verdoving blijft

Author:
wendo
Posted:
za, 12/28/2002 - 10:39
ik ben gisterochtend naar de kaakchirurg geweest voor een apex resectie,en de verdoving is nog niet uitgewerkt,het is inmiddels 24uur geleden,nuben ik bang dat er iets beschadigt is,of duurt het wel vaker wat langer.
heeft iemand hier ervaring mee?
groetjes wendo
nellie

Als je bij de zoekopdracht "verdoving of zenuw" invoerd krijg je alle info met betreking blijvende verdoving etc.
Succes ermee.
Onderstaande is een voorbeeld van de zoekfunctie.

In zeldzame situatie's kan er door tandheelkundig handelen een (tijdelijke) gevoelloosheid optreden van bepaalde delen van het gelaat/mondgebied.
Dit kan tevens optreden, zonder voorgaande ingreep, bijvoorbeeld bij bepaalde zenuwstoornissen en pathologie.

Tandheelkundige behandelingen waarbij het risico op gevoelloosheid het grootst is, zijn o.a. het trekken van een verstandskies, zetten van implantaten en operatieve behandeling van ontstoken wortelpunten (apex resectie).

Tijdens het verdoven van de kiezen in de onderkaak is het ook mogelijk om een zenuw te kneuzen.

Een van de zenuwen (nervus alveolaris inferior) waarbij dit mogelijk zou kunnen gebeuren, verzorgt het gevoel van een deel van de kin en onderlip van een kaakhelft. Een andere zenuw (nervus lingualis), waarbij dit mogelijk is, verzorgt het gevoel van een deel van de tong.

De functie van deze zenuw bij uw collega kan bijv. door een onderliggende stoornis en/of pathologie gestoord geraakt zijn of mogelijk door een tandheelkundige ingreep.

Als dit gebeurt na een tandheelkundige ingreep, werkt de verdovingsvloeistof niet door (de moderne anaesthesie vloeistoffen werken altijd uit), maar is door de kneuzing de zenuw niet goed meer instaat om prikkels door te geven. Het gebied kan verdoofd aanvoelen, maar het gevoel kan ook veranderd zijn en/of tintelingen kunnen optreden.

Over het algemeen zal de zenuw zich gaan herstellen en is na drie tot zes maanden verbetering voelbaar; tintelingen zijn te beschouwen als een goed teken.

Mocht er geen verbetering optreden dan zijn er mogelijk technieken om de situatie te verbeteren, onder andere door stimulatie met laserlicht en chirurgie. Deze technieken werken het best met gevoeloosheid van de lip en kin, bij gevoelloosheid van de tong is herstel lastiger.

Je kunt dit soort problemen het beste voorleggen aan een kaakchirurg of een tandarts die hier veel ervaring in heeft.

Ik hoop dat het gevoel snel terugkeert.

Met vriendelijke groet.
za, 12/28/2002 - 13:07 Permalink