update

Author:
Moon
Posted:
wo, 03/01/2006 - 15:59
Waarom is het altijd makkelijker om te reageren op vragen en angsten van andere mensen, dan het is om je eigen verhaal op te schrijven? :-?
Ik heb net mijn "vrienden" van de polikliniek kaakchirurgie gebeld, en heb een afspraak gemaakt voor vrijdag 17 maart 9.15. (kon eigenlijk pas eind april/begin mei terecht, maar toen ik het verhaal uitlegde, heeft ze een beetje zitten rommelen met de tijden, dat was dan wel weer lief!)
De prognose is heel slecht. Ik vrees dat de kies eruit zal moeten.
En dan? Heb het hele weekend allerlei informatie zitten lezen over implantaten en heb veel positieve maar ook een aantal negatieve verhalen gelezen... Het liefste zou ik nu zeggen "over twee weken zien we wel weer verder". Maar ik zal ik niet zijn, als ik nu niet alles al wil weten en wil weten wat mijn opties zijn. De kaakmeneer heeft bij de laatste apex al aangegeven dat het waarschijnlijk een implantaat zou worden. Maar na alles gelezen te hebben, liepen me de bibbers over de rug. Waarom heet het plaatsen van een implantaat eigenlijk een operatie? En weet iemand van welk materiaal implantaten worden gemaakt (titanium, dat weet ik) maar is dat hetzelfde als chirurgisch staal? In hoeverre heeft het staal van een implantaat de gewoonte om "uit te groeien". De schroeven in mijn enkel vonden het niet zo heel gezellig in mijn lijf, en gingen na 3 maanden al irriteren. Maar goed, in een voet zit natuurlijk in tegenstelling tot je kaak een hoop beweging in... dus met een implantaat zal het allemaal wel meevallen. Toch???

Moest het gewoon even kwijt!
joek

Ach Moon, wat jammer nou, dat het zo afloopt.
Zo veel moeite gedaan. En dan voor niets.

Ik hoop dat de problemen straks over zijn.

Ik weet helaas niets over implantaten. Wel weet ik dat chirugisch staal hetzelfde als titanium is.
Minique heeft een implantaat, volgens haar valt het reuze mee.

Heel veel sterkte 17 maart.

Groetjes,
Joke
wo, 03/01/2006 - 16:06 Permalink
dj

Gossie Moon... Nee titanium is niet hetzelfde als chirurgisch staal. Het zijn allebei metalen dat wel.

Staal is een mengsel van metalen dat voornamelijk uit ijzer bestaat. Er zijn allerlei soorten staal, afhankelijk van allerlei toevoegingen, hittebehandelingen, persingen en coatings. Chirurgisch staal is een vorm van "roestvrij" staal, een soort staal dat er speciaal voor is gemaakt dat het weinig afstotingsreakties door het lichaam opwekt.

Titanium geeft nog minder afstotingsreakties dan chirurgisch staal, vooral daarom is het zeer geschikt voor implantaten. Ook op de huid geeft titanium weinig allergische reakties, daarom is het zeer geschikt voor horloges en brillen. Titanium is ook heel licht, wat ook een voordeel is bij implantaten, brillen etc, maar ook bij vliegtuigen, ook de Blackbird is van titanium :lol:.
wo, 03/01/2006 - 16:43 Permalink
joek

Kijk, daar hebben we de expert :lol:
Sorry voor mijn foute info. Was in de veronderstelling dat het wel zo was.
Maar nu ben ik op de hoogte. Bedankt.

Groetjes,
Joke
wo, 03/01/2006 - 17:47 Permalink
marionrene

Is dat hetzelfde materiaal als waar het plaatje en de schroeven van gemaakt zijn als je een kaakoperatie hebt gehad?
wo, 03/01/2006 - 22:34 Permalink
dj

Ik heb een Roestvast Stalen auto

Bruin zeker? :lol: Nee geintje jij verzorgt hem volgens mij.

