Tandartsen help a.u.b , moeilijke kwestie

Author:
jeffie 16
Posted:
vr, 12/14/2007 - 15:19
Ik ben een 16-jarige jongen met tandartsangst. Deze angst is ontstaan door een aantal negatieve ervaringen uit het verleden. Na deze ervaringen ben ik een tijdje niet meer naar de tandarts geweest, omdat ik beslist niet meer terug durfde i.v.m angst , pijn e.d :cry: . Uiteindelijk naar een andere tandarts gegaan. Van te voren was ik al erg zenuwachtig voor de behandeling, ik had de tandarts van mijn angst al op de hoogte gesteld. Toen ik in de stoel lag ging het echt niet meer, tijdens het boren werd ik grotendeels door de angst/zenuwen onwel. De tandarts zag dat het niet goed ging, en de behandeling werd tijdelijk stilgelegd. Een tijdje later werd de behandeling weer hervat. Er moest onder andere een gaatje gevuld worden in kies nr. 26 (3e kies linksboven, van voren geteld) ! Deze vulling zit erg diep, en dicht bij de zenuw. Een aantal dagen later kreeg ik een bult in het gehemelte bij deze kies, en de kies werd erg gevoelig, wat later kiespijn werd. Uiteindelijk weer teruggegaan naar de tandarts, en een stuk vulling weggeslepen om de druk met het dichtbijten te verminderen. Het zou nu met een paar dagen minder moeten worden met deze kies anders zal het een wortelkanaalbehandeling worden. Maar het is weinig veranderd en inmiddels zijn we 3 a 4 weken verder. Het is nog steeds gevoelig, en bij koud/warm/hard voedsel doet het pijn. Ook als ik na het tandenpoetsen :smt001 mijn mond spoel met water doet het pijn. Maar door mijn angst zie ik een wortelkanaalbehandeling totaal niet zitten!!! En ik het een erg eng vind als ze aan de zenuw van deze kies gaan zitten. Daarom dacht ik dat het misschien een optie is om deze kies te trekken.

Mijn vragen,
1. Wat lijkt jullie in deze situatie het beste?
2. Zou het misschien niet beter zijn gezien mijn angst om deze kies onder verdoving te laten trekken?
3. Hebben jullie tips of opmerkingen om beter met deze angst om te gaan ?

Ieder ander antwoord/advies/opmerking/tip e.d. is welkom.

Alvast Bedankt!
Spiegeltje

Ik begrijp dat het voor jou een moeilijke kwestie is maar - hoe lastig ook - je moet wel onderscheid proberen te blijven maken tussen wat de beste behandeling is voor jouw kies en je angst. Een kies trekken louter en alleen omdat je bang bent voor de (wortelkanaal)behandeling is dan ook geen goed idee. Ook zal de tandarts daar (veel) moeite mee hebben denk ik.

Ik kan hier wel schrijven dat een wortelkanaalbehandeling meestal erg meevalt en dat je van de behandeling door een goede verdoving totaal niks zult voelen maar dat zal wel geen indruk maken :)

Heb je al gekeken op het forum 'Angst voor de tandarts' op deze site?
vr, 12/14/2007 - 15:34 Permalink
jeffie 16

Allereerst bedankt voor uw snelle reactie!!

Ik moet toegeven dat de kies trekken misschien bij nader inzien ook geen goede oplossing is,maar mijn tandarts-angst zit diep. Zijn er dan m.b.t deze kies andere oplossingen/mogelijkheden om deze kies te behandelen? Want het hoort toch niet zo te zijn, dat wanneer ik na het tandenpoetsen pijn voel bij deze kies als ik mijn mond spoel, en regelmatig overdag ook last heb van dezelfde kies. Want ik zie er werkelijk erg tegenop om deze kies met een wortelkanaalbehandeling te behandelen, heeft u verder misschien nog tips met betrekking tot mijn angst o.i.d ?

Met vriendelijke groetjes,
vr, 12/14/2007 - 17:12 Permalink
hello jozefien

Jeffie, van een wkb voel je meestal helemaal niets!
probeer je angst opzij te zetten want je wil niet weten hoeveel pijn je kunt krijgen als deze ontsteking in volle hevigheid opvlamt. Trekken zou inderdaad heel zonde zijn.
Snap trouwens niet dat je daar dan niet bang voor bent :smt017 , trekken vind ik altijd veel erger dan boren of een wkb. Wens je veel sterkte, maar echt, het valt heel erg mee! :smt006
za, 12/15/2007 - 00:27 Permalink
jeffie 16

Dank voor je reactie,

Ik heb ook angst om de kies te laten trekken, maar ook voor een wortelkanaalbehandeling.
Maar zoals aangegeven in de vorige berichten heb ik een paar negatieve ervaringen in het verleden gehad met de tandarts, waardoor mijn angst nu erg diep zit. En zomaar die angst even opzij zetten vind ik ook moeilijk.

