Scheurtjes in voortanden

Author:
Lisa 30
Posted:
za, 04/24/2004 - 21:14
Sinds kort merk ik dat er op mijn beide voortanden een verticaal haarscheurtje loopt, alleen duidelijk te zien als er direct daglicht op schijnt, en je het van heel dichtbij bekijkt. Misschien dat het glazuur gescheurd is? Nu begint ook mijn ondertand van boven af. Op internet heb ik al kunnen lezen dat dit zou kunnen komen door Bruxisme (tandenknarsen). En ik moet zeggen dat ik regelmatig tandenknarsend wakker word s'ochtends, hoewel mijn vriend dit niet schijnt te horen. Af en toe word ik wakker met hoofdpijn, maar dat gebeurt niet vaak. Verder heb ik niet opvallend vaak last van kaakpijn of oorpijn, wat hier wel mee in verband wordt gebracht. De afgelopen weken zijn juist die tanden gevoeliger geworden. Wie weet of dit Bruxisme is, of heeft een ander idee?
Lisa 30

Nee, ben nooit op mijn voortanden gevallen. Niet bewust tenminste, haha! Zou het iets met mijn glazuur te maken kunnen hebben. Heb wel ooit eens 'whitening' tandpasta gebruikt. Poets verder niet te hard ofzo...
zo, 04/25/2004 - 20:00 Permalink
de digitale tandarts

Aangezien tanden en kiezen dag en nacht en jaar in jaar uit worden gebruikt, zijn barstjes eigenlijk onvermijdelijk.

Mogelijk dat een tand zonder sterker is dan een tand met barstjes. Barstjes komen echter veelvuldig voor en is ondoenlijk en waarschijnlijk zelfs onverstandig om bij elk barstje alarm te slaan.

Onder andere de lokatie, breedte en diepte van deze fractuurlijntjes spelen een grote rol.

http://www.tandarts.nl/imagesforum/barstjes.jpg
Bij bovenstaande patient op hoge leeftijd zijn de centrale bovensnijtanden nog aanwezig, maar door jarenlang gebruik zijn er wel barstjes, verkleuringen en blootliggende tandhalzen aanwezig.
Maar naar alle waarschijnlijkheid zullen deze tanden de rest van haar leven nog meegaan; De barstjes zijn hier geen reden om een behandeling te starten.

Met vriendelijke groet.
zo, 04/25/2004 - 21:05 Permalink
de digitale tandarts

Dit soort barstjes zijn bijna nooit een reden om een invasieve behandeling te starten.
Indien cosmetisch gezien afgesleten tanden een issue worden, zou een rehabilitatie met facings en mogelijk beetverhoging een oplossing kunnen bieden, bedenk wel dat zeer uitgebreide en kostbare behandelingen zijn.

Met vriendelijke groet.
do, 04/14/2005 - 15:04 Permalink
de digitale tandarts

Een gave tand zal ongetwijfeld sterker zijn, maar zoals ik wil aangeven een tand met barstjes kan heel lang meegaan.
do, 04/14/2005 - 16:07 Permalink