Spanning op brug

Author:
rbere
Posted:
za, 12/01/2007 - 09:34
Heb 2 weken geleden een 3-delige brug definitief laten plaatsen.
De pijlers zijn de rechter voortand en de grote hoek/snijtand,daartussen de dummy. Nu heb ik gemerkt dat er soms wat spanning staat op de brug.Het is vooral de voortand. Net of ie net even te srak staat,vooral als ik er aan de voorkant enige druk op uitoefen. Het doet geen pijn.
Newtan

O.
Als je wilt weten hoe dat kan komen:
- ontsteking aan de wortel, of
- er zit nog cement van het plakken aan de wortel, of
- de ondertanden drukken te hard tegen de kroon, of
- iets anders drukt te hard tegen de brug (gespannen lippen, duim, pen).
za, 12/01/2007 - 21:27 Permalink
rbere

De oude doet het nog,maar is een week weg. In the meantime. Die mogelijk ontsteking verontrust me het meest . Maandag maar direct een foto laten maken bij vervanger.Is dat ten alle tijde aantoonbaar met een foto?
zo, 12/02/2007 - 02:47 Permalink
robinson

Denk dat met een simpele inslijphandeling het probleem verholpen is.
Denk zelf aan een ietwat zwaar contact tussen onderfront en brug.
Op het model met de noodbrug eenvoudig te controleren.( Hoop dat uw tandarts de modellen nog heeft.)
Weet u of u klemt?Dat wil ook wel eens de oorzaak zijn.
zo, 12/02/2007 - 11:43 Permalink
rbere

Wat is KLEMMEN precies? Wat ik wel onbewust doe is mijn punt tegen de achterkant van de dummy drukken en dan lucht van voren naar achteren zuig. Rare gewoonte al zeg ik het zelf sinds ik die brug heb.
zo, 12/02/2007 - 11:53 Permalink
rbere

Na een tijdje klachtenvrij te zijn geweest en het een en ander bijgeslepen ,WEER last. Behandelend tandarts werkt elders.
Ben verleden week teruggeweest bij plaatsvervanger en wat bijgeslepen . Weinig resultaat. Belangrijkste klachten: Spanning als ik tegen de voorkant van de brug duw(met name de voortand) en ietwat pijnlijk,rauw aanvoelend tandvlees aan de achterkant.Tandvlees bloedt niet. Huidige tandarts geeft de schuld aan de tandtechnieker .
ma, 07/07/2008 - 18:24 Permalink
Newtan

Schuld, schuld. Dat brengt je alleen dichter bij de oplossing als de brug niet in orde is én je een nieuwe krijgt op kosten van de zaak.

Maar de oplossing moet dan even verder gezocht worden. Wat Robinson zegt, met je tong drukken kan ook al klachten geven. Maar ook andere oorzaken. Dit is vaak voer voor de expert.

Waarom is de verloren tand eruit gegaan eigenlijk? Deed er toen ook al iets zeer?
ma, 07/07/2008 - 23:36 Permalink
rbere

De verloren tand was een stifttand,die los kwam en tandarts adviseerde een implantaat, Maar na het trekken kwam ie toch tot de conclusie dat een brug beter was .De reden weet ik niet precies meer
Na een goede nachtrust voelt de brug het rustigst aan.
di, 07/08/2008 - 09:12 Permalink
robinson


Na een goede nachtrust voelt de brug het rustigst aan.



Geloof er niets van dat de schuld bij de tt.ligt.
Zeker als je een tijdje klachtenvrij bent geweest,denk eerder aan een of andere parafunctie.


