tandenknarsen en aangezichtspijn

Author:
simone4
Posted:
vr, 10/20/2006 - 09:40
:-? Hoi allemaal,

ik heb nu ongeveer al 6 jaar last van allerlei pijntjes aan de kiezen,kaken en oren,waarvan de laatste drie jaar de pijn enorm is toegenomen en ik eigenlijk iedere dag pijn in en om mijn mond heb.

ben inmiddels al zo vaak van huisarts naar tandarts geweest en ben ookal bij twee kaakchirurgen geweest,aan mijn gebit is niets te zien.

wel moet ik erbij zeggen dat ik erg knarsetand snachts mijn man maakt me regelmatig wakker en zegt ook dat ik behoorlijk hard mijn tanden over elkaar heen schuif en knars.volgens de tandarts komen mijn klachten daar ook vandaan.ikzelf twijfel nog heel erg omdat ik ook heel veel herken in de dingen die ik lees over aangezichtspijn.

ik heb pijn aan alle vier de kanten van mijn kaak zowel boven als onder maar nooit tegelijkertijd,de pijn is altijd aan 1 kant aanwezig. bij pijn aan de bovenkant heb ik altijd last van mijn achterste kies en de pijn trekt door naar de bovenkant van mijn oor en oog en is het ergste op mijn koon. bij pijn aan de onderkaak heb ik pijn aan de achterste kies,oorpijn en lijkt er een klier opgezet te zijn net onder de kaak.dit kan een paar uur tot een paar dagen aanhouden totdat de pijn zich zeg maar weer verplaats naar een andere plek.ben eigenlijk nooit pijnvrij.

het gekke is dat als ik s'ochtends nog nergens last van heb ik het op de een of andere manier ook opwek,door b.v mijn mond te ver open te doen of te eten of gewoon een aanraking.als ik b.v mijn hoofd stoot dan voel ik dat meteen in de kaak en dan vervolgens voel ik de pijn daar ook opkomen.

gevolg is dat ik niet meer met mijn kiezen kauw,en dus eet met mijn voortanden ik ben ook al veel te veel afgevallen omdat ik niet meer durf te eten,in de winter loop ik altijd met een sjaal en een watje in mijn oer want ook een koude wind wekt deze aanvallen bij mij op.

een opbeetplaat heb ik ook al gehad en die hielp ook niet ik kreeg eigenlijk alleen maar meer last,en pijnstillers slik ik ook niet want die helpen gewoonweg helemaal niet.leren leven met de pijn heb ik mezelf voor genomen maar op sommige momenten is dit erg moeilijk,ik heb drie kinderen dus het sowieso erg druk met kids en huishouden en werk,en de pijn die ik iedere dag heb daar wordt ik niet echt vrolijk van,ben soms al blij als de pijn zich even verplaatst,maar het wordt een erg lang verhaal zo dus ik zal even op mijn vraag terug komen.

wat denken jullie als je mijn verhaal zo leest,tandenknarsen of aangezichtspijn of mischien wel beiden?

groetjes simone
simone4

hoi,bedankt voor je snelle reactie. dit komt idd heel erg in de buurt ik herken me in alles maar alleen is de pijn bij mij constant aanwezig en niet in flitsen,het is bij mij ook erger als ik ongesteld moet worden of gestresst ben.De laatste kaakchirurg waar ik ben geweest die dacht idd ook meer aan iets op het neurologische vlak,mischien toch es naar een neuroloog.

groetjes simone
vr, 10/20/2006 - 10:37 Permalink
simone4

ja dat dacht ik eigenlijk ook,of dat de aangezichtspijn is ontstaan door het jarenlange geknars.pfffffffft soms denk ik weleens aan de tijd dat ik een kunstgebit zal hebben,gooi ik snachts me gebitje eruit kan ik er ook niet op knarsen.

groetjes simone
vr, 10/20/2006 - 10:52 Permalink
Japie Krekel

Hallo,

Ik heb ook weleens gehoord van iemand die jarenlang is behandeld voor aangezichtspijn, maar die naar later bleek een fractuur in een ogenschijnlijk puntgave kies had door de val van een paard. Misschien kan zoiets ook wel bij jouw? :smt119

