Rondlopen met gat in kies

Author:
Broek
Posted:
vr, 09/16/2005 - 19:14
Hallo,

Ik heb sinds eergisteren pijn in een kies, deze doet pijn bij druk (eten) en onderdruk. Ik kan alleen voorlopig moeilijk naar de tandarts aangezien ik in het buitenland zit (kan wel maar kost wat moeite en geld)

Ik kom maandag weer terug in Nederland, is het verstandig om zo lang te wachten? Of kan je zonder gevaar op zenuw infectie wel een paar dagen rondlopen met deze pijn. Let wel alleen bij druk (dus eten) of als ik ergens op zuig doet het behoorlijk pijn.
Geke

Pijn bij druk betekent vaak een ontsteking onder aan de wortelpunten. Soms kun je hier ook een tijd mee rondlopen zonder dat je er last van hebt, omdat zich soms een afvoergangetje voor het ontstekingsvocht naar buiten vormt (fistel, ziet er vaak uit als een soort bultje op het slijmvlies in de mond in de buurt van de tand/kies). Als het pijnlijk is, wordt het ontstekingsvocht niet goed afgevoerd en komt er druk op de ontsteking te staan. Je kan proberen tot maandag te wachten, maar als de ontsteking zich uitbreidt, dat merk je vaak doordat je bijvoorbeeld een dikke wang krijgt en/of je krijgt ineens koorts is het belangrijk om toch eerder hulp te zoeken. De kans dat zich een abces vormt zit er altijd in bij een ontsteking onder aan de wortelpunten, maar het zou ook best kunnen dat je gewoon tot maandag kan wachten.

Heel veel sterkte en ik hoop dat de pijn wat minder wordt, is erg vervelend als je in het buitenland zit.

:smt006 Geke
vr, 09/16/2005 - 19:55 Permalink
Broek

Bedankt voor de reactie
Ik heb ook een lichte verhoging 38C maar die had ik al voordat ik die pijn kreeg. Ik had eigenlijk totaal geen last van die kies. Ik had meer last van de rechterkant van mijn gezicht, niet direct een kies maar meer algemeen.
vr, 09/16/2005 - 20:04 Permalink
Geke

Is die rechterkant van het gezicht ook de kant waar de kies zit? Want het zou de oorzaak van de pijn in die kant van het gezicht kunnen zijn. Als ik dit zo hoor, is het toch misschien wel verstandig om er nog even naar te laten kijken. Een tandarts daar zou misschien als dat nodig zou zijn een start van een wortelkanaalbehandeling kunnen doen als die kies echt de oorzaak is, dan kan alles weer een beetje tot rust komen en kan je tandart in Nederland het verder afmaken. Maar of dat echt de oorzaak is vind ik een beetje onduidelijk. Als je er zelf bij twijfelt kun je het beste voor de zekerheid daar iemand er naar laten kijken, dus denk daar maar even over na.

Heel veel sterkte en laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
vr, 09/16/2005 - 20:09 Permalink
Broek

Zo terug van tandarts.....

Fotos genomen gekeken, en conclusie twee rotte vullingen, bij eentje ook stuk tank weg, hoe dat kan mag joost weten want naar mijn weten is er niks afgebroken de laatste tijd. Hij wist niet zeker ofdat de lichte koorts daarvan kwam, voor de zekerheid doxicline of iets dergelijks (peniciline achtig).

Ik moest wel meteen naar de tandarts naar terugkomst (kan ik meteen kennis met haar maken), was ik al van plan wordt weer fijn pijn leiden....misschien dit keer maar verdoving.....

Bedankt voor de tips en hulp nu hoop ik dat het niet veel erger wordt, trouwens wel mega vreemd bij het eten voel ik pijn, tandarts erop tikken, peuteren voel niks....
vr, 09/16/2005 - 22:58 Permalink
Broek

Trouwens ik denk dat de zenuw aan de linkerkant niet echt meer goed is, want voor dat de pijn begon was ik nog gevoelig voor koud eten en drinken nu niet meer

Voel me nog steeds licht koortsig maar heb niet direct een verhoging. Ik wacht nog even met de antibiotica, wil niet in het vliegtuig zitten en plots allergisch blijken te zijn voor dat spul :o
za, 09/17/2005 - 17:24 Permalink
dj

Bij kauwen, zeker op wat hardere dingen, komen grotere krachten vrij dan veel mensen zich realiseren.. Misschien niet direct groter dan bij tikken/peuteren, maar zeker veel langer, en dat telt ook.

