Second opinion: tandvlees problemen door tand ?

Author:
Jan88
Posted:
wo, 02/03/2021 - 09:17
Beste mensen met kennis van zaken.

Mijn verhaal start ergens in september 2020, waarbij ik een vage irritatie krijg tussen 2 kiezen. Het is niet duidelijk te zeggen wat voor pijn, enkel duikt er tussen 2 kiezen rood tandvlees op (foto bijgevoegd). Beetje daarna (oktober 2020) moest ik naar de standaard controle bij mijn tandarts, en heb ik dit aangegeven.
Meteen komt mijn tandarts (waar ik al 18 jaar bij kom) met een verdenking naar die 2 kiezen zelf. De grote kies is een kies die al tijdje geleden een WKB is ondergaan. De kleine kies heeft geen WKB ondergaan maar heeft volgens mijn tandarts wel een "heel grote vulling". Op een röntgen foto was eigenlijk niets te zien, buiten het feit dat die 2 tanden er nog "goed" uit zien (geen gaatjes of lekkende vullingen noch ontstekingen).

Hij heeft de kleine kies onderzocht met duwen, tikken, etc... Maar ik heb op die tand zelf totaal geen klachten. Wel gaf de koude-test bij de TA geen gevoel in die kleine kies, nochtans als ik koud water drink, kan ik dit tand wel voelen. Dit had volgens hem te maken met de grote vulling en de verlaagde gevoeligheid daardoor, hij sprak over een "zwakkere" tand. Hij heeft me terug naar huis gestuurd met de diagnose dat er aan die tand nog niets aan is, weliswaar schrijft hij me uit voorzorg antibiotica voor, moest ik last krijgen aan die tand terwijl hij vakantie had (moest het nog niet gaan afhalen). Hij zegt daarbij de woorden "vroeg of laat zal die tand toch een WKB moeten ondergaan. Alsook is mijn (=TA) voorkeur om daarna te werken met een stifttand, gezien een kleine kies met WKB + grote vulling snel terug afbreekt.". Met een stifttand zou ik meer garanties hebben... Klopt ook wel zo, dat een 5 tal jaar geleden wanneer deze tand is gevuld hij zei "dat was op het nippertje geen WKB". Maar swat een WKB was nu nog niet aan de orde, want de tand leeft nog na die jaren.

Ik thuis toch begonnen met parodontax tegen tandvleesontstekingen, en nog beter op mijn voeding te letten (=voor gezond tandvlees). Alhoewel had mijn TA gezegd dat ik geen parodontale problematiek heb). Tevens merk ik niets van bloedend tandvlees bij het poetsen, wat mij verwonderd als ik dat rood tandvlees zie.

Toch ontwikkel ik in de periode erna een lastig gevoel in die zone. Het is moeilijk te beschrijven wat het is, niet echt pijn, maar eerder last. Als ik afgeleid ben, merk ik het ook minder. Voor mij is het wel duidelijk dat dit het tandvlees is, alsof dit wat irriteert of beurs is. Als ik dan eet, drink of kauwgom neem dan verdwijnt het lastig gevoel. Het lastig gevoel is in de zone van die 2 tanden, maar gaat ook naar boven toe tot aan het had gehemelte.

Deze week was ik bij de TA voor een andere klein dingetje, en dan heb ik dit nog eens aangehaald. Hij heeft nog eens heel kort gekeken, en zei me dat zijn voorkeur was om al te starten met de WKB omdat ik daar last (= geen pijn) blijf hebben. Hij liet de keuze wel duidelijk aan mij, dus heb een afspraak vast gezet (2 weken).

Maar nu thuis gekomen, toch beginnen piekeren. Dan is internet vaak niet je beste vriend ^^. Maar ik heb het moeilijk om te geloven dat ik een WKB + stifttand nodig heb, op een tand waaraan ik eigenlijk geen last heb en nog perfect functioneel is. Wel aan het tandvlees dat er rond zit (wat duidelijk rood/donkerder is aan die kleine kies). Het komt bij mij over als een "zware ingreep" voor een "klein probleem". Ik begrijp zijn ervaring daar wel in, dat die ziet dat zo'n tand vroeg of laat voor problemen gaat zorgen (grote vulling, zenuw die afsterft, ontsteking...). Maar dat kan morgen zijn, maar ook nog 5 jaar.... niet ?

Ook zie ik niet meteen in, hoe een WKB van die tand met stifttand erop dat tandvlees gaat genezen. Kan een zenuw of tand dit veroorzaken op het tandvlees erbuiten ? Ik heb dit gevraagd bij TA, maar hij zegt "tsja, moeilijk, is zwakkere tand en zie voor de rest geen andere reden op foto wat de veroorzaak kan zijn". Nu ja, dat is eerlijk en mooi. Maar dat neemt niet weg dat ik twijfel om het te laten doen.... Langs andere kant, wat kan er dan nog gebeuren voor dat tandvlees toch te genezen ?

Ook is zo'n stifttand onbekend voor mij, al geloof ik wel in de betere oplossing voor de sterkte. Het komt binnen als "oei, een namaak tand als 32 jarige".

Alvast bedankt om mijn lange verhaal te lezen, ik hoop dat raad/steun te ontvangen wat voor mijn gebit de beste stap kan zijn.
Attach
Jan88

Als antwoord op door vV

Die heb ik zelf niet, heb ze wel gezien waarbij hij mij de uitleg heeft gegeven waarom hij er niets mis aan zag. Geen wortelpuntontsteking, geen lekkende vulling, geen gaatje (onder tandvlees).

Kort gezegd... heeft WKB zin bij tand die nog geen functionele klachten geeft ? m.a.w. kan tandvlees (niet bacterieel) irriteren rondom een tand omdat daar iets aan gebeuren is ?

Als mijn TA zeker is dat ik er ooit last mee ga hebben, ben ik het ermee eens om het nu al aan te pakken om ongecontroleerde dingen te vermijden. Maar ik kan het moeilijk vatten dat hij dit zeker kan zijn, puur op het feit dat die tand al een grote vulling heeft.
wo, 02/03/2021 - 10:39 Permalink