verschrikkelijke aften

Author:
kauw-girl
Posted:
wo, 04/20/2005 - 23:57
Hallo, ik schrijf even niet voor mezelf, maar voor mijn vader, die ten einde raad is.

Hij heeft al wekenlang last van pijnlijke aften in zijn mond. Het worden er steeds meer. Hij kan bijna niet meer eten en praten. Elke keer als er één overgaat komen er weer nieuwen bij. Ze zitten overal in zijn mond: op zijn tong, zijn tandvlees en de binnekant van zijn wangen.

Hij is naar zijn huisarts gegaan en die heeft bevestigd dat het aften zijn en hem een lokale pijnstiller gegeven, die maar heel eventjes helpt (en alleen maar iets aan de symptomen doet, niet aan het probleem). Volgens zijn huisarts moet het vanzelf overgaan.

Hij wordt steeds wanhopiger. WAT kan hij er aan doen? Alle tips zijn welkom.

Hij is 63, eet gezond, leeft gezond, sport veel, rookt en drinkt niet, geen overgewicht of slechte eetgewoonten en hij poetst altijd met zendium.
Hij heeft gewoon zijn eigen tanden nog. Geen prothesen, wel veel gouden inlays, maar die heeft hij al enkele jaren.

Alsublieft tips/adviezen.
minique

Lees het antwoord van Braces eens in een andere topic:


Waarschijnlijk is het een aft; een blaar. Deze ontstaat meestal als de afweer wat verzwakt is. Ze zijn erg pijnlijk en zijn ovale grijze platte blaasjes. Je kan ze ook krijgen als je ergens allergisch voor bent, zoals citrusvruchten. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door slechte mondhygiene.

Poetsen met Zendium kan wel eens helpen. Dat werkt niet bij iedereen, maar je kan het proberen.

De oorzaak van aften zijn nog steeds niet goed bekend en daarom is er ook (nog) geen goed middel op de markt.


Overigens, terwijl ik de zoekfunctie gebruikte, kwam ik ook deze opmerking van de DT over aften tegen:

Het zouden meer dingen kunnen zijn dan aften, bijv. een virusinfectie of wonden ontstaan bij eten etc.

Tandartsen hebben vaak meer vervaring met dit soort zaken dus zoals cd zegt, misschien is het verstandig om daar toch heen te gaan.


Succes!
:smt006 Monique
do, 04/21/2005 - 06:26 Permalink
Lieneke

Klachten en symptomen
Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond met een doorsnede van 3 tot 4mm. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand. Ze verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na één tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug.
Een op de vijf volwassenen heeft wel eens last van aften.


Oorzaken
Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Vaak krijgt zo'n ontsteking pas een kans bij verminderde lichamelijke weerstand. Ook gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne (zeker bij rokers) kunnen aften veroorzaken.
Een klein wondje in de mond, kan de ontstaansplek worden van aften. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel.


Hoe zijn aften te voorkomen
Zorg voor een optimale geestelijke en lichamelijke conditie en een goede mondhygiëne. Kauw bewust. Poets tanden niet te hard.

Wat kan de patient eraan doen?
Als de klachten draaglijk zijn, kunt u het beste de spontane genezing, die meestal 5 dagen duurt, afwachten. Voorkom uitbreiding door voorzichtig te poetsen en rustig te eten. Een tandpasta met enzymen zou de klachten kunnen verminderen.

Geneesmiddelen

Om de pijn te verlichten kan de patient een aanstipvloeistof met lidocaïne gebruiken. Ook aanstippen met Pyralvex kan verlichting bieden. Probeer het pijnlijke plekje droog te deppen met een schoon zakdoekje of tissue. Breng vervolgens de pijnstillende of ontsmettende vloeistof aan.

Ook een pijnstillende tablet zoals paracetamol kan verlichting bieden.

Ontsmettende (mond)spoelingen verminderen het aantal bacteriën in de mond. Chloorhexidine mondspoeling (bijv. Corsodyl), Kamillosan of waterstofperoxyde kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften. Ze versnellen de genezing echter niet.

Hibitane zuigtabletten hebben een ontsmettende werking en daardoor wellicht enigszins effect op verdere uitbreiding en voorkoming van aften.

De apotheek bereidt ook een aantal mondspoelingen die goed werkzaam zijn tegen aften. Voor meer informatie hierover kunt u terecht bij uw Kring-apotheek.

Wat kan de patient beter niet doen

Probeer van de aften af te blijven, want het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten.
Als de patient op een grote oppervlakte een pijnstillende vloeistof heeft gebruikt, mag deze de eerste tijd niet kauwen. Hij of zij kan per ongeluk op uw tong of wang bijten en zo de klachten verergeren.

