'uitstekende' kies na verwijderen beugel

Author:
inge83
Posted:
wo, 06/18/2008 - 21:47
hallo,

een paar dagen geleden is mijn slotjesbeugel eruit gehaald.
Ik ben blij met het resultaat, maar er is wel iets vreemds. De kies naast mijn hoektand aan de onderkant lijkt als het ware zodanig te zijn verschoven door de beugel dat hij nu 'over' het tandvlees heen komt en ik dus aan de buitenkant als het ware een randje voel waar de kies op lijkt te houden. Ik kan er zelfs een stukje onder met mijn nagel. Eerst dacht ik dat het slechts een stukje lijm was wat was achtergebleven maar zo ziet het er niet uit en het voelt ook niet alsof het uitsteekt, het loopt vloeiend door vanaf de bovenkant van de kies, alleen zit er dus nu aan de onderkant een soort uitstekend randje/puntje. Het lijkt haast alsof de kies een klein stukje los is gekomen van de wortel en nu meer 'naar buiten' staat, hoe vreemd dit ook klinkt. Ik begrijp dat het raar klinkt maar ik vind het lastig om het uit te leggen.
Ik heb er verder geen last van, maar het begint nu een beetje vreemd aan te voelen, maar dit kan ook komen omdat ik er zojuist een tijdje aan heb gevoeld omdat ik een beetje bang was dat de kies los zat, wat volgens mij niet het geval is.
Ik heb in ieder geval volgende week een controle afspraak staan.

Nu was mijn vraag; kan het zo zijn dat door een beugel de kies zover is verschoven dat hij niet meer helemaal 'bedekt' is door het tandvlees, en zo ja; kan dit kwaad? groeit dit vanzelf weer terug of kan dit erger worden?

Ik bedoel voor de duidelijkheid niet dat mijn tandvlees een beetje loszit door de beugel, ik weet dat dit inderdaad kan gebeuren maar bij mij is het nu echt de kies die 'vreemd' is gaan staan.

Vast bedankt!
Mignon

Beste Inge,

als het goed is wordt de beugel er pas uitgehaald als alle tanden perfect staan. Wat wel vaak voorkomt is dat het tandvlees wat gezwollen is omdat het moeilijk schoon te houden is rondom de slotjes. Door goed te poetsen zal de zwelling afnemen. Pas dan is ook te beoordelen of het probleem in de weke delen ligt of dat de kies iets te ver naar buiten is komen te staan. Ik zou me op dit moment niet teveel zorgen maken en gewoon goed blijven poetsen op die plaats. Vermeld het volgende week wel even bij je tandarts ok?

Grts, Mignon
do, 06/19/2008 - 14:49 Permalink
inge83

bedankt!

nu is mijn geval misschien wat afwijkend; mijn tandarts had beloofd dat de beugel (omdat het mijn tweede is nadat mijn tanden na de eerste weer zijn gaan 'wandelen') er maar 4 maanden in hoefde te zitten. In augustus vorig jaar is hij geplaatst, en hij mocht er uiterlijk januari uit, zei hij. Nu kwam dat mooi uit want ik had gepland om in februari 4 maanden naar het buitenland te gaan. Op de dag waarvan ik dacht dat mijn tandarts de beugel eruit zou halen keek hij me verbaasd aan en zij dat het 'nog niet klaar was', en hebben we dus afgesproken dat ik hem pas na de 4 maanden buitenland eruit zou laten halen. Ik begrijp dat je van tevoren nooit helemaal kan inschatten hoelang een beugel zijn werk moet doen maar ik baalde hier wel een beetje van. Mijn tandarts zei in ieder geval dat het geen kwaad zou kunnen als de beugel langer bleef zitten (zonder controle afspraken), dat alleen de elastiekjes wat zouden verkleuren na verloop van tijd. Ook heeft hij me uitgelegd wat te doen als de draad bijvoorbeeld los zou gaan, maar ik heb verder geen problemen gehad.

Nu ben ik 2 weken geleden teruggekomen en heb ik direct een afspraak gemaakt om de beugel te laten verwijderen, maar dit was wel bij een andere tandarts, dus heeft mijn eigen tandarts er verder niet meer naar gekeken.

Zou het hier eventueel mee te maken kunnen hebben? dat hij er toch ongeveer 3/4 maanden langer in heeft gezeten dan gepland? dat die ene kies dus toch te ver door is gaan schuiven? of schuiven de kiezen niet verder zolang de draad niet elke 3 weken opnieuw wordt strakgetrokken? Ik moet zeggen dat ik niet echt geruster ben geworden op uw antwoord, ookal is het misschien alleen maar het gezwollen tandvlees is er dus toch een kans dat er dus wat mis is. Wat zou er dan met die kies aan de hand kunnen zijn en wat moet hieraan gedaan worden?
do, 06/19/2008 - 23:51 Permalink