Tip voor pijnstilling na extractie?

Author:
Bliepmiep
Posted:
za, 02/18/2006 - 20:13
Ik ben woensdag bij de kaakchirurg geweest om mijn verstandkiezen rechts, onder en boven te laten trekken.
De kies onder lag letterlijk dwars en was iets aangevreten en moest en daarom uitgeboord worden.

Tot zover prima.

Echter heb ik nu nog met ibuprofen 600 mg nog steeds pittige pijn. Eten kan ik wel normaal, zij het langzaam.

Heeft iemand wellicht tips om de dag pijnloos of met minder pijn door te komen?
Geke

Om het een beetje schoon te houden zou je nu wel kunnen spoelen met lauw water, maar wel voorzichtig natuurlijk, omdat je de wond natuurlijk nog wel kunt beschadigen door te hard te spoelen en dat is natuurlijk ook pijnlijk. Mocht de pijn echt erger worden is het misschien toch een goed idee om contact op te nemen met de kaakchirurg of je tandarts. Soms kan het nodig zijn om met waterstofperoxide de wond uit te spoelen, omdat er wat viezigheid in zit die voor infectie zorgt. Normaalgesproken zou de pijn nu geleidelijk minder worden. De pijnstillers werken trouwens het beste als je ze goed verspreid inneemt. Dus bij brufen is dat 3x per dag, dus het liefste iedere 8 uur. Als dat midden in de nacht is, is het dus het beste om er toch maar even je wekker voor te zetten, hoe lastig dat ook is. Dat kan je s'ochtends pijn schelen.

Heel veel sterkte ermee en laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
za, 02/18/2006 - 20:29 Permalink
Bliepmiep

Tnx! Moet toevallig ook dinsdag voor controle naar tandarts maar als ik morgen nog zo'n last heb zit ik er toch aan te denken iemand er even naar te laten kijken...
Er was namelijk al een hechting uitgekomen, misschien dat het daarmee te maken heeft, maar de tandarts die ik belde (de mjine had vrij) zei dat het geen kwaad kon en idd goed schoonhouden..

Maar die pijn.. :-?
za, 02/18/2006 - 20:37 Permalink
de digitale tandarts

Het is mogelijk om paracetamol naast ibuprofen te gebruiken, maximumdosering van beide niet overschrijden en verspreid over een etmaal innemen! Sterkte.
za, 02/18/2006 - 20:39 Permalink
Lizzie

Ook bij mij dwarsliggers. Uitgeboord uit de kaak.
Ook heel veel napijn gehad, tot twee weken na de behandeling maximale hoeveelheid brufen ingenomen, daarna overgestapt op paracetamol, nog één week.
Nagevraagd bij de kaakchirurg toen ik voor de andere kant terug moest en hij heeft uitgelegd dat uitboren gewoon heel belastend is voor je kaak.
Die doet dan zo zeer.
Ik ben op 23 januari voor de tweede kant geweest en kan niet nog niet zo goed "door' bijten. Op een dropje of zo, of een hard broodje. Dan is het nog steeds gevoelig.
Hoef er geen pijnstillers meer voor te slikken, maar zo lang kan het genezen duren!

Veel sterkte ermee!
za, 02/18/2006 - 21:22 Permalink
Bliepmiep

Haha, nog 2 weken?! Mijn god zeg, nou ja, die dwarsligger ben ik in ieder geval kwijt, dat bespaart me voor de toekomst ook een hoop ellende. Hopelijk is het de pijn waard..

Moet 28 maart weer terug voor de andere kant maar die kiezen staan wel goed. Boven overigens totaal geen last gehad tijdens trekken en nu ook niet (voor de angsthazen onder ons..)
za, 02/18/2006 - 21:24 Permalink
Lizzie

Ik denk dat het de pijn wel waard is, je kunt ze toch niet zo goed schoon houden daar achterin, zeker niet als ze gekanteld liggen.
Ik ben dus blij dat ik ze kwijt ben en ach, die pijn ben ik al vrij snel weer vergeten.
Boven is inderdaad een fluitje van een cent.

