Rotte hoektanden trekken?

Author:
anoniempje
Posted:
za, 07/13/2002 - 17:19
Beste tandarts,

Ik heb u site en forum zonet grondig bestudeerd. Het is mijn allereerste bezoek.

Op zeer jonge leeftijd ben ik vaak naar de tandarts geweest. Ook ik had, net zoals vele anderen, een helse schrik van de prik, het boren en het irritante buisje in je mond.
Ik ben dan ook jaren geleden plots gestopt toen bleek dat mijn 2 hoektanden verkeerd zouden groeien en uitgesneden/getrokken moesten worden.

Nu zijn we jaren verder en ben ik een jong volwassene. Tandartsen heb ik de laatste jaren niet meer gezien. Tandpijn heb ik nooit gehad maar de 2 hoektanden zijn zoals verwittigd verkeerd gegroeid en staan nu als ware dracula-varianten in mijn mond (net boven al de andere tanden).
De laatste maanden zijn de bovenste helften van deze 2 hoektanden erg achteruit gegaan. Ze zien nu volledig zwart en zijn dus erg lelijk.
Ik heb een week geleden mijn hele gebit voor de spiegel gecontroleerd en verscheidene zwarte plekken op mijn tanden aangetroffen, voornamelijk aan de onderkant vooraan (net boven het tandvlees). Ook mijn voorste boventand heeft nu een klein plekje waardoor ik er niet langer onopgemerkt mee kan rondlopen.
Lachen doe ik de laatste jaren al niet meer, althans niet in het openbaar en het wordt dus een erg moeilijke situatie.

Nu heb ik toch besloten een tandarts te raadplegen, na het weekend meteen een belletje te doen.

De laatste dagen maak ik me echter erg druk over wat de mogelijkheden zijn die de tandarts kan doen. Worden de 2 hoektanden plaatselijk getrokken? Want een vulling is geen uitweg aangezien ze scheef gegroeid zijn, en voor een beugel ben ik veel te oud en ben ik ook resoluut tegen. Ik wil gewoon zo snel mogelijk van die zwarte tanden af.

Kan je mij hierover wat raad geven en doet de tandarts zo een ingreep reeds na 1 bezoek? Ik vertrek namelijk volgend weekend op kamp en wil zo niet gezien worden.

Het is plots tot me doorgedrongen hoe erg de situatie nu wel is en ik wil er dan ook meteen van af.

Hopelijk tot gauw met een positief antwoord.
sterretje

hoi anoniempje,

ik zelf ben geen tandarts maar een assistente en ik denk dat de digitale tandarts nog wel een reactie zal geven hoor.
wat ik wel jammer vind is dat je niet eerder actie ondernomen hebt omdat ik bang ben dat het niet voor volgend weekend in orde is.al is het alleen al om ev.lange wachttijden.dus zal je zo mee moeten of thuis blijven.het is altijd vervelend om lelijke tanden te hebben omdat iedereen het kan zien.als je achter in de mond iets hebt heb je er minder last van ( in esthische zin dan ) zoals ik al zei ben ik geen tandarts maar het lijkt mij dat die hoektanden er dus uit moeten en dan hou je een ruimte over tussen de kleine voortanden en de eerste kleine kies.ik weet niet hoe oud je bent maar het lijkt mij toch het beste om dan een beugel te nemen.dat is voor het uiteindelijke resultaat denk ik het mooiste.ik hoop dat alles goed komt en je al gauw weer wel durft te lachen want daar gaat het om in het leven :smile:
veel succes

xxx
za, 07/13/2002 - 19:49 Permalink
anoniempje

Maar kan zo een tand dan plaatselijk getrokken worden? Zonder operatieve tussenkomst in het ziekenhuis? En is het evenveel werk als een gewone tand trekken of vindt er een andere procedure plaats?

Ik kan toch gemakkelijk faken dat ik kiespijn heb terwijl dat niet zo is, om zo toch eerder aan de beurt te komen (met hevige tandpijn laten ze je toch max 2 dagen ofzo wachten, niet?).

Het is immers liegen om bestwil in dit geval, mijn hele zelfvertrouwen lijdt eronder en dat kamp is echt belangrijk voor mij.

Ik wil gewoon 1 of 2 afspraken regelen op dezelfde dag of 2 dagen na mekaar om die 2 tanden te trekken en dat ene vlekje vooraan te herstellen.

