Tandarts heeft gaatje te lang laten zitten..

Author:
Christel123
Posted:
di, 01/28/2020 - 11:16
Hallo!

Ik lees al een tijdje mee met bepaalde onderwerpen, aangezien ik tegenwoordig een abonnement heb op de tandarts..

In Februari 2019 ben ik netjes op controle geweest, ik had een gaatje.. deze laten vullen in April 2019.
Hier had ik nieuwe beginnende gaatjes aan de andere kant.
In Oktober 2019 weer op controle geweest, ja de gaatjes waren nu grotere gaatjes geworden.. maar dat kon zeker nog wachten tot eind Januari 2020.

Afijn, ik een afspraak gepland 28 Januari, maar in de eerste week van Januari zat er al een flink gat in de tand.. dus ik kon die week terecht.

De nieuwe tandarts (binnen dezelfde praktijk), heeft foto's gemaakt(dit is in 2019 niet gebeurd, juli 2018 voor het laatst) en kwam tot de ontdekking dat het gaatje wel zo diep was tot op de zenuw.. de zenuw leefde nog.. maar de kans was 50/50 dat het goed ging gaan met alleen vullen.

Nu ben ik 2 weken verder, en de tand is gevoelig met eten, niet qua koud of warm, maar gewoon met het kauwen.
Ik heb gezegd dat ik totaal niet tevreden ben met de gang van zaken, en ik vind dat dit voorkomen had kunnen worden door bv. eerder foto's gemaakt te hebben.
Een gaatje komt van Oktober tot Januari niet ineens tot op de zenuw... lijkt mij.

Nu heb ik gemaild naar hun, en ben ik langs geweest.. dat als ik een wortelkanaalbehandeling alsnog ga moeten aan die tand, dat ik het daar nog niet mee eens ben.
Ze gingen het intern bespreken, maar tot nu toe nog niks gehoord.

Hoe sterk sta ik hierin denken jullie?

Mvg Christel
Lieneke

Wat heb je zelf gedaan beginnende gaatjes om de gaatjes in hun proces te stoppen? Of is je nooit iets verteld over hoe je het proces kan stilzetten? Foto's mogen we niet om de haverklap maken. Verder staan de agenda's enorm vol door een tandartsen tekort. Dat vinden we zelf ook niet leuk. Wellicht kan je eens klagen bij het ministerie. De gevoeligheid hoeft nu nog niks te betekenen. Als het niet langzaam minder wordt of het wordt heftiger dan mag je de tandarts weer bellen.
do, 01/30/2020 - 12:09 Permalink
Christel123

Als antwoord op door Lieneke

Dankjewel voor je reactie!

Ik heb niet elk jaar gaatjes gehad, en nu ineens had ik er 4, wat misschien kan komen door de medicatie?

Ik poets 2 x per dag, en savonds werk ik met ragers en mondspoeling (Elmex).

En ik poets electrische tandenborstel, op elke tand blijf ik 5 seconde staan, zijkanten en bovenkant.

Maar dit heeft natuurlijk niks te maken met dat ze eerder het gaatje had kunnen ontdekken... terwijl ik nu met het gat al tot op de zenuw zat.. dat kan niet van Oktober tot Januari.

Hier heb ik nog dagelijks last van.. en de tandartspraktijk geeft nog niet veel respons op mijn klacht.. ik blijf bij mijn punt dat dit wel voorkomen had kunnen worden.

Laatst had ik ineens 5 rontgenfoto's door de situaties.. dan heb ik er natuurlijk liever elk half jaar 1.. om dit soort dingen te voorkomen.
zo, 02/02/2020 - 22:57 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Christel123

Zou ik mogen weten welke medicatie je hebt? Niet alleen de medicatie maar ook de reden van het gebruik kan de conditie van de mond laten teruglopen.
Je mondhygiene lijkt me (dat kan ik natuurlijk niet zien) op orde. Hoe zit het met je eetpatroon? Is daar iets in veranderd? Was de tandarts hiervan op de hoogte?
Het lijkt me ook onwaarschijnlijk dat het in die maanden zo snel achteruit gelopen is, maar onder bepaalde condities is zou dat eventueel kunnen.
Jammer dat de praktijk haast geen respons geeft; dat komt natuurlijk erg ongeïnteresseerd over. Elk half jaar foto's kan heeeeel soms nodig zijn, maar is in de meeste gevallen veel te vaak. Juist omdat je mondhygiene goed is en je voorheen niet zo snel een gaatje had, kan het risico te laag ingeschat worden.
ma, 02/03/2020 - 12:18 Permalink
Christel123

Als antwoord op door Lieneke

Ja hoor!
Ik ben 5 jaar geleden begonnen met Paroxetine 40mg, en ben nu afgebouwd op 10mg.
Ook neem ik Baclofen 25mg per dag.

