revisie endo? of apex?

Author:
Daphne.deJ
Posted:
vr, 09/07/2007 - 22:30
Hallo,
Ik heb al enige tijd last van een kies. De tandarts zag het nog wat aan. Niet veel pijn. Af en toe s nachts. Toen ontstond er een bobbeltje in kaak ter hoogte van neus. Toen was het tijd voor een endo. De vervangende tandarts heeft deze uitgevoerd. Het bobbeltje ging niet weg. Volgens mijn eigen tandarts ziet het er goed uit op de foto, endo goed uitgevoerd, en geen wortelpuntontsteking. Echter ik heb nog steeds last. Mijn tandarts wil niet opnieuwe een endo uitvoeren, omdat dat volgens hem meer kwaad aanricht. Hij adviseert een apex. Ik heb nog even gewacht omdat ik verder geen pijn heb, alleen bij kauwen en met warm voedsel en koude drank en lucht. Ik heb ook nog een tetracycline kuur gehad, maar dat hielp niet. Nu heb ik al ca. 2 weken een doffe hoofdpijn en bij vlagen erge moeheid. Ik weet niet of het van de kies kan zijn omdat hij bij niet gebruik behoorlijk rustig voelt.
Het is een dilemma voor mij. Wat heeft meer kans van slagen: nieuwe endo of apex? Als de wortel gespleten blijkt zou ik de kies verliezen volgens mijn tandarts.
Graag krijg ik raad.
Alvast bedankt !
Spiegeltje

Tegenwoordig wordt de voorkeur gegeven aan een herbehandeling boven een apexresectie. De prognose van een apexresectie is minder goed dan van een herbehandeling en bovendien is het een zwaardere ingreep met meer napijn omdat door het bot moet worden geboord.

Als de tandarts de herbehandeling niet zelf kan of wil uitvoeren kun je vragen te worden doorverwezen naar de tandarts-endodontoloog die gespecialiseerd is in wortelkanaalbehandelingen. Eigenlijk heeft dat altijd wel de voorkeur want een herbehandeling is lastiger en de endodontoloog heeft het juiste instrumentarium en veel ervaring. Dat is van invloed op de prognose. De endodontoloog zal zelf de zaak zelf opnieuw beoordelen. Dan is het overigens mogelijk dat alsnog zal blijken dat een apexresectie is aangewezen.

Houdt er wel rekening mee dat endodontologen een lange wachtlijst hebben.
vr, 09/07/2007 - 23:41 Permalink
hello jozefien

lastig, ik ben heel benieuwd wat de forumtandartsen hiervan vinden. vlgs de kaakchirurg waar ik laatst ben geweest. kun je geen warm\koud voelen aan zo'n kies, de zenuw is nml dood! wel bijt, en aantikpijn en een gevoel of de kies te hoog is, dan kan er een apex nodig zijn. sterkte! :smt006
vr, 09/07/2007 - 23:42 Permalink
Mignon

We hebben hier te maken met een lastige kwestie. Als er een wortelkanaalbehandeling is gedaan zou je in principe geen gevoeligheid bij koud-warm verwachten aangezien de zenuw uit de tand is die dit gevoel verzorgt. Drukkrachten kunnen pijnlijk zijn aangezien deze het gebied van de restontsteking onder de tand irriteren. De afsluitende vulling in de tand mag dan ook nooit te hoog zijn! Ik ben het niet helemaal met de stelling eens een herbehandeling altijd te verkiezen boven een apexresectie aangezien een endo de eerste keer de beste kans van slagen heeft. In dit geval zag de endo er goed uit en zijn er geen redenen aan te wijzen die het blijvende probleem verklaren. Bij een apexresectie wordt het gebied zichtbaar gemaakt en komen tevens eventuele wortelfracturen aan het licht. Wanneer heeft de wkb precies plaatsgevonden? Is de fistel inmiddels wel verdwenen? Ik zou niet te snel nogmaals ingrijpen tot bekend is waar het probleem vandaan komt. Kan het niet zijn dat je last van blootliggende tandhalzen hebt die gevoelig zijn bij temperatuurverschil? En heeft de vulling de juiste hoogte? Hoe staat het met de tanden eromheen; zijn deze niet overgevoelig?

Ik hoop dat we je wat meer duidelijkheid kunnen geven!

Gr, Mignon
za, 09/08/2007 - 00:00 Permalink
Spiegeltje

Juist omdat het een lastige kwestie is, is het misschien verstandig om toch de endodontoloog er even naar te laten kijken? Het zou inderdaad ook nog zo kunnen zijn dat - ook gelet op het klachtenpatroon - noch een herbehandeling noch een apexresectie aan de orde is maar dat het probleem elders ligt.

De voorkeur van een herbehandeling boven een apexresectie is uiteraard een generalisatie: bijzondere factoren kunnen tot een ander oordeel leiden.
za, 09/08/2007 - 01:16 Permalink
Mignon

Zoals Spiegeltje al schreef: Het is wellicht geen gek idee om in deze kwestie een tandarts-endodontoloog in te schakelen. Deze heeft net iets meer kennis en ervaring in huis dan een gewone tandarts op dit gebied. Succes!

Gr, Mignon
zo, 09/09/2007 - 14:40 Permalink
Daphne.deJ

dank voor de goede tips!!

ja inderdaad, als de zenuw dood is zou je geen koude/warmte pijn moeten hebben etc. Heb ik echter nog wel.
De fistel (het bobbeltje) is nog steeds niet verdwenen en bij erop duwen doet het nog pijn, zelfs als ik mijn gezicht insmeer met creme, voel ik dat bobbeltje naast mijn neus.

ik zal kijken of ik een goede endodontoloog kan vinden. Ik heb reeds een afspraak staan op 1 oktober bij de kaakchirurg, maar die kan ik natuurlijk altijd nog opschuiven totdat ik meer helderheid heb.

Gr.
di, 09/11/2007 - 13:04 Permalink
Daphne.deJ

Mignon, dank voor je antwoord; de tanden erom heen zijn volgens mij niet echt gevoelig. Blootliggende tandhalsen heb ik wel een beetje, maar ik voel echt de pijn in de "bewuste" kies. De kies ernaast links is een kroon en heeft al een wortelkanaalbehandeling ondergaan ca. 7 jaar geleden.
Ik vind het dus wel frappant dat die kies pijnlijk is en dat het bobbeltje ook wel ter hoogte van die kies is.
Trouwens na de endo werd de pijn wat minder en het bobbeltje slonk, maar doordat o.a. de kies niet genoeg was afgeslepen (en bij gebruik dus pijnlijk) kwam ook dat bobbeltje weer meer terug. Mijn eigen tandarts heeft de kies korter gemaakt, maar daarmee is de fistel niet weggegaan.

ik vraag advies aan de endodontoloog en daarna aan de kaakchirurg (1 oktober??) en dan kan ik altijd nog zien wat ik er aan laat doen.

Kan het geen kwaad te wachten, botaantasting oid of dat bacteriën in bloed komen >?
di, 09/11/2007 - 13:11 Permalink
Daphne.deJ

Hallo,

Inmiddels heb ik een her-endo gehad vorige week. Het was even zoeken, ze zitten vol tot maart, maar in Amsterdam is meer mogelijkheid gelukkig.
De pijn is stukken afgenomen. De endodontoloog wil het medicijn dat er nu in de kies zit een maand laten zitten. Ondanks dat pijn is afgenomen, is de filstel zelf nog wel aanwezig. Ik hoop echter dat dat ook weggaat.
Ik hoor het allemaal bij mijn volgende bezoek. Als het niet over zou gaan, zou de endodontoloog er een nieuw medicijn in doen.

Groeten Daphne
do, 09/27/2007 - 13:49 Permalink