Reacties aub! Ik weet het niet meer........

Author:
Loe
Posted:
vr, 05/08/2009 - 20:33
Heb een half jaar geleden hier een bericht geplaatst, in hetkort:
- kiespijn (eerste kiespijn ooit, ben 34), kies gevuld met witte vulling, zeer pijnlijk. Betreft kies 14. Na veel pijn en wachten opengeboord en wkb gedaan. door noodvulling vreselijke pijn gehad. Ontsteking bleek zo groot dat het open moest blijven gedurende 2 weken. Abces gehad bij tandvlees. Uiteindelijk, na weken, vermindering van pijn en eindelijk mbt antibioticakuren, kies kunnen sluiten.

Kreeg twee maanden geleden weer kiespijn. Ik zei het is de kies erachter. Volgens de tandarts (heb er meerdere binnen een groepspraktijk) was het de kies 14 nog en nog sprake van een wortelpuntonsteking. Doorverwezen naar kaakchirurg voor apexresectie. Met heeeeeeeeeeeeeeeel veel angst die ingreep ondergaan. Ging alles goed.

Maar kiespijn kwam terug. Heb gehamerd op het feit dat het echt de kies erachter was. Toen pas zijn ze gaan boren, en ik bleek twee gaatjes in 1 (kleine) kies te hebben, aan de zijkanten. Ik vraag me af of een onsteking van de ene kies in de wortelpunt kan overgaan in een ontsteking in de kies ernaast......... want op de foto was te zien, dat de ontsteking ondanks de apexresectie niet weg was....

Wat nu: ze hebben geboord, met witte vulling gevuld. HEtzelfde verhaal: gigantische pijn, wortelkanaalbehandeling gedaan, weer gigantische pijn door noodvulling, noodvulling eruit, nu weer antibioticakuur en opnieuw gespoeld de kanalen. Het is nu dus weer open. Moet maandag terug voor eigenlijk weer een vulling erop.

Ik weet het niet meer: met dichtdoen van de kaak) kiezen op elkaar) en dan ENIGE druk geven, verga ik letterlijk van de pijn. Het is een soort dolksteek. Ik kan nog geen kauwgumpje kauwen met die kies (als de kauwgom al is fijngekauwd, het is maar een voorbeeld). Ik kan helemaal niets met die kies, geen enige druk erop dus. De pijn die ik dan ervaar, gaat echