelbaar is en waardoor ik misschien weer een beugel zou moeten dragen, maar dat weet ik dus nog niet.
ma, 06/22/2020 - 13:54 Permalink
Noahvdv

Als antwoord op door Noahvdv

Zojuist terug van de tandarts, kennelijk is mijn situatie exceptioneel en hebben alle tandartsen op de praktijk nog nooit deze situatie meegemaakt. Mijn verstandskiezen waren al doorgebroken en zijn verder naar boven gaan staan terwijl dit normaliter nooit zou moeten gebeuren. Mijn verstandskiezen zouden op dezelfde hoogte moeten blijven staan door de constante druk die op die kiezen wordt uitgeoefend (of zoiets). Omdat ze deze situatie dus nog nooit hebben meegemaakt is het moeilijk in te schatten wat er zou gebeuren als ik het afwacht en de verstandskiezen er nog niet uit laat halen. Er bestaat dan (maar ook als ik ze er nu uit laat halen) een kans dat ik opnieuw een beugel zou moeten dragen. Daar zit ik totaal niet op te wachten.

Het is erg frustrerend, op dit moment heb ik nergens last van maar de onzekerheid die er heerst rondom wat er in de toekomst met mijn gebit kan gebeuren haalt mij over om ze toch, met veel tegenzin, weg te laten halen. Ik hoop dat er daarna, met het goed dragen van het bitje, geen veranderingen meer plaatsvinden.
ma, 06/22/2020 - 17:41 Permalink