"splijten" van kies

Author:
Caroline32
Posted:
ma, 09/13/2004 - 14:03
In april heb ik een apex gehad, er zat toen ook een fistel op m'n tandvlees. Het is nadien een paar maanden goedgegaan, maar sinds een paar weken zit er op dezelfde plaats weer een klein fisteltje waar weer vieze troep uit komt.
Ben teruggegaan naar de kaakchirurg en mijn tandarts en het advies is om de kies te laten splijten en het voorste gedeelte van de kies met wortel te verwijderen.
Mijn tandarts kan dan op het achterste gedeelte, die wortel is goed en met de apex niet ingekort, een soort van vulling maken. Volgens haar kunnen we op deze manier een kroon of een brug nog een tijdje uitstellen om eerst eens af te wachten of die overgebleven wortel wel rustig blijft.

Hoe gaat het splijten in z'n werk, mijn t.a. adviseerde om dit in het ziekenhuis te laten doen, is het vergelijkbaar met een apex??

Graag jullie ervaringen en advies!
Van Leeuwen

Het splijten van een kies gebeurd meestal bij de kaakchirurg. Zoals u waarschijnlijk wel weet heeft een kies meerdere wortels. Blijkbaar is 1 van de wortels niet rustig te krijgen. Deze wortel gaan ze er dus afhalen en de kies zal waarschijnlijk ook gehalveerd worden (aangezien de belasting op de resterende wortel niet optimaal is wanneer alleen de onrustige wortel wordt verwijderd.

De kies wordt gespleten en het gezonde deel blijft behouden. Meestal wordt er dan een paar maanden gewacht om te kijken of de behandeling geslaagd is. Zelf heb ik een aantal goede resultaten van dit soort behandelingen gezien.

Bij een apexresectie verwijderen ze alleen de worteltop en wanneer dit niet voldoende helpt kan de gehele wortel verwijderd worden en dient de bovenkant van de kies ook vaak gespleten te worden.

De behandeling is inderdaad te vergelijken met een apex.

Gr. Maurice
ma, 09/13/2004 - 14:22 Permalink
Caroline32

Bedankt voor de snelle reactie!!!

De apex is me een paar maanden terug best meegevallen, het leek alleen wel of ik een tennisbal ingeslikt had, ZO dik was het! Ondanks dat ik in het ziekenhuis al coldpacks kreeg en een paar uur gekoeld heb!
En ik kon een dag of 2 bijna niet praten door de zwelling, maar ja, dat vond m'n vriend wel prettig :lol: :lol:

Maar ja, ben nog steeds niet zover dat ik die kies zomaar wil laten trekken, is de een na achterste rechts onder, een flinke kies dus en aangezien ik 32 ben vind ik mezelf nog te jong om het nu al "op te geven"!

Dacht eerst zelf aan een implantaat, maar volgens mijn t.a. geeft dit bij mij waarschijnlijk een verhoogde kans op een "verdoofde" kaak omdat het kaakbot daar vrij dun is en het risico op een zenuwbeschadiging daardoor groter.

Nou ja...we zien wel, ben nog steeds bereid om opnieuw iets te proberen om de kies zolang mogelijk te behouden.

Caroline
ma, 09/13/2004 - 14:44 Permalink
Van Leeuwen

Het is inderdaad een goede beslissing om het eens te proberen; uit uw verhaal begrijp ik dat u er zelf ook wel positief over denkt; eruit kan altijd nog. En nogmaals; ik heb mooie resultaten van dit soort behandelingen gezien.

Suc6

Gr. Maurice
ma, 09/13/2004 - 14:48 Permalink
Caroline32

Ben ZEKER positief, heb ook wel vertrouwen in mijn tandarts!

Moet wel eerlijk zeggen dat ik best tegen die apex opzag en dat ik ook best de bibbers zal hebben als ik die kies moet laten splijten, maar ja, 't is hooguit een paar dagen dat je je niet zo lekker voelt en die zwelling verdwijnt ook wel weer.

Oh ja, maken ze voor het splijten dan ook weer een klein sneetje naast de kies die ze daarna weer hechten??
ma, 09/13/2004 - 14:58 Permalink
Van Leeuwen

Ze maken inderdaad vaak een klein sneetje en halen wat bot weg zodat ze de wortel die verwijderd moet worden er vaak vrij gemakkelijk uit kunnnen halen wanneer deze gespleten is. Hierna wordt alles weer netjes dichtgehecht.

Iedere kaakchirurg heeft natuurlijk zijn eigen werkwijze maar het is opzich niet zo'n grote ingreep.

Gr. Maurice
ma, 09/13/2004 - 15:18 Permalink
Caroline32

Slik....nou ja, ik ga maar weer liggen en laat het maar weer over me heen komen. Zal alleen deze keer alvast op m'n werk zeggen dat 't niet zeker is of de dag daarna kan komen, hahahaha!

Ik zal je op de hoogte houden, volgende week woe naar de arts en dan maar overleggen wanneer het uitgevoerd kan worden.

Groetjes,
Caroline
ma, 09/13/2004 - 15:27 Permalink
Caroline32

Nou....ben inmiddels bij de kaakchirurg geweest, was dus weer een andere dan de vorige keer en ook niet de meneer die m'n apex uitgevoerd heeft. Toen ik in augustus terug kwam met die fistel was zijn advies om die kies te splijten, maar de arts die ik nu had was dus helemaal niet zo blij met dat advies.
Hij zegt nl. dat het een hele lastige ingreep is (maar dat was niet erg want daar is hij voor) maar afgezien daarvan schijnt het daarna HEEL erg lastig te zijn om de kies ook goed schoon te houden, met gevolg nieuwe (kans op) infecties en achtergebleven voedselresten.

Hmmm...werd ik dus ook niet vrolijk van! Maar ja, laatste advies is dus om kies alsnog te trekken en daarna toch maar aan de slag te gaan met een brug... Achterste kies is al eerder wkb gedaan, de voorste kies is nog wel helemaal "gezond", zelfs nog nooit een gaatje gehad....

Moet nu dus weer terug naar de tandarts om details door te nemen, heb nog helemaal geen idee hoe/wat ivm een brug, van wat voor materiaal worden die gemaakt, welk materiaal geeft het mooiste resultaat en is op termijn het sterkst enz enz.....

groetjes,
Caroline
do, 09/30/2004 - 09:25 Permalink