Ja wij hadden het er ook over ergens anders he marion? Dat is meestal staal meen ik. Titanium is echter geweldig spul en het zou me niet verbazen als het zou worden gebruikt voor dit soort dingen, zeker als het moet blijven zitten.
wo, 03/01/2006 - 23:43 Permalink
de digitale tandarts

RVS of roestvrijstaal ook weleens chirurgisch staal genoemd wordt ook soms gebruikt voor dit soort plaatjes. Je zou zeggen dat titanium door zijn inerte oppervlakte wat veiliger is, maar prijs, sterkte en het feit dat chirurgisch staal ook weinig problemen geeft, wordt dat laatste ook nog wel gebruikt.
do, 03/02/2006 - 08:59 Permalink
Moon

Ik herhaal mijn vraag... van welk materiaal worden implantaten gemaakt en hoe groot is het risico op afstoting door het lichaam??
do, 03/02/2006 - 17:04 Permalink
dj

Implantaten in de tandheelkunde zijn van titanium, maar dat is dus alleen het schroefje wat het bot in gaat he.. Hoe groot de kans op afstoting daarvan precies is weet ik niet maar het is heeeeeel erg klein.
do, 03/02/2006 - 17:08 Permalink
de digitale tandarts

Dat is afhankelijk van de kwaliteit en hoeveelheid van het bot, tijdstip van belasting en de gezondheid/leefgewoontes van de patient....maar tussen de 85 en 100%
do, 03/02/2006 - 17:16 Permalink
Moon

Dat hoop ik ook. Ik neem aan dat de digitale tandarts bedoeld dat bij 85 - 100% van de mensen er geen afstotingsverschijnselen zich voordoen? Toch?
do, 03/02/2006 - 21:53 Permalink
dj

Jahoor, ga daar maar vanuit. Ik ben er op het forum nog niet een enkele beschrijving van tegengekomen.

vV schrijft wat over mislukte implantaten maar ik meen te herinneren dat het daar ook een niet al te jofele mondhygiene betrof. Een implantaat kan falen door andere oorzaken dan afstoting en dan moet je denk ik aan vooral aan parodontitis denken waardoor bot verloren gaat als de implantaten er al in zitten.

Ik denk dat je je niet al te druk moet maken Moon! Euhm welke kies was het ook al weer?
do, 03/02/2006 - 23:13 Permalink
Moon

geen zorgen maken.. hmzzz... dat deed je toch door jezelf even flink met een hamer te slaan, zodat je even een dag of wat knock out gaat? ;)
Dat uit knopje voor je geen zorgen maken heb ik helaas nog niet gevonden. Plus dat de kiespijn zo heftig is, dat ik het niet even kan vergeten :cry:

Ik vind het zooooooo erg eng allemaal. Heb wel heel dapper de afspraak gemaakt bij de kaakmeneer en alles gelezen wat er te lezen viel over implantaten... Maar moet eerlijk toegeven dat ik me nu alleen nog maar meer zorgen maken en precies alles wil weten. (eigenlijk wil ik dat iemand van minuut tot miniuut even precies gaat vertellen wat er gaat gebeuren en wat je voelt en ... en ... en ...)

Mondhygiëne is bij mij geen probleem. Ik flos en stoker tegenwoordig heel braaf :D Maar mijn lijf is gewoon heel bijzonder. Ben voor heel veel dingen allergisch (pleisters, latex, nikkel) en mijn lijf heeft op de schroeven heel vreemd gereageerd. Maar heb ook gelezen dat ze dat kunnen testen. Heb het daar in elk geval over met de kaakmeneer. (kaakmeneer weet van de schroeven in mijn voetje, omdat ik met gips en al naar de kaakmeneer ben geweest)

(het is de een a laatste kies linksboven.... 26 heet ie geloof ik)
vr, 03/03/2006 - 14:41 Permalink
joek

Moon, ik vind je een kanjer, echt waar!
Ik weet dat je heel bang bent, en dan toch een implantaat. Heel erg knap van je.
Ik ben zelf ook behoorlijk bang en weet niet of ik het zou doen.

Groetjes,
Joke
vr, 03/03/2006 - 14:51 Permalink
dj

Misschien als je de op de "any knop" drukt....
Ik heb ook een implantaat he Moon, nou ik heb er haast niets van gevoeld. Ik had dan nog wat je de simpelste vorm van botopbouw zou kunnen noemen, opkloppen. De kans dat jij botopbouw nodig zult hebben is minder groot als gemiddeld, omdat je er na de extratie snel bij bent (vlak na de extractie raak je vaak het meeste bot kwijt)

offtopic: huh nikkelalllergie, zit er geen nikkel in/op dat staal dan? Dacht het wel eigenlijk.. Maargoed ik raad maar een beetje hoor.
vr, 03/03/2006 - 15:07 Permalink
scaredycat

offtopic: huh nikkelalllergie, zit er geen nikkel in/op dat staal dan?