Klemmen?
di, 07/08/2008 - 10:34 Permalink
rbere

Het ligt meer aan het tandvlees rond de brugelementen. Heb het idee dat hoe minder ik poets en flos des te rustiger het aanvoelt. Ik poets op de brug heel zacht en spoel met corsodyl tussen de dummy. Het vervelendste gevoel is het tandvees aan de verhemeltekant en niet de voorkant. Heb vr. a.s. een afspraak met de behandelend arts.Hoop niet dat het een ontsteking is .Tandvlees bloedt niet ,is niet rood ,maar voelt wat dikker aan.Kan corsodyl kwaad?
di, 07/08/2008 - 12:32 Permalink
Newtan

Eerst een vraag: hoe kwam de stifttand los? Ouderdom (10-15 jaar)? Ongelukje? Snelle degeneratie van de wortel (3-6 jaar)?
Uiteraard zat er een ontsteking, anders had er wel een implantaat gezeten, maar het gaat mij om de oorzaak en hoe lang de stifttand heeft gezeten.
di, 07/08/2008 - 22:48 Permalink
rbere

Die stifttand zat er al jaaaren .Drie jaar geleden brak hij af zomaar ineens .Ben toen naar de weekendarts gegaan .Moest op vakantie) en die heeft kan ik me herinneren in de wortel?? geboord ,iets met de tand gedaan en hem teruggezet'.
Na de vakantie naar mijn toenmalige tandarts gegaan en die heeft een nwe. gemaakt met een wkb. voorafgaand. Die heeft
ong. 2 jaar gezeten en toen begon ie te draaien. Ben toen naar mijn huidige tandarts gegaan (andere met pensioen) en die heeft fotos gemaakt en vervolgens adviseerde om een implantaat te nemen . Het vervolg weet u.
wo, 07/09/2008 - 14:09 Permalink
Newtan

OK. Dat zegt wat over de mogelijke oorzaak.
Er zou nog een restje ontsteking in het tandvlees kunnen zitten. Dat is zeldzaam. Maar de moeite waard om er eens naar te zoeken met een zogenaamde pocketsonde op de plek waar de stifttand heeft gezeten. Of met een GP point.

Gezien de historie is een overdruk op de brug ook niet zo'n gek idee. Waar komt die druk vandaan?
Gewoon door een iets te kleine afstand tussen de kronen en de ondertanden. Je hebt dan als het ware te weinig vrijheid om je kaak heen en weer te bewegen. Met slikken bijvoorbeeld. Dan raak je iedere keer de brug. Daar kan het wortelvlies van de pijlerelementen niet goed tegen en daar ontstaan dan bloeduitstortingen in. Dat moet je vergelijken met je scheenbeen: daar is ook zo'n dun velletje wat behoorlijk gekneusd kan raken. En omdat je je tanden nog wat vaker gebruikt dan je scheenbeen, geneest dat niet zo makkelijk. Dat duurt zomaar een paar dagen tot weken.

Je tandarts kan dan eventueel corrigeren door iets van boven of onder af te slijpen. Maar dat is al eens gedaan, begrijp ik. En de tandtechnicus kreeg de schuld. Dus de tandarts heeft gezien dat er iets niet goed zat met de brug. De technicus heeft daar geen schuld aan, volgens mij. Want die bepaalt niet of er veel of weinig afgeslepen wordt van de pijlerelementen. Dat doet de tandarts. En als de technicus te weinig ruimte heeft om te werken, zal die brug toch een minimale dikte moeten hebben. Dan krijg je dit soort dingen.
wo, 07/09/2008 - 18:11 Permalink
rbere

Dank u voor de uitleg. Ik zal mijn tandarts dit voorleggen. Ik zit bij een tandartszorg die voornamelijk met Duitse artsen
werkt met een (op papier) voorname staat van dienst. Mijn arts (kaakchirurg,implantoloog) zou dit dus met enig onderzoek
moeten kunnen constateren. Kan het een en ander aan het licht komen door het maken van een foto? Heb hier naar gevraagd de laatste keer,maar werd negatief (met de woorden :is geen ontsteking) op gereageerd.
Gaarne advies wat betreft ik moet vragen bij mijn eerstvolgende bezoek a.s. vrijdag. Ik ben (helaas) niet voldoende assertief.
wo, 07/09/2008 - 19:49 Permalink
rbere

Aanvullende info: Kan het gebruik van bloedverdunners(marcoumar),betablockers(nebilet),middelen om de pompfunctie te verhogen (lanoxin),chol.verlagers(crestor),bloeddrukverl. (aprovel), plastabletten en stress invloed hebben op het gebit/tandvlees?
wo, 07/09/2008 - 20:53 Permalink
Newtan

