tandvleesprobleem

Author:
tandvleesprobleem
Posted:
ma, 03/29/2004 - 10:36
Ik heb al zeker 2 jaar last van onstoken tandvlees aan mn tand in het midden van de onderkaak. Ik ga 2x per jaar naar de tandarts en hij maakt het dan weer goed schoon en verwijdert het tandsteen. Het gaat echter maar niet weg, toen hij vorige keer zei dat ik tot een risicogroep behoor (paradontitus?) ben ik de tips maar gaan opvolgen. Ik flos nu iedere dag, poets heel grondig met de elektrische tandenborstel en spoel met mondwater. Het ging maar niet weg en dus heb ik op advies van een kennis parodontax tandpasta gekocht. Ik heb nu 5x gepoetst maar het lijkt of t alleen maar erger wordt ineens. Mn tandvlees is ineens overal rood, teruggetrokken waardoor mn tanden langer lijken en het doet pijn. Over enkele weken moet ik weer langs bij de tandarts en ik ben al bang dat het nu echt mis is... ben ik alergisch voor de tandpasta of is het normaal in het begin?
Lieneke

Misschien raakt het tandvlees nu goed doorbloedt en wordt het dus roder. Dit gebeurd ook als mensen stoppen met roken.
Misschien is er ook iets anders aan de hand. Ik weet niet of je een vrouw bent en hoe oud je bent, maar zou het kunnen dat je zwanger bent?
ma, 03/29/2004 - 13:39 Permalink
tandvleesprobleem

Ik ben wel vrouw, maar nee ik weet zeker dat ik niet zwanger ben. Het zal dus misschien de eerste reden zijn dat het nu goed doorbloed is maar wat ik ook las op de parodontax site is dat het kan komen door te hard poetsen, dus ik denk dat dat het waarschijnlijk is. Hoe lang duurt het ongeveer voordat het tandvlees weer een normale kleur kan krijgen en waar het tandvlees teruggetrokken is kan dat nog goed komen?
ma, 03/29/2004 - 21:41 Permalink
Mondhygienistje

Waarschijnlijk is het zo nu je enorm bezig bent met flossen, goed poetsen enzo... alle plak en troep goed verwijderd wordt. De eerste paar weken bloed het tandvlees wat erger, omdat de boel ontstoken is. Na een week moet dat ongeveer over zijn. Verder is parodontax voor iemand die parodontitis heeft een erg goede tandpasta, omdat het een genezende werking heeft.
Het is wel aan te raden om niet super hard je tanden te poetsen, je moet de electrische tandenborstel gewoon z'n werk laten doen, niet extra "mee" poetsen. Door hard poetsen ontstaat namelijk teruggetrokken tandvlees. De wortelhalzen liggen dan bloot en dat is gevoelig. Het vervelende is dat het tandvlees niet meer "groeit". Je moet nu dus voorkomen dat de recessie (teruggetrokken tandvlees) erger wordt!
Het lijkt mij ook beter om ipv. flossen te stokeren. Stokers masseren namelijk het tandvlees waardoor dat ook weer een genezende werking heeft. Ik weet natuurlijk niet of je tanden zodanig op elkaar staan dat er geen stoker tussenpast, moet je even uitproberen. (wel altijd de platte kant van de stoker naar het tandvlees laten wijzen, doe je dat met de spitse kant, richt je alleen maar schade aan!)
Mag ik vragen waarom je een mondspoelmiddel gebruikt?! Als je het om de frisse adem doet, kan ik het begrijpen. Mondwater heeft namelijk geen toegevoegde waarde, het maskeert eerder de boel! Bloedingen lijken dus minder erg dan in werkelijkheid. Als je er verder geen problemen aan ondervind, zou ik lekker doorgaan met spoelen(je moet je alleen wel afvragen of je het geld er wel voor over hebt als het toch niks extra's brengt!)... het is alleen niet de bedoeling dat spoelen als vervanger van de tandenborstel wordt gezien!