Hebben jullie dus tips of opmerkingen om beter met deze angst om te gaan ?

Zijn er hier op het forum ook mensen die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad, die in een soortgelijke situatie zaten en/of zitten ?
Zo ja, hoe verliep dan bij jullie de wortelkanaalbehandeling, hoe zit het met de pijn en de napijn ?

Ieder antwoord/advies/opmerking/tip e.d. is welkom

met vriendelijke groetjes,
za, 12/15/2007 - 11:23 Permalink
Mignon

Beste Jeffie,

om te beginnen hartstikke goed dat je weer naar de tandarts bent gegaan. Zo te lezen voel je je echter nog steeds niet op je gemak in de stoel. Misschien is het verstandig om contact te zoeken met een speciale 'angst-tandarts'. Deze neemt wat meer tijd voor de behandeling en probeert niet alleen je tandheelkundige, maar ook je angst-klacht te verhelpen. Als ik jou was zou ik die kies 101% willen behouden. De eerste grote kiezen zijn namelijk erg belangrijk en als ze ontbreken kunnen de kiezen eromheen gaan verschuiven wat weer tot verdere problemen leidt. Een wortelkanaalbehandeling is niet altijd gevoelloos itt wat andere forumbezoekers stelden. Zeker als het om een acute ontsteking gaat, zijn de zenuwen gevoelig. Een goede verdoving doet echter wonderen. Heel veel succes met het maken van je keuze. Houd je ons op de hoogte?

Grts, Mignon
za, 12/15/2007 - 15:58 Permalink
jeffie 16

Een aantal weken geleden net na het vullen van deze kies kreeg ik een bult in het gehemelte bij deze kies, deze bult is al weg !!!
Maar sindsdien is deze kies heel erg gevoelig, en doet het soms ook pijn bijv. bij het spoelen na het tandenpoetsen, en bij erg koud of erg warm eten. Ik was hiermee later weer terug gegaan naar de tandarts. De tandarts zei dat het heel goed mogelijk was dat de zenuw van deze kies ontstoken was!! ( wat ik nu ook denk, gezien de last ik nu van deze kies heb.) Maar het allerlaatste waar ik op zit te wachten is een wortelkanaalbehandeling. De tot nu toe gegeven reactie's hebben me meer duidelijkheid gegeven, maar ik heb er ook 2 extra vragen door gekregen:

1. Ik heb weleens gehoord dat na een ontsteking, de oorzaak ervan MOET worden weggenomen. ( met andere woorden dat de kies getrokken MOET worden) Mijn vraag: is deze kies dan uberhaupt nog wel te redden, of blijft er maar 1 optie over ?

2. Heeft dan gezien de eerste vraag een wortelkanaalbehandeling dan nog wel zin ?

Iedereen nogmaals heel erg bedankt voor de tot nu toe gegeven reactie's !!!!!!!! :smt023

Met vriendelijke groetjes,
za, 12/15/2007 - 19:32 Permalink
hello jozefien

je kunt het goed nalezen bij het Hoofdmenu, algemene informatie, wkb. dan begrijp je dat de ontsteking weg moet gaan door een wkb aan de kies en niet perse door het trekken van de kies. gewoon doen dus! Neem voor de zenuwen maar iets in, daar kun je al mee beginnen en op de dag zelf dubbele dosis nemen. Neem maar Plantival. :smt006 Sterkte!
za, 12/15/2007 - 20:25 Permalink
jeffie 16

Nogmaals allemaal hartelijk dank voor de reactie´s !!! :smt023 :smt023 :smt023

Maar de afgelopen dagen was het weer raak, de gevoeligheid van deze kies werd weer pijnlijk :( . Toch ondanks de reactie´s blijf ik tegen een wortelkanaalbehandeling, mede dankzij ik erg bang ben voor pijn, omdat een wortelkanaalbehandeling toch niet altijd pijnloos is. Maar de problemen met deze kies (nr. 26) heb ik ook meer dan genoeg van. Stel: dat deze kies getrokken zou worden dan weet ik zeker dat ik van alle problemen af ben, daarom blijft mijn voorkeur toch uitgaan naar extractie van deze kies.

