Ventolin schadelijk voor tanden

Author:
Kimmie
Posted:
do, 03/23/2006 - 11:11
Ik gebruik al 5 jaar 3 maal per dag Ventolin voor
mijn astma. Ik was er echter niet van op de hoogte
dat je na elke inhalering je mond moet spoelen. Als
je dit niet doet, blijft het medicijn in je mond en treedt
er tandbederf op, want het medicijn verhoogt de zuurgraad
drastisch. De dokter vertelde mij dit pas 2 maanden terug
terwijl ik het medicijn al 5 jaar gebruik! Woedend was ik,
want mijn hele gebit is naar de knoppen. Binnenkort moeten
er weer 2 tanden uit, gewoon omdat ze niet meer te redden
zijn. Ook in de bijsluiter van het medicijn staat niet dat je je
mond moet spoelen na gebruik.

En ik maar denken dat het allemaal aan mij lag!
Echt niet normaal! :x
dj

Hmm. Ik zeg niet dat het terecht is of dat je kans maakt om te winnen maar je kunt het eens met klachten en eventueel uiteindelijk schadeprodures overwegen. Dit laatste is haast altijd een moeilijke en zware kwestie. Wellicht is er toch een kans dat je zou winnen. De bijsluiter die je hebt bewaren!

Wat je nu eerst zou willen weten wat precies de zuurgraad en buffercapaciteit zijn. Is het geneesmiddel
- vrij verkrijgbaar?
- duur?
za, 03/25/2006 - 17:50 Permalink
annav.

He Kimmie,

Dat meen je niet! Ik gebruik zelf ook ventolin en zat me al af te vragen waarom ik vroeger nooit iets aan mijn gebit had en nu elke keer dat ik bij de tandarts kom! Belachelijk! Heb er ook nooit iets over gehoord van welke dokter dan ook (net zo min als over becotide; botontkalkend en onvruchtbaarheid verhogend heb ik begrepen na zelf op onderzoek uit te zijn gegaan)!

(Ventolin is trouwens niet vrij verkrijgbaar).
ma, 03/27/2006 - 16:30 Permalink
minique

Dat is balen, zeg.

Raar trouwens dat het niet op de bijsluiter staat, want als je bij de Serviceapotheek op internet bij Ventolin kijkt, staat daar wel dat je na gebruik de mond moet spoelen wegens bijwerkingen, zie
deze pagina, onder kopje 'inhaleren in 6 stappen', punt 6.

:smt006 Monique
ma, 03/27/2006 - 19:05 Permalink
dj

Als zuurgraad en/of buffercapaciteit /frequentie van het gebruik daar aanleiding toe geven (wat me niet ondenkbaar lijkt) is het wellicht inderdaad een idee om bij:

- fabrikant
- huisartsen
- patientenvereniging

te gaan lobbyen om meer aandacht voor het feit dat dan tandheelkundige implicaties heeft.
ma, 03/27/2006 - 19:13 Permalink
bien

nou moe, ik loop ook al jaren te tobben met me tanden, ze brokkelen gewoon af, hele gaten in me kiezen! en ik maar poetsen! vroeger nooit wat aan me gebit gehad, gad het eerst de schuld aan de zwangerschappen, maar heb ook al die tijd ventolin gebruikt!!!! is deh weh!!!!!!!!!!
di, 03/28/2006 - 18:14 Permalink
Kimmie

Ik heb ondertussen in mijn naaste omgeving erover geklaagd en er blijken nog 3 mensen te zijn die ik ken met hetzelfde probleem. Ze gebruiken ook ventolin, wisten ook niet van spoelen en lopen nu ook rond met een gebit met gaten....

Iemand een idee hoe ik een rechtzaak aanspan?
Want met zoveel getuigen...moet ik haast wel winnen! :(
za, 04/15/2006 - 16:34 Permalink
lotje

Wil hier ook eventjes vermelden dat hetzelfde gezegd wordt van schildklierhormoontabletten, die zouden de zuurgraad in je mond ook veranderen. Maar ook daar vind je geen 'officiële' info over. :roll:

:smt006
Lotje
za, 04/15/2006 - 22:53 Permalink
bangerd10

@ lotje,

Je schrijft dat schildklierhormoontabetten ook de zuurgraad veranderen, welke tabletten bedoel je daarmee? En hoe weet je dit?
zo, 04/16/2006 - 19:04 Permalink
lotje

Het gaat om de dierlijke schildklierhormoon-tabletten (dus niet de synthetische) die je in je mond moet laten smelten, een half uur voor het ontbijt.
Op schildklierforums vind je er hier en daar een topic over. Zoals ik al aanhaalde in mijn vorige berichtje; ik heb nergens een wetenschappelijke bevestiging gevonden, maar verschillende gebruikers op die forums melden dat ze sinds ze dierlijk schildklierhormoon nemen, beduidend meer last hebben van cariës. En het zou dus te maken hebben met die veranderde zuurgraad in de mond.
Misschien is er geen verband, maar die topic over Ventolin deed me er aan denken. Daar wordt blijkbaar ook nergens 'officieel' melding gemaakt van de extra belasting voor je tanden.