Bedankt trouwens voor het snelle antwoord!
za, 07/13/2002 - 20:29 Permalink
de digitale tandarts

Ik begrijp dat er te weinig ruimte is voor de hoektanden.

De hoektanden in de bovenkaak breken als laatste voortanden door en zullen waarschijnlijk door het ruimtegebrek inderdaad niet geheel op hun plaats gekomen zijn.

Mogelijk dat een orthodontische behandeling uitkomst kan bieden, ook op uw leeftijd, maar u laat weten dit liever niet op prijs te stellen. Mochten ze erg ontsierend zijn en tevens door de ligging moeilijk schoon te houden zijn, dan is trekken een mogelijke oplossing. Dit kan over het algemeen gewoon met een lokale verdoving gebeuren bij de tandarts of de kaakchirurg. Dit kan in twee zittingen gebeuren of in sommige gevallen ook in 1 zitting.

Als ze verwijderd zijn dan ontstaat er misschien enige ruimte tussen je kleine snijtanen en je eerste kleine kies. Dit zou je cosmetisch kunnen verhelpen m.b.v. witte vulling of porseleine facings/kronen, tevens zou je de eerste kleine kies daardoor meer op een hoektand kunnen laten lijken.

Zwarte vlekjes hoeven niet perse tandbederf te zijn, tandsteen en aanslag zijn ook mogelijkheden. In het geval van beginnende gaatjes kan het zwart worden van een dergelijke laesie ook een teken zijn dat het proces tot stilstand komt. In het engels wordt hier ook wel de term arrested caries voor gebruikt.

Een tandarts zal je gehele gebit willen controleren en bij de meest noodzakelijke behandelingen beginnen. De eerste afspraak wordt over het algemeen gekeken/rontgenfoto's genomen en een plan opgesteld en in de vervolgafspraken zal er pas behandeld worden. Ik vraag het me af of binnen een dergelijk korte termijn je de hoektanden kan laten verwijderen.


Laat je gebit controleren en indien nodig behandelen. Van uitstel worden helaas de problemen en tevens ook de angst groter!

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-07-14 23:45 ]
zo, 07/14/2002 - 23:39 Permalink
anoniempje

Ik heb net voor een afspraak gebeld en mijn probleem uitgelegd.
Woensdagmiddag kan ik reeds langskomen en volgens de tandarts zal onmiddellijk worden ingegrepen. Het trekken zal, zoals je zegt, plaatselijk gebeuren. Ze was verbaasd toen ik haar vroeg of die er operatief uitmoesten.

Het is dezelfde tandarts waar ik jaren geleden bij ben geweest, dus erg schrik heb ik niet. Toch zijn de zenuwen er ....

Kan het trekken van een dubbele hoektand even pijnloos verlopen als het trekken van een andere tand?

Ik hou jullie alleszinds op de hoogte! Bedankt voor de steun
ma, 07/15/2002 - 10:51 Permalink
de digitale tandarts

Ze kunnen dus toch op korte termijn weggehaald worden!

Tijdens de behandeling kunnen waarschijnlijk de hoektanden en de nabije omgeving zodanig goed verdoofd worden dat u niks voelt. Enige dagen wat last en napijn na het trekken is normaal en kan bestreden worden met pijnstillers.

Veel succes.
ma, 07/15/2002 - 12:21 Permalink
sterretje

hey hoi ,

laat je even weten hoe het gegaan is?
en ook of je nog op kamp bent geweest en hoe dat was?
ik hoop dat alles snel goed komt en je weer veel kan lachen! :lol:

groetjes

ps ik ben binnenkort wel op vakantie dus ik weet niet of ik weer snel kan reageren.
di, 07/16/2002 - 19:41 Permalink
anoniempje

Tuurlijk, nog 2 uurtjes en ik zit daar. En geloof het of niet: hoe graag ik ook die twee tanden kwijt ben, ik ben op van de zenuwen :smile:
wo, 07/17/2002 - 10:49 Permalink
anoniempje

De lelijkste hoektand is eruit, alles is ter plekke goed verlopen, maar er is een maar ....

Ongeveer 1 uur na de behandeling begon ik een aanhoudende pijn te krijgen op de plaats waar het hele gebeuren zich heeft afgespeeld. Nu is het ongeveer 9 na de ingreep en de pijn is verdwenen. Ook blijft de wonde lichtjes bloeden.

Sigh ...
wo, 07/17/2002 - 21:38 Permalink