's Nachts hevige pijnscheuten: wat te doen gezien feestdag?

Author:
cinnamongirl
Posted:
do, 05/17/2012 - 13:39
Afgelopen maandag ben ik op halfjaarlijkse controle geweest. Visuele controle : alles ok. Geen foto genomen, want dat was nog maar een half jaartje geleden.

2 nachten geleden kreeg ik ineens hevige pijn in mijn linker onderkaak. Een golvende pijn, met constant een zeurderige doffe pijn aan de linker onderkant, en met golven hevig stekende pijnscheuten die uitstraalden naar m’n hele linkerwang. De pijn zat dus vooral linksonder, maar voelde ik tijdens die pijnscheuten overal aan de linkerkant, ook bovenaan. Als ik tijdens die pijnscheuten op tanden duwde, zowel onder als boven, voelde ik een stekende pijn. Bij elke tand aan de linkerkant evenveel, dus niet 1 tand die meer pijn deed dan de rest.

Gisterenmorgen toch uiteindelijk in slaap gesukkeld, en toen ik opstond was de hevige pijn weg. Wel nog steeds een wat dof gevoel in mijn kaak, maar geen hevige pijnscheuten meer. Hele dag verder geen grote last gehad, alleen dus een wat vervelend gevoel.
Verder overdag : koud/warm drinken : geen pijn. Eten : ook geen pijn. Eens tikkken op elke tand aan de linkerzijde : geen pijn.
Besloot het wat aan te zien.

Misschien niet zo’n goed idee, want afgelopen nacht kroop ik weer tegen de muren op van de pijn... Idem als de vorige nacht : van een zeurderige pijn op de achtergrond naar een hevig stekende pijn die in golven komt opzetten.
Ibuprofen 600 genomen, en dat hielp vooral aan het begin van de nacht, nadien kwam de pijn er soms toch nog door.

En nu is het weer dag, en zijn die hevige pijnscheuten weer weg, en heb ik alleen nog een wat zeurderig vervelend gevoel in mijn linker onderkaak, geen hevige pijnscheuten meer.

Nu, zeker na afgelopen nacht had ik vandaag naar m’n vaste tandarts gebeld, maar uiteraard : het is een feestdag... En mijn vaste tandarts is dus pas maandag terug bereikbaar.

2 dingen die ik me nu afvroeg:

-Op basis van de klachten, wat zou dit kunnen zijn? Ik weet dat het quasi onmogelijk is een diagnose op afstand te stellen, zeker zonder foto’s. Maar op basis van ervaring met dit soort dingen : gaatje tussen mijn tanden dat gemist is bij de visuele controle? Iets aan een wortel? Iets aan m’n kaak? Wat is het meest waarschijnlijke?

-Omdat ik probeer in te schatten wat ik het beste doe... Afwachten tot maandag en dan bellen naar mijn vaste tandarts? Kan er, als ik tot dan wacht, iets onherstelbaars gebeuren wat nu nog niet gebeurd is (vb zenuw die afsterft ofzo)?
Of is het toch serieus genoeg om naar de wachtdienst te gaan? Het lullige is dan natuurlijk dat ik elke nacht tegen de muur opkruip van de pijn, maar overdag tot hiertoe relatief pijnvrij ben...


Wat nuttig kan zijn : ik heb geen tandvleesproblemen, en wel wat vullingen, maar nog al mijn eigen tanden, en nooit grote problemen gehad verder. Wijsheidstanden zijn 10-15 jaar geleden verwijderd of zonder probleem volledig doorgekomen, dus dat kan de oorzaak niet zijn lijkt me...

<a href="https://www.tandarts.nl/zoeken/dental365">Vind nu een spoed tandarts</a>
cinnamongirl

Wel, ik ben voor de zekerheid toch maar naar de tandarts met wachtdienst geweest...

Heeft een foto genomen, en blijkt dat er bovenaan (terwijl de pijn dus vooral in m'n onderkaak zat) cariës zit op de voorlaatste tand, helemaal tussen 2 tanden in. Met het blote oog is er niks aan te zien, vandaar dus dat het bij de gewone controle begin van de week niet is opgevallen. De tandarts met wachtdienst zag eerst ook geen probleem, alleen op foto zichtbaar dus.

En deze cariës zit blijkbaar zodanig dicht tegen de zenuw dat, gezien de pijn, het verdict was : 'hoogstwaarschijnlijk pulpitis/necrose'. En hij heeft me verder terug doorverwezen naar mijn vaste tandarts om maandag een afspraak te maken voor een wortelkanaalbehandeling bij de tand in kwestie...

Moet zeggen dat ik daar niet vrolijk van word. Zoals ik al zei : ik heb buiten vullingen (waarvan de meesten al dateren van 10/15 jaren geleden, aangezien ik het in mijn puberjaren iets minder nauw nam met de tandhygiëne dan nu...) nooit grote tandproblemen gehad. Ooit 1 wortelkanaalbehandeling, maar dat was omdat er een stuk tand afgebroken was.
Dus hier had ik me even niet aan verwacht, ook al omdat ik tot eergisteren nooit last heb gehad van de tand in kwestie, geen pijn ofzo. En de flosdraad er ook regelmatig doorgaat.

