Sap verdunnen met water ?

Author:
Dx_
Posted:
vr, 12/27/2002 - 21:46
Hi,

even een vraagje.

Heeft het verdunnen van sappen met water, zoals sinasappelsap en appelsap, een gunstige invloed op de PH waarde ?

Zo ja weet iemand wat de PH waarde van pure sinasappelsap wordt wanneer je het verdunt met 50% water ?

Alvast bedankt.
nellie

Ja, verdunnen maakt minder zuur
Als je met een deel verdunt stijgt de ph met 1 punt. Bijv. sinaasappelsap heeft ongeveer ph 3 na verdunnen met een deel water ph 4
Lage PH is heel zuur, PH zeven is neutraal en alles boven PH 7 wordt basisch.
De schaal van de PH waarde loopt van 0 tot 14. (cola heeft ph 2 en zoutzuur ph 1!!!
Misscien is er een scheidkunde leraar op het furom die hier meer over kan zeggen, of weten anderen hier meer van.
groet.
za, 12/28/2002 - 13:02 Permalink
dj

Hoi,

Mhh ik kan hier wel wat meer over zeggen.. Het meeste wat Nellie zegt klopt wel.. Alleen moet je met 9 delen verdunnen om van ph3 to ph4 te komen, en ph verschil van 1 betekent 10 keer zoveel of zo weinig.

Met 50 procent water verdunnen van sap heeft wel zin maar minder dan je zou verwachten. Er zijn andere dingen die meer verschil maken voor je gebit.
Het menselijk lichaam houdt op veel plekken de ph in balans, ook in je mond. Dit komt omdat je speeksel chemisch zo is samengesteld dat het zuur wegvangt. Dit heet bufferen. Deze bufferende werking kun je vooral helpen door niet te vaak zure dingen te eten en te drinken. Het is dus echt veel beter dat pure sap in een keer op te drinken dan het over een liter te verdunnen en daar dan veel langer over te doen.
Ook is het goed na tandenpoetsen eerst even de eigen speekselproduktie goed op gang te laten komen voor te eten en te drinken.
Behalve zure is er ook basische of alkalische voeding. Kaas en pinda's bijvoorbeeld, ehh sommige goed voor je tanden kauwgom, tandpasta zelf dacht ik. Deze dingen zijn dus al snel goed voor je gebit, vooral na het eten van zuur.

Hahaha ik lijk inderdaad weer net een leraar...
di, 03/25/2003 - 21:35 Permalink
ninaislief

hee dj...
jouw stukje roept bij mij een wedervraag op; water is toch een amfolyt?
de kern van haar verhaal (door toevoeging van H2O aan zuur wordt het geheel basischer) klopt opzich toch wel?
dat het niet ongelooflijk veel verschil uitmaakt qua schadelijkheid voor het gebit geloof ik inderdaad, maar een kleine bijdrage kan het leveren toch?

liefs nina (die haar BINAS na jaren tussen het stof gelegen te hebben weer e's open gaat slaan)
wo, 03/26/2003 - 14:16 Permalink
dj

Hoi,

jahoor het klopt gewoon, en wat jij zegt ook. Maar er kan een addertje onder het gras zitten, als je dezelfde hoeveelheid sap (of meer) verdund gaat drinken. Dat is vaak zelfs slechter. Eigenlijk is de pH in je mond een heel belangrijk onderwerp en best moeilijk ook. Oei oei nou komt er een verhaal:

Met water zit het zo: het basisdeeltje, het molekuul, waar water uit bestaat is niet helemaal stabiel en valt van nature in twee delen, het een is zuur en het ander basisch. In zuiver water zijn dit er evenveel, van allebei heel weinig, als je sap of azijn of ander zuur toevoegt toevoegt krijg je meer, je raad het al, meer zuur en andersom. De pH is hier een maat voor. Elke keer dat de pH een lager wordt heb je tien keer meer zure deeljes per liter. Boven een pH van 7 zijn er meer basische delen dan zure.
Zuur tast je gebit aan. pH 2 is tien keer zo sterk als pH 3 etc. Het lost zeg maar gewoon dingen op. Warmte verergert dat.

Een mond, speeksel, bestaat alleen bepaald niet uit water. In speeksel zitten deeltjes die veel zuur kunnen wegvangen. Dat houdt de pH in evenwicht. Daarom is ook het slecht direkt na het tandenpoetsen iets zuurs te eten, je hebt net al je speeksel weggehaald.
Zuur helpt ook foute bacterieën gedijen. Maar het komt erop neer dat het niet zo belangrijk is hoe zuur het heel even is, maar wel of het lang zuur is (en hoe zuur).

praktisch (en volgens mij):
- drink sap en andere zure of zoete dingen misschien maar het liefst zo je ze lekker vind, geniet er van maar niet te vaak. Snel is goed.
- drink of spoel (maar niet heel erg!) daarna dan eventueel wat water, melk, zwarte, thee of eet wat pinda's of kaas. lang op sabbelen. Iets naspoelen is veel zinvoller beter dan verdunnen, echt waar.
- breng daarna je speekselproduktie op gang, ga langs je tanden met je tong,
- Ga niet direkt na zuur met agressieve middelen spoelen of tandenpoetsen.
- Sommige goed voor je tanden kauwgom, zonder suiker natuurlijk, is heel goed omdat het je speekselproduktie op gang brengt.

Van een starpaginadochter heb ik dit lijstje met pH's. Ik heb een uitroepteken gezet bij dradnken die ook veelsuiker bevatten. Die zijn erger.

Water, 7.0
Thee, 7.1
Vruchtenthee, lager dan 6
Kruidenthee, lager dan 6
Melk, halfvol 6.8
Karnemelk, 4.4
Bier, pils 4.3
! Yoghurt, (drank)3.8
! Sportdrank, 3.4
Rode/witte wijn, 3.4
! Kindercola, 3.3
! Sinas, 3.3
! Sinaasappelsap, 3.2
! Up-dranken, 3.2
! Limonadesiroop, 3.0
! Cassis, 3.0
! Cola Light, 2.9
! Appelsap, 2.8
! Cola, 2.7
Maagsap, 2.0

Ik ben nieuw op dit forum en al veel zitten lezen. Goede site hoor!

Doeg,

dj
wo, 03/26/2003 - 20:59 Permalink
ninaislief

yep, ik kan me vinden in jouw visie!
p.s.
heeft scheikunde jouw speciale interesse (studie, werk bijv.)?
en wat betreft het feit dat je nieuw hier bent:you're welcome!


groetjes nina
wo, 03/26/2003 - 21:20 Permalink