Roze verkleuring op oude melktand

Author:
274911
Posted:
do, 04/02/2020 - 09:19
Goedemorgen,

Ik heb een roze/paars-achtige verkleuring op een oude melktand vastgesteld, die linksonder in mijn mond zit. Na een snelle '' google search'' kom ik verschillende oorzaken tegen, maar ik blijf onzeker over de oorzaak. Ik heb geen echte pijnklachten, behalve dat het een beetje gevoeliger is bij het kauwen.
Normaal gesproken zou ik hiermee naar de tandarts gaan, maar dat is ivm corona helaas dus niet mogelijk.

Ik zal even een foto toevoegen, zodat u/jullie een betere inschatting kan/kunnen maken.

Met vriendelijke groeten,
Attach
274911

Als antwoord op door Lieneke

Hallo Lieneke,

dankjewel voor je snelle antwoord.

De kleur van mijn tandvlees is ongeveer gelijk met de verkleuring op mijn Tand. Het is er alleen niet af te poetsen, dat heb ik al geprobeerd, dus het zit echt in de Tand zelf. Er zit ook iets voor de verkleuring (niet op de Foto te Zien) soms een wondje op de tand die lijkt te bloeden(in het bijzonder na het poetsen) wat ook opmerkelijk is.

Het is naar uw mening dus niet iets dat zich in iets gevaarlijks/accuuts kan ontwikkelen? Dat deze Tand eruit moet wordt mij al sinds 15 jaar verteld omdat het een melktand is, als dan dat Moment nu is gekomen dan so be it. Er zou dan alleen een implantaat geplaatst moeten worden. Die zijn helaas nogal prijzig.

Klopt het dat interne resorptie een normaal fenomeen is bij melktanden? Of zou hier een andere oorzaak aan ten gronde kunnen liggen?

Mvg
do, 04/02/2020 - 13:26 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door 274911

Interne resorpties zijn best bijzonder en worden ook niet goed begrepen. Bij een melkkies resorbeert normaal gesproken de wortel waardoor hij los gaat zitten en er uiteindelijk uit gaat. Het bloed zou uit het kanaal kunnen komen...maar dan zou je wel echt klachten hebben. Je weet zeker dat het geen flapje tandvlees is?
ma, 04/06/2020 - 11:58 Permalink
274911

Als antwoord op door Lieneke

Hallo Lieneke,

even ter informatie: inmiddels ben ik naar de tandarts geweest. Ik ben woonachtig in Duitsland, en hier zijn de tandartspraktijken schijnbaar wel gewoon open. Ik dacht eigenlijk ook dat ze niet geopend waren.. Maar dus toch wel.. :)

Het is inderdaad interne resorptie. Er zit een ontsteking onder de tand en mijn tandarts zei, dat we elkaar waarschijnlijk in de komende maanden weer gaan zien. Hiermee bedoelde hij dat de tand waarschijnlijk erger gaat irriteren zodat die eruit moet, of dat hij eruit valt (omdat er gewoon geen wortel Meer over is). Onder de tand zit nu een ontsteking, vanwaar de pijnklachten. Maar deze zijn vooralsnog nihil. Enkel als ik wat wild poets of er met mijn Hand hard flink op de kaak druk. Kauwen doe ik er niet op omdat de Kiezen waar die tussen ligt een stuk hoger liggen. Als die eruit is zal er een implantaat gezet moeten worden. Helaas is dit nogal prijzig, mijn tandarts schatte het bedrag op ongeveer 2200 EUR. Ik weet niet of het in NL goedkoper is? Hier wordt er in ieder geval niets vergoed gezien ik geen aanvullende tandverzekering heb.

Groeten
do, 04/09/2020 - 10:29 Permalink