tandarts wil niet behandelen, wel klachten

Author:
Mira58
Posted:
ma, 08/06/2018 - 19:31
Beste Tandartsen en Forumlezers,
Een van mijn kleine snijtanden (rechtboven nr 2) doet al een jaar pijn. Eerst was het gevoelig voor koud, dan voor warm, nu zeurt, klopt, gevoelig bij druk. Na het wakkerworden is het eerste wat ik voel: die tand. Ik word er langzamerhand gek van.

Op de foto is niets te zien. Er zit een oude composietvulling in van ca. 12-13 jaar. De tandarts zei dat er niets aan de hand was, ik moest er Sensodyne op smeren. Het helpt niet. Tijdens mijn vakantie heb ik een buitenlandse tandarts geraadpleegd. Zij wilde ook niet aan de behandeling beginnen, vulling sluit goed, geen tandbederf te zien van de buitenkant, niets aan de hand.
Wat kan er dan toch mis zijn? Waarom doet deze tand zeer?
Wat moet ik tegen mijn tandarts zeggen dat hij tot behandeling over gaat?
Is er iets met de zenuw misschien? In een kies had ik al eerder een verkalkte zenuw (tijdens wkbehandeling opgemerkt)
Op 15 aug. heb ik mijn controle afspraak.
Graag advies, alvast bedankt!
Mira
vV

plaats eens foto's van de betreffende tand. symptomen wijzen op een beginnende ontsteking, en kan best zijn dat daar nog niets van zichtbaar is. Maar zichtbaar zijn ervan is zeker niet enige argument om wel of niet iets te doen.
di, 08/07/2018 - 09:42 Permalink
Mira58

Als antwoord op door vV

Beste vV, Bedankt voor je reactie.
Ik kan helaas geen foto presenteren, de praktijk is dicht i.v.m. vakantie en ik heb hem niet in mijn bezit. In het buitenland is er een 3D opname gemaakt van mijn hele mond, alles is op een CD gebrand. Ik weet niet hoe ik dat hierop kan krijgen:( w.s. gaat dat niet....
Ik ieder geval was mij beide keren medegedeeld dat er niets bijzonders op de foto te zien was en ook niet aan de buitenkant v.d. tand. Daarom is er geen behandeling plaatsgevonden, en dat begrijp ik niet, want ik heb steeds meer pijn:((
Ik heb eergisteren naar de waarnemende tandartspraktijk gebeld en hij wil dat ik het het liefst volhoud tot mijn eigen tandarts terugkomt van vakantie. Ik kan ook "even" langskomen zodat hij de tand bekijkt. Daar schiet ik niets mee op, ik ben bewust niet verzekerd want de huidige verzekeringsvoorwaarden zijn "een sigaar uit eigen doos". Nu een extra controle betalen vind ik overbodig, op de 15-e ga ik toch naar mijn eigen tandarts. Maar ja, dat is nog over 8 dagen:((
Of denk ik helemaal verkeerd?
Nog een vraag: als de tandarst de vulling straks toch vervangt, kan het zijn dat de tand verder pijn doet?
Al een zenuw aan het afsterven is, dat is ook niet zichtbaar op de foto.
Kan dat nu het geval zijn?
Ik heb veel gelezen over microscopische endos. Mijn tandarts heeft geen microscoop. Kan ik zijn w.k. behandeling weigeren hierdoor?
(In het verleden is veel misgegaan, toen heb ik voorgenomen om alle toekomstige wortelkanaalbehandelingen bij een endodontoloog laten uitvoren.
Hoe reageert een tandarts als de patient hiermee komt? Ik kan me voorstellen dat dat niet sympathiek overkomt. Maar tot nu toe alle 7 w.k. behandelde kiezen van mij moesten 2x behandeld woorden want iedere keer bleef een zenuw of een extra kanaal er in zitten. Helaas.
di, 08/07/2018 - 20:20 Permalink
vV

Als antwoord op door Mira58

endo zonder microscoop gaat prima hoor. Alleen voor lastiger gevallen en herbehandelingen is het erg handig (maar vaak nog steeds geen noodzaak).Zou er de behandelrelatie zeker niet voor onder druk zetten.
ik herhaal: de symptomen wijzen op een probleem met de zenuw, en dat is idd dan een fase die niet zichtbaar is op een foto. Elke tandarts moet dat weten, en moet ook weten welke testjes en testresultaten erbij horen om de beslissing te nemen een endo te doen. Wanneer het beeld op de foto heilig verklaard wordt en als (enig) argument gebruikt wordt om niets te doen, dat is wel iets om de behandelrelatie onder druk te zetten....
wo, 08/08/2018 - 08:18 Permalink
Mira58

Als antwoord op door Mira58

Update: Vandaag bij spoedtandarts geweest want de pijn werd steeds erger. Op een gegeven moment deed ook mijn hele onderkaak (rechts) zeer waar ik w.k.behandelde kiezen heb.
Foto gemaakt (zie bijlage) en men is weer tot de conclusie gekomen dat er niets aan de hand was met die tand (kleine snijtand, rechts boven nr2) Ik vroeg hem huilend om de oude vulling te vervangen want dat is zeker lek naar mijn mening. Dat was niet zijn taak als spoedtandarts. Hij wilde mijn tand wel ontzenuwen als ik een briefje ondertekende dat dat mijn wens was want hij zag daar geen aanleiding toe en hij kon niet achterhalen waar de pijn vandaan was gekomen.. Daar is meer onderzoek voor nodig (welke onderzoek???)