Vraag dan wellicht in één moeite door maandag wat de tandarts van die antibiotica vindt. In NL worden die terughoudend voorgeschreven, niet dat ik de NL gezondheidszorg nou speciaal zo goed vind maar het hoe antibiotica worden toegepast dat is hier m.i. wel relatief goed.
Hoe meer je ze gebruikt, hoe meer kans je hebt dat ze op een zeker moment niet meer werken. Als je ze niet nodig hebt: niet gebruiken.
za, 09/17/2005 - 18:11 Permalink
Broek

Daar ben ik het mee eens. Maar ik weet ook dat een sluimerende infectie relatief snel door kan breken. Vooral bij verminderde weerstand (zoals bij reizen). Vooral omdat ik nog steeds druk op mijn linker kaak heb, ook al is er geen direct pijn of roodheid. Ook voel ik me eigenlijk continue ofdat ik ziek aan het worden ben, zweten/moe maar geen echte koorts koorts (hoger dan 38.0 kom ik niet)
za, 09/17/2005 - 18:24 Permalink
Broek

Morgen, vrij snel al. Ik heb me al verschillende malen beroerd gevoelt tijdens vliegreizen (griep) dus dat wil ik niet weer hebben. Gezien mij jetlag zie ik me niet direct maandag al bij de tandarts zitten, maar we zullen zien.

Ik ben voor ze zekerheid maar begonnen met de penicilline, nu hopen dat ik niet allergisch ben (al ben ik eigenlijk voor niks allergisch tot nu toe)
za, 09/17/2005 - 19:15 Permalink
dj

OK. Waarschijnlijk ten overvloede: slik dan trouw op tijd en maak hem af die AB-kuur.

Jetlag mhja, dat is een factor. Kijk, als je echt forse en vrij plotseling opkomende klachten hebt: er is zoiets als een weekendtandarts. Die 's nachts uit hun bed bellen (@ tandartsen: ik wist niet dat dat kon) is ook weer zoiets maar de weekenddienst overdag bellen, tja, met acute problemen..
Ik heb het drie keer gedaan, twee keer was er zelfs niets te zien. Ik had wél flinke klachten en daarom geen onvertogen woord van de tandartsen: acute klachten is bellen is komen.

Als je nou alles afwegende morgen bij aankomst denkt: misschien is dit spoedeisend, bel dan en leg ze uit wat er aan de hand is, wellicht dat ze zeggen: kom nu langs.
za, 09/17/2005 - 19:57 Permalink
Broek

Beter, ik kom maandag aan. Dus ik kan meteen langs als ik wil, maar ja als ik er al een week mee rond loop kan een dagje extra ook nog wel.

Betreft kuur, zal ik zeker doen.
za, 09/17/2005 - 20:24 Permalink
Broek

Zo, maandag aangekomen en gebeld. 1e tandarts : 'sorry we zitten vol'

Bij de 2e kan ik nu woensdag langskomen, brrr...ik ben eigenlijk niet bang voor de tandarts maar prettig is anders vooral sinds laatste keer een vullig problemen gaf er behoorlijk wat geboort werd, misschien nu maar met verdoving, al denk ik dat 1 kies de zenuw nu wel dood is gezien ik geen warm koud pijn meer heb ik die kies (had ik eerst wel erg hevig). Ook nog eens fijne jetlag dus wordt lekker spacen daar morgen.

Ben benieuwd wat de tandarts er van vindt morgen. Hopelijk geen zenuwbehandeling, dit ook gezien de kosten.

Is het mogelijk me naar een kaakchirurg door te laten verwijzen welke kosten welke vergoed worden door de verzekering???

Heeft iemand trouwens een idee hoeveel een witte vullig kost tov een almagaan?
di, 09/20/2005 - 22:33 Permalink
minique

Tarieven kun je vinden op de hoofdsite: http://www.tandarts.nl onder informatie.