RVS bestaat uit o.a. Staal, minstens 12% Chroom en inderdaad Nikkel.
Mijn DeLorean is bijv. voorzien van Type 304 RVS,
dat bevat 18% Chroom en 8% Nikkel en minder dan 0,08% Koolstof.

De Nikkel-allergie kan hier volgens mij dan best in meespelen...
vr, 03/03/2006 - 15:41 Permalink
Moon

Hmzzz... de knop any key komt niet voor op mijn toetsenbord... is dat hetzelfde als ALT?

Ik heb julie berichten gelezen over staal en nikkel en afstotingsverschijnselen. Heel lief dat jullie daarover meedenken.
Ik heb een nikkel allergie eigenlijk altijd gezien als een huidallergie, nooit verder over nagedacht.
Even stukje koude-grond-tandheelkunde: Die stiftjes waarmee de kanalen worden opgevuld na een wbk waar zijn die van gemaakt? Zou het mogelijk zijn dat de ontstekingen veroorzaakt worden door de materialen waarmee de kanalen zijn opgevuld?
vr, 03/03/2006 - 16:45 Permalink
dj

Nikkelallergie is idd een huidallergie maar wie weet is het ook meer dan dat. Nou ja navragen...

Wortelkananalen worden doorgaans opgevuld met guttapercha, dat is rubber. Dat komt echter nauwelijks in contact met (de levende delen van) het eigen lichaam. De afdichting aan de apex werd vroeger met stukjes zilver gedaan, maar dat is in onbruik geraakt, waarmee het nu gebeurt weet ik niet.
vr, 03/03/2006 - 16:55 Permalink
dj

Ik denk: de materialen waarmee de kanalen zijn opgevuld zouden op zich een allegische reaktie kunnen veroorzaken (ik zie niet in waarom niet) maar het is niet bar waarschijnlijk lijkt me zo (redelijk afgeschermd allemaal). Die zilverstiften gaven wel wat problemen, en ook de afbraakprodukten van necrotiserende tubili en laterale kanalen natuurlijk.

Wat, heb jij geen "any" key?? Ik wil je niet op de kast jagen maar ik zou ermee teruggaan! Ze moeten ook altijd diegenen hebben met weinig verstand van pc's!
vr, 03/03/2006 - 22:00 Permalink
Chris888

De meeste allergiën worden 'opgebouwd', en ontstaan pas nadat je al eerder met de allergie veroorzakende stof in aanraking bent geweest. Nikkelallergie komt dacht ik ook meer voor bij mensen die gaatjes in hun oren hebben (of in hun navel, tepel, tong, verzin het maar) en kan ook weer in heftigheid afnemen nadat je de piercings niet meer draagt. Het lijkt me dus niet goed als er bij jou nikkelhoudende inplantaten worden gebruikt. Behalve een reactie op de implantaten zelf zou het ook kunnen zijn dat je allergie in het dagelijks leven ook meer problemen gaat geven (kun je alleen nog maar bloothands betalen met papiergeld).

Maar: nikkelallergie is een vrij bekende allergie. Er bestaan vast wel nikkelvrije implantaten, net als nikkelvrije sieraden, horloges, brillen, enz. Implanteur weet hier ongetwijfeld meer over. En google eens op nikkelallergie.
vr, 03/03/2006 - 22:44 Permalink
Moon

@ Dj, ik zal morgen gelijk terug gaan. Hoe kunnen ze mij nou een toetsenbord aansmeren zonder "any key" erop... waar halen ze het lef vandaan. Ik heb nog even in de doos gekeken... nee, ook geen any key... helaas pindakaas ;)

Nikkelvrije sieraden, horloges e.d. weet ik inmiddels alles wel vanaf. Heb overigens niet veel piercings hoor.
Ik zal morgen googelen. Nu lekker mijn bedje opzoeken :D Ik geloof dat ie sinds vanmorgen niet verplaatst is, elektrische deken is al aan het warm worden. Gaat helemaal goedkomen! ;)

Bedankt voor je reactie.
vr, 03/03/2006 - 22:51 Permalink
joek

Er zijn inderdaad tegenwoordig zoveel mensen met een nikkelallergie.
Sinds enige tijd kun je geen sieraden meer kopen met nikkel.
Alles wordt aangepast hieraan.
Zou je dan wel een implantaat krijgen met nikkel?
Is toch vast wel te krijgen zonder!