Succes in ieder geval :smt006
ma, 03/12/2007 - 15:01 Permalink
Irfan

Afgezien van Nijmegen, zijn Amsterdam en de Scandinavische landen een heftig TEGENSTANDER van de NTI-splint, omdat er genoeg casus zijn beschreven waarbij er grote complicaties zijn opgetreden na het gebruik ervan. Omdat de NTI-splint alleen bij de voortanden zit, maken de kiezen verder geen contact. Hierdoor kun je uitgroei van deze kiezen krijgen, waardoor het resultaat een open beet is. Hierbij blijven de voortanden open staan, wanneer je de kiezen op elkaar zet.
Daarnaast is er weinig onderzoek naar de NTI-splint gedaan...

Naar een normale splint is wel veel onderzoek naar gedaan, en het is de eerste keuze van therapie bij knarsen en kaakgewrichtsspierproblemen. Helaas is elk mens anders en werkt het niet bij iedereen.

Een tandarts-gnatholoog zou ik aanraden of een verwijzing vragen naar de afdeling Orale Kinesiologie (voorheen CMD) van de universiteiten. Dit zijn multi-disciplinaire teams (met tandarts-gnathologen, fysiotherapeuten, psycholoog etc.) die samen complexe patienten behandelen.

Succes verder, groet Irfan
do, 03/15/2007 - 22:57 Permalink
inka1982

toevallig, mijn tandarts vertelde gisteren ook over de NTI-splint, omdat een van haar professoren daar helemaal lyrisch over was. Dit omdat je met deze splint niet schijnt te kunnen klemmen. Knarsen doe ik volgens mij niet. In ieder geval niet tot een jaar geleden. Maar we kijken het nog even aan.
vr, 03/16/2007 - 04:46 Permalink
Chris888

Omdat de NTI-splint alleen bij de voortanden zit, maken de kiezen verder geen contact. Hierdoor kun je uitgroei van deze kiezen krijgen, waardoor het resultaat een open beet is.


Als je niet klemt of knarst, maken de kiezen ook geen contact. Hoe werkt dat dan? Voorkomt normaal gesproken het korte contact bij slikken uitgroei?
vr, 03/16/2007 - 08:46 Permalink
Anoya

Ik wil toch even zeggen dat een splint niet altijd een oplossing is. Mijn tandarts heeft mij ook een splint aan gemeten en binnen 2 maanden was ik door de splint heen. Dat wil toch ook wat zeggen over mijn knars- en klemgedrag, waar de tandarts helemaal niet naar heeft gekeken. Hij ging er van uit dat het over zou gaan met een splint, maar het werd juist veel erger. Hij heeft me toen doorverwezen naar een tandarts-gnatholoog die me meteen vertelde dat ik per direct moest stoppen met deze splint omdat het meer schade dan goed deed.

De gnatholoog heeft een boel onderzoeken gedaan en foto's gemaakt en heeft me doorverwezen naar een kaakfysiotherapeut (die ook staat vermeld op de site van de NVFT waar vV naar linkte). Daar loop ik inmiddels bijna een jaar, maar het gaat langzamerhand wel beter. Nou moet ik ook zeggen dat ik fysiotherapie in combinatie met een orthodontische behandeling heb en eind dit jaar een kaakoperatie moet ondergaan in verband met mijn beten. Maar mijn knarsen en klemmen word al minder! Mijn spieren rond mijn kaken is zichtbaar veranderd (Cruyff kaakjes he? :wink: ) en ze zijn dus een stuk geslonken.

Vanuit mijn ervaring zou ik dus ook naar een fysiotherapeut van de NVFT of naar de tandarts-gnatholoog gaan!
Ikzelf ben er door mijn tandarts naar verwezen d.m.v een spreekavond die het TMD-team hier had. Daar zaten in dit geval dus de gnatholoog en de kaak fysiotherapeut bij. Dat hebben ze één keer in de twee weken, maar ik weet niet of dat iets regionaals is of dat ze dat landelijk ook hebben.
vr, 03/16/2007 - 08:49 Permalink
Irfan

