uitvallen van noodkronen

Author:
laura
Posted:
vr, 03/29/2002 - 12:34
vanaf dat ik jong ben heb ik altijd met mijn drinken "gespoeld" alvorens het door te drinken, hiernaast heb ik altijd veel frisdrank en appelsap enzo en andere zoete dranken gedronken.Gevolg hiervan is dat mijn glazuur verschrikkelijk aangetast is, en dat zowat al mijn tanden en kiezen vervangen moesten worden door kronen.

Ik ben vorig jaaar met deze behandeling begonnen, kreeg toen eerst tijdelijke noodkronen die er vaak binnen een paar dagen al weer uitvielen, nu bijna een jaar later zijn deze vervangen door defeinitieve kronen en was ik rond de kerst bijna klaar met mijn behandeling. Helaas heeft mijn tandarts door langdurige ziekte deze behandeling toen niet gehaal kunnen voltooien, en vielen een paar kronen er meteeen weer uit, nu heb ik deze vorige week weer vast laten zetten(door een andere tandarts) maar meteen na de behandeling viel er bij het drinken weer een uit en een half uur later ook de andere, heb inmiddels weer een nieuwe afspraak maar vraag me toch af hoe het kan dat deze er zo snel weer uit vallen, en of ik er zelf iets aan kan doen en wat,
wat hierdoor loop ik toch steeds weer een tijdje met 2 kiezen zonder kroon of iets, die zo ook weer aangetast raken en ik maak me er nogal zorgen om.

Alvast bedankt voor uw reactie
de digitale tandarts

Het komt vaker voor dat een noodkroon loskomt.

Noodkronen zitten veel losser dan defintieve kronen. Dit is vooral belangrijk vanwege het feit dat ze ook makkelijk losgehaald moeten kunnen worden, als de definitieve kroon na enkele weken geplaatst gaat worden. Noodkronen worden dan ook vastgezet met een zachter cement, dit wordt tijdelijk cementgenoemd.

Doordat de noodkroon ook wat ruimer om de tand/kies valt en door het gebruik van tijdelijke cement is de kans aanwezig dat de noodkroon te vroeg loskomt.

Een losse noodkroon kan door de tandarts weer worden vastgezet. Mocht de tand/kies, nu het de beschermende omvatting van de kroon mist, gevoelig zijn voor koude en warmte, dan is het mogelijk om de noodkroon zelf al terug te plaatsen met bijv. tandpasta of (suikervrije) kauwgom.

Bel altijd je tandarts als er een noodkroon loskomt, mocht dit in het weekeinde gebeuren en de gevoeligheid valt mee, dan kan het best wachten tot maandag. De tandarts kan beslissen of het noodzakelijk is dat u langskomt voor het opnieuw vastzetten.

In principe zal er in enkele weken geen tandbederf kunnen ontstaan. Maar ik begreep uit uw verhaal dat u langer rondliep met loskomende noodkronen. In situaties waarbij een lange periode overbrugt zal moeten worden met noodkronen, is het wel belangrijk dat deze op hun plaats blijven. Soms helpt het daarbij om definitief cement te gebruiken i.p.v. tijdelijk. Des te beter de noodkronen dan aan- en afsluiten des te kleiner de kans op tandvleesontsteking en tandbederf.

Definitieve kronen horen niet makkelijk los te kunnen komen. Uit uw verhaal maak ik echter op dat deze ook zeer makkelijk loskomen!
Ik denk dat het verstandig is om er eens goed naar te laten kijken, aangezien rondlopen met niet goed afsluitende kronen na verloop van tijd de situatie kan verslechteren. Het is voor de continuiteit van de behandeling jammer dat uw eerste tandarts ziek is geworden.

Ik begrijp uw angst dat de twee kiezen nu zonder kronen aangetast zouden kunnen worden. Ik denk dat als de periode zonder kronen niet langer dan enkele weken bedraagt dit niet tot grote problemen zal leiden. Maar het is zeer belangrijk dat de kronen binnenkort zodanig geplaatst worden dat deze goed afsluiten en op hun plek blijven.

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-04-04 09:29 ]
wo, 04/03/2002 - 22:43 Permalink