1. Hebben jullie ook een wortelkanaalbehandeling gehad? Zo ja, hoe hebben jullie dit ervaren?

2. Extractie van deze kies zit ik ook niet op te wachten(i.v.m angst en pijn), maar als deze kies getrokken zou zijn dan moet enkel de wond helen, en dan weet ik zeker dat ik van alle problemen met deze kies af ben. Maarja, om al een kies op 16-jarige leeftijd te trekken...... Wat is jullie advies/antwoord met betrekking tot deze vraag?

Graag advies a.u.b
Ieder antwoord is altijd welkom!!!
Alvast hele fijne feestdagen en fijne jaarwisseling

Met vriendelijke groetjes,

P.S

Ik hoop dat ik dit antwoord op het goede gedeelte van dit forum heb geplaatst.
vr, 12/21/2007 - 23:24 Permalink
hello jozefien

Jeffie, ik begrijp er helemaal niets van :smt009 . Je vraagt om raad, krijgt die ook, maar door je angst wil je die gewoon liever niet horen.
Je kunt niet zo door lopen, de pijn en de ontsteking worden alleen maar erger en dat gaat misschien vreselijk pijn doen, ook tast je zo weefsel aan waardoor zelfs je kies kan gaan loszitten !
Kiespijn is veel erger :smt005 en langduriger dan eventueel pijn bij een wkb. Die wil je echt niet! Ik heb die kiespijn gehad, echt vreselijk! Ik was blij toen ik 's morgens bij de tandarts zat voor de start van een wkb, wat een opluchting!
Straks heb je met de feestdagen gillende kiespijn. Het ergste is nog helemaal voor niets, want er moet toch iets gebeuren.
Je vraagt ervaringen met wkb die heb ik je al gegeven: geheel pijnloos, ondanks de ontstekingen dat is echt bijna altijd zo. Meestal is het heel goed te verdoven en een heel, heel, enkele keer niet zo goed(dan spuiten ze wel verdoving bij).
Neem gewoon een Plantivaltabletje voor de zenuwen en een Paracetamol en dan zo snel naar de tandarts, hij kan een wkb starten, dan ben je van de pijn af en kan de kies/wortel genezen. Kom op... wees flink en maak een afspraak, dit kan zo niet langer! Laat je het ons weten? :smt006
za, 12/22/2007 - 10:27 Permalink
daniellemitchell

jeffie, weet niet of je mijn reactie ook gelezen hebt, kijk maar eens bij het onderwerp waar je op komt als je de link aanklikt in de reactie van spiegeltje, onderwerp gesplitst. Gewoon afspraak maken, gewoon wkb doen. Volgens mij zal de pijn van trekken veel erger zijn dan de wkb! Weet ik niet zeker, want ik heb nog nooit een kies laten trekken, maar ik durf dit echt helemaal niet, liever wkb. En zoals josefien al zei, het doet echt niet of nauwelijks pijn. Echt, je moet er nadien gewoon om lachen, je denkt dan 'was ik daar nou zo bang voor?'
Vraag gewoon om een enorme verdoving, en voor de spuit erin gaat even een minuutje een watje met voorverdovende gel tegen je tandvlees aan.
Niet langer wachten want van uitstel komt afstel en daarmee ontzettend veel pijn.
ma, 12/24/2007 - 11:46 Permalink
Denise1974

Hoi Jeffie,

Ik weet niet of je inmiddels al een besluit genomen hebt dus ik schrijf toch even een reaktie.
Ik ben ook extreem bang voor de tandarts en sinds kort heb ik een geweldige tandarts die erg veel geduld heeft en me heel goed begeleid.
Vlak voor de kerst kreeg ik last van mijn kies, gewoon ineens, eerst dacht ik ik wacht wel tot januari dan moet ik toch op controle maar de pijn werd steeds erger en toen heb ik toch maar opgebeld.
Je raad het denk ik al mijn tandarts heeft toen mijn kies opengeboord waardoor de druk en daardoor de ergste pijn weg was en stelde een wkb voor.
Ik zei ook haal hem er maar uit alleen kan dat in mijn geval ( nu gelukkig maar) niet zomaar bij de tandarts omdat ik een bloed stollingsafwijking heb.
Gisteren is de wkb gedaan en omdat ik de meest gruwelijke verhalen gehoord en gelezen had lag ik echt te trillen van angst, kon niet eens meer een bekertje vast pakken en ik begon te hyperventileren.
Ik heb tijdens de behandeling geen moment pijn gehad, toen ik thuis kwam en de verdoving uitgewerkt was kreeg ik wel wat pijn maar dat was op zich dragelijk, paracetamol was bij mij voldoende om de avond en nacht door te komen en vandaag was de pijn nog minder.
Het openboren van die kies ( met verdoving) voor de wkb deed meer pijn dan de wkb zelf.
Ik kan je niet garanderen dat het volledig pijnloos is maar zoals het bij mij gegaan is zo kan het dus ook.
Als je zo extreem bang bent kies je eerder voor de in jou ogen minst erge methode om van je pijn af te komen maar angst is vaak een slechte raadgever.
Ik moet over 2 weken terug voor een vervolg behandeling en de tandarts zei tegen mij dat die angst nog wel even zal blijven want iets wat er al zo lang in zit is niet zomaar even weg.
Het belangrijkste is alleen dat je je niet door je angst laat leiden of door je angst de verkeerde beslissing neemt.
za, 01/05/2008 - 03:01 Permalink
jeffie 16