Beste Chris,

Het concept van uitgroei is een zeer ingewikked proces. Tijdens de doorbraak groeien tanden net zo lang uit, totdat ze contact maken met de tand/kies die er tegenover staat.
De tanden en kiezen staan in verbinding met het bot, middels kleine vezels (Parodontaal Ligamentvezels), hierdoor zijn tanden en kiezen niet verankerd, maar kunnen ze enigszins inveren en krachten opvangen. In het parodontaal ligament zitten veel sensibele zenuwen, o.a. proprioceptoren. Deze zenuwen geven o.a. door hoeveel kracht de kaak gebruikt, hoeveel belasting er is, of de kaakgewrichtspieren sterker moeten worden om de belasting aan te kunnen etc.
Volgens mij zit de uitgroei ook hierin, dat wanneer je ´s nachts gedurende een heel aantal uur, de voortanden wel belast, maar de kiezen niet, de kiezen dan uitgroeien om ook belasting te krijgen. Hetzelfde zie je ook wanneer een kies verwijderd is, de kies er tegenover groeit dan uit. Gedurende dag gebruik je de mond zoveel, dat het gebit heel vaak op elkaar staan, dus dan hoef je geen zorgen te maken over uitgroei etc.

Beste Anoya,

Helaas werkt de splint niet bij iedereen en dan moet er verder gekeken worden. Het beste is inderdaad een verwijzing naar een gnatholoog, die eerst een juiste diagnostiek kan bedrijven en vervolgens in teamverband kan bepalen met de beste therapie is. Deze TMD, CMD, TMJ etc. werkgroepen (bestaande uit gnathologen, fysiotherapeuten, psychologen en soms ook kaakchirurgen) vind je het makkelijkst middels de tandarts-gnatholoog. Immers voert deze de diagnostiek en schakelt hij de werkgroep in als hij het niet alleen af kan.

Groet Irfan
vr, 03/16/2007 - 10:30 Permalink
Chris888

Volgens mij zit de uitgroei ook hierin, dat wanneer je ´s nachts gedurende een heel aantal uur, de voortanden wel belast, maar de kiezen niet, de kiezen dan uitgroeien om ook belasting te krijgen. Hetzelfde zie je ook wanneer een kies verwijderd is, de kies er tegenover groeit dan uit.


Ik vind het niet vreemd dat een kies of tand uitgroeit wanneer het nooit directe tegendruk krijgt (omdat overstaande element mist), maar dat kiezen uitgroeien omdat zij ('s nachts) geen belasting krijgen (wanneer dat dus ook niet zou moeten) terwijl de voortanden wel belast worden, dat kan ik me niet voorstellen. Want dat zou betekenen dat door de (nachtelijke) druk op de voortanden de kiezen een groeiseintje krijgen. Want als je zowel de voortanden als de kiezen niet belast gebeurt er niks. En ik kan effe niet bedenken hoe dat dan zou moeten gaan, met dat seintje.

Dus: is die uitgroei soms waargenomen bij mensen die ook overdag die NTI-splint lang dragen? Want als je pakweg 20 uur geen tegendruk op de kiezen zet kan ik me er wel weer iets bij voorstellen.
vr, 03/16/2007 - 17:35 Permalink
Irfan

Ik kan me ook nog steeds niet voorstellen dat de aarde rond is, maar het is toch bewezen van wel.

Je moet toch denken in de termen van orthodontie, met een meer dan 6 uur per dag druk op een element krijg je hem al een kant op bewogen. (staat los, maar zoveel tiende mm verder).

Als de voortanden via NTI opelkaar staan, krijgen de hersenen een signaal dat de kaken op elkaar staan, en dat de kiezen geen contact maken, gevolg is uitgroei tot er wel contact is. Hiervoor draag je de NTI alleen 's nachts. Overdag kun je niet functioneren met mond als je de NTI in hebt, met een normale splint kun je wel (leren) praten etc. Alleen uit doen bij het eten.

Open beet wordt ook veroorzaakt door tongpersen, deze patienten positioneren hun tong tussen de voortanden. De kiezen groeien uit en maken contact, terwijl de frontelementen open staan, met als gevolg een open beet. Dit is orthodontisch op te lossen, alleen komt de open beet weer terug, wanneer de patient die gewoonte niet afleert.

Groet Irfan
vr, 03/16/2007 - 18:22 Permalink
dj

Tja ik heb ook wel eens iets over de NTI gezegd (alhoewel doorgaans met slagen om de arm) maar wat Irfan er hier over meldt daar gaat wel even een rood lampje door branden.

