slechte kiezen, verkeerde tandarts?

Author:
yvonneW
Posted:
do, 03/14/2002 - 08:38
2 jaar geleden heeft de tandarts een kies getrokken linksonder. het is de 1e grote kies dus een heel gat heb ik nu. daarbij was het nogal moeilijk om die kies in zijn geheel te trekken waardoor hij meerdere malen afbrak, de tandarts heeft toen echt als een slager aan die kies staan trekken en boren om alles eruit te krijgen.
Daarbij is de kies daarachter ook afgebroken en hij heeft daar een plak vulling overheen gedaan.
Een half jaar later echter begon die ook pijn te doen maar om die nou ook te laten trekken...dan hield ik helemaal niks meer over.
Dus een wortelkanaalbehandeling gehad daar en de tandarts heeft toen een goudkleurig opzetstukje op de rest van die kies gezet zodat er een kroon overheen kon na verloop van tijd.

Nu ben ik dus zover dat ik een kroon of eigenlijk een brug wil laten plaatsen daar zodat dat gat ook opgevuld is.
De tandarts heeft een foto gemaakt en zegt nu dat hij het niet aandurft omdat onder die kies met dat opzetstuk toch wat zwart te zien is op de foto, dus de wortelkanaalbehandeling is niet goed uitgevoerd.

Ik weet niet meer wat ik moet doen nu, loop en met een gat en daarachter een lelijk goudkleurig opzetstuk.

Ik wil het graag opgevuld zien maar moet ik dan die kies met dat opzetstuk ook laten trekken ??

Graag advies !


[ Dit Bericht is bewerkt door: yvonneW op 2002-03-14 08:53 ]
de digitale tandarts

Zelfs als een wortelkanaalbehandeling zeer zorgvuldig en nauwkeurig uitgevoerd is, wil dat nog niet zeggen dat deze gegarandeerd slaagt.
Waarschijnlijk ligt het succespercentage van kanaalbehandelingen bij kiezen niet hoger dan 80%. Op de rontgenfoto zal er dan een zwarting rond de wortelpunten te zien kunnen zijn.

Bij u is waarschijnlijk na de wortelkanaalbehandeling een gegoten gouden stiftopbouw geplaatst. Deze opbouw dient als houvast voor de toekomstige kroon/brug.
http://www.tandarts.nl/imagesforum/stiftopbouw+kroon.gif
hier is in grijs een gegoten opbouw onder een kroon te zien. De stift zit gedeeltelijk in het wortelkanaal boven de wortelkanaalvulling. De kroon valt als een soort van dop over de opbouw heen.

Helaas is er bij u mogelijk nog steeds een ontsteking aanwezig aan de wortelpunten. Het kan riskant zijn om deze kies te gebruiken voor een brug. Het zou vervelend zijn als over een paar jaar deze ontsteking opvlamt en klachten veroorzaakt, terwijl de kies onmisbaar is voor de brugconstructie.

Bespreek met je tandarts een aantal andere oplossingen o.a:

- een apexresectie: hiermee wordt via chirurgische weg geprobeerd het gebied rond de wortelpunten schoon te maken en af te sluiten. Nadeel is wel dat je minstens een half jaar moet wachten om te kunnen beoordelen of de ingreep is geslaagd. Tevens is het jammer dat het na een apex resectie moeilijker is om nog een implantaat te plaatsen, indien het element alsnog verloren gaat.

Er zijn meer oplossingen mogelijk:

De tandtechnieker of tandarts kan bijvoorbeeld een kunststof tijdelijke kroon maken voor de kies met gouden opbouw. De kosten zijn dan beperkt en u kunt dan het succes van de kanaalbehandeling (of apex resectie) afwachten zonder dat de gouden opbouw zichtbaar is.

Het gat zou opgevuld kunnen worden met een kroon op een implantaat. Je zou zelfs de kies met de problematische wortelkanaalbehandeling kunnen trekken en op deze plaats een implantaat kunnen zetten. Misschien dat een specialist in wortelkanaalbehandelingen (endodontoloog) mogelijkheden ziet om de opbouw te verwijderen en de kanaalbehandeling opnieuw te doen.
Zo zijn er nog wel meer behandelplannen mogelijk.

Probeer met je tandarts een plan te maken. Voor bepaalde behandelplannen is het ook mogelijk om verwezen te worden.

Succes.




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-21 16:02 ]
do, 03/21/2002 - 14:25 Permalink