verstandskies altijd eruit??

Author:
altijdwataanmntanden
Posted:
vr, 08/17/2007 - 22:21
Sinds gisteren heb ik erge last van een verstandskies (rechts onder) die doorkomt.
Gebeld met de tandarts, volgens de assistente moet die kies er sowieso uit.
Dus de kaakchirurg gebeld. Daar kan ik pas over 6 weken terecht...

Mijn vraag is dus: hoe lang blijft de pijn van het doorkomen ongeveer?
En als de kies er eenmaal door is, kan ie dan niet gewoon getrokken worden of misschien wel blijven zitten?
Ben namelijk erg bang voor de kaakchirurg; ongeveer 8 jaar geleden is mijn linker verstandskies (ook onder) preventief eruit gesneden. Daarna durfde ik niet meer terug voor mijn andere (degene die nu doorkomt dus)

Nu spoel ik met bocusan. Volgens de verkoper bij het kruidvat moet je daarmee uitkijken als je koffie of thee drinkt ivm verkleuren.... Hoe lang mag je na het spoelen geen thee drinken? En de verkleuring bij roken, is die ook erger met gebruik van bocusan dan normaal??

Heeft water met gewoon keukenzout hetzelfde effect, dus ook kans op verkleuren?? Dit werd nl aangeraden door de assistente van de kaakchirurg. De bocusan was een tip van de assistente van de tandarts. Ik doe nu om en om...

Een heleboel vragen, maar hopelijk heeft er iemand tijd om ze te beantwoorden...
Bedankt alvast!

Hetty
Spiegeltje

Hetty,

OP een paar van je vragen kan ik ingaan, zij het in algemene zin. Ook tandartsen kunnen de situatie trouwens niet goed beoordelen zonder in de mond te hebben gekeken of tenminste (rontgen)foto's te hebben gezien. Dit geldt overigens ook voor assistentes!

En als de kies er eenmaal door is, kan ie dan niet gewoon getrokken worden of misschien wel blijven zitten?

Als de kies netjes recht is doorgekomen, verder gaaf is en geen problemen veroorzaakt is er eigenlijk geen reden om deze preventief te trekken. Het is dus niet (meer) zo dat verstandskiezen er per definitie uit moeten. Het is wel zo dat deze ideale situatie niet zo vaak voorkomt. Als er problemen worden verwacht is het beter de kies te verwijderen voordat deze problemen zich voordoen. Soms moet dan al worden ingegrepen als de kies nog niet geheel is doorgekomen. Daarbij komt dat het voordelen heeft de extractie voor het 25e jaar uit te voeren, met name in verband met de genezing van het bot dat iets gunstiger verloopt.

Als je naar de kaakchirurg wordt doorverwezen wil dat niet zeggen dat de kies niet "gewoon" kan worden getrokken. Veel tandartsen verwijzen min of meer standaard naar de kaakchirurg voor extracties van verstandskiezen terwijl ze die in principe wel zelf zouden kunnen doen. De kaakchirurg heeft ook de beschikking over allerlei technieken, speciale instrumenten en veel ervaring om de moeilijke situaties aan te kunnen. Het feit dat de kies nog niet helemaal is doorgekomen, zoals bij jou, maakt de extractie op zich niet zo veel moeilijker, zeker niet voor de kaakchirurg. Als de kies, bijvoorbeeld, erg scheef staat en niet eens goed kan doorkomen wordt het wel gecompliceerder.

Heeft water met gewoon keukenzout hetzelfde effect, dus ook kans op verkleuren??

Nee, spoelen met water met keukenzout geeft geen verkleuring. Bocusan ken ik niet. Ik zou me aansluiten bij het advies van de assistente van de kaakchirurg.
za, 08/18/2007 - 10:57 Permalink
Irfan

Beste Hetty,

Een ontsteking van een doorkomende verstandskies (peri-coronitis) kun je het beste behandelen met 1,5% waterstofperoxide lokaal middels een plastic spuitje (monoject) tussen het tandvlees en de verstandskies te spuiten. Hiermee spoel je alle viezigheid (oorzaak ontsteking) dat zich heeft opgehoopt tussen verstandskies en tandvlees weg en geneest het sneller. Na een week moet het wel over zijn, in de tussentijd even aan de pijnstillers (5 paracetamols per dag) vanwege de pijnlijkheid van een peri-coronitis.
Een antiseptisch middel als Bocasan wordt meer gebruikt om de mond te ontsmetten na bijv. chirurgische behandeling. Meestal wordt eerder chloorhexidine voorgeschreven, omdat dat goedkoper is.

De tandarts of kaakchirurg kan het beste beoordelen of de verstandskies uiteindelijk goed kan doorkomen (dan hoeft deze er niet uit) of vast blijft zitten en vaker ontstekingen kan veroorzaken (dan gaat ie er wel uit).
zo, 08/19/2007 - 14:54 Permalink
altijdwataanmntanden

volgensmij is mijn kies en / of het tandvlees niet ontstoken.
Moest alleen spoelen met bocasan (en volgens de assistente vd kaakchirurg dus met keukenzout) om te voorkomen dat t gaat ontsteken door achtergebleven etensresten.

Woensdag naar de tandarts voor een afspraak die ik nog had staan om een gaatje te vullen. Dan zal ik eens vragen of het echt wel nodig is dat ik naar de kaakchirurg ga, want ik heb van het doorkomen van de kies nu al niet veel last meer...

Bedankt voor jullie reacties!
zo, 08/19/2007 - 15:58 Permalink
nicoleao

Hoi,

mijn onderste twee verstandskiezen zijn door een kaakchirurg verwijderd toen ik 17 was, nog voor ze waren doorgekomen omdat ze over dwars lagen.

Mijn bovenste verstandskiezen heb ik (helaas) nog. Ze zijn goed en recht doorgekomen, maar mijn tandarts wil ze preventief trekken. Nou ben ik heel erg bang voor de tandarts, en weet dat de kaakchirurg een goed alternatief is, maar het liefst laat ik ze eigenlijk gewoon zitten. Aangezien ik er geen problemen mee heb en ze om die reden ook heel zorgvuldig poets en tandenstokers gebruik. Is dit inderdaad een optie: gewoon laten zitten? Nogmaals ik heb geen klachten, verwijderen is puur preventief.

Ik ben inmiddels 39, en krijg al de zenuwen als ik over dit onderwerp type.

angshaas
vr, 03/27/2009 - 07:56 Permalink
Spiegeltje

Als er echt niks aan de hand is met de verstandskiezen en ze ook geen problemen veroorzaken voor buurelementen, tandvlees, mondhygiene etc. is er eigenlijk geen reden om ze te trekken. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen. Zo simpel is dat.
vr, 03/27/2009 - 19:48 Permalink