(zoo... heel verhaal.... mijn eerste bericht :grin: )
ma, 03/29/2004 - 23:05 Permalink
Lieneke

Door te hard poetsen krijgt het tandvlees niet echt een rodere kleur hoor. Maar het is inderdaad wel aan te raden om met een zachte tandenborstel zachtjes te poetsen.

Welk spoelmiddel gebruik je?
di, 03/30/2004 - 22:37 Permalink
tandvleesprobleem

Het is nu een paar dagen verder en het wordt gelukkig al iets minder, het is minder rood alleen nog rondom mijn tanden en het bloed ook niet meer met flossen. Ik heb een zachte tandenborstel gekocht want het poetsen doet nog wel pijn.(als ik tegen t tandvlees kom) Waar het tandvlees teruggetrokken is (2 tanden) probeer ik niet te hard te poetsen, baal er wel van, ik hoop dat het nog een beetje goed komt/groeit. Ik kan niet stokeren omdat mijn tanden allemaal tegen elkaar staan. Dit omdat ik beugels heb gehad en nog een spalk heb.(overigens erg lastig om daar goed te kunnen flossen) Ik gebruik Sensodyne mondwater voor gevoelig tandvlees, dat gebruik ik nu 1 maand t heeft niet echt effect merk ik inderdaad maar zorgt wel voor een frisse smaak. Heel erg bedankt voor jullie reacties en tips!
do, 04/01/2004 - 22:36 Permalink
faberge

je moet noooit stokeren in het front van je tanden.... dan krijg je z.g. black spots...
flossen , poetsen en spoelen...Ik heb een ontzettend goed mondwater gevonden via internet.Ik weet alleen niet of ik dat hier door mag geven... Zoek maar ff via Google op paradontitus. het bedrijf wat het verkoopt zit in Tilburg.

groet
faberge
do, 04/01/2004 - 23:16 Permalink
Lieneke

Ik kan natuurlijk niet oordelen of je tanden echt dicht op elkaar staan, maar meestal past er toch echt een stoker doorheen. Probeer het maar eens.
Het is belangrijk dat je overal zachtjes poetst, dus niet alleen op de plekjes waar het al teruggetrokken is. Het tandvlees zal daar ook echt niet weer terug groeien.

Gebruik nooit een stoker????? Wat is dat nou? Black spots??? Nooit van gehoord! Het is wel zo dat je tandvlees slinkt en dat er daardoor meer ruimte lijkt te komen tussen de tanden. Dus het is wel gezonder, maar misschien niet zo mooi. Ongezond is niet altijd lelijk en gezond is niet altijd mooi. Het is maar wat je belangrijk vind.
ma, 04/19/2004 - 15:06 Permalink
Lieneke

De enige spoelmiddelen die echt helpen zit Chloorhexidine in. Dit zit in perio-aid en in corsodyl. Je zou ook nog Bocasan kunnen proberen met H2O2
ma, 04/19/2004 - 15:08 Permalink
faberge

dat mondwater heet dentelkross. Het bestaat uit 2 componenten die je iedere keer weer moet mengen.Het dood alle bacterien in je mond ook de goede, maar die komen snel weer terug.Heb zelf ontzettend goede ervaring met dit middel, in tegenstelling tot de andere spoelmiddelen waarvan je je smaak verliest en gele tanden krijgt.Als ik naar de mondhygieniste ben geweest, spoel ik een paar keer extra met dit spul, en heb nergens last van. Kijk maar op http://www.bomboral.com. Een soortgelijk middel is ook te koop bij de witte tanden winkel.
groetjes
Faberge
di, 04/20/2004 - 13:08 Permalink
faberge

ik antwoord hier maar voor jou freia... het mondwater waar ik het over had is waarschijnlijk hetzelfde.. www. bomboral.com
maar ook zoiets te koop bij de witte tanden winkel...Het gaat hier om 2 componenten die je steeds opnieuw moet mengen voordat je gaat spoelen. Geeft een licht chloorachtige smaak in je mond, maar naar mijn inziens niet zo vies als anderen spoelmiddelen waardoor je je smaak e.d. verliest. En het helpt echt...
groet
Faberge
wo, 04/21/2004 - 00:32 Permalink
Pat

Sinds een aantal dagen heb ik last van bloedend tandvlees bij 1 van mijn hoektanden.
(Onstoken neem ik aan) Het tandvlees eromheen is misschien (ik weet het niet zeker) ietsjes aan de rode kant, maar het is niet opgezwollen en het doet verder ook geen pijn.

Aangezien ik nog nooit eerder problemen met mijn gebit heb gehad ben ik nu dus in “paniek” overal op internet op zoek naar nuttige info. Tot nu toe heb ik al het één en ander gevonden over speciale tandpasta, Weleda mondverzorging en middelen die vrij verkrijgbaar zijn bij de apotheek. (o.a. Hextril en Pyralvex)

Ik ben nu eigenlijk benieuwd welke middelen jullie mij zouden aanraden om hier zo snel mogelijk weer vanaf te komen. (Als dat tenminste mogelijk is)

Alvast bedankt,

Patrick.
vr, 05/21/2004 - 15:34 Permalink
Lieneke

Hoi Patrick,

Gingivititis (tandvleesontsteking) komt vaak voor bij hoektanden: deze liggen net in de 'bocht'. Bij het poetsen pakken vaak mensen die bocht net niet mee: ze poetsen alleen in de richting van neus naar oor en van oor tot oor. Maar niet schuin..beetje lastig uitleggen, ik hoop dat je het begrijpt. Vaak helpt het dan om met een electrische tandenborstel te gaan poetsen. Daarmee poets je tand voor tand; je mag er geen poetsbeweging mee maken. Daardoor worden die hoektanden dan niet overgeslagen.
De hoektand verloopt ook er bol. Als je tussen je tanden schoonmaakt, raak je dus maar een klein gedeelte van die tand. Weer een reden waarom het tandvlees bij een hoektand vaak ontstoken blijft.

Het enige wat ik je dus kan aanraden is een met electrische tandenborstel heel zorgvuldig gaan poetsen en elke dag tussen je tanden met iets wat het beste tussen jouw tanden past. Bijvoorbeeld een tandenstoker.

Wat verder aan de hand kan zijn, is dat er vullingen overstaand zijn. Heb je vullingen in die tanden? Je zou ze dan kunnen laten polijsten.

Ik zou er verder niet zo ongerust overmaken als het alleen bij die tanden blijft; iedereen heeft wel eens een bloedinkje.

Succes
vr, 05/21/2004 - 15:44 Permalink
Pat

Yup, de plek waar het bloed vandaan komt ligt precies in het schuine gedeelte van mijn hoektand !

Nog even voor de zekerheid:

1- Als ik het dus goed begrijp blijft het bloeden aanhouden doordat de tand nog steeds niet goed gereinigd wordt als gevolg van slecht poetsen/stoken/flossen en niet omdat ik tijdens het poetsen de wond telkens weer open poets ? (Ik heb trouwens geen vullingen)

2- Andere middeltjes zijn voorlopig nog overbodig ?

Trouwens, bedankt voor de snelle reactie !

Patrick.
vr, 05/21/2004 - 16:02 Permalink
Lieneke

1) Het bloeden blijft aanhouden omdat de tand nog steeds niet goed gereinigd wordt- klopt.

Maarrrr er is geen sprake van een wond als er sprake is van een onsteking. Bij een ontsteking zorgt het lichaam ervoor dat er meer bloedt naar dat gedeelte toestroomt om de tegenaanval aan te gaan met de bacterien (de plak).

2) Als je vanaf nu heel goed gaat poetsen (en dan bedoel ik niet hard poetsen, want dan poets je het inderdaad kapot), dan zal na 2 weken het bloeden steeds minder worden. Helpt dat nog niet...dan moet je even aan de bel trekken bij de mondhygienist of tandarts.

succes
vr, 05/21/2004 - 16:14 Permalink