Groetjes,
Joke
za, 03/04/2006 - 09:03 Permalink
dj

Euh, nee. Wél had Moon stalen schroeven in haar been na een ongeluk en dat had wat problemen gegeven, vandaar misschien de verwarring.
za, 03/04/2006 - 14:26 Permalink
Moon

En dit was Apex nummer 4.... :-? weer met de belofte dat wanneer de ontsteking weer terug komt hij de kies echt gaat trekken... (dat heeft ie de vorige keer ook al gezegd...)
De kaakmeneer heeft het eerst open gemaakt, om te kijken of het nog te redden viel. Toen hij het allemaal los had, heeft ie weer een wortelpunt behandeling uitgevoerd, want de kies was niet slecht genoeg om te trekken. (wanneer is een kies slecht genoeg om te trekken? Lijkt me dat na 3 apex behandelingen het een onbegonnen zaak is.......Kaakmeneer is in elk geval positief gestemd... ik ben zelf minder positief... ben er wel klaar mee inmiddels...)
vr, 03/17/2006 - 10:41 Permalink
dj

Toch klink je niet zo van "owwwww wat was het erg". Klopt dat?

De voornaamste reden de kies weg te halen is denk ik in jouw geval dat er onvoldoende wortelweefsel overblijft. Met apexen en wkb's haal je daar steeds van weg. Verlies van teveel parodontium (steunweefsel rond de kies) kan ook een rol spelen (parodontitis/botresorptie).
vr, 03/17/2006 - 10:54 Permalink
Moon

het hele riedeltje van de apexbehandeling kan ik inmiddels wel dromen. Na 4 keer op dezelfde plek een apex valt het allemaal wel mee. Ik schrik alleen altijd heel erg van die boren en frezen en weet ik allemaal wat hij nog meer doet...
Dus ne... het is niet oh oh wat erg... Maar meer... waar doe ik het allemaal voor??? Ik weet nu al dat de ontsteking weer terug gaat komen.

(tuurlijk ben ik blij dat de kies er nog in zit :D En er nog geen implantaat/brug/plaatjes stress is... )
vr, 03/17/2006 - 11:12 Permalink
Moon

Engelengeduld he ;) Met een klas vol leerlingen kweek je dat vanzelf!

Maaruh... het geduld is wel op nu hoor... er komt geen 5e apex meer. Als het aan mij had gelegen was er geen 4e apex uitgevoerd. Maar goed, in mijn ervaring is het wel zo dat specialisten (in het ziekenhuis dus!) doen wat hun goed dunkt en voor mijn gevoel totaal geen rekening houden met het feit dat er nog een mens aan het behandelde onderdeel zit. Ik ben het afgelopen jaar meer in het ziekenhuis geweest dan me lief is... en heb dat meer dan eens ervaren...
Ik snap de redenatie van mijn kaakmeneer wel hoor... eigen kiezen zijn altijd beter dan andere oplossingen en wanneer iets nog te redden lijkt, dan moet je dat doen... maar voor de 4e keer eenzelfde behandeling uitvoeren die al drie keer niet is gelukt....
(en dan zeggen de assistentes ook nog dat het allemaal wel goed komt... Hmzzz... dat heb ik al drie keer eerder gehoord en toch lig ik hier weer... nog meer goede adviezen?)

Maar goed, voel me eigenlijk wel heel goed. Net een pijnstiller genomen omdat de verdoving uitgewerkt raakte. Geen idee wat voor een spul het is, maar het werkt wel. Voel er nauwelijks wat van :D
vr, 03/17/2006 - 15:46 Permalink
joek

Ah, da's wel fijn. Dat je een goede pijnstiller hebt. Overigens werken die niet bij iedereen even goed. Maar dat terzijde.

