saxofonist, 12 kroon breuk in opbouw/ na kroontikker vrijwel hele opbouw los, vertrouw situatie niet, graag advies

Author:
Eric
Posted:
do, 10/22/2020 - 07:33
Hallo allemaal,

Graag hoor ik wat ik met mijn situatie aan moet, ik zal proberen in het kort een situatieschets te maken. Ik ben saxofonist en maak me veel zorgen over de situatie omdat het de 12 betreft en ik ernstige twijfels heb of de tandarts juist heeft gehandeld/ fouten heeft gemaakt.

Situatie betreft een bekroonde 12 (de naastgelegen11/21/22 betreft een brug met dummy tussendeel de 13 is intact).

Eind Augustus voelde ik bij het eten van een koekje een pijnscheut aan de binnenkant van de 12, als ik de 12 naar voren drukte bleef dit pijn doen, aangezien er al een afspraak stond voor gebitsreiniging bij de paradontoloog (waar ik op eigen initiatief naartoe ga gezien het belang voor mij als saxofonist, kan volgens haar prima geholpen worden bij de mondhygiënist maar ik wil zelf graag door haar geholpen worden gezien haar expertise en krijg de kosten toch vergoed via av) Ze heeft gecontroleerd en had een solo gemaakt, zag er prima uit zei ze, ze dacht overbelasting en een paar dagen ontzien.

week later klachten bleven: ben naar mijn vaste tandarts gegaan omdat de problemen bleven, ik gaf aan dat ik dacht dat de kroon niet goed meer aansloot/ los zat omdat ik af en toe een klik geluid hoorde en voelde bij het bewegen van de 12 waar overigens geen beweging in zat en hij heeft de foto die ik heb laten doorsturen ook bekeken en gaf aan dat ik de 12 nog teveel zou belasten en heeft de 12 ingeslepen, verder geen onderzoek of foto’s, ik moest het even aanzien of er verbetering op zou treden.

Drie weken later problemen bleven: terug gegaan naar de vaste tandarts , weer gecheckt en tegen de tand aangetikt, is vervolgens met een kroontikker bezig gegaan om de kroon los te krijgen, kroon zat vast, tandarts maakte tussendoor nog de opmerking “lijkt wel gebroken joh” doelend op de pijnklacht en ging vervolgens door met de kroontikker, na een aantal keren (voor mijn gevoel keihard tikken) was de kroon er af, “ik had inderdaad gelijk zei hij, kroon zat inderdaad los”, er zat een breuk in de opbouw op een ongunstige manier, hij zou de kroon terug vastzetten en als dit onvoldoende stevigheid gaf of onvoldoende resultaat zou er een endo volgen en een stift geplaatst worden om de huidige kroon te behouden (staat zo ook in het opgevraagde dossier kroon is vastgezet met Relyx)

(weer) Drie weken later problemen bleven: afspraak bij vervanger , die gaf aan: niet duidelijk hoe de breuk was/ stond niet in dossier, kon daarom niets doen omdat hij niet wist hoe te handelen/ of de kroon inderdaad nog behouden kon worden etc. Advies om terug te gaan naar vaste tandarts na zijn vakantie.

(weer) een week later naar de vaste tandarts: gesprek gehad over de situatie , heeft een tekening gemaakt van wat hij zich nog kon herinneren van de breuk, ziet er op papier uit dat de hele opbouw tot vrijwel aan de rand van het tandvlees was afgebroken, dit was mij niet duidelijk toen hij 3 weken eerder met de 12 aan de slag ging. Er zijn geen alternatieven besproken zoals de kroon inslijpen en verwijderen om zo het probleem te achterhalen, hij is alleen met de kroontikker aan de gang geweest en toen de kroon met opbouw los was gaf hij aan dat hij nog wel wat voor me kon doen om de huidige kroon te behouden. Nu blijkt dus dat de kroon als verloren beschouwd kan worden. Het gesprek voelt voor mij niet goed aan, vertrouw de situatie niet.