Veelvoorkomende misverstanden
Het is niet aangetoond dat een gebrek aan vitamine C het ontstaan van aften in de hand werkt.
do, 04/21/2005 - 07:21 Permalink
joek

Ik ben ook iemand die veel last van aften heeft (gehad). Ik zal mijn ervaringen vertellen, ik hoop dat je vader er wat aan heeft.
Ik heb de ervaring dat het eten van zoute dingen zoals patat en chips de aften mede veroorzaakt. Je slijmvlies beschadigt er een beetje van.
Zogauw ik iets van een aft merk, smeer ik hem meteen in met pyralvex. Dit moet je een paar keer per dag doen, meestal zet hij dan niet helemaal door en wordt dus ook niet zo pijnlijk.
Verder kan je inderdaad niet zoveel doen.
Ik heb er last van sinds mijn jeugd (ben nu 42), en vooral als ik bijvoorbeeld verkouden ben of ongesteld wordt. Maar volgens mij heeft jouw vader van het laatste niet zoveel last. :lol:
De laatste tien jaar is het bijna over bij mij. Zo af en toe heb ik het nog.
Sterkte voor je vader.
Joke
do, 04/21/2005 - 21:09 Permalink
carabelli

Aften kunnen heel vervelend zijn, en komen in twee vormen voor het minor-type (de kleine blaasjes) en het major-type (grote blazen van soms wel 1 cm in doorsnee).

De oorzaak van aften is onbekend. Traumata, overgevoeligheid voor bepaalde voedingsbestanddelen, hormonale veranderingen en stress kunnen factoren zijn die het ontstaan kunnen bevorderen (zg. predisponerende factoren). Aften lijken vreemd genoeg vooral voor te komen bij mensen die niet roken.
Aften komen bij ongeveer 20 procent van de bevolking voor, waarbij er geen voorkeur is voor leeftijd, geslacht of ras. Wel komen aften minder vaak voor bij mensen die niet meer hun eigen tanden hebben.

Wanneer het optreden van meerdere aften tegelijk gepaard gaat met koorts is er vaak sprake van een infectie met het herpes-simplex virus.
Verder zijn ook nog associaties gevonden met ander aandoeningen, oa. ziekte van Crohn.

Voor de behandeling van aften is er geen enkel aanstipmiddel medicament, spoelmiddel etc. voorhanden dat bij iedere patient met aften helpt.

Poetsen met zendium geeft in sommige gevallen verlichting, verder is er nog 'Aft weg', dit is nog niet zo heel lang op de markt (en zou weer van de markt gehaald zijn ivm een merknaamprobleem, maar ik zag het onlangs nog bij de apotheek liggen) en ik weet niet hoe effectief dit middel is (heb er nog geen ervaring mee).

Er is nog wel een andere therapie die kan worden toegepast bij mensen die praktisch gezien nooit vrij zijn van aften (en daar dus min of meer continu onder lijden) en bij patienten met het major-type. Deze therapie bestaat uit het voorschrijven van lokaal te appliceren corticosteroiden.
In het verlengde hiervan worden soms als uiterst (maar dan ook echt als uiterst) middel nog systemische corticosteroiden toegepast, dit gaat echter (vaak) gepaard met ernstige bijwerkingen.

Nog een algemene opmerking, corticosteroiden (zowel lokaal als systemisch) onderdrukken enkel de ontstekingsreactie en doen niets aan een eventueel onderliggende oorzaak (een oorzaak die dus vaak niet bekend is).

Kortom het kan een heel vervelend en moeilijk oplosbaar probleem zijn.

Ik hoop dat dit antwoord wat inzicht verschaft in de problematiek

Succes!
do, 04/21/2005 - 22:55 Permalink
joek

Maar is dat wel praktisch?
Ik had zo vaak aften, dat je wel elke week naar de tandarts kan gaan.
Weet je zeker dat je het niet zelf kunt gebruiken?
Joke
ma, 05/09/2005 - 15:45 Permalink
Conchi

Kauw-girl,

heel herkenbaar wat je schrijft. Helaas heb ik hetzelfde probleem als je vader. Ik kom net van de huisartsenpost, (zo erg was de pijn dus al) en heb Naproxen 500 meegekregen voor de pijn. Dit schijnt ook ontstekingsremmend te weken. Ik hoop dat het helpt, want ik heb al twee dagen niet kunnen slapen, eten of praten.

Vroeger toen ik klein was had ik ook wel eens last van aften. Toen hielp het om ze aan te stippen met Enchinaforce van Dr. Vogel. Verdwenen ze heel snel mee. Sinds twee jaar heb ik echter een beugel en sindsdien ben ik er gevoeliger voor. Misschien heeft dat er ook wel mee te maken. En nu vermoed ik dat het eten van aardbeien bij mij ook als extra trigger werkt.

