Tong verdoofd

Author:
kluun1985
Posted:
di, 01/05/2021 - 14:34
sorry voor de lange post, ik wil graag volledig zijn

Ik ben een student van 24 en bijna drie maanden geleden heb ik mijn linkerverstandskiezen laten trekken, beide waren nog niet door. Tijdens het aanbrengen van de plaatselijke verdoving werd een zenuw geraakt (voelde een soort 'elektrische schok' in mijn tong). Sindsdien heb ik geen gevoel meer in de linkerhelft van mijn tong, soms tintelt of irriteert het, maar bij aanraking totaal geen gevoel. Mijn lip/kaak zijn helemaal in orde. Wel is mijn tandvlees linksonder erg gevoelig, als ik erop druk tintelt het (ook in mijn tong) en met poetsen voelt het dan ook erg vervelend. Vanzelfsprekend heb ik hier best last van, vooral met eten en poetsen.

Natuurlijk ben ik terug gegaan naar de kaakchirurg (vorige week). Ik dacht dat hij de kaakzenuw had geraakt, maar dit bleek de tongzenuw te zijn. Wanneer de kaakzenuw wordt geraakt wordt je lip/kaak gevoelloos, niet (alleen) je tong. De arts zei dat als hij de kaakzenuw had geraakt dit een fout van hem zou zijn geweest (aangezien hij me hierover niet heeft geinformeerd). Beschadiging van de tongzenuw kan echter iedereen overkomen volgens de arts, dit is gewoon pech van mijn kant. Volgens de arts komt dit ongeveer bij 1 in 100.000 gevallen voor. In dit geval duurt het herstel dan ook niet 3 tot 6 maanden, maar 1 tot 1,5 jaar (als het uberhaupt hersteld).

Nu zit ik nog steeds met een aantal vragen. Het is een vrij jonge arts en uit onderstaande vragen blijkt dat de arts niet erg zorgvuldig werkte. Op zich wil ik hem vertrouwen en leek hij ook wel oprecht, maar hij was erg zenuwachtig (terwijl hij bij eerdere bezoeken juist erg zelfverzekerd was) en kon op een aantal vragen geen antwoord geven of hij reageerde ontwijkend (bijvoorbeeld op de vraag of dit een fout van hem was). Vandaar deze vragen:

- Klopt het dat als alleen de tong gevoelloos is, niet de bekende kaakzenuw, maar tongzenuw is geraakt?
- En zo ja, kan een arts dit op een rontgenfoto zien of niet? (zoals bij de kaakzenuw wanneer deze in risicogebied ligt> wat bij mij trouwens ook het geval is zoals ik op de foto zag, en mijn arts bevestigde dit. Hij zei dat hij me vast had ingelicht, dit was niet het geval. Hij was wat zenuwachtig en zei dat dit er toch helemaal niks mee te maken had..)
- Is de arts verantwoordelijk voor deze fout, kan het door onvoorzichtigheid komen? (hij was erg veel aan het praten tijdens de verdoving/operatie met de assistent en schoot ook uit met een tang in mijn mond waar hij nogal laconiek op reageerde).
- Is het verstandig om een second opinion aan te vragen of heeft dit geen zin?
- Hoe groot is de kans op herstel (ongeveer)?
- Wat zijn de gevolgen voor mijn gebit, aangezien ik alleen rechts kauw en moeite het met poetsen vanwege de pijn. Misschien tips voor gebitsverzorging? (flossen/tandenstokers doen erg pijn).

Ik ga binnenkort naar mijn eigen tandarts om hierover te praten en ik denk aan een second opinion. Ik dacht dat ik op dit forum misschien al wat antwoorden op mijn vragen kon krijgen. Alvast bedankt!