Behandelafspraken die gemaakt zijn:
– kroon wordt verwijderd/ endo en nieuwe opbouw met stift, nog geen nieuwe kroon er op want eerst zien hoe dit blijft/ de opbouw zou er uitzien als een echte tand en later kon als alles goed ging een kroon geplaatst worden
– Ik heb de tandarts gevraagd of er wellicht een 3d foto nodig is om de situatie te beoordelen om te checken of de wortel problemen heeft of anderszins, dat was niet nodig (was weer verwijzing nodig/ geen volgens hem aangezien bij de geplande afspraak al solo’s gemaakt worden).

Ik zit nu in angst, over 1 ½ week staat de endo gepland, wat adviseren jullie als professionals? Als saxofonist is de 12 erg belangrijk voor me, ik wil geen onnodige behandelingen die wellicht niet werken of wellicht andere oplossingen bemoeilijken

Vragen:
Als saxofonist is mijn front erg belangrijk, daarom erg bang voor de vervolgstappen/ wil graag een onderbouwd advies over de situatie.
tandarts wil behandelen en vindt niet nodig om voor de endo en plaatsen stift een 3d foto te maken om e.e.a. te beoordelen, voelt niet goed voor mij hoe alles gaat.

in het dossier staat vermeld:
aug 2020 Incidenteel consult, 12 ingeslepen.lijkt overbelast. Vitaal, occlussaal niet pp. Enkel van palatinaal
naar buccaal toe pijnscheut.
september 2020 12 =R77 Brugwerk - verwijderen 12=R74Vastzetten gegoten rest., opnieuw
bruek in opbouw, kroon verwijderd en teruiggeplaatst met ReklyX. evt endo met stift nodig om huidige kroon te redden

1) is het voorstel van de endo/ nieuwe opbouw en dit zo tijdelijk laten (zonder nieuwe kroon) om te zien of alles goed gaat (omdat het volgens tandarts er cosmetisch net als echte tand uitziet) en ik gewoon sax kan spelen een juist voorstel?
2) zijn er nadelen verbonden aan het feit dat er pas op termijn een kroon wordt geplaatst op de opbouw (is dit een gangbare manier)? (o.a. voor tandvlees)?
3) heeft de tandarts juist gehandeld door met de kroontikker bezig te blijven zonder alternatieven te bespreken/ zonder bijvoorbeeld eerst een foto/ 3d foto te maken of door het inslijpen en verwijderen van de kroon aangezien die nu alsnog als verloren beschouwd kan worden?
4) is er sprake van een fout omdat de kroon wel vastzat en pas na meerdere keren (hard) tikken met een kroontikker pas los kwam met vrijwel de hele opbouw en de tandarts mij voorspiegelde de huidige kroon te kunnen behouden door endo/ plaatsen stift? (staat in dossier 12 R77 brugwerk verwijderen/ 12 R74 vastzetten gegoten rest/ bruek in opbouw, kroon verwijderd en teruiggeplaatst met ReklyX. evt endo met stift nodig om huidige kroon te redden)
4) is het inderdaad niet nodig om voor de endo en plaatsen stift een 3d foto te maken om e.e.a. te beoordelen?
5) wat zijn eventuele alternatieven?
6) wat kan ik eventueel verder?
Foto is de tekening gemaakt door de tandarts waarop de breuklijn staat zoals hij zegt zich het te herinneren

Alvast bedankt, ik verneem graag jullie advies.
Attach
vV

een 3D scan is eigenlijk overkill in dergelijke gevallen. niet alleen uit oogpunt van stralenbelasting.
belangrijkste is dat ie de wortel voldoende kan omvatten ivm voornaamste drukrichting op de tand bij gebruik. Dan heb ik toch echt een röntgenbeeld nodig.
do, 10/22/2020 - 11:58 Permalink