Dank u voor de uitleg. Ik zal mijn tandarts dit voorleggen. Ik zit bij een tandartszorg die voornamelijk met Duitse artsen
werkt met een (op papier) voorname staat van dienst. Mijn arts (kaakchirurg,implantoloog) zou dit dus met enig onderzoek
moeten kunnen constateren. Kan het een en ander aan het licht komen door het maken van een foto? Heb hier naar gevraagd de laatste keer,maar werd negatief (met de woorden :is geen ontsteking) op gereageerd.
Gaarne advies wat betreft ik moet vragen bij mijn eerstvolgende bezoek a.s. vrijdag. Ik ben (helaas) niet voldoende assertief.


Ach dat zegt misschien wel wat. Maar een kaakchirurg/implantoloog heeft niet zoveel kijk op de pasvorm van een brug. Dat is meer de algemene tandheelkunde.
En een foto? kan nooit kwaad. Gewoon doen. Als tanden overgevoelig zijn, zit er altijd een vorm van ontsteking. En soms zelfs een wortelpuntontsteking.

Wat moet je vragen:
1. zit er een cyste die met een GP point toegankelijk is? Zo ja, maak er eens een foto mee!
2. wat is de leeway bij het front? Ofwel: zit er een dwangbeet?
3. zit er een avitaal element met een fistel?

Wellicht hebben andere collega's hier nog tips.
wo, 07/09/2008 - 22:42 Permalink
robinson

Jullie zoeken het allemaal veel te ver.
Afdruk maken huidige situate, brug ervan aftikken, noodbrug via afdruk maken,noodbrug evt. aanpassen .plaatsen met tijdelijk cement, en wachten.
Persisteren de klachten, aanpassen noodbrug, evalueren.
etc.

@Frank,
Leeway space, volgens mij haal je wat begrippen door elkaar.??\( verschil mes-dist. afmeting melkgebit en blijvend gebit)
Je bedoelt natuurlijk de Freeway space.
En een dwangbeet?
Ik denk echt aan een parafunctie, met behulp van de noodbrug moet je dit kunnen vinden.

Wat betreft cystes en ontstekingen,
hoop toch dat deze collega voorafgaande aan de behandeling wat peri-apicale opnames heeft gemaakt van de pijler-elementen.
wo, 07/09/2008 - 23:06 Permalink
Newtan

Je hebt gelijk. Ik bedoel freeway space.
Ik overleg te weinig met collega's in die termen. Dan haal je ze na 23 jaar door elkaar.

Qua oplossing: ik denk dat het aanpassen van de noodbrug inderdaad een prima weg is.
do, 07/10/2008 - 07:58 Permalink
vV

wat van belang is , is of de brug een basi van metaal heeft, of van bv zirconiumoxide., een basis in tandkleur. In het laatste geval is hij zeer waarschijnlijk gecementeerd met composiet, en die tik je er niet even af...

Ik neig ook naar overbelasting al dan niet door knarsen, zeker ook omdat het met de tijdelijke brug (hoe lang??) wel goed scheen te gaan.
do, 07/10/2008 - 14:56 Permalink
rbere

Eerste def. brug even ingehad ,voelde lekker aan.Echter ,arts was niet tevreden met kleur. Liet dat ook zien ,maar ik ben enigszins kleurenblind ,dus zag ECHT het verschil niet (had ie DAT maar geweten :smt020 )
Teruggestuurd naar tt. en toen weer geplaatst en toen problemen.......
do, 07/10/2008 - 19:59 Permalink
rbere

Tijdelijke brug eerste keer ,zeg twee weken ,brug teruggeweest 2 weken ,dus in totaal 4 weken en voelde heel natuurlijk aan. Ik dacht toen nog : Voelt goed aan ,ziet er mooi uit,: Kunnen ze niet om het jaar alles wat nood is elke weer vervangen. Elk jaar weer alles nieuw. Toekomstdromen??
do, 07/10/2008 - 20:07 Permalink
rbere