Voordat mijn beugel geplaatst kan worden (ben 37) moet er beneden nog een voortand uit. Ben benieuwd hoe lang ik daar last van ga krijgen.....
Hoop dat die er net zo makkelijk uitfloept als de verstandskiezen boven!
zo, 02/19/2006 - 19:37 Permalink
Geke

Voortanden geven eigenlijk ook bijna geen napijn in de meeste gevallen. Het trekken van een voortand stelt eigenlijk niks voor in vergelijking tot een verstandskies. Een verstandskies ligt ten eerste heel erg ver achterin en is door de tandarts of kaakchirurg moeilijk bij te komen, terwijl een voortand natuurlijk mooi in het zicht ligt. Verder heeft een verstandskies meerdere wortels, die in sommige gevallen versmolten zijn zodat het 1 dikke wortel is. Hierdoor zit de verstandskies vaak ook goed vast. Een ondervoortand heeft eigenlijk altijd een klein worteltje en kost eigenlijk bijna altijd geen moeite om los te krijgen. Doordat je minder trauma op het bot veroorzaakt heb je ook minder napijn.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, heel erg veel succes en in vergelijking met een verstandskies zal het meevallen. Laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
di, 02/21/2006 - 19:39 Permalink
robinson

Bij bottrauma altijd koelen met bijv. een Coldpack.
Scheelt enorm in de napijn.
Bij chirurgische extracties krijgen bij ons de patiënten zo'n Coldpack mee naar huis, ik laat ze dan langdurig koelen.
Napijn erna is heel goedop te vangen met Brufen en/of Paracetamol.
Misschien handig voor een volgende keer?
di, 02/21/2006 - 20:08 Permalink
Bliepmiep

Brufen in combi met paracetamol geeft inderdaad meer verlichting dan alleen brufen. Las alleen ergens dat je niet boven de 2000 mg per dag mag uitkomen, denk dat ik daar wel op kom...

Maar gister ben ik voor controle bij de tandarts geweest. Die zei dat de bloedprop er niet (meer) inzit. Ook zei hij dat het niet gehecht was, maar ik had wel degelijk hechtingen die mn mond uit kwamen. Wond zag er niet mooi uit zij hij, maar daar was ik al achter.
'Gelukkig' is het niet ontstoken, wel aan alle kanten lekkere irritatie. Heb nu het welbekende spuitje met fysiologisch zout om mee te spoelen. Echter de pijn is nog steeds flink aanwezig en dat kan volgens de tandarts nog wel even duren.... *zucht*
wo, 02/22/2006 - 17:39 Permalink
Lizzie

Ik hoef pas in april voor die voortand Geke, wordt gedaan anderhalve week voordat de beugel geplaatst wordt. Dan loop ik misschien wat korter met een "gat" rond.

Enne... Bliepmiep, gaat het al wat beter?

Mijn broer is overigens anderhalve week geleden ook geweest, maar bij hem is het gaan ontsteken... arme hij.... :smt008
zo, 02/26/2006 - 18:56 Permalink
Bliepmiep

Langzaam aan gaat het steeds beter. Eten levert nog wel pijn op. Echter is vandaag de eerste dag dat ik pas om 15.00 naar de ibuprofen moest grijpen.

Of het komt door de alcohol van het feestje gister, kan uiteraard ook :smt003 :roll:
zo, 02/26/2006 - 19:37 Permalink
2wortelpuntbeh…

Na het trekken van een verstandskies of wortelpunt behandeling hielp Brufen bij ook nooit. Maar wat mij altijd goed hielp was naproxen!
ma, 02/27/2006 - 19:25 Permalink
nicol

ik heb nog wel een tip voor je ivm pijnstilling. Spydifen!!!!!! Is ibuprofen maar er zit een stofje bij waardoor het ( bij mij in ieder geval) veel beter werkt dan welk ander middel dan ook.Had zelfs pijnstillers van mijn huisarts gekregen op morfine basis die niet hielpen. Zeker het proberen waard!!!!! Je kunt het gewoon bij de drogist kopen.

Heel veel sterkte ,ik hoop dat het snel wat beter met je gaat.

groet, nicole
wo, 04/12/2006 - 09:09 Permalink