verstandskies getrokken linksonder

Author:
bangerd
Posted:
di, 04/23/2002 - 09:36
Ik heb afgelopen donderdag de 18de linksonder me verstandkies laten verwijderen. Ik heb nu op die plek kiespijn. erzit dus geen tand meer. zondag ben ik er geweest, bij de dentist, maar die heeft er dus een klein blokje antibiotica in de wond gedaan en de hechting verwijderd. hij heeft me ook een plastic spuitje gegeven waar ik law water met zout in moet doen en dan de wond schoon moet spuiten. Is het normaal dat ik dan gewoon echt "kiespijn"heb maar die tand is dus gewoon weg? het ws lichtelijk geinfecteerd zei die, maar dit is echt zo zwaar verrot ik kan bijna niet bukken van de pijn moet ik het nu gewoon schoon blijven spuiten of is er iets niet goed ? mijn dank is groot en ik hoop dat het normaal is.


[ Dit Bericht is bewerkt door: bangerd op 2002-04-23 12:03 ]
de digitale tandarts

Hallo,

Bij een klein percentage (2-5%) van de extracties, ontstaat er een ontsteking van de holte (alveole) waarin een tand of kies zat. Deze ontsteking wordt alveolitis of dry socket genoemd.

Bij alveolitis zal 1 of 2 dagen na het trekken, de wond steeds gevoeliger worden. De holte van de tand/kies is dan niet meer gevuld met een stolsel.

Bij een normale wondgenezing speelt het bloedstolsel in de holte een belangrijke rol. Vanuit de wanden van de holte zijn bindweefselcellen instaat om in het stolsel te migreren. Langzaam (ongeveer 1 maand) wordt dit dan omgezet in jong bot, met daaroverheen tandvlees. Van groot belang is dan ook dit stolsel te laten zitten. Bijt na het trekken een half uur op een gaasje en spoel de eerste dagen niet te hard.

Het werkingsmechanisme waarom soms dit stolsel verdwijnt en een ontsteking ontstaat is niet helemaal opgehelderd. Er zijn in ieder geval meerdere oorzaken in het spel. Wel is bekend dat sommige factoren de kans hierop groter maken: Roken, gebruik van de pil, een al aanwezige ontsteking en des te moeilijker het trekken gaat, des te groter de kans op alveolitis.

Als eenmaal alveolitis is geconstateerd, is er weinig aan te doen. Deze vervelende ontsteking zal na 1 tot 2 weken vanzelf overgaan. Regelmatig uitspoelen van de holte met een waterstofperoxyde oplossing (met behulp van een spuitje met smalle gebogen tip= zogenaamde Monoject) lijkt te helpen en voorkomt dat er voedselresten in blijven zitten.

Er zijn aanwijzingen dat het spoelen van de mond na het trekken met een chloorhexidine-oplossing (stolsel niet wegspoelen!) de kans op alveolitis verkleint. Dit spoelmiddel kan je tandarts voorschrijven (perio-aid, corsodyl).
Als pijnstiller kun je desgewenst Paracetamol of Brufen gebruiken.



Succes!


De Digitale Tandarts
do, 04/25/2002 - 14:45 Permalink
bangerd

Bedankt Tandarts, inmiddels is de wond aan het dicht groeien en heeft de tandarts me met het plastic spuitje gegeven met daarin waterstofperoxide. Ook heb ik zelf zo'n spuitje meegekregen dat ik de wond zelf uitspoel met lauw water met een mespuntje zout. Mijn tandpijn is nu over. Nogmaalsbedankt.
ma, 04/29/2002 - 13:09 Permalink