Ben bij tandarts geweest.GEEN foto gemaakt. Bij een ontsteking zou ik volgens hem andere verschijnselen moeten hebben.
Tandvleesinspectie:In prima conditie ,zeker vergeleken bij een half jaar geleden. Nog iets geslepen aan achterkant voortand.
Het zal wel aan mij liggen(niet de woorden van de ta. hoor).Ik kijk e.e.a. even aan en dan laat ik een foto/sec.op. uitvoeren. Dank jullie voor de adviezen.
vr, 07/11/2008 - 09:13 Permalink
Linnn

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Beste Tandarts Richard,

Ik heb net een topic geopend, maar zie hem nergens terug. Snap nog niet helemaal hoe het werkt hier ;)

Mijn verhaal;

Ik had een 3-delige brug (snijtand/dummy/voortand). Deze is in januari afgebroken met tanden en al. Tandarts heeft wortels (hadden al wkb gehad in het verleden) laten zitten om te voorkomen dat de kaak slinkt. Deze wortels heeft hij opgebouwd tot kleine stompjes. Daarnaast zijn 3 tanden geslepen als pijlers (snijtand en hoektanden) en vervolgens heb ik een 6-delige brug gekregen.

Het ziet er prachtig uit! Helaas heb ik met praten heel veel last van de voortand die afgebroken was en weer opgebouwd is. Geen pijn, maar een heel raar drukgevoel. Ook als ik mijn mond weer sluit na het openen (ook bij gapen) trekt het boven die tand.

Het begon al iets in de laatste week toen ik de noodbrug had. Tandarts gaf aan dat het waarschijnlijk raar voelde doordat de noodbrug niet helemaal goed vast zat. Omdat ik me zorgen maakte over de wortel vroeg ik of hij een foto kon maken. Foto had niet zoveel zin zei hij omdat je hier waarschijnlijk niets op zou zien.

Nu is het sinds ik de definitieve brug heb zelfs erger en constanter geworden. Ik praat liever niet omdat het zo vervelend voelt.

Mijn vraag; stel dat de wortel is gebroken, kan deze wortel operatief verwijderd worden zonder dat de tand/stomp eruit moet (die zit vast in de brug, maar is geen pijler) of moet echt de hele brug er dan weer uit?

Komende woensdag heb ik een afspraak bij de tandarts. Aangezien ik hier best over in zit hoop ik op uw reactie.

Alvast bedankt!
do, 03/02/2023 - 19:02 Permalink
Tandarts_Richa…

Zou voor de zekerheid toch een foto maken en vergelijken met de foto die genomen is voordat de nieuwe brug gemaakt is. Uw tandarts heeft gelijk dat niet altijd iets te zien is kort na een behandeling maar wij zijn nu een paar weken verder. Indien het een geen dragende pijler is dan kan een KC vaak de wortel verwijderen. Maar zou de situatie zelf moeten beoordelen om definitief te oordelen of het echt kan. Wacht eerst woensdag af. Indien de wkb niet goed is dan kan een endodontoloog soms toch de WKB door de brug kunnen uitvoeren en anders zoals u stelt onder de brug de wortel verwijderen indien nodig.
do, 03/02/2023 - 22:03 Permalink
Linnn

Bedankt voor uw reactie! Dit is toch enigzins een geruststelling.

Excuses voor de 2 andere posts. Ik dacht dat deze niet goed waren gegaan. Ik wil ze wel verwijderen, maar ik geen idee of dit überhaupt kan of hoe dit moet.

Nogmaals dank en een goed weekend!
vr, 03/03/2023 - 07:54 Permalink
Linnn

Tandarts heeft foto gemaakt. Is niets geks op te zien. Hij denkt dat het door klemmen komt 's nachts en dat het daardoor overbelast is. Stukje bijgeslepen hier en daar. Het zou binnen 2 weken beter moeten worden en anders verder kijken (3d foto en/of doorverwijzing kaakchirurg om wortelpunt te verwijderen). Hopeljjk wordt het nu beter. We wachten af.
do, 03/09/2023 - 10:15 Permalink