:smt039
Lotje
zo, 04/16/2006 - 20:14 Permalink
femm

mm, dat is gelukkig een andere dan ik slik..ik smelt niets voor schildklier..

Ik vind het slecht dat het er niet instaat. Heb namelijk net ergens anders tabletten voor gekregen en daar staat wel in dat je extra op je gebit moet letten omdat je een droge mond krijgt van de tabletten. Dus het kan wel..
ma, 04/17/2006 - 08:11 Permalink
de digitale tandarts

De werkzame stof in Ventolin, salbutamol is een aan adrenaline verwante stof, ook wel een β-sympathicomimeticum genoemd. Het is verschil alleen is dat salbutamol niet zoals adrenaline op de β1-adrenerge receptor werkt, maar voornamelijk op de β2. De β1 stimulatie zorgt voor de bekende adrenaline werking: verhoging van de hartslag en bloeddruk (angst/schrikhormoon) en β2 stimulatie zorgt voor verwijding van de longblaasjes. Deze laatste eigenschap is dus gunstig bij Astma/COPD en door Ventolin te inhaleren kunnen astma aanvallen (verkramping van de spiertjes in de longen, waardoor deze afgesloten worden), verminderd worden.

Op internet heb ik gevonden dat de PH van Ventolin rond de 4.0 ligt, dit is inderdaad een PH waar glazuur bij kan oplossen en in combinatie met een van de mogelijke bijwerkingen van een aan-adrenaline-verwante stof, namelijk een droge mond en dus verminderde bescherming van speeksel, kan ik me voorstellen dat het verstandig is om na gebruik de mond te spoelen met water (niet direct tandenpoetsen!)

Overigens zorgt een chemische stof met een lage PH voor wat wij erosie noemen. Erosie is slijtage/weefselverlies van glazuur of tandbeen door inwerking van een chemische stof en dit moet niet verward worden met tandbederf/caries. Tandbederf, caries of een gaatje ontstaat door bacterien uit de tandplak die suikers omzetten in zuur, het is echter wel zo dat een door erosie aangetast gebitselement vatbaarder kan zijn voor het ontstaan van caries.

Met vriendelijke groet.
ma, 04/17/2006 - 10:12 Permalink
lachebekje in spe

ik gebruik ventolin maar wist dit dus wel mijn huisarts had het meteen gezegd. en in de bijsluiter van de apotheek die ik er extra bij kreeg staat het ook. in de bijsluiter zelf staat dat je 2 keer moet naspoelen met water.
en ook bij thyrax voor de schildklier is het bekend dat het slecht is voor je tanden.
vandaar dus dat ik nu flink mijn tanden in de gaten houd en extra naar de mondhygieniste ga.
:smt001
do, 05/18/2006 - 09:53 Permalink
pa3cbq

Ik gebruik nu 2 jaar Ventolin, en spoel na elk gebruik mijn mond maar
ondanks dat ik dat doe vallen er gewoon stukken kies en tand uit mijn
mond,het breekt er gewoon uit als ik al of niet aan het eten ben,dus
dat spoelen helpt bij mij niet erg veel, maar voorlopig zit ik nu
wel met een verotte bek met tanden, wat een troep, en dan
nog COPD erbij, ik denk erover om een schade-claim in te dienen,
ik zou alleen niet weten bij wie ik daarvoor terecht kan.
Want VOORDAT ik die troep moest gaan gebruiken had ik een mooi gebit.
Ik denk dus dat Ventolin heel link is voor je gebit.

p.s. het staat trouwens bij mij WEL in de bijsluiter en het is mij gezegd,
NA elk gebruik van Ventolin de mond goed spoelen en toch..........
ma, 03/24/2008 - 11:27 Permalink
vV

gebitschade door xhronisch medicijngebruik....Herstel ervan kan men onder voorwaarden wellicht laten vallen onder de regeling bijzondere tandheelkunde (de schade was immers niet ontstaan zonder gebruik van de medicatie). Let wel de satelling zal wel hard gemaakt moeten worden richting zorgverzekeraar, en er zal een fgedegen maar ook niet overdreven plan opgesteld moeten worden niet alleen voor herstel maar ook maatregelen voor voorkomen van herhaling.
ma, 03/24/2008 - 13:49 Permalink