Of splinten helpen tegen knarsen/klemmen/CMD/pijnklachten etc., tja er zijn denk ik toch wel een flink aantal echte problemen om dat te kunnen vaststellen. Of er na het plaatsen van een NTI splint uitgroei plaatsvindt is echter op zich eenvoudig te bepalen. Als je vermoedt dat deze uitgroei plaatsvindt kun je:

- Een normaal onderzoek opzetten waarbij je een aantal personen wél en aantal niet de NTI laat dragen. Heb je significante uitgroei dan ben je klaar (alhoewel je natuurlijk nauwelijks een placeboNTI kunt plaatsen en er vast wel weer mensen zullen zijn die daar over vallen). Probleem hierbij is dat de proef niet door ethiekcommisies zal komen als die de uitgroei verwachten (hoop ik dan). Dit zou dan met proefdieronderzoek kunnen gebeuren.
- Observationeel onderzoek doen: bij patienten die de NTI dragen kun je met twee OPG's per patiënt een heel eind komen als dit zo is. Zijn ineens alle niet door de NTI belaste elementen uitgegroeid dan is dit, ongeacht alle problemen die observationeel (en wellicht erg casuistisch) onderzoek met zich meebrengt, denk ik toch wel erg duidelijk.
vr, 03/16/2007 - 18:50 Permalink
Chris888

Ik kan me ook nog steeds niet voorstellen dat de aarde rond is

nah, daar heb ik nu weer helemaal geen moeite mee.


Als de voortanden via NTI opelkaar staan, krijgen de hersenen een signaal dat de kaken op elkaar staan
Maar hoe denk je dan dat er een signaal van de hersenen terug gaat naar die kiezen? Beetje extra HGH er naar toe? Neeeeh, dat werkt zo niet... moet een lokaal gebeuren zijn die uitgroei, zonder hersenen.
Kiezen zonder tegendruk = gevoelig voor groei. Maar ik geloof nog steeds niet dat dat iets met die druk op de voortanden te maken heeft op de manier zoals jij beschrijft.
vr, 03/16/2007 - 19:01 Permalink
Chris888

Of er na het plaatsen van een NTI splint uitgroei plaatsvindt is echter op zich eenvoudig te bepalen.

Ik neem aan dat Irfan dat niet verzint, en dat dat wel degelijk is waargenomen (wellicht slechts in een beperkt aantal gevallen). Mijn vraag was hoe dat dan zou kunnen komen. Of: waarom kiezen en tanden niet doorgroeien wanneer je helemaal niet klemt/knarst 's nachts.
vr, 03/16/2007 - 19:07 Permalink
Irfan

Na een laatste keer over de NTI-splint dan:

Ik denk dat de uitgroei niet plaatsvindt wanneer je met open mond slaapt, omdat er A geen belasting is op alle gebitselementen en B lijkt mij die afstand erg groot. Ik kan er zo snel ook weinig literatuur over vinden.

De NTI splint is een aantal jaar geleden geintroduceerd als de nieuwe revolutionaire systeem dat de oude splint moest gaan vervangen. Het werd populair omdat het een groot draagcomfort had t.o.v. de standaard splint. Echter was hier geen onderzoek naar gedaan, en er waren casussen beschreven (met klinische foto's) waarbij er occlusale veranderingen tot open beten waren opgetreden, waarschijnlijk omdat de splint alleen in het front wordt gedragen.

Als men op Pubmed gaat zoeken, zijn er precies 3 artikelen te vinden.

Magnusson et al. 2004 heeft er een pilot study naar gedaan gedurende 6 mnd.

Heeft 14 patienten NTI en 14 normale splint gegeven, 6 uit de NTI groep merkten verbetering van hun cmd-klachten en 12 uit de normale splint groep. Een patient met NTI had na 6 mnd een veranderde occlusie. Bij hun scoort een normale splint op alle fronten significant beter.

Jockstad et al. 2005

Onderzocht beide bij 40 personen: CONCLUSION: No differences in treatment efficacy were noted between the Michigan and the NTI splint types when compared over 3 months.

Baad-Hansen et al. 2007

Onderzocht de spanning van de kauwspieren middels elektromyografie gedurende 2 weken.

