2 berichten / 0 nieuw
#1
Scheve verstandskies heeft wortels naaste kies aangetast. Beide kiezen trekken?
door Simon E vr, 02/17/2017 - 09:00

Goedemorgen,

Gisteren is dan mijn grootste nachtmerrie realiteit geworden. Ben echt als de dood voor de tandarts en toen mijn tandarts vroeg of ik écht nergens last van had, keek hij wat vreemd op. Mijn verstandskies rechtsonder staat scheef naar voren en hierdoor drukt deze tegen de kies die hier voor zit. Er zit een kleine ruimte tussen / onder de twee kiezen en omdat dit vrijwel niet schoon te houden was (flossen lukt niet, veel te ver achterin), heeft de kies een gaatje (zeg maar gat..) tot aan de wortel.

Het was even schrikken toen mijn tandarts vertelde dat hij de verstandskies wil trekken, de kies daar voor een wortelkanaalbehandeling wil doen, omdat de kies dusdanig is aangetast, dat een gewone vulling niet meer te doen is. Vervelende is dat bij mijn afgelopen controle een andere arts vertelde dat alles er prima uitzag en dus nooit onder het oppervlakte heeft gezien waar het risico lag (waarschijnlijk had een foto toen al duidelijk gemaakt dat de verstandskies een probleem zal gaan vormen)

Het gekke is dat ik nergens last van heb. Af en toe een keer een zeurderig gevoel. maar verder niks ernstigs. Op basis hiervan heeft de tandarts ook bepaald dat hij over 3 weken eerst wat klein onderhoud wil doen. Door mijn hoeveelheid stress, knars ik nogal eens en heb her en der wat vullingen beschadigt. Daarna wil hij een offerte maken voor de grote behandeling, omdat de kosten hoog op lopen.

Nu heb ik toevallig een vader die met het exacte zelfde probleem heeft gezeten afgelopen jaar. Verstandskies eruit, wortelkanaalbehandeling. Een paar maand later flinke ontsteking en toen moest bij hem alsnog de kies eruit. Met zijn verhaal in mijn achterhoofd heb ik persoonlijk zoiets van "Trek dan maar beide kiezen eruit op één dag, zet er een tijdelijke hechting erin en dan ben ik zeker weten klaar met het gezeur". Als tandarts wil je waarschijnlijk zoveel mogelijk van het gebit bewaren, maar behalve dat ik echt ontzettend tegen de behandeling opkijk en met de vergelijking met m'n vader, heb ik zelf veel liever de makkelijkere route. Een kies trekken kan ik mij nog wel vaag herinneren uit mijn jeugd.

Eigenlijk ben ik gewoon ontzettend nerveus / angstig voor de behandeling en zou graag een beetje geruststelling / advies willen. Is het een gebruikelijke optie dat men er voor kiest om in deze situatie beide kiezen te laten verwijderen?

Simon E
Offline
Laatst gezien: 1 week 35 min geleden
Geregistreerd: 12/15/2014 - 18:30
Ik zou zeggen...gebruik je
door Lieneke vr, 02/17/2017 - 19:10

Ik zou zeggen...gebruik je verstand...jouw emoties voeren nu de boventoon en dan ga je beslissingen maken waarover je later spijt heb. Bedenk eens wat het verlies van die kies zal betekenen...ook dat kan een kettingeffect geven op andere tanden en kiezen, zeker als je knarst. Bovendien...jij bent jouw vader niet....als de tandarts ook maar even had gedacht dat je beter af bent zonder die kies, dan had hij je dit verteld.
Een zeurend gevoel is juist typisch een symptoom van een chronische ontsteking.

Lieneke
afbeelding van Lieneke
Offline
Laatst gezien: 1 uur 30 min geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00