Voor zover ik weet is er de afgelopen jaren niks veranderd aan mijn eetpatroon, ik ben nu 28 en ben al jaren vastgeroest in gewoontes haha.

Naar mijn idee was ik zelfs ook nog beter gaan poetsen en ragen, al vanaf de eerste controle die ik bij hun had in Februari, omdat ik voorheen niet echt met ragers werkte.

Als mijn tanden en tandvlees er slecht aan toe waren, dan was ik denk ik wel weer vanuit de tandarts doorverwezen naar de mondhygienist.

Vanmorgen ik weer gebeld naar de tandarts, schijnbaar zouden ze opgesteld hebben dat het aan de mondhygiene zou liggen en aan het eetpatroon.. en dat zou ik dan via de mail ontvangen moeten hebben.. wat helaas niet gebeurd is anders had ik niet weer hoeven bellen vandaag.

De mevrouw aan de telefoon vond het ook niet echt netjes, en ze vond het ook maar een vreemde situatie dat ze mij de schuld geven.. zeker omdat ik altijd netjes op controle ben geweest.. en dat gat inderdaad niet ineens zo snel zo diep kan gaan.

Al met al moet ik helaas weer wachten, op een andere reactie.. ze gaat het weer voorleggen binnen de praktijk.
Het had fijn geweest als ze mij netjes gebeld hadden voor een gesprek op locatie.

Uiteraard ben ik vandaag al rondgereden voor een andere tandartsenpraktijk, en die geven mij allemaal gelijk wat betreft de situatie, en ze vinden ook dat deze praktijk het eerst op moet lossen.

Wat uiteraard ook moet.. want als ik eenmaal weg ben kan ik niet meer geholpen worden met mijn klacht en de eventuele Wkb die er wellicht aan zit te komen.

Mocht de tandartspraktijk toch mij de schuld geven, ga ik de klacht verder indienen bij KNMT, en dan zien we wel wat het resultaat word denk ik, al is het jammer dat het zo allemaal moet.
di, 02/04/2020 - 20:29 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Christel123

Jouw medicatie heeft zeer waarschijnlijk invloed op je speeksel. Daardoor dus ook hoger risico op gaatjes en tandvleesontsteking. Een verwijzing naar de mondhygienist klinkt logisch en dat zou het ook moeten zijn, maar helaas blijft het nog te vaak achterwege bij menig tandarts...Maar goed, ook dit verklaart niet geheel de wel heel erg snelle achteruitgang.

Een gesprek met de tandarts op locatie lijkt me absoluut netjes en zelfs een plicht. Je hebt een klacht en dat dienen ze op die manier met je af te handelen. Is de tandarts bij KNMT aangesloten? Anders zal hij waarschijnlijk bij ANT zitten.
do, 02/06/2020 - 12:00 Permalink
Christel123

Als antwoord op door Lieneke

Hele late reactie!

Ja ik ben alleen in Maart naar de mondhygienist geweest, als mijn gebit slecht was in oktober had ze zelf niet gereinigd maar dan had ze mij wel weer doorverwezen lijkt me.

Helaas tot op heden nog geen enkele reactie van de praktijk gehad, daarom heb ik KNMT ingeschakeld.

Volgende week moet ik 2 verstandskiezen trekken, en het liefst meteen het gat boven de tand vullen.. dat ik ook al sinds Oktober heb ( zichtbaar gat).. hier wilden ze mee wachten tot 17 Maart maar daar ga ik dus niet mee akkoord.

En dan heb ik nog een dode zenuw door een kapotte vulling, die is al een maand dood.. dus ik hoop dat ze wellicht volgende week ook al een begin kunnen maken met de wkb.. en dan die 17 Maart af kunnen ronden.

