Regel is: wortelkanaalbehandeling mag niet in 1 keer.

Author:
lady_moonlight
Posted:
ma, 11/05/2007 - 09:36
Hey hoi allemaal!

Mijn vriend kreeg afgelopen vrijdag middag ontzettende pijn in zijn kies, was echt niet uit te houden, maar de tandarts wou hem pas de volgende dag om 11 uur helpen.

Hij moest een wortelkanaal behandeling ondergaan.
Maar lang duurde het niet, 20 minuutjes ofzo, want de regel was zei ze, dat een wortelkanaalbehandeling niet in 1 keer mag worden afgemaakt.

Wij moesten maandag (vandaag dus) naar onze tandarts toe om het af te maken.
Deze zei dat maandag nog te vroeg was om het te laten af te maken, dus hebben we over 1,5 week een afspraak staan.

Klopt het dat de regel zo is dat het niet mag worden afgemaakt in 1 keer?
Spiegeltje

Nee, dat is geen regel. Dé specialist in wortelkanaalbehandelingen, de tandarts-endodontoloog, doet het ook vrijwel altijd in één zitting. Het is vooralsnog niet vast komen te staan dat het in twee zittingen uitvoeren daadwerkelijk leidt tot een betere prognose. Daarbij heb je dan wel het ongemak voor de patient bij twee zittingen.
Het is wel zo dat het nogal eens voorkomt dat een wortelkanaalbehandeling als spoedgeval bij de tandarts komt. Het is dan prettig (voor de tandarts) dat de behandeling eerst kan worden gestart, wat meestal niet zoveel tijd kost, en dan later kan worden afgemaakt. Het kan geen kwaad als daar een paar weken tussenzit. De tandarts kan dit dan netjes inplannen. De eigen tandarts zal het afmaken daarom niet als spoedgeval hebben gezien.
ma, 11/05/2007 - 10:39 Permalink
hello jozefien

als iedereen die met spoed bij een tandarts wordt geholpen aan een wkb , niet alleen de start hiervan(wat toch de pijn wel wegneemt) maar de wkb ook afgemaakt zou krijgen, zouden de spoedklussen zo'n 1 a 2 uur langer duren en dit is nu toch ook niet de bedoeling. Liever dezelfde dag start wkb en later afmaken dus als het spoed is. Dit is wat de tandarts met de regel bedoelde: alleen wkb start bij spoed. Een wkb die wordt gepland zou dus inderdaad in 1 zitting kunnen worden afgemaakt. :smt006
ma, 11/05/2007 - 12:05 Permalink
Spiegeltje

Wat betreft het alleen starten van een wkb bij een vervangende (weekend)tandarts: dat gebeurt "in de regel" zo. Is ook niks mis mee. Dan moet het wel correct en duidelijk worden uitgelegd/meegedeeld door de vervangende tandarts. De tandarts had gewoon kunnen zeggen: "Ik heb geen tijd om nu de behandeling af te maken, er wachten nog meer patienten. Het kan geen kwaad dit later door de eigen tandarts te laten doen omdat er geen haast bij is (o.i.d.)".

Nu is op zijn minst de suggestie gewekt, althans zo begreep OP het, dat er een medische reden voor was. Als de tandarts dat dacht was ie op dat punt niet juist geinformeerd. Als ie beter wist, en daar ga ik eigenlijk van uit, was ie niet eerlijk naar de patient toe.

Ik lijkt allemaal niet zo belangrijk, maar toch wordt door dit soort akkefietjes het vetrouwen in de tandarts er niet beter op wat jammer is.
ma, 11/05/2007 - 12:17 Permalink
mecánico para …

@spiegeltje

een endodontoloog behandelt helemaal niet in 1x. die heeft een al behandeld element als voor traject dat ie ziet tijdens het consult vooraf, dan wordt de behandeling uigevoerd. Meestal is het gebied waarin gewerkt wordt al rustig. Juist tijdens een behandeling bij pijnklachten op het spoedspreekuur iets ineens afmaken kan leiden tot een probleem. Ofwel de klacht zorgt voor lastig droog maken van het kanaal, ofwel de kanalen zitten vol met prut en die moeten dan op een moment dat er dan niet is even 20-30 minuten vol met hypochloriet staan ter desinfectie.
En niet in de laatste plaats: een consult bij een andere tandarts is om van de pijn te komen niet voor totaalbehandeling. In het geval van een wortelkanaalbehandeling is het voor de eigentandarts ook prettigte weten wat er in het kanaal aan houast te krijgen is voor een vulling/opbouw etc. Dus afmaken liefst door eigen tandarts.
Dat dat een regel is in de organisatorische zin en niet op uitsluitend medische gronden doet daar niets aan af het uitstel van de eind behandeling. Om dan van vertrouwensbreuk te spreken vind ik ook wat ver gaan.
ma, 11/05/2007 - 12:55 Permalink
Spiegeltje

@spiegeltje
Om dan van vertrouwensbreuk te spreken vind ik ook wat ver gaan.