In elk geval, wens ik je vader veel sterkte, want het is geen pretje om met dit mooie weer je hondsberoerd te voelen.
vr, 05/27/2005 - 19:02 Permalink
fransaki

Vitamine C 1000mg 1 of twee per dag wil vaak helpen, en ik heb ook een patient gehad die baat leek te hebben bij spoelen met cassis maar dat vond ik erg vaag :roll:
zo, 05/29/2005 - 08:58 Permalink
Ilse35

Dat van die cassis is wellicht niet zo vaag. In ziekenhuizen en verpleeghuizen laten ze patienten met mondproblemen (waaronder aften) vaak spoelen met bessensap. Misschien is het spoelen met een zuiver bessensap van de reformzaak dus geen chemische rotzooi wel een idee?

groetjes,
Ilse
zo, 05/29/2005 - 16:16 Permalink
prondel

Vaak blijkt, ook bij urineweg infecties de werkzame stof tanine te zijn. Dat komt voor in bessen en cranberrie sap, maar ook in rode wijn die gerijpt is op eikenhouten vaten.

Maar alle bla bla op en rij: een apht heeft niet per se een kleine diameter, maar wie zegt dat het een aphte is? Soms is een lokale herpesinfectie met een verzwakte weerstand even heel langdurig en zeer pijnlijk met een manifestatie in de mond als een aphte.

Persoonlijk zou ik bij een spontane uitbraak van aphten kort de boel kalm houden met pijnstillers, maar duurt de aanval lang en is het hevig dan is een verdere diagnostiek wel op zijn plek.
zo, 05/29/2005 - 20:37 Permalink
Conchi

Hallo,

Na dikke 1.5 week ben ik helaas nog steeds niet aftvrij. Werkelijk alles zit onder, wangen, lippen, en tong. Ik had het idee dat het even beter ging, de aften van vorige week werden kleiner maar inmiddels zitten er helaas ook weer nieuwe. Afgelopen week veel cranberrysap gedronken, trouw de Naproxen genomen, aften aangestipt met Enchinaforce, en tanden gepoetst met Paradontax. Normaal gesproken sport ik, eet gezond, (chocolade en chips buien daargelaten ;) )en rook niet. Ik heb al 4 dagen niet kunnen werken, want praten (of eten) gaat nauwelijks. Mijn vraag nu is, wanneer ga je hiervoor naar de tandarts/orthodontist en wanneer naar de huisarts (en ik wil niemand voor het hoofd stoten hoor). Als het zo’n hardnekkige aanval is zou het misschien een virus kunnen zijn, of voedselallergie etc. In hoeverre zijn tandartsen of huisartsen gespecialiseerd in virussen. En kan het zijn dat doordat er zo weinig over bekend is, je soms gewoon met een kluitje het riet in wordt gestuurd? Toen ik er vroeger af en toe last van had zei mijn vorige en, inmiddels gepensioneerde, tandarts altijd: moet vanzelf weer overgaan.
Anyway, ik weet dat er weinig over bekend is, het is en blijft een lastige materie.


Groeten,
Conchi
do, 06/02/2005 - 16:52 Permalink
Ilse35

Als ik je zo hoor zou ik bijna denken aan een herpes-infectie in je mond. Het lijkt wel een soort van uitbraak. Als ik jou was zou ik naar je huisarts gaan in plaats van te blijven tobben dan heb je ook duidelijkheid!
do, 06/02/2005 - 17:42 Permalink
fransaki

Voor alles in de mond moet je naar een tandarts die je eventueel naar een kaakchirurg kan doorsturen. Een huisarts weet over het algemeen te weinig over de mond :-?
do, 06/02/2005 - 23:02 Permalink
joek

Ik heb zelf ook heel veel aften gehad. Inderdaad, soms meerdere tegelijk en erg pijnlijk.
Maar zoals jij het beschrijft heb ik het nog nooit gehad.
Als het inderdaad een herpes-infectie is, of misschien toch aften, denk ik toch dat je naar de dokter moet gaan.
Gauw gaan hoor, want maandag gaan ze weer staken. :roll:
Succes
Joke
vr, 06/03/2005 - 07:02 Permalink
Conchi

Allereerst hartelijk dank voor al jullie input! Fijn, dat er serieus wordt meegedacht.
Maja, wat een "enge" foto's. Helaas ziet het er wel ongeveer zo uit, behalve op het verhemelte. Dat is de enige plek waar ze niet zitten.
Dus waarschijnlijk toch een aftenaanval. Ik kan vanmiddag bij de huisarts terecht. Zekerheidshalve (op jullie advies) neem ik ook nog contact op met mijn tandarts, volgende week moet ik toch voor de halfjaarlijkse contole.

Conchi
vr, 06/03/2005 - 10:17 Permalink
Conchi

Hi,

De huisarts dacht nu aan Gingivitis met hevige zweervorming en trok de "vreemde" vergelijking met een soort van mond en klauwzeer. Ik heb nu Corsodyl meegekregen om te spoelen.
Hopelijk gaat het beter binnenkort.

Conchi
vr, 06/03/2005 - 20:54 Permalink