Of hoe het kan verkeren: bij de gewone controle begin van de week heb ik nog te horen heb gekregen dat alles er heel erg goed uitzag, en op de controlefoto van een half jaar geleden was er blijkbaar ook niks van te zien, anders had ik toen wel een opmerking gekregen.
En nu kijk ik ineens tegen een onverwachte ontzenuwing aan...




Wie eventueel eens met kennis van zaken de foto wil bekijken : ik krijg de RX nog doorgemaild.
do, 05/17/2012 - 22:46 Permalink
cinnamongirl

Het wachten tot maandag was besloten omdat
-het vrij druk was in de praktijk van wacht
-ik gevraagd heb of het qua ernstigheid/behandeling zou uitmaken indien ik wachtte tot maandag, en dat blijkbaar niet het geval zou zijn
-ik weliswaar de nacht ervoor veel pijn had, maar op dat moment niet meer
En ik dus liever die behandeling maandag opstartte bij mijn eigen tandarts, in plaats van vlugvlug wat lapwerk tussendoor te doen op donderdag.
Het enige risico dat ik liep was dat het terug acuut pijn zou beginnen doen, maar dan mocht ik altijd terugbellen om alsnog wat eraan te werken


Verdere verloop tot nu toe: donderdag, donderdagnacht en (vandaag) vrijdag overdag : totaal geen last gehad. Geen pijn aan kaak, ook niet aan tanden. Ik neem alleen 3 halve Ibuprofen per dag, geen Dafalgan meer.


Ik zal dus maandag horen wat mijn tandarts zegt, maar ik vind het een beetje vreemd dat

-ik tot dinsdagavond nergens last van had. Nooit gevoeligheid voor koud/warm, geen pijn, niks.

-een half jaar geleden op foto er blijkbaar niks te zien was, en ik zou toch denken dat, mits regelmatig flossen, caries zich op die tijd toch niet zodanig kunnen ontwikkelen dat ze tot aan de zenuw raken. Al was er idd een verkleuring te zien op de foto bij de voorlaatste tand bovenaan. En ik ben geen tandarts, dus die man kan dat dan ook véél beter interpreteren dan ik

-ik weliswaar 2 nachten pijn heb gehad, maar sinds gisterenmorgen geen pijn meer heb

-ik op geen enkel moment (ook niet bij erop tikken ofzo) last heb gehad van de tand bovenaan waar de ontsteking zou zitten. Geen pijn, geen gevoeligheid. Niet nu, maar ook niet de afgelopen jaren.

-ik vreemd genoeg sinds vanavond wél mijn tand onderaan helemaal achterin voel als ik stevig erop druk/bijt. Geen pijn, alleen gevoelig, een beetje zoals wanneer je op een blauwe plek drukt

-er in die tand weliswaar al een aantal jaar een diepe vulling zit, waarvan de tandarts destijds al zei dat hij vrij dicht tegen de zenuw aan lag, maar daar sindsdien op de foto niks aan te zien was, en die tand dus vóór vanavond nooit ook maar gevoelig of pijnlijk is geweest. Ook niet toen heel mijn kaak zo'n pijn deed die 2 nachten.


Ik weet dus niet goed meer wat ik ervan moet denken, maar het is al iets dat de acute pijn weg is, en ik zal maandag horen wat het uiteindelijke verdict is...
vr, 05/18/2012 - 23:26 Permalink
cinnamongirl

Kleine update:

volgens mijn eigen tandarts is er weliswaar een verkleuring te zien op de foto bovenaan die kan wijzen op caries, maar hoogstwaarschijnlijk niet in die mate dat dat tot aan de zenuw zou kunnen zitten. Heeft al de 2 foto's (van nu en van een half jaar geleden) naast elkaar moeten leggen om uberhaupt een verschil te zien... Probleem is wel dat mijn 2 tanden daar zodanig dicht op elkaar liggen dat hij eigenlijk moet openboren van bovenaf om te kunnen zien hoe de caries er uit ziet en hoe ver die gevorderd is. Maar gezien de foto zou dat nog moeten meevallen. Dus dat is hoogstwaarschijnlijk iets wat volkomen los staat van mijn kaakpijn.
Wordt volgende week opgelost.

Onderaan doet nog steeds specifiek de achterste tand pijn, maar daar is dus niets aan te zien.
En mijn hele linker kaak voelt stijf aan. Slikken is gevoelig. Als ik met mijn tanden tegen elkaar kom, doet alles links pijn.
Verdict daarvan : hoogstwaarschijnlijk een ontsteking van de 'weke delen' tussen tanden en kaaksbeen/bot. Gevolg van een overbelasting van die achterste tand omdat die qua beet niet helemaal ok staat. Zou zichzelf moeten oplossen mits slikken van Ibuprofen.

Alleen, nu moest mijn moeder vandaag bij de huisarts zijn. En ze vertelde van mijn kaak enzo. En de huisarts vond het abnormaal dat na een week Ibuprofen er nog geen verbetering in die kaak zat. En hij heeft een afspraak voor me gemaakt bij de stomatoloog... Geen idee of dat noodzakelijk is in dit geval, maar de huisarts vond dus blijkbaar van wel...
di, 05/22/2012 - 22:38 Permalink