There were no effects of either NTI or OS on clinical outcome measures (anovas: P > 0.194). This short-term study indicated a strong inhibitory effect on EMG-activity in jaw closing muscles during sleep of the NTI, but not the OS. However, the EMG-activity was not directly related to clinical outcome. Further studies will be needed to determine long-term effects and possible side effects of the NTI splint.

Al deze studies zijn erg kort geweest en waarom er geen follow-up is weet ik niet. Ik heb weleens het gerucht gehoord dat de fabrikant daar geen zin in had, omdat het product nu is toegestaan en lekker loopt, maar dat zijn geruchten.

Als laatste heeft Prof. dr. Frank Lobbezoo in het januari nummer de NTVT van 2006 een vurig betoog tegen de NTI-splint gehouden, omdat er heel weinig onderzoeken van zijn en die onderzoeken (zie bovenstaand) niet heel positief zijn over de NTI-splint. Als wetenschappelijk geschoolde tandartsen, dienen wij wetenschappelijk kritisch te kijken naar nieuwe producten.

Genoeg voor nu over de splint,

Fijne literatuuronderzoek verricht,

Groet Irfan
vr, 03/16/2007 - 23:13 Permalink
Chris888

Ik denk dat de uitgroei niet plaatsvindt wanneer je met open mond slaapt, omdat er A geen belasting is op alle gebitselementen en B lijkt mij die afstand erg groot. Ik kan er zo snel ook weinig literatuur over vinden.


Als je er ooit nog eens iets over tegenkomt hou ik me aanbevolen. Maar voorlopig blijf ik van mening: dat de tanden belast worden, dat weten de kiezen niet, en van de afstand tot de tegenoverstaande kiezen, daarvan zijn ze zich al helemaal niet bewust.

Als het om groei gaat kunnen hersenen 'alleen maar' hormonen afgeven, die zich vervolgens door het hele lichaam verspreiden. Ze regelen niet direct welke individuele cellen moeten gaan groeien en welke niet. Hooguit welk type cellen gevoelig wordt, door afgifte van bepaalde stoffen aan het bloed. Groei hangt verder af van lokale belasting, beschadiging en de leeftijd/fase van cellen en wat hun directe buurcellen aan het doen zijn.

Misschien is het toch wat ik als eerste suggereerde: dat het af en toe toch contact maken van de kiezen 's nachts (lokale belasting), bijvoorbeeld bij slikken, uitgroei normaal voorkomt. Vind ik op dit moment aannemelijker dan een lokale kettingreactie van voortanden naar kiezen bij splint.

Leuk studieproject.

groet, Chris
za, 03/17/2007 - 08:58 Permalink
dj

Misschien helpt het, de technische term voor dit soort uitgroei van elementen is eruptie. Ik denk dat de overmatige eruptie waar Irfan op doelde dan wel supraeruptie genoemd wordt. De makers van de NTI hebben er ook wat over te zeggen (altijd als gekleurd beschouwen natuurlijk):

http://www.nti-tss.com/supraeruption.html

Ik ben het trouwens wel eens met de punten die Spiegeltje opwerpt over het mechanisme van eruptie. Zo zou ik het mechanisme ook verwachten.

edit, euh ik bedoel chris888 natuurlijk..
za, 03/17/2007 - 12:31 Permalink
dj

Nog een aantal gedachten over die onderzoeken.

- Het feit dat TMD feitelijk een groep aandoeningen is kan problemen veroorzaken. Als je in een te onderzoeken populatie twee aandoeningen hebt die verschillend reageren op de behandeling dan is zo'n populatie "niet homogeen". Dat heeft dan op zijn minst tot gevolg dat de onderzoeks-resultaten minder duidelijk zijn dan bij een homogene populatie, maar het kan ook wel bestaande behandeleffecten verbergen. Baad Hansen et al. 2007 bekijken specifiek nachtelijk knarsen, dat is een beperktere groep met minder kans op niet-homogeniteit. Magnusson et al 2004 en Jokstad et al 2005 hebben het echter slechts over "TMD", alhoewel de laatste wel aangeeft dat het "mainly myogenic problems" betreft, spierproblemen.

