Tikken met tanden

Author:
Lotso
Posted:
wo, 01/08/2020 - 14:02
Hallo,

Ik zit al geruime tijd met een probleem. Sinds december 2017 ben ik in een medische molen terecht gekomen waarbij nog steeds geen duidelijke antwoorden aanwezig zijn. Zeg maar gerust: de oorzaak is nog steeds niet bekend! In deze 2 jaar tijd ben ik naar allerlei specialisten gegaan die allen verschillende antwoorden hadden op mijn vraag. Het is allemaal begonnen bij pijnklachten aan mijn kaak, wat gelukkig al geruime tijd dusdanig is gereduceerd dat ik daar geen klachten meer van heb. Echter is er wel een nieuwe klacht ontstaan, sinds november 2018, waarbij ik uit het niets (zonder enige controle) met mijn tanden op elkaar tik. Rond november 2018 heb ik mijn tweede splint gekregen, omdat in de periode van augustus 2018 t/m oktober 2018 geen goede splint was vervaardigd. Deze tweede splint was evenals de eerste splint keer op keer niet goed, waardoor ik een andere splint heb verkregen. Deze derde splint is via een traject met een gnatholoog vervaardigd, in het St. Antonius-ziekenhuis te Nieuwegein. Sindsdien heb ik geen pijnklachten meer.

Het tikken daarentegen blijft wel aanwezig. Het kan variëren van lichte aanrakingen tot daadwerkelijke tikken. Het tikken is zeer kortstondig van duur en het is één keer en niet een aantal keren achter elkaar (zoals bij bibberen het geval kan zijn). Tevens heb ik 0,0 grip op het tikken, m.a.w. ik heb er geen controle op. Het gebeurt plotseling, uit het niets. Vaak komt het tikken aan één kant van mijn kaak naar voren, vanuit mijn perspectief de rechte kant. Voor deze problematiek ben ik naar de volgende specialisten reeds gegaan: gnatholoog, tandarts (ook second opinions), kaakfysio, psycholoog, huisarts en tandtechnieker (voor het slijpen van de splint).

Ik kan jullie in ieder geval mededelen dat ik nog niet eerder problemen heb gehad vóór december 2017. Nog nooit een beugel gedragen. In mijn hele leven sporadisch een gaatje heb laten vullen, maar dat is het ook wel.

Komt dit verhaal bij iemand bekend voor? Als dit zo is, dan hoor ik het graag! Welke specialist zou ik hiervoor kunnen raadplegen? Bij de tweede gnatholoog heb ik ruim 3/4 van 2019 gelopen en hij denkt dat het een psychische kwestie is, maar ik heb mijn bedenkingen daarover.

Ik hoor het heel graag!!!!!!!!
vV

dergelijke verhalen liggen vaak psychische zaken in de achtergrond. Mijn orofaciaal fysio heeft niet voor niets samenwerking met een psycholoog. Ik zou dat toch als serieuze optie oppakken, al is het alleen maar om op goede gronden uit te kunnen sluiten. Neurologisch is ook een optie maar dat zou ik pas opvolgen wanneer psychische oorzaak uitgesloten is met professionele diagnose/onderzoek.
wo, 01/08/2020 - 15:29 Permalink
Lotso

Als antwoord op door vV

dergelijke verhalen liggen vaak psychische zaken in de achtergrond. Mijn orofaciaal fysio heeft niet voor niets samenwerking met een psycholoog. Ik zou dat toch als serieuze optie oppakken, al is het alleen maar om op goede gronden uit te kunnen sluiten. Neurologisch is ook een optie maar dat zou ik pas opvolgen wanneer psychische oorzaak uitgesloten is met professionele diagnose/onderzoek.


Momenteel loop ik bij de psycholoog. Zij heeft al aangegeven dat zij waarschijnlijk niet het 'tikken' kan verhelpen, alleen het omgaan ermee. Binnenkort ga ik met haar de meetresultaten bespreken op welke momenten ik het tikken heb. Het 'neurologische-verhaal' hou ik in ieder geval in mijn achterhoofd. Waarom denkt u overigens aan een neuroloog?

En zou ik mogen vragen wat uw functie is, mocht u in de zorg werken?
wo, 01/08/2020 - 16:22 Permalink
Chris888

Het komt me in zoverre bekend voor, dat datgene wat je beschrijft me aan tics doen denken. Tics zijn vaak soort van dwanghandelingen, waar iemand wel enigszins controle over heeft (uitstellen van de tic, maar dat geeft dan zoveel psychische druk dat iemand de tic op een gegeven moment wel toelaat of uitvoert, om van die druk af te zijn), maar kunnen ook plotselinge bewegingen zijn die vanzelf gaan. Er bestaan neurologen die gespecialiseerd zijn in tic-stoornissen, daar zou je naar op zoek kunnen gaan.

Verder wil ik nog opmerken dat bij sommige mensen met tic-stoornissen de symptomen sterk verminderd kunnen worden met een soort splint of opbeetplaat. In o.a. Amerika wordt daar al jaren onderzoek naar gedaan en worden daar mensen mee behandeld, in ieder geval op kleine schaal (dental device / dental appliances against tics, Tourette Syndrome). Ik heb het nog nooit gehoord, maar misschien kan andersom een splint in zeldzame gevallen wel tics uitlokken. Anders dan dwangehandelingen / geklooi met de de splint zelf bedoel ik.
ma, 01/13/2020 - 18:43 Permalink