En dan heb ik ook besloten om bij deze praktijk weg te gaan, echt absoluut niet netjes hoe ze met mij om gaan.. helaas
do, 02/13/2020 - 15:02 Permalink
Christel123

Als antwoord op door Christel123

In mijn ogen hebben ze dan al 2 fouten gemaakt..
schijnbaar heb ik een slechte mondhygiene en een slechte eetgewoonte.. maar het gat in mijn boventand zit er ook al maanden.. waarom is deze dan niet tot op de zenuw geraakt.. en waarom laten ze mij dan alsnog wachten tot 17 Maart.. nu eis ik dat ze het combineren met het trekken van de kiezen.. maar anders hadden ze me waarschijnlijk wel laten wachten..

Lijkt mij dan als het gat van tot op de zenuw in nog geen 2 maanden gekomen is, dat dit gat ook allang wel tot de zenuw had moeten zijn.. als je nog snapt wat ik bedoel haha! :)
do, 02/13/2020 - 15:06 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Christel123

Dat is inderdaad een duidelijk gaatje.
Ik heb het idee dat de praktijk het gewoon niet aan kan...te druk....dat krijg je met te weinig tandartsen...heel jammer dat de patient daar de dupe van moet worden.
Ik snap dat je sneller geholpen wilt worden, maar ik denk ook dat je wilt dat ze de tijd voor je nemen. Als je vroeger wilt, dan moeten ze je ergens er tussen proppen over zijn ze moe van een lange dag. Dat werkt niet in je voordeel....
do, 02/13/2020 - 15:27 Permalink
Christel123

Als antwoord op door Lieneke

Ja dat is al zo sinds November ook helaas.

Het zit me niet lekker dat het gat al maanden zo groot is, officieel gezien moet ik het 17 Maart laten vullen, maar ik moet nu 18 Februari voor 2 verstandskiezen aan die kant.. dus ik heb al aangegeven dat ik dat sowieso wilde combineren.

Alleen wilde hun liever de verstandskies rechtsboven, en de wortelkanaalbehandeling linksonder doen.. omdat de zenuw al meer dan een maand dood is. Alleen dan zit ik met 2 kanten verdoving en (waarschijnlijk) een dikke kaak rechts.. waardoor ik misschien ook weer extra pijn heb aan 2 kanten van mijn gezicht.

Tot nu toe was er maar een kleine ontsteking te zien bij de dode zenuw, denk je dat dit zou kunnen wachten tot 17 Maart of ben ik dat dan te lang aan het uitstellen?
do, 02/13/2020 - 15:33 Permalink
Christel123

Als antwoord op door Christel123

Ik dacht ik plaats even een update. :)

Voor nu heb ik nog steeds geen ontsteking, wel nog last met harde dingen eten.
Ik heb ondertussen contact gehad met de tandarts en de KNMT, en helaas kan ik nu nog niets doen, maar mocht er een de toekomst een WKB nodig zijn heb ik aangegeven naar de geschillencomissie te gaan!

Het schijnt toch aan mij te liggen volgens de tandarts, maar ik vind het een erg groot gat in 2 maanden tijd.

Ik heb ook een foto van de tand hierbij geplaatst, wat vinden jullie hiervan?

Bedankt weer hoor!

Mvg Christel
Attach
za, 03/14/2020 - 18:23 Permalink
Christel123

Als antwoord op door Lieneke

We zitten nu natuurlijk midden in de corona-crisis...misschien gaat je praktijk zelfs dicht voor niet-spoedeisende zaken...
Ja, dit is een gigantisch gat...! In de kies ernaast ook. Een wkb lijkt mij zeker wel nodig. Misschien zelfs een tang...


Ja dat dacht ik ook, van beginnend gat in Oktober tot groot gat in Januari..
Ik weet niet of er nieuwe foto's gemaakt gaan worden en of er dan een ontsteking te zien is.. tot nu toe nog geen pijn buiten het eten dan wat vrij gevoelig is soms.
Kies erlangs is toen die dag ook gevuld als het goed is.

Jij denkt dat een kroon erop waarschijnlijk al geen zin meer heeft? :)
zo, 03/15/2020 - 18:30 Permalink