- Jokstad et al 2005 melden een dubbelblind onderzoek te hebben uitgevoerd, want "The differences in splint design were not described to the patients." Nu dat is wel aardig maar het verschil tussen de beide splinttypen is niet te missen. De NTI had in 2005 al een grote website, mede waarmee het verschil met de traditionele splint zeer eenvoudig te vinden is.
Een dubbelblind onderzoek is een onderzoek waarbij zowel de onderzoeker als de patient niet gedurende het onderzoek weten welke behandeling ze hebben gekregen. In het geval van het onderzoeken van een geneesmiddelen betekent dat dat van een groep patienten met de relevante aandoening één groep helemaal geen geneesmiddel, één groep een placebo en één groep het geneesmiddel krijgt. Onderzoeker en patient weten dus niet wie wel en niet het placebo heeft gehad totdat alle resultaten binnen zijn. Bij geneesmiddelen kun je gewoon een kalktabletje als placebo gebruiken, maar hoe moet je dat doen met hulpmiddelen etc, bv brillen of krukken of stoma's of gipsspalken bij botbreuken? Het feit dat je behandeld wordt en welke behandeling dat is kan de patient hier niet ontgaan. Zo ken ik ook een onderzoek over effecten van chocolade, waarbij de onderzoekers claimden dat het dubbelblind was geweest want een groep had geen echte chocolade gehad maar surrogaat-chocolade (denk aan Koetjesrepen). Tsssss alsof je het verschil niet proeft.

- Jokstad et al 2005, "CONCLUSION: No differences in treatment efficacy were noted between the Michigan and the NTI splint types when compared over 3 months." Jahaa, klopt, maar ook: "A reduction of muscle tenderness upon palpation and self-reported TMD-related pain and headache and an improved jaw opening was seen in both splint groups (p < 0.05 [..])".
zo, 03/18/2007 - 13:32 Permalink
base

lees net het verhaal over de NTI-splint.

Gebruik nu zelf sinds 2 jaar 's-nachts de NTI splint ivm CMD klachten.

Het verhaal over het uitgroeien van de kiezen en overbeet komt mij niet bekend voor.

Overigens zijn de kiezen bij mij wel uitgegroeid MAAR dit kwam door het gebruik van een normale (dag- en nacht splint). Indien bij het inslijpen van een normale dag en nacht splint te veel wordt weggehaald en daardoor te weinig druk ontstaat dan heb je kans op uitgroei van tanden en kiezen. Ik ben ook van mening (als ervaringsdeskundige) dat het aantal uren 's-nachts dragen te weinig is om uitgroei te krijgen.

Waar de NTI ideaal voor is om de occlusie terug te brengen in zijn oorspronkelijke anatomische positie. Veel mensen met problemen hebben niet hun ideale occlusie meer. Bij gebruik van de NTI , indien de occlusie niet juist is, ga je dat onherroepelijk merken door pijn in de aanhechtingen van je kaakspieren (dus niet de spieren zelf). Deze pijnklachten krijg je alleen maar weg door aan de occlusie te werken (verhogen/verlagen) of de NTI niet te gebruiken.

Let op : door gebruik van de NTI-splint wordt je zeer gevoellig voor verkeerde (te hoge of te lage) occlusie. Hoogte verschillen worden zo nauwkeurig waargenomen dat zelf de tandarts niet zal kunnen begrijpen dat zo gevoelig bent voor hoogte verschillen. Simpelweg omdat je niet gaat wennen aan een verkeerde occlusie. Ook 's-nachts ben je niet pijn vrij en je wordt wakker met een lichte hoofdpijn. Dit trekt vrij snel weg nadat je de NTI uitdoet. Maar de CMD klachten blijf je wel de hele dag voelen. Omdat je de hele nacht bent de mond open ligt zal je gebit in de ochtend weer zijn juiste positie moeten opzoeken. Dit kan even duren.

Ik ben van mening dat iedereen die 's-nacht problemen (tandenknars ed) heeft die niet psychisch zijn te verklaren dit het gevolg is van een verkeerde occlusie. Probeer dan eens een tijdje de NTI-splint en kijk wat het doet.

