tanden opeten..

Author:
bulletmaxbeer
Posted:
di, 05/31/2011 - 20:22
Ik zou echt heel graag advies willen hebben. Vandaar dat ik op internet aan het kijken ben.
Mijn tanden en kiezen slijten schuin af zodat de tandarts mij adviseert om op al mijn kiezen en tanden, boven en onder kronen te plaatsen. Dit is een erg dure ingreep.
De tandarts geeft goed uitleg, en laat zien op foto's dat het echt nodig is. Ook zegt hij dat ik er 20 jaar mee vooruit kan. ( ik had een standaard (nieuwe klanten)formulier ingevuld waarop me gevraagd werd of ik een kunstgebit wilde en natuurlijk vulde ik nee in en dit plan was het gevolg.

Ik heb nooit last gehad van mijn gebit, wel heb ik aardig wat vullingen. Nu las ik ergens hier op het forum dat iemand tand-corrosie had en de kiezen liet opvullen met een composiet. Is dat een optie voor mij?

Welke garantie heb ik... hoe weet ik of ik inderdaad 20 jaar hiermee voort kan, het is echt veel geld.

Wat is jullie advies?

Groeten en alvast bedankt!
Spiegeltje

Nu las ik ergens hier op het forum dat iemand tand-corrosie had en de kiezen liet opvullen met een composiet. Is dat een optie voor mij?
Dat is niet vanaf het forum te beoordelen. In beginsel is composiet wel de beste en ook een goedkopere oplossing maar voor (zeer) ver gevorderde tanderosie is dat niet (altijd) meer toereikend. De vraag is echter of het bij u al zover is.In de praktijk kan het wel lastig zijn om een tandarts te vinden die in staat en bereid is de behandeling met composiet uit te voeren. Het is namelijk een tijdrovende behandeling en de tariefstelling is daar eigenlijk niet op toegesneden als het niet alleen functioneel moet zijn maar ook een esthetisch mooi resultaat is gewenst. Dat maakt gevorderde tanderosie zeer lastig te behandelen en alleen tegen zeer hoge kosten.

Welke garantie heb ik... hoe weet ik of ik inderdaad 20 jaar hiermee voort kan, het is echt veel geld.
Geen enkele tandarts kan garanderen dat u met de kronen 20 jaar voort kan. Dat is echt het ideale plaatje. U kunt echter beter rekening houden met tenminste 10 jaar, Dan zijn de kronen zeker nog niet allemaal aan vervanging toe, maar als u veel kronen heeft zal na die termijn in toenemende mate af en toe vervanging van enkele kronen - om uiteenlopende redenen - onvermijdelijk worden. Uw eigen gebitsverzorging is hierbij ook een belangrijke factor.

Wat is jullie advies?

MIjn advies: niet zomaar meegaan met de kronen, maar eerst een second opinion overwegen. En u langs andere weg goed (laten) informeren. En natuurlijk de oorzaak van de tanderosie wegnemen!
wo, 06/01/2011 - 00:14 Permalink
vV

is het erosie of slijtage door knarsen...nog al een verschil in oorzaak en zeker in behandeling. alles bekronen is eigenlijk een achterhaalde techniek, en zeker bij slaijtage door knarsen iets wat je juist nie tmoet doen , tenzij er echt geen andere optie is. betekent ook dat de beet dus verhoogd moet worden etc.
Composiet is gewoon eerste keus, en dan natuurlijk ook een splint voor `s nachts ter bescherming.
wo, 06/01/2011 - 07:59 Permalink
bulletmaxbeer

Bedankt voor de reacties! Ik ben er echt blij mee omdat ik erg twijfel.

Ik heb toen ik jonger was boulimia gehad en ik denk dat ik daarmee mijn tanden heb beschadigd, maar echt heel erg is het niet. Ik zou er wel mee kunnen leven zo. Ik heb dus nergens last van.
Het is wel zo dat mijn ondertanden bijna tegen mijn gehemelte aanzitten en ze schuin zijn afgesleten en al mijn kiezen zijn vrij diep. maar dat is volgens mij ook iets wat mijn vorige tandarts heeft veroorzaakt.

groetjes en ik hoop weer wat adviezen te krijgen! :D
do, 06/09/2011 - 15:15 Permalink