Dank voor de reactie´s en allemaal nog de beste wensen voor 2008 !!!!

Uit de reactie's blijkt dat de een meer pijn bij een wkb had dan de ander en sommige helemaal geen pijn hadden.
Als ik het dus goed begrijp is een wortelkanaalbehandeling soms pijnloos en soms ook niet. De kans dat een wkb pijn doet is dus fifty-fifty neem ik aan!

Met vriendelijke groetjes,
za, 01/05/2008 - 19:23 Permalink
Denise1974

Weet je Jeffie,
Op internet en via verhalen van anderen lees en hoor je helaas vooral de verhalen over wanneer het wel erge pijn doet.
De meeste mensen die weinig tot geen problemen hebben zul je er niet over horen wat ook logisch is.
Dus op basis van de verhalen hier kun je geen kans berekening maken.
Ik las jou stukje en bij mij is het nog vers en ik kan me nog erg goed herinneren hoe bang ik zelf geweest ben, Tot dat iemand anders mij vertelde dat het bij haar reuze mee gevallen is en mij heeft dat wel geholpen, dus ik dacht niet geschoten is altijd mis.
Ik zou als ik jou was toch stappen gaan ondernemen want met niks doen maak je het alleen maar erger en met uitstellen wordt de angst alsmaar groter.
Misschien moet je toch desnoods naar een speciale angst tandarts zoals Mignon al eerder zei.
Jij trouwens ook nog een goed en pijn vrij 2008 gewenst!
zo, 01/06/2008 - 00:22 Permalink
Jo'tje

Beste jeffie,
ik heb eigenlijke bijna zo'n angst ervaring gehad zoals jij Jef.
Ik liep met deze pijn vanaf aug 2007 pffff :oops:
Eindelijk na 4 maal daags 800 ibrufen ( wat helemaal niet mag trouwens) al 6 mnd lang,was ik die pijn zo zat, dat ik mijn tandarts heb opgebeld en kan ik gelukkig toch gisteren bij hem langs komen.
Zo bang als ik was, was ik echt aan het einde van mijn latijn.
Ik was alleen nog maar moe en ziekerig.
Van te voren heb ik goed mijn angsten bespreekbaar gemaakt, en afgesproken, dat als ik wat voelde mijn hand omhoog deed en die vervelende rot kies er uit liet trekken.
Met die weten ben ik maar gaan liggen en me laten verdoven.
Hij tikte met iets op die kies na de verdoving en tot mijn verbazing deed dat helemaal niet pijn.En dan te bedenken dat ik er niet eens met mijn nagel op kan tikken, of warm/koud water erop kan hebben pffff.Doe het maar nu die wkb, voordat het weer pijn gaat doen.....!
Van de hele wkb heb ik echt niks gevoeld, maar heb me wel flink laten verdoven!!!!!
Inmiddels zijn we nu 1 dag verder en ik moet echt zeggen dan ik maar minimaal napijn heb.Sterker nog ik gebruik geen pijnstillers meer en dat voor iemand die bijna verslaafd was hieraan.
Immers...alles was beter dan naar die pijnlijke tandarts te gaan, waar ik al nachtmerries van kreeg bij alleen de gedachten aan hem.
Die pijn die ik had is eindelijk weg, geen oorpijn, geen dikke wang of die vresenlijke pijn in die mond.
Veeg alle moed die je heb bij elkaar, laat je goed extra verdoven en ga met die banaan.
Echt ....je bent me later dankbaar.
laat het me weten !!

Groetjes Jo'tje
vr, 01/11/2008 - 14:08 Permalink