Twee keer een apexresectie aan dezelfde kies, heeft dat zin?

Author:
slon
Posted:
do, 06/13/2002 - 10:50
Ik ben voor het eerst op dit forum, en ik hoop dat er iemand, liefst een deskundige een antwoord heeft: ik heb al jaren problemen met een belangrijke kies linksboven. vijftien jaar geleden een zenuwbehandeling en een kroon er op, drie jaar geleden bleek er een enorme ontsteking onder te zitten en er is een apexresectie verricht. De problemen leken voorbij. Nu ben ik bij een nieuwe tandarts,die heel vriendelijk is en deskundig lijkt. Na een uitgebreide rontgen van mijn gebit blijklt die zelfde kies weer ontstoken onder de wortel. De tandarts wil nog een zenuwbehandeling doen en vlak daarop nog een apexresectie. Aan diezelfde kies dus. Heeft dit zin? Een apexresectie betekent toch dat de wortelpunten verwijderd worden, hoe kun je dat twee keer doen? Volgens de tandarts is en 80 procent kans dat de kies behouden kan blijven. En als dat niet lukt? Heeft een implantaat nog kans van slagen na twee apexresecties? Of moet ik dan een brug laten bouwen? De kiezen aan weerszijden van de betreffende kies zijn eigenlijk vrij goed, dus dat zou zonde zijn. Wie heeft er raad?
de digitale tandarts

Bij een apexresectie wordt het onderste deel van de wortelpunt verwijderd en over het algemeen de wortel afgesloten met een vulling (retrograde vulling).

Helaas blijkt het dat de apexresectie bij u geen voldoende resultaat heeft gehad.

Het verwijderen van de kanaalvulling, het opnieuw reinigen/ontsmetten en opvullen wordt een endodontische herbehandeling genoemd.
Als het lukt om de oude kanaalbehandeling te verwijderen en tot ongeveer het eind van de wortel de bacterien te doden en het kanaal op te vullen is de prognose gunstig.

Soms kunnen niet te verwijderen metalen opbouwen gecementeerd in het wortelkanaal een complicerende factor zijn. Het deel van het kanaal onder de opbouw is dan zonder chirurgie niet goed te bereiken:

http://www.tandarts.nl/imagesforum/stiftopbouw+kroon.gif
wit=kroon; grijs=opbouw; roze=kanaalvulling

Een manier om de ontsteking aan de wortelpunt te verhelpen is dan d.m.v. een apexresectie. De beste prognose heeft echter het verwijderen van de opbouw/kanaalvulling, gevolgd door het ontsmetten en opvullen van het kanaal van 'bovenaf' door de kroon.

Een apex resectie kan een tweede keer gedaan worden. Mogelijk dat de wortel dan wat verder wordt ingekort en er tevens een nieuwe vulling wordt aangebracht.

De littekenvorming en het mogelijk verlies van bot door de apexresectie, bemoeilijkt echter wel het plaatsen van een implantaat. De kans bestaat dat er dan eerder een extra botopbouw operatie noodzakelijk zal zijn.

Het is voor mij niet mogelijk te zeggen wat in uw geval verstandig is.

Je moet een aantal afwegingen maken; extractie en het plaatsen van een implantaat met de bijbehorende kosten en prognose tegen herbehandeling en apex resectie met bijbehorende kosten en prognose, welke eventueel gevolgd zal moeten worden door extractie en mogelijk een uitgebreidere operatie voor een implantaat.

Misschien dat u tevens een consult bij een implantoloog zou kunnen aanvragen.

Zie ook deze vraag: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=353&forum=1

Succes.
di, 06/18/2002 - 23:25 Permalink