tand uit mond geslagen

Author:
hendrik
Posted:
di, 10/16/2001 - 18:03
9 Jaar geleden ben ik een van mijn voortanden kwijtgeraakt door een uitstekende punt in een donkere loods. Een dienstdoende tandarts heeft de tand (die ik teruggevonden had) toen teruggezet en tijdelijk vast gemaakt aan de tanden ernaast. Mijn eigen tandarts heeft vervolgens een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd waarna de tand "op eigen kracht" vast is gegroeid. De houvast met de tanden is toen weggehaald.

Op mijn 18-de jaar (Ik was toen het voorval plaatsvond 13) zou de tand wel los gaan zitten en zou de wortel langzaam gaan oplossen volgens mijn eigen tandarts. Tijdens een controle bleek dat er nog steeds niks met de tand aan de hand was en hij begon zich toen te verbazen waarom de tand het zolang uithield.

Ik ben nu 21 en vanmiddag naar de tandarts geweest. Hij ging er vanuit dat ik terug moest komen omdat de wortel zover opgelost moest zijn dat er een stifttand ingezet moest worden. Wat bleek: "De wortel was nog steeds intact, er was nog steeds geen sprake van het oplossen van de wortel.

Die tand houdt het dus al 9 jaar lang vol. Denk u dat dit mogelijk is, de tandarts zei mij dat het echt onverstelbaar maar waar was._________________
mvg,

Hendrik

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-12-13 11:47 ]
de digitale tandarts

Wanneer een tand uit de mond geslagen is, moet deze zo snel mogelijk worden teruggeplaatst.

Dat jouw tand het nu al 9 jaar volhoudt, zonder dat de wortel 'oplost' is heel goed mogelijk, mits de juiste handelingen binnen een korte tijd werden verricht:

Indien een tand binnen een half uur na het trauma teruggeplaatst wordt, is de kans op oplossen (resorptie) van de wortel slechts 10%
Daarentegen treedt deze resorptie in 95% van de gevallen op als de tand meer dan 2 uur droog is bewaard.

Mocht jij zelf of omstanders niet instaat zijn de tand terugteplaatsen dan is het van belang om zo snel mogelijk naar de tandarts te komen. De tand moet dan niet droog bewaard worden!

Bewaar deze in een zakje met melk, doe het niet in water, aangezien dat de cellen beschadigd.
Mocht er geen melk voorhanden zijn, bewaar de tand dan in je mond, zodat het speeksel deze vochtig houdt.

De tandarts zal de teruggeplaatste tand enkele weken (flexibel) spalken. Bij tanden met volgroeide wortels zal over het algemeen de zenuw afsterven en moet na +/- 2 weken ook een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden.

Goed om te horen dat bij jou de wortel niet 'oplost' Dit kan namelijk een heel vervelend probleem zijn, waar vaak niks aan te doen is.
Gelukkig is bij jou waarschijnlijk de tand op tijd teruggeplaatst!

Met vriendelijke groet.
ma, 10/22/2001 - 10:34 Permalink