Succes
ma, 10/13/2008 - 14:31 Permalink
vV

een tandarts die op de hoogte is van de onderzoeken past juist geen NTI toe. Dat het bij een enkeling misschien wel iets doet betekent niet dat het DE behandelmethode is, of probleemloos bij iedereen toepasbaar.

lees dit onderzoek maar eens door, is gewoon de laatste stand van zaken, volgens onderzoekers (niet bepaald de minsten..) is de NTI gewoon obsoleet.
http://www.ntvt.nl/artikel/?artikel=423&rubriek=1&print=yes&amp…
ma, 10/13/2008 - 15:00 Permalink
vV

Waar de NTI ideaal voor is om de occlusie terug te brengen in zijn oorspronkelijke anatomische positie. Veel mensen met problemen hebben niet hun ideale occlusie meer. Bij gebruik van de NTI , indien de occlusie niet juist is, ga je dat onherroepelijk merken door pijn in de aanhechtingen van je kaakspieren (dus niet de spieren zelf). Deze pijnklachten krijg je alleen maar weg door aan de occlusie te werken (verhogen/verlagen) of de NTI niet te gebruiken.

Let op : door gebruik van de NTI-splint wordt je zeer gevoellig voor verkeerde (te hoge of te lage) occlusie. Hoogte verschillen worden zo nauwkeurig waargenomen dat zelf de tandarts niet zal kunnen begrijpen dat zo gevoelig bent voor hoogte verschillen. Simpelweg omdat je niet gaat wennen aan een verkeerde occlusie. Ook 's-nachts ben je niet pijn vrij en je wordt wakker met een lichte hoofdpijn. Dit trekt vrij snel weg nadat je de NTI uitdoet. Maar de CMD klachten blijf je wel de hele dag voelen. Omdat je de hele nacht bent de mond open ligt zal je gebit in de ochtend weer zijn juiste positie moeten opzoeken. Dit kan even duren.

Ik ben van mening dat iedereen die 's-nacht problemen (tandenknars ed) heeft die niet psychisch zijn te verklaren dit het gevolg is van een verkeerde occlusie. Probeer dan eens een tijdje de NTI-splint en kijk wat het doet.
ik vind dit stukje toch wel heel erg lijken op het antwoord van een tandarts (even afgezien van de zaken die niet (geheel) juist worden voorgesteld en het positieve stukje over de NTI dan, want die moet gewoon in de vuilnisbak, of bijgezet in het rariteitenkabinet).
ma, 10/13/2008 - 15:45 Permalink
base

Oke. Voor de volledigheid.
Ik ben geen tandarts. Heb geen medische achtergrond. Maar heb nu wel een berg ervaring met occlusieklachten.

Occlusie klachten kunnen veel problemen geven. Pijn in de nek, pijn in de rug, pijn in de kaakspieraanhechtingen (en hiermee articulatieproblemen), hoofdpijn, lichte pijnen in andere delen van het lichaam en slaapproblemen.

Dit weet ik omdat ik het zelf mee maak.

Ik weet dat de klachten wel in stand worden gehouden door de NTI-splint zolang de occlusie niet optimaal is. Dit moet micrometer nauwkeurig worden ingesteld. Bereid je voor op vele bezoeken aan de tandarts.
ma, 10/13/2008 - 16:18 Permalink
vV

Ik weet dat de klachten wel in stand worden gehouden door de NTI-splint zolang de occlusie niet optimaal is.
nee nee even goed lezen! dat ding moet de vuilnisbak in!! Gewoon een conventionele (uiteraard goede ) splint, in combinatie met behandeling door een fysio (NVFT) . Beetverhoging kan werken, maar ook niet altijd! eea hangt af van d eoorzaak, die heel vaak wellicht ook ingrijpen in de richting van de psychologie kan verlangen om daadwerkelijk de vinger op de oorzaak te kunnen leggen.

Maar NTI splint: not done als je als tandarts serieus met je vak bezig bent! maar dat is mijn mening.. (en die van o.a. Frank Lobbezoo en collegae..)
ma, 10/13/2008 - 17:15 Permalink
Chris888

Hoogte verschillen worden zo nauwkeurig waargenomen dat zelf de tandarts niet zal kunnen begrijpen dat zo gevoelig bent voor hoogte verschillen. Simpelweg omdat je niet gaat wennen aan een verkeerde occlusie.


