Tijdelijke kroon doet pijn

Author:
mvdoorn
Posted:
ma, 02/18/2002 - 01:34
Ik had een vrij grote vulling in een kies. Na het trekken van een verstandskies vlak ernaast, deed de gevulde kies pijn bij kauwen. Er bleek een heel klein zwart puntje op de rontgenfoto te zien te zijn, bij de wortel.

Nu heb ik besloten er wat aan te laten doen. Mijn tandarts adviseerde een kroon, die de klappen bij het kauwen kan opvangen. Ik heb dat anderhalve week geleden laten doen en loop nu tot dinsdag met een tijdelijke kroon. Ik heb echter gigantische pijn in mijn kaak waar ik zelfs niet van kan slapen. Koud en warm aan de betreffende kant doet zeer en kauwen is helemaal uit den boze. Nu ben ik bang dat het zetten van de definitieve kroon weer gigantisch pijn gaat doen en dat misschien wel een wortelkanaalbehandeling nodig is... En ik wil dat niet!

Mijn vraag is nu: gaat het plaatsen van de definitieve kroon pijn doen en is er kans dat ik zonder wortelkanaalbehandeling ooit pijnvrij wordt?
de digitale tandarts

Wanneer een tand of kies een vrij grote vulling bevat, is het vaak verstandig om deze te laten kronen. De kies wordt hierdoor versterkt en gaat langer mee.

Een zwarting op een rontgenfoto kan een aanwijzing zijn dat er iets mis is met het betreffende gebitselement. Een zwarting aan de wortelpunt wijst erop dat daar het kaakbot afgebroken is, meestal veroorzaakt door een infectie van het wortelkanaal. Een zwarting t.p.v. het glazuur of tandbeen wijst erop dat daar minder tandweefsel aanwezig is. Dit zou kunnen betekenen dat daar een gaatje aanwezig is.

Gezien jou klachten met warm en koud, lijkt het erop dat de zenuw wel vitaal (levend) is en dus nog niet in het stadium van een geinfecteerd wortelkanaal. Maar helaas lijkt het dat de zenuw echter wel geirriteerd is.

Het is zeer moeilijk te voorspellen of deze klachten van voorbijgaande aard zijn. Tijdens de noodkroon fase, komt het wel vaker voor dat de tand/kies gevoelig is. Het omslijpen en afdrukken voor een kroon, maar ook geringe lekkage langs de noodkroon, kunnen voor irritatie van de zenuw zorgen. Na het plaatsen van de definitieve goed afsluitende kroon wordt de gevoeligheid over het algemeen minder.

De gevoeligheid kan echter nog wel enkele weken tot maanden aanhouden. Er is ook een mogelijkheid dat de zenuw niet reversibel (omkeerbaar) geirriteerd is en dat de pijn dus zal blijven toenemen. In deze gevallen zal een wortelkanaalbehandeling gedaan moeten worden.

Mochten de klachten nu al dermate ernstig zijn, dan is het soms beter om de wortelkanaalbehandeling voordat de kroon geplaatst wordt al uit te voeren. Nadat de kroon geplaatst wordt, is het moeilijker en zal er om toegang tot de kanalen te verkrijgen door de kroon heen geboord moeten worden.

Het is helaas van te voren moeilijk in te schatten wat de goede keuze is. De definitieve kroon cementeren en er van uit gaan dat nu de kies goed afgesloten is en deze tot rust komt - of al eerst de zenuw te verwijderen d.m.v. een wortelkanaalbehandeling.
Misschien is het ook mogelijk om een tussen oplossing te kiezen: de kroon cementeren met een tijdelijk cement. Sluit niet helemaal zo goed af als definitief cement, maar de kroon kan er nog afgehaald worden als er toch een kanaalbehandeling uitgevoerd moet worden.

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-02-22 11:32 ]
do, 02/21/2002 - 10:28 Permalink
mvdoorn

Sjonge, ik loop al zo lang te ***-en met die rotkies. Maar goed, de kroon met -tijdelijk!- cement zit er op en dat heeft de pijn flink doen afnemen. Toch kan ik er (nog) geen harde dingen mee kauwen. Ik hoop dat dat binnen een half jaar wel weer zal kunnen. Over twee weken zal ik het tijdelijke cement voor definitieve laten vervangen, als het zo door gaat.

Waar ik echter nu weer van schrik is een zwart gaatje aan de binnenkant van mijn kroon/kies, vrij dicht bij het tandvlees. Wat is dat nou weer???? Is er nog snel een gaatje bijgekomen? Oh, ik word echt niet goed van dat gepruts. Misschien is het niet ernstig, maar dan had mijn tandarts mij sowieso moeten waarschuwen. Boehoe...

Maar bedankt voor het vorige antwoord.
vr, 02/22/2002 - 00:53 Permalink
de digitale tandarts

Een donker plekje/randje onder een kroon/kies, kan o.a. het metaal van de kroon zijn of bijv. een blootliggende tandhals. Het tandvlees is daar ter plaatse dan wat teruggetrokken en een gedeelte van de wortel is zichtbaar.

Maak je hier niet te snel zorgen om, maar laat het over twee weken als je weer bij je tandarts bent, even beoordelen.

Succes!!
vr, 02/22/2002 - 11:31 Permalink