Ja, ik ben ook al bij meerdere specialisten geweest voor verschillende dingen. Mijn ervaring (bij de meeste dan) is dat ze niet echt naar de mens achter de patient kijken.

Jij veel sterkte verder.

Groetjes,
Joke
vr, 03/17/2006 - 15:49 Permalink
dj

Je moet per wortel rekenen he.. tweemaal per wortel is normaal, drie keer gebeurt volgens mij haast nooit, dan wordt het echt te kort. Zo gek is het niet hoor dus, vijf apexen. Soms komt zo'n wortel na twee apexen nog tot rust, en dat is wel de moeite van het proberen waard aangezien het niet een heavy ingreep is.
vr, 03/17/2006 - 17:29 Permalink
joek

Hoe bedoel je: niet heavy?!?
Persoonlijk moet ik erg echt niet aan denken. Bij een apex ligt voor mij de grens!
Ik heb een wkb kies met een kroon er op, als daar dus iets mee is wordt het een apex. Nou, dus niet. Dan maar trekken.
Zo'n schijterd ben ik dan.

Groetjes,
Joke
vr, 03/17/2006 - 18:16 Permalink
joek

Neeeeee, en dat wil ik ook graag zo houden!

Jullie mogen me allemaal vertellen dat het meevalt. Ik wil het zelfs geloven! Maar ik begin er echt niet aan.

Groetjes,
Joke
vr, 03/17/2006 - 18:37 Permalink
dj

Het valt mee!

Vullingen en wkb's en extracties geven soms pijn tijdens de behandeling en soms napijn maar apexresecties zijn wat dat betreft zo veel lichter..
Ja geluiden en de machteloosheid en zo allemaal wel natuurlijk...

Als ik er bij chirurgen nou iets aan zou doen zou ik zeggen "spuit eens rustig in joh!". Dat kost 5 of 10 seconden meer.
vr, 03/17/2006 - 18:55 Permalink
Moon

Het valt mee ??? ik heb liever een wortelkanaalbehandeling als een apex. Moet zeggen dat ik tijdens de behandeling vandaag voor het eerst iets gevoeld heb van de behandeling. Ik vind de behandeling op zich al erg vervelend en van de napijn word ik ook niet vrolijk. Om over de irritaties van de hechtingen over een paar dagen nog maar te zwijgen. (oke, dat ik die dingen er dan zelf uitknip, zwijg ik dan nu even wijselijk over ;))

De verdoving inspuiten is inderdaad een appeltje eitje bij de kaakmeneer. Die maat injectienaald mag de ta ook wel gebruiken ;)
vr, 03/17/2006 - 22:01 Permalink
Moon

Pompidom... (ff waarschuwing vooraf... hoe meer het lijkt alsof het me allemaal niets doet... hoe banger ik ben...)

Het is erg “lief” van de kaakchirurg dat hij een maand geleden een 4e apex heeft gedaan, maar nu zit er weer een fistel/abces bij mijn kies en doet hij zo’n beetje pijn bij alles wat ik doe.

Ik weet niet meer wat ik ermee aan moet. Moet ik nu de tandarts bellen of de kaakchirurg. De tandarts heeft natuurlijk de kaakchirurg verzocht gegeven voor het uitvoeren van een apex. Mag een kaakchirurg “zomaar” van behandeling afwijken en een kies trekken? Deze apexen schijnen niet te werken, anders komt de ontsteking niet steeds terug. Maar mijn kaakchirurg schijnt niet te snappen dat ik nu inmiddels wel genoeg heb van het geboor in mijn kaak. Natuurlijk is het fijn dat hij alles doet om de kies te redden, maar ik krijg het idee dat die kies een gebed zonder einde is.
Om nog maar te zwijgen over het feit dat ik klaar ben met alle artsen die in mijn lijf aan het snijden zijn, die allerlei operaties uitvoeren, die allerlei antibiotica kuren aansmeren...

Maar goed, dan is mijn kies eruit en zit ik met een gat in mijn mond. Wat staat me te wachten wanneer ik de kies daadwerkelijk laat trekken? Ik weet dat het iets van een implantaat wordt of kan iemand nog een alternatief bedenken voor trekken of een apex?
wo, 05/03/2006 - 12:53 Permalink
dj

Ow Moon.... zelfs jij als tandenfee moet moed verzamelen om te posten volgens mij.. Nou dapper dat je het toch maar weer gedaan hebt he...

