Uitstralende pijn na vullen

Author:
SonVos
Posted:
do, 08/15/2019 - 00:11
Hallo allemaal,

Vorige week maandag is er in mijn onderkaak bij de voorste kiezen een behoorlijk groot gat gevuld. Deze viel onverwachts groter uit dan verwacht.
De eerste dag (of eigenlijk anderhalf) was het gevoelig maar viel het verder mee.
Daarna begon de pijn. Het begon als een soort kaakpijn/overbelastings pijn, maar ik kon het wel herleiden naar die ene kies. Naar mate de dagen vorderen kreeg ik steeds meer pijn.
De kies is nu gevoelig bij tandenpoetsen en aanraking (gevoeligheid voor warm/koud en pijn bij eten zijn bij mij door andere klachten etc moeilijk te beoordelen), het gaat hierbij om een scherpe pijn maar wel alleen op het oppervlak van de vulling.
Verder straalt het dus uit naar mijn andere kiezen en voelt het alsof ik een doffe zeurende pijn in mijn kaakbot aan die kant heb.
Inmiddels is de pijn zodanig dat ik er ook weinig van slaap. En het lijkt erger te zijn als ik lig (hoewel dit ook kan zijn omdat ik dan geen afleiding heb).
Ik heb nog niet overlegd met mijn tandarts, enigzins omdat ik wat angstig ben omdat ik dit nog nooit heb gehad met een vulling en ik bang ben voor een wortelkanaal (al heb ik die toch al in het verschiet elders) en anderzijds omdat ik bang ben dat het aan mij ligt. Bovendien ben ik er nog maar net onder behandeling en mijn angst is daardoor wat verhoogd.
Een goede notitie/achtergrondinfo om te geven is dat ik vanwege mijn chronisch ziek zijn aan de morfine zit (ik merk doorgaans niks aan pijn/klachten aan mijn gebit hierdoor) en dat ik bij stress last heb van kaak klemmen/vastbijten (al heb ik daar de laatste tijd niet veel last van, of ik hierbij of hiernaast knars is voor mij onbekend).
Ik hoop dat jullie misschien wat meer inzicht kunnen geven over wat er mogelijk aan de hand is.

Bij voorbaat dank!
Jenelva

Ik ben geen tandarts, maar is het niet verstandig om hierover contact op te nemen met je tandarts?
Misschien is de vulling iets te hoog, wat i.c.m. het knarsen voor een overbelasting zorgt?
Of misschien zit er toch een ontsteking, of een breukje, of...

Ik heb in ieder geval geleerd met dergelijke pijnklachten (pijn in rust vooral) niet te lang door te lopen.
Een vulling kan altijd een tijdje gevoelig zijn, maar het lijkt mij niet goed als dit alleen maar erger wordt en door gaat trekken.

Maar nogmaals, ik ben geen tandarts, hopelijk reageren de specialisten hier nog!
do, 08/15/2019 - 17:50 Permalink
SonVos

Als antwoord op door Jenelva

Dankje voor je reactie. Je hebt overigens helemaal gelijk, er kan beter gewoon naar gekeken worden natuurlijk.
Ik heb me over mijn angst heen gezet en toch even gebeld vanmiddag, ook omdat ik de pijn niet goed uithoudt.
Ik heb nu voor morgenochtend gelijk een afspraak. Ze verwachten niet dat de vulling te hoog is, maar eerder dat doordat het gat zo diep was mijn zenuw geraakt/beschadigd is of dat het zenuw weefsel aan het afsterven is (ik hoop dat ik dit goed heb begrepen en niet iets raars zeg).
Omdat het wat kort geleden Is weten ze niet zeker of het op een foto al te zien zou zijn. Er is dus een kleine kans dat ik voor niets heen ga (zonder bevestiging gaan ze de tand niet behandelen, voor het geval dat het toch niet de zenuw is).
In het positieve geval zien ze wel wat en kan er gelijk wat gedaan worden. Waarschijnlijk in de vorm van een wortelkanaalbehandeling...
Ze vonden het erg zorgelijk dat ik ondanks een fikse dosis morfine de pijn nog voel. Ik hoop dat dit enkel is omdat het een meer acute pijn betreft.
Maar we gaan het zien! Hopelijk kom ik morgen zonder pijn terug!
vr, 08/16/2019 - 00:27 Permalink