Tandenknarsen op zeer jonge leeftijd

Author:
drost
Posted:
do, 12/20/2001 - 21:32
Mijn neefje van vier knarst 's-nachts met zijn tanden. Bij controle bleek dit zo vaak voor te komen dat het glazuur van zijn kiezen al voor een groot deel is versleten. Nu heb ik in dit forum gelezen dat een spalk een gangbaar middel is om tandenknarsen te voorkomen. Op zijn leeftijd lijkt mij dat geen optie. Bovendien vraag ik me af - hij krijgt namelijk al last van zijn kiezen - welke ingreep nodig kan zijn om de tijd tot hij gaat wisselen te overbruggen. Ik heb daarom twee vragen:
1. Wat kunnen we doen om verdere slijtage te voorkomen / beperken?
2. Welke ingrepen zijn denkbaar om eventuele door de slijtage ontstane klachten te verminderen / wegnemen?

Bij voorbaat dank voor de bestede moeite.

W. Drost
de digitale tandarts

Tandenknarsen (bruxisme) bij kinderen komt vaker voor.

Het is inderdaad zo, dat in principe de behandelingen (bijv. spalk) bedoeld zijn voor volwassenen. Het blijkt ook dat het tandenknarsen bij kinderen vaak vanzelf verdwijnt.

Het melkgebit is ook gevoeliger voor slijtage dan het blijvende gebit, hierdoor lijken de gevolgen erger.

Probeer uw neefje zich er bewust van te laten worden dat hij knarst. Mocht dit op deze jonge leeftijd niet lukken probeer het dan als hij wat ouder is.
Probeer ook de hoeveelheid zure (fris)dranken, die hij drinkt te beperken. Hij moet deze zeker niet lang in zijn monden houden of er mee spoelen, wat kinderen nog wel eens doen.

Waarschijnlijk wordt het knarsen dus vanzelf minder. Mocht het blijven dan is een verwijzing naar een specialist (tandarts-gnatholoog) misschien verstandig.

Met vriendelijke groet.





[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-12-24 23:26 ]
ma, 12/24/2001 - 23:23 Permalink