Tanderosie en beginnend gaatje

Author:
vaness
Posted:
za, 10/03/2009 - 15:11
Hallo,

Ik ging laatst naar de tandarts voor een controle, en ik had tand erosie en een beginnend gaatje. Ik zit er nu een beetje over in, over of het niet ernstig is of zoiets.

Dus ik heb een paar vragen:

- Kan het zo zijn dat een beginnend gaatje zich weer ''repareerd'' en weer normaal word? Zo ja, hoe?

- Is het erg dat ik nu tand erosie heb? (ik ben nog maar 15). Ik dronk veel frisdrank, nu alleen nog water (spa blauw, spa met die bubbeltje en soms water met aanmaak limonade). Als ik heb gegeten spoel ik me mond nu ook, en als het nodig is poets ik wat eten tussen kiezen/beugel weg (alleen op plekken waar eten zit).

- Ik heb ook tussen mijn 2 voortanden een licht bruin vlekje. Het zit onder de draad van m'n beugel. Is dit tanderosie?

Alvast bedankt. :)
Spiegeltje

Kan het zo zijn dat een beginnend gaatje zich weer ''repareerd'' en weer normaal word? Zo ja, hoe?

Dat kan inderdaad door het proces van remineralisatie. Door stoffen in het speeksel wordt continu een zeer dun laagje nieuw glazuur opgebouwd om normale slijtage een beetje te compenseren. Als een beginnend gaatje (vaak nog amper te zien) goed schoon wordt gehouden, en de schadelijke werking van plaque geen kans krijgt, kan het beginnende gaatje zo op den duur weer verdwijnen. Tandartsen zullen daarom een beginnend gaatje doorgaans niet meteen vullen. Als het cariesproces verder is gevorderd werkt dit mechanisme niet meer.

Is het erg dat ik nu tand erosie heb?
Dat hangt er vanaf in welke mate je het hebt. Maar eigenlijk is het antwoord ja want het verdwenen glazuur komt nooit meer terug. Het is eigenlijk ook niet te behandelen. Je kunt er wel voor zorgen dat het niet verder gaat. Op dat punt ben je al goed bezig. Overigens veroorzaakt aanmaaklimonade bij veelvuldig gebruik ook tanderosie net als veel andere frisdranken.

Ik heb ook tussen mijn 2 voortanden een licht bruin vlekje. Het zit onder de draad van m'n beugel. Is dit tanderosie?
Dat kan meerdere oorzaken hebben. Tanderosie zit meestal niet op een klein plekje maar tast grote delen van het gebit aan.
za, 10/03/2009 - 15:56 Permalink
Spiegeltje

In theorie zou het wel mogelijk zijn een laagje op tanden en kiezen aan te brengen zodat erosie verder geen kans krijgt. Maar er is geen tandarts die daar aan begint volgens mij. Te meer ook omdat erosie eenvoudig is te voorkomen door enkele eenvoudige tips op te volgen. De belangrijkste daarvan is maximaal 7 eet/drinkmomenten per dag.

Het is even wennen maar het lukt de meesten wel. En water of gewone thee kun je onbeperkt drinken (niet: ice tea!).
za, 10/03/2009 - 16:48 Permalink
Spiegeltje

Tanderosie kun je maar op een manier voorkomen en dat is je voedingsgewoonten aanpassen. De tandarts kan dus qua behandeling weinig tot niets voor je betekenen. Enkel voorlichting geven. Tanderosie door verkeerde voeding speelt zich niet plaatselijk af maar overal in het gebit. Alhoewel het op sommige plaatsen eerder zichtbaar wordt.

Laat hier nog maar eens weten wat hij er van zei als je bent geweest als je wilt.
za, 10/03/2009 - 22:44 Permalink