Volgens mij zit er geen verschil in wat de witte vulling of de amalgaamvulling zelf kost, behalve dan dat bij een witte vulling (dacht ik) nog een tarief voor etsen komt.

:smt006 Monique
wo, 09/21/2005 - 06:59 Permalink
Broek

Ok bedankt, ik schrok trouwens van de kosten van een paradontitus behandeling wow!!!!

Weet iemand trouwens ofdat het normaal is dat bij een verdoving je na afloop nog al rillerig kan zijn??? Heb ik namelijk de keren dat ik er eentje had nogal last van. Krijg je trouwens bij het boren een lichtere verdoving??? Ik heb weinig zin om de halve dag zonder gevoel in mij mond rond te lopen voor het vullen van een paar gaten.
wo, 09/21/2005 - 08:06 Permalink
minique

Als het een kies een beetje voorin de mond is, zal je meer merken van de verdoving dan wanneer het een kies meer achterin is. Onder en boven maakt ook weer verschil.

Lichtere verdoving dan bij ???

Rillerig na afloop ken ik niet, ook niet uit verhalen, geloof ik. Behalve als het van zenuwen is. :smt002

:smt006 Monique
wo, 09/21/2005 - 08:12 Permalink
Broek

Lichtere verdoving dan bij trekken. Bij mij verstandkiezen (beide aan de onderkant) had ik last van lichte koorts achtige verschijnselen met rillingen toen de verdoving begon uit te werken, kan ook zijn omdat die kaakchirurg nogal aan het hakken was geweest.
Nu zijn trouwens beide probleem kiezen aan de bovenkant....eentje achterin (naast verstandkies) en andere voorin (achter snijtand) vandaar ook mijn vraag naar een witte vulling.

Ik zie het zo wel, moet over ca 10 min weg :-?
Gelukkig ben ik niet bang voor de tandarts, nee echt niet.... :roll: :-?
wo, 09/21/2005 - 08:19 Permalink
minique

Hmmm.... Je bent nu al weg, denk ik, maar ik zal nog even antwoord geven.
Ik kan het mis hebben, maar dacht dat het dezelfde verdoving is, alleen krijg je bij trekken iets meer rondom de kies (ook om het tandvlees goed te verdoven).
Ik heb zelf altijd minder last van de verdovingen boven dan onder, en zoals ik al schreef: voorin merk je er gewoon meer van dat-ie er zit dan achterin.

Nee, nee, niet bang? :smt002
Eigenlijk vind ik dat als je bang bent, je gewoon altijd om verdoving moet vragen. Hoe vervelend het na afloop ook is, het is vaak wel de manier om iets rustiger in de stoel te liggen.

:smt006 Monique
wo, 09/21/2005 - 08:45 Permalink
Broek

Zo terug van de tandarts, nou ja arts...dat was dus verspilde tijd.

Enige wat die gedaan heeft is tikken en foto's maken. Ok hij heeft ondekt dat ik ook een lichte ontsteking aan een van onderkiezen heb, maar een foto (2) van mijn boven kiezen (waar ik volgens de amerikaanse tandarts een gat had) zijn niet gelukt. Ook heb ik hier de meeste pijn. Ook kon hij me niet meteen behandelen, erg lekker.
Trouwens de onsteking zit buiten aan mijn wortel (zijkant) en dan wil die een wortel kanaal behandeling doen? Die is toch alleen voor problemen binnen in je kies????

Nu ga ik maar een andere tandarts bellen en dit keer er op staan dat die me dus wel wilt zien, aangezien een andere tandarts zij dat die voor mij geen plaats had. Zo niet dan ga ik wel naar de eerste hulp toe en dan mogen ze me daar verder helpen. Ik dacht dat een tandarts je altijd moest helpen als je klachten had, het is tenminste een arts.

Een voordeel aan dit alles, ik eet wel minder waardoor ik tenminste een beetje afval :wink:

Misschien stel ik me wel een beetje aan betreft de pijn maar erg prettig is het niet...
wo, 09/21/2005 - 11:15 Permalink
minique

Dus als ik het goed begrijp, zitten er volgens deze tandarts geen gaatjes in je kiezen boven? En zijn die foto's boven nou wel gemaakt, maar niet goed gelukt, of zijn ze niet eens gemaakt? Dat is mij niet helemaal duidelijk. Als ze niet goed gelukt zijn, dan kunnen ze toch over gemaakt worden?
En wat moet hij behandelen als hij op dit moment geen gaatjes ziet? Die ene kies met ontsteking waar je nu geen last van hebt? Daar kan je toch gewoon een afspraak voor maken?