Ik zou de tandarts bellen....
wo, 05/03/2006 - 15:31 Permalink
kristin.smets

Hoi Moon,


Nog even met Krisje.

Weet het is een tijdje geleden, maar heb zopas je verhaal gelezen.
Toch heel moedig van je hoor.

Ik heb uiteindelijk die ene bewuste tand toch laten trekken, had er bijna 4 jaar last van en was het ook grondig beu.

Heb wel geen implantaat laten plaatsen, omdat het daar nog steeds redelijk gevoelig is. Kan ik in de toekomst nog altijd doen.

Soms moet je het wa afwegen denk ik, pijnstillers is ook ni zo goe, en wat is één tand minder.

Heb nu onlangs weer een redelijk diep gat laten vullen, is 10 dagen geleden, en heb nog steeds pijn bij het eten (bijten).

De zenuw moet tot rust komen zegt de tandarts; weet jij soms hoe lang dit kan duren?

Groetjes
En nog veel moed.

PS Welke pijnstiller neem jij?
Ik neem spidifen en zaldiar. dat helpt wel.
wo, 05/03/2006 - 23:47 Permalink
Moon

Zo! ik leef nog steeds... ik ben trots op mezelf...
Was heel volwassen en heel rustig. Toen de kaakchirurg me binnen riep was ik vastberaden om niets meer aan de kies te laten doen.
Ik moest op de behandelstoel gaan zitten waarna hij heeft gekeken. Toen begon hij te praten en heb ik gevraagd of ik gewoon rechtop mocht gaan zitten, omdat ik me dan prettiger voelde. Daarna heel duidelijk aangegeven dat het pijn deed in mijn hele kaak, wat hij zich voor kon stellen omdat ik nu natuurlijk heel anders eet om de kies te ontlasten.
Hij zei ook dat er nu al weer een behoorlijke ontsteking zat, nadat de
behandeling nog maar zo kort geleden was. En maakte zich zorgen om de kiezen ernaast, omdat de ontstekingen al zo lang duurden. (hij heeft het nagekeken, de eerste behandeling aan deze kies was sept. 2002)

Dus hij adviseerde zelf om de kies te trekken. Maar dan moest ik eerst een fenicilline kuur nemen om in elk geval te zorgen dat de ontsteking rustiger was. Dus nu heb ik een afspraak voor 23 JUNI (!!!!) Mocht ik het niet redden tot dan moest ik even bellen of ik moest contact opnemen met mijn eigen tandarts en die mocht hem ook trekken. Waarop ik reageerde met een "ja en dan zeggen zij dat ik terug moet naar jullie" maar zij gavan dat door aan de praktijk. Over twee weken heb ik gelukkig een afspraak met mijn tandarts voor controle dus dat is wel prettig...
vr, 05/19/2006 - 21:03 Permalink
joek

Moon, gelukkig dat heb je achter de rug.
jammer dat hij getrokken moet worden, maar soms ben je het beu. Ik vind dat je ook wel heel veel geduld hebt gehad.

Succes verder.
Groetjes,
Joke
vr, 05/19/2006 - 21:11 Permalink
kristin.smets

Hoi Moon,


Ik vind dat je ook heel moedig en geduldig bent geweest, maar heb het gevoel eer er ergens een ontsteking zit het moeilijk weggaat.

Ik heb toen uiteindelijk ook maar die tand laten trekken en nog geen implantaat genomen, omdat het daar nog gevoelig ligt.

Als ik niet moe ben enzo gaat het wel, maar soms komt de pijn terug opsteken.
Heb nu een tand laten vullen (achteraan de voorlaatste) een 4 weken geleden en moet nu ook terug, want de pijn blijft, kan er nog steeds niet op kauwen en doet ook pijn bij stress en bij druk (kracht zetten).

Neem dus ook wel wa pijnstillers, ik moet dinsdag om 9u nu.
Was deze week wel met verlof, maar de tandpijn verbrodt wel de sfeer , spijtig genoeg.

Groetjes
PS Van het trekken moet je geen schrik hebben, heb dat toen gewoon door de tandarts laten doen.

Groetjes
Krisje
En hopelijk blijft de pijn nu weg, met één tand minder kan je best nog leven.
vr, 05/19/2006 - 22:37 Permalink
Moon

Tja, Krisje, dat er ergens een ontsteking zit die moeilijk weggat was ik zelf ook al achter!!! En inmiddels de kaakchirrug ook, anders zou hij mijn kies er niet uithalen...
Natuurlijk kan je ook zonder die kies leven. Na al mijn bezoeken aan het ziekenhuis en de kaakchirurg leef ik nog steeds. Kies trekken is niet eng. (verstandskiezen zijn toch ook een appeltje eitje?)
Het is een kies die in het zich zit, ik ben helemaal niet ijdel (uhm... :roll: ) en wat er t.z.t. voor in de plaats komt, overleg ik dan maar even met mijn tandarts. Ik weet dat de tandarts de kies ook kan trekken. Als ik de keuze heb tussen de kaakchirurg en de tandarts, doe me dan de tandarts maar. De strijd in het ziekenhuis heb ik toch al verloren.

Inmiddels zijn we 5 dagen verder en de penicilline kuur is nu op. Voor mijn gevoel heeft het weinig geholpen. De fistel is kleiner geworden geloof ik, maar de pijn is nog hetzelfde. Ik wist niet of ik pijnstillers mocht nemen in combinatie met de broxil, dus dat heb ik maar niet gedaan. Morgen maar een flink glas rosé ;) Doet vast wonderen (klink nu als een of andere geflipte alcoholist... Hmzzz... verder ben ik best keurig hoor!!!)
di, 05/23/2006 - 21:59 Permalink
Moon

vorige week vrijdag had ik een afspraak bij de tandarts, die helaas werd afgezegd door de praktijk. Wat wel prettig was, was dat ik aan kon geven dat ik kiespijn had, wat ze heeft genoteerd en afspraak gekregen voor afgelopen woensdag.

De tandarts heeft bite wing foto's gemaakt en ook een aparte foto van de 16 omdat ik aangaf daar last te hebben van een "kudde olifanten". Hij heeft nog even gekeken naar de 26, na mijn kaakchirurg belevenissen verteld te hebben. Op de foto waren 2 gaatjes te zien maar geen ontstekingen meer :D. Inderdaad bij de kudde olifanten en links onder zit een gaatje bij een vulling (heet dat een lekke vulling?). Omdat ik flink verkouden ben vermoedde hij dat de kiespijn die ik aangaf veroorzaakt wordt door een flinke bijholte ontsteking, waar ik eventueel een penicillinekuur voor kon krijgen, maar omdat ik net die penicillinekuur op heb heb ik dat geweigerd. Mijn lijf moet zelf maar aan de slag. Dat doet ie ook, want de fistel is in elk geval verdwenen en doordat ik met neusspray spray lijkt de druk onder de kies minder te worden (eindelijk!!!!)
Ook hebben we het gehad over de oplossing voor als de kies getrokken is (ik blijf toch met een zichtbaar gat zitten). Hij zei dat hij geen brug ging maken omdat hij dan 2 kiezen moest aanboren en dat dat zonde was (dat heeft de kaakchirurg ook al een keer aangegeven) dus hij wil een implantaat zetten. Prettig is wel dat hij dat zelf kan, dus hoef ik niet naar een of andere enge implantoloog maar ik vind het doodeng. Dus nu een folder meegekregen over het zetten van implantaten, maar dat is zo'n droog verhaal wat ik allemaal al wel wist, van de dingen die hier beschreven zijn. Wat dat betreft had ik mee aan het verhaal wat Minique beschreven had over haar implantaat wat me een veel beter beeld gaf.
Nu 10 juli terugkomen (de eerste dag van mijn zomervakantie! :-? ) dan vult hij de twee gaatjes en gaan we praten over een implantaat. Dan is de kies getrokken door de kaakchirurg en dan zien we het allemaal wel weer verder.

Wat wel prettig is, is dat ik geleerd lijk te hebben om te communiceren met mijn tandarts, zonder dat ik in de stress schiet en de helft maar meekrijg. Mijn sarcasme is iets minder geworden en kan de dingen voor mijn gevoel beter onder woorden brengen.
za, 06/10/2006 - 13:57 Permalink