Dit komt me heel bekend voor, maar dan zonder splint.
ma, 10/13/2008 - 18:06 Permalink
Chris888

Lobbezoo:
Een onlangs verschenen pilotonderzoek naar de effectiviteit van de NTI-splint in vergelijking met die van de stabilisatie-opbeetplaat liet echter zien dat de laatste op alle fronten beter scoorde dan de NTI-splint (Magnusson et al, 2004). Bovendien werden permanente veranderingen in de occlusie alleen bij dragers van een NTI-splint gevonden.


Irfan:
Magnusson et al. 2004 heeft er een pilot study naar gedaan gedurende 6 mnd. Heeft 14 patienten NTI en 14 normale splint gegeven, 6 uit de NTI groep merkten verbetering van hun cmd-klachten en 12 uit de normale splint groep. Eén patient met NTI had na 6 mnd een veranderde occlusie. Bij hun scoort een normale splint op alle fronten significant beter.


Voor het geval Lobbezoo het over het onderzoek van Magnusson heeft dat Irfan aanhaalt en zoals Irfan het aanhaalt: het verschil tussen het aantal patienten met occlusieverandering in beide groepen is

nti = wel:niet = 1:13
normale splint = wel:niet = 0:14

Dit verschil komt nog niet in de buurt van significantie en er is dus helemaal niet aangetoond dat dit verschil niet op toeval berust.
Ik vind het overigens wel aannemelijk dat een occlusieverandering niet toevallig is en een oorzaak heeft, maar deze blijkt dus niet uit de getallen.
ma, 10/13/2008 - 18:38 Permalink
vV

nti = wel:niet = 1:13
normale splint = wel:niet = 0:14

leg deze even uit...

14 personen, NTI 6 beter, 14 personen normale splint 12 beter. Hoezo niet significant?? en 1 op 14 occlusieverandering , is 7% van de groep tegen 0%....niet significant?? Afgezien ervan dat deze groepen natuurlijk slechts een indicatie geven, want ze zijn te klein om echte harde conclusies te trekken. Wat echter de lijn is, is dat de resultaten van een NTI ver onderdoen ten opzichte van de klassieke splint. En dan is de conclusie duidelijk, de NTI is gewoon obsoleet. Ook in deze groep haalt ie nog niet eens de 50% succes. En dat is te laag om als echte therapiekeuze een plek te hebben, zeker als er een bewezen alternatief is.
ma, 10/13/2008 - 20:47 Permalink
Chris888

14 personen, NTI 6 beter, 14 personen normale splint 12 beter. Hoezo niet significant??

daar doelde ik niet op

en 1 op 14 occlusieverandering , is 7% van de groep tegen 0%....niet significant??

Nee echt niet, sorry. 1 persoon is maar zo... 1 persoon. Da's echt heel wat anders dan 7 personen op de honderd, om maar een voorbeeld te noemen.

Afgezien ervan dat deze groepen natuurlijk slechts een indicatie geven, want ze zijn te klein om echte harde conclusies te trekken.

Precies, dat zeg ik.

Lang geleden heb ik me in dit draadje gemengd met de vraag hoe het zou kunnen komen dat de occlusie kan veranderen bij gebruik van een NTI-splint. Hoe het werkt bedoel ik. Dat was waar ik benieuwd naar was en ben. Maar ik heb nog geen plausibele verklaring gezien.
Maar ik heb dus ook geen bewijs gezien dat het inderdaad wel gebeurt, die occlusieverandering. Dus tja...

Waar ik nog meer benieuwd naar ben, heb je (of iemand anders) wel eens gehoord van een Neurocranio Vertical Distractor (NCVD)?
ma, 10/13/2008 - 21:32 Permalink
vV

Het totaal ontbreken van enig onderzoek naar werking en bijwerking is nu net het probleem van de NTI splint. Want hoe kan je een therapie voorschrijven als je niet weet wat de risico`s zijn en hoe het precies werkt? dat is wat Lobbezoo zegt, en waarvoor ie waarschuwt. Er is te weinig (lees eigenlijk geen) onderzoek naar dat ding, en wat er wel ligt is niet bemoedigend. En daarom moet je hem niet gebruiken. Zeker niet als er een goed alternatief is in de vorm van de klassieke splint waar decennia ervaring en data van zijn. Je weet niet wat de gevolgen zijn, en wat wij wel weten zoals bv de veranderende occlusie zijn bijverschijnselen die je niet wilt!
di, 10/14/2008 - 08:22 Permalink