Hoe is het trouwens met je koorts/algehele malaise, waar je in een andere topic over schreef? Ik heb nog steeds zoiets van 'zou het daar niet vandaan komen?'

Met dat de ontsteking aan de buitenkant van je wortel zit, bedoel je denk ik dat er een wortelpuntontsteking zit. In dat geval wordt er toch altijd eerst een wortelkanaalbehandeling gedaan, omdat dat de 'haard' is voor de ontsteking rond de wortelpunt.

Heb je trouwens al eens aan knarsen/klemmen gedacht als mogelijke oorzaak voor je pijnklachten?

:smt006 Monique
wo, 09/21/2005 - 11:45 Permalink
Broek

De fotos van de bovenkant waren niet gelukt, twee pogingen en daarna vondt die het blijkbaar wel genoeg. Hij heeft geen gat in de kies geconstateerd maar volgens mij heeft die er ook niet naar gekeken hij heeft alleen getikt daar. En gezien de foto niet gelukt is kon die het gat ook niet daar op zien.

De ontsteking (een donkere vlek/lijn op de foto) zit aan de zijkant van de wortel. Maar goed ik ben geen expert in het intreperteren van x-ray fotos

Over de klachten in mij andere topic, koorts en koorts gevoel is sinds ik antibiotica slik voor het grootste gedeel weg. Pijn is iets minder, en varieert al is die wel continu aanwezig.
Ik heb ook zeker gedacht aan klemmen, vooral nu ik meer links eet heb ik hier ook meer pijn dus kan een spier/geirriteerde zenuw zijn, maar ik wil eigenlijk eerst dat een tandarts andere oorzaken uitsluit.
wo, 09/21/2005 - 12:18 Permalink
Broek

Zo terug van 2e tandarts bezoekje en deze was een stuk beter.

Ook hij zag een onsteking en ik heb inderdaad een wortelkanaal behandeling nodig, maar hij vondt twee maanden wachten een beetje lang daarvoor dus kan ik daar volgende week voor terecht.

Ook hij zag een gat in een kies links achter boven in, en die heeft die meteen gevuld. Iets wat ik nu nog steeds behoorlijk voel nu de verdoving is uitgewerkt.

Nu nog even wachten tot volgende week dat alles gedaan kan worden en hopen dat de klachten een stuk minder worden.

Kan zeggen dat deze tweede tandarts een stuk beter is dan de eerste die ik vanochtend had, heb medelijden met de vrouw die naar mij was vanochtend die wel geboord moest worden.....
wo, 09/21/2005 - 18:04 Permalink
minique

Kan zeggen dat deze tweede tandarts een stuk beter is dan de eerste die ik vanochtend had, heb medelijden met de vrouw die naar mij was vanochtend die wel geboord moest worden.....


Je trekt hier wel heel gemakkelijk een conclusie hoor!

:smt006 Monique
wo, 09/21/2005 - 18:37 Permalink
Broek

Dat klopt, ik ben immers nooit door hem geboord. Maar mijn eerste indruk was niet al te best. Maar goed het kan mee vallen. Ik ben in ieder geval blij met de andere tandarts die ik gevonden heb, hopelijk blijft dat ook zo......
do, 09/22/2005 - 00:00 Permalink
Broek

Zo dag na vullen kies in bovenkaak nog steeds pijn in kaak maar deze pijn lijkt meer op onderkaak gelocaliseerd, al straalt hij wel uit naar bovenkaak heb ik het idee. Ook kriebelt de onderkant van mij kaak/wang. Ik geloof (hoop) dat dit de onsteking is die met een WKB verholpen moet worden. Kan dus niet wachten op volgende week wanneer ze dit gaan doen.

Trouwens monique je had gelijk met de verdoving, de verdoving in de bovenkaak was zeer lokaal, mijn wang lippen en tong bleven gewoon functioneel en geen vreemde gewaardwordingen daar.
do, 09/22/2005 - 08:32 Permalink