Naar huis gestuurd met een foto en de rekening voor spoedconsult.
Ik heb nu in golven helse pijnen!!! Ik ben allergisch op NSAID-s, paracetamol helpt niet voldoende.
Hoe overleef ik dit? En het weekend?
Ik mag pas op de 15-e voor controlle, nu is mijn ta met vakantie.
Wat adviseren jullie? Ik ben radeloos:((
Attach
do, 08/09/2018 - 21:23 Permalink
Mira58

Als antwoord op door Mira58

update: Gisteren weer gebeld naar mijn ta praktijk want ik verging van de pijn en de spoedtandarts heeft de dag ervoor niets er aan gedaan.
Collega van mijn tandarts was wel aanwezig. Vriendelijk alles bekeken en aan mij was de keuze: verdachte oude vulling door haar laten vervangen of wachten tot mijn tandarts terug is van vakantie. Ik wilde een behandeling na alle ellende van de afgelopen weken.
Foto van de spoedtandarts bekeken. Verdoving gezet (niets gevraagd over allergien of dergelijke... ik moest het zelf zeggen, geen lidocaine, dus, ik heb Citanest gekregen.
Daar lag ik dus, in tranen en verstijfd van angst, had een slecht gevoel. Over mijn hoofd was over koetjes en kalfjes gepraat en de assistente vroeg 1x of het ging. Door de cofferdam kon ik niet praten maar ik had het gevoel dat zij aan de verkeerde kant bezig was.
Later is ze overal aan mijn tand gezeten voor en achter dus ik kon het niet meer precies voelen door de verdoving.
Thuis met een vergrootglas en een lamp de resultaat bekeken en ik kwam tot de schokkende conclusie dat zij toch de verkeerde kang van mijn tand heeft behandeld. De foto stond namelijk in spiegelbeeld!!! (zie foto, het gaat over element 2 rechtsboven)
Nadat de verdoving was uitgewerkt, weer HELSE pijnen, vandaag de hele dag aan de pijnstillers. Als ik de tand met mijn tong aanraak, voelt het pijnilijk.
Morgen dus weer terugbellen.
WAT MOET IK DAN ZEGGEN??? Wie gaat de 93,93 EUR betalen? Wie gaat mij compenseren voor alle ellende? Waneer krijg ik een behandeling die de pijn stopt??? En welke behandeling?
Ik ben misselijk van de angst, de pijn, van de slapeloosheid, van het niet kunnen eten, van de boosheid, enz.
graag reacties, alvast bedankt!
zo, 08/12/2018 - 17:20 Permalink
Mira58

Als antwoord op door vV

Beste tandarts vV, bedankt voor je reactie! Ik ben van plan om ook 1.1 aan te pakken, hoewel van de buitenkant ziet ie er nog helemaal gaaf.
Wijst een schaduwrand naast een vulling altijd naar tandbederf? Of is het gewoon schaduw! :O
ma, 08/13/2018 - 20:38 Permalink
Mira58

Als antwoord op door Ortholimburg

Beste tandarts Ortholimburg,
Bedankt voor je reactie. Ik zal 11 ook laten behandelen.

Nu nog even een vraag:
Mijn tand doet nu, 3 dagen na het vullen nog hartstikke zeer, het klopt, zeurt, ik kan er niet op bijten, kan het niet eens aanraken.
Hoeveel kans heb ik dat de zenuw tot rust komt en na hoeveel tijd, wat is jullie ervaring bij je patienten?
Met andere woorden: Hoe lang moet ik nog pijn lijden om een kans te geven voor genezing, is dat überhaupt nog mogelijk na zoveel pijn, waneer is het verstandig om toch over te gaan naar een wk behandeling? (Dit wil ik natuurlijk vermijden.)
Alvast bedankt voor jullie reactie!
ma, 08/13/2018 - 20:48 Permalink
vV

Als antwoord op door Mira58

met dit pijnniveau moet het per dag minder worden. zo niet wordt dat toch een wortelkanaalbehandeling. Eerlijk gezegd heb ik in al die tandartsen die dit niet wilden behandelen een beetje een nare smaak, en heb daar voor een wortelkanaalbehandeling ook niet zon vertrouwen in.
di, 08/14/2018 - 08:06 Permalink
Mira58

Als antwoord op door vV

Beste Tandarts vV,
Wat fijn dat je tijd hebt voor je online patienten! Ik ben ook telurgesteld. De vulling van de buitenkant kon ook mooier en zorgvuldiger naar mijn mening! Nu - wonder boven wonder - wordt de pijn minder, de vulling is 4 dagen geleden vervangen, maar kauwen kan ik er nog niet op. Hier de nieuwe foto. (kijk, de onderste helft van de tanden ziet er niet op.... no comment, dit heeft de assistente gemaakt).
Misschien komt het toch goed, ik zal hem de tijd en de kans geven om te genezen.
Mocht het toch een w.k.b. worden dan wil ik het bij een andere tandarts laten doen.
Wil je a.u.b. antwoorden op de vraag:
Wijst een schaduwrand naast een vulling altijd naar tandbederf? Of kan het gewoon schaduw zijn op de foto! :O
Bedankt voor je tijd en voor je behulpzaamheid! Ik heb er heel veel aan je antwoorden gehad!
Attach
di, 08/14/2018 - 19:39 Permalink
vV

Als antwoord op door Mira58

een schaduwrand is niet altijd tandbederf. smalle vrij scherp begrensde kan een wat dikkere laag ""lijm"" zijn, is meestal wel makkelijk herkenbaar als zodanig. wat flauwere of ongelijkmatige is vaak wel nieuwe caries, of oude caries die niet weggehaald is om welke reden dan ook.
wo, 08/15/2018 - 08:21 Permalink