2 berichten / 0 nieuw
#1
verkleurde tand na val
door veronika do, 03/26/2009 - 15:53

Mijn dochter van 7 jaar is 2 maanden geleden op haar voortandjes van haar blijvend gebit gevallen.
De eerste 3 weken had ze geen gevoel in de tanden, maar dat is langzaam aan terug gekomen. De tandjes zijn dus niet 'dood'. Op de foto's waren geen aanwijzingen dat er een ontsteking zou zitten.

Maar het ene tandje is wel gaan verkleuren, bruin-geel-roze. Volgens de tandarts is dat een soort 'blauwe plek' in de tand die vanzelf weer weg zal trekken.

Weet iemand hoe lang het in de regel duurt voordat die kleur weer weg trekt?
En hoe lang moet je de voortanden blijven ontzien?

Groeten van V.

veronika
Offline
Laatst gezien: 7 jaar 11 maanden geleden
Geregistreerd: 03/20/2009 - 11:18
Re: verkleurde tand na val
door Illuminus do, 03/26/2009 - 16:25

Deze verkleuring is zo goed als zeker het gevolg van necrose (afsterven) van de tandzenuw. Dat de tand nog sensibel reageert is mooi maar geeft geen betrouwbare indicatie van de toestand van de tandzenuw.

Deze verkleuring gaat niet vanzelf weg, zal eerder erger worden. In geval van trauma geeft necrose lang niet altijd een ontsteking aan de wortelpunt, dan spreekt men van een steriele necrose.
Behandeling is geindiceerd, welke strategie je volgt hangt af van de toestand van de zenuw. Gezien de verkleuring denk ik dat de zenuw al verloren is, maar misschien heb je geluk en is het onderste deel nog vitaal. Behandeling van beide situaties is nogal verschillend en heeft invloed op de prognose van de tand in de toekomst.

Dit is bij uitstek een geval waar een endodontoloog naar zou moeten kijken, vooral ook omdat wat nu beslist wordt omtrent de behandeling invloed heeft op de prognose van de tand.

met vriendelijke groet

Illuminus
Offline
Laatst gezien: 1 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 12/28/2008 - 13:35