Tandpijn getriggered door stress?

Author:
tslh
Posted:
vr, 05/13/2005 - 17:48
Ik ben altijd al bang geweest voor de tandarts en heb het een tijd geleden best wel ver laten komen. Toen een goede angsttandarts gevonden in Utrecht (Muradin) en alles ging een tijd goed. Nu had ik 6 jaar geleden op een bepaald moment een hele heftige stressperiode (vader overleden, baan ging slecht, etc.) en vlak voordat ik op een uitje met het werk zou gaan kreeg ik hele hevige tandpijn. Op een bepaald moment zo erg dat ik naar de tandarts ging en zei: "haal er maar uit". Ik twijfelde alleen welke tand het was. Op een bepaald moment ging hij aan de gang met stokjes en ertegen aan tikken en ik gaf tegenstrijdige signalen, de ene keer deed de ene tand pijn, de keer daarop de andere. Foto's gemaakt (van elke tand 1): helemaal niets op te zien. Heel vreemd volgens ons beide. Vervolgens besloten we maar dat we het na de vakantie verder zouden zien en ik kreeg pijnstillers mee. Binnen 2 dagen was de pijn weg. Toen ik echter terug kwam van vakantie zat ik meteen 6 weken in de ziektewet door een burn-out. Nooit meer last van gehad dan alleen maar af en toe een beetje gevoelig.

In de tussentijd weer het slop laten komen in tandartsbezoek :(

Nu, 6 jaar later opnieuw stress: relatie uit, huis verkocht en afgelopen woensdag mijn eerste ruzie in jaren met mijn moeder. Donderdag begonnen de 2 tanden weer op te spelen. Vannacht bijna niet geslapen en vanmorgen een gezicht als een hamster aan 1 kant en helse pijn. Duidelijk een verdikking onder een van de twee tanden (abses?). De kliniek in Kerkrade heeft geregeld dat ik via apotheek anti-biotica heb gekregen en die slik ik nu samen met pijnstillers voor 5 dagen (fijne Pinksteren!) We hebben afgesproken dat ik dinsdag terugbel voor een afspraak/intake gesprek en/of spoedbehandeling. Ik zou binnen een paar dagen verbetering moeten voelen (en dat hoop ik ook echt!).

Nog een detail: volgens mij zijn mijn tanden aan de wandel gegaan onderin nadat er ooit links en rechts 1 getrokken was. En er is 1 tand die echt pijn doet als ik er pressie op uitoefen. Dat is de tand naast de 2 die opspeelden en waaronder er bij 1 een abses lijkt te zitten. Deze tand lijkt ook weggedrukt te worden op het moment door 2 anderen. Het begin van de pijn gisteren deed me ook denken aan vroeger toen ik een beugel had en de schroefjes weer aangedraaid waren en je een dag moeilijk at.

Ik zit in mijn hoofd met vragen: heeft de stress weer iets veroorzaakt wat misschien volgende week weer weg is? Het menselijk lichaam is vreemd...
Of heeft de stress iets getriggered wat er al lang zat? Of staat er een tand onder druk en geeft dat soort van infectie of naar gevoel? Of is het allemaal gewoon toeval en is er een onsteking gegroeid in de loop der jaren die nu de kop heeft opgestoken? Ik ga in elk geval naar Kerkrade toe binnenkort want wil zaken gewoon weer op orde hebben, maar vind dit alles toch maar vreemd. Herkent iemand dit?
tslh

Bedankt voor het uitgebreide antwoord! Ik ben ook zeker van plan om naar de tandarts te gaan. Het gaat overigens wel erg snel weg nu: 1 dag anti-biotica (maar de kuur maak ik zeker wel af hoor!), 1 dag pijnstillers gisteren en een goede nachtrust en vandaag heb ik geen pijn meer. Er zit nog wel een grote plek (zoals een blaar) maar die lijkt ook weg te trekken. Is het normaal dat dat zo snel weg gaat? Heeft dat misschien weer te maken met mijn lichaam/onsteking dat in balans zou komen? (ruzie met mijn moeder ook weer bijgelegd gisteren :D )
za, 05/14/2005 - 19:31 Permalink