Ik heb ook ook niet gesproken van een "vertrouwensbreuk", dat gaaat wel erg ver voor iets wat meer lijkt op een gebrekkige communicatie. Blijf staan dat OP het niet helemaal vertrouwde, anders komt ie het hier niet vragen. M.i. was dat door iets betere uitleg van de tandarts (zoiets als in jouw berichtje, kan zelfs nog korter) te voorkomen geweest.

Maar goed, er kunnnen diverse (vooral praktische) redenen zijn waarom het handig is om een wkb door de eigen tandarts te laten afmaken, dat zal jij, als ervaren tandarts, beter weten dan ik. Of daar in dit geval sprake van was , zullen we echter niet weten.

De vraag was met name of het "een regel" was dat er twee zittingen voor nodig zijn, en dat is het dus niet.

Zie ook: http://www.bsl.nl/webwinkel/files/9031339741_proef.pdf
(paragraaf 8 "Eén of twee zittingen").

De auteurs gaan zelfs nog een stapje verder door voorzichtig te pleiten voor één zitting alhoewel op dit punt nog voor verder onderzoek wordt gepleit.
ma, 11/05/2007 - 13:29 Permalink
starsailor



een endodontoloog behandelt helemaal niet in 1x. die heeft een al behandeld element als voor traject dat ie ziet tijdens het consult vooraf, dan wordt de behandeling uigevoerd. Meestal is het gebied waarin gewerkt wordt al rustig.


Bij mij is de WKB in één keer gebeurd bij de endontoloog, de kies was daarvoor nog niet behandeld door de tandarts. De zenuw was acuut ontstoken en is door de endontoloog verwijderd. Mijn kies heeft zeker geen 20-30 min. vol hypocloriet gestaan, hooguit een keer of 5 met een spuitje doorgespoeld en onmiddellijk weer afgezogen.
Moet ik mij nu zorgen maken?
ma, 11/05/2007 - 14:43 Permalink
lady_moonlight

Het vertrouwen in haar is wel geschaad.
Als ze het zo zegt van ja zo zijn de regels, het mag gewoon niet, en nu blijkt dat het niet verplicht is is het toch jammer.

ook dat ze verzucht van: pff zal blij zijn als dit voorbij is, pijn hier, pijn daar pff.
En ik hoorde het, want ze was bij de assistente achter de balie, en ik zat in de wachtkamer (wat ze niet wist want ik zat eerst in de auto te wachten)

En ook nog zeggen dat de behandeling maandag moet worden afgemaakt, terwijl mijn eigen tandarts zegt dat we langer moeten wachten.

is allemaal erg dubbel,en ga voortaan naar een andere spoedtandarts.
Had ze maar duidelijk moeten uitleggen.
ma, 11/05/2007 - 21:50 Permalink
mecánico para …

Het vertrouwen in haar is wel geschaad.
is allemaal erg dubbel,en ga voortaan naar een andere spoedtandarts.
Had ze maar duidelijk moeten uitleggen.


Een tandarts voor spoedgevallen buiten werktijden van uw eigentandarts is er op basis van een rooster, niet op basis van wie u wel of niet wil zien op dat moment. Overigens, u hoeft niet te gaan, u had blijkbaar zoveel last dat het nodig was.
NB, misschien was maandag afmaken bij de huistandarts voor de behandeling wel zinvol maar had uw tandarts geen tijd en bracht het onder de noemenr: het kan pas later = beter dat het later gebeurt.
Blijkbaar kan je uit elke opmerking van alles destilleren, zou ik niet doen.
ma, 11/05/2007 - 23:14 Permalink
vV

keuze nog wel uit 3 tandartsen tijdens weekend/avonddienst?? toe maar....
lijkt mij stug maar goed. zal wel. welke regio??

doet trouwens niets af aan het feit dat zij het dus goed gedaan heeft, bij de spoeddienst laat je afronding van de behandeling over aan de eigen tandarts. meestal trouwens is het in de spoeddienstspreekuren veel te druk om even lekker 1-15 uur aan een endo te gaan zitten.
ja zo zijn de regels, het mag gewoon niet,
ik denk dat zij hiermee doelde op de onderlinge afspraken tussen de tandartsen in de regio, de afbehandeling aan de eigen tandarts over te laten. Alleen de pijn bestrijden/oorzaak behandelen en verder niet. Daar is het een spoeddienst voor. Eerste hulp staat immers ergens voor... De rest van de hulp voortvloeiend uit het probleem kan uitgesteld tot later.

dus geen enkele reden voor vertrouwensbreuk of wat dan ook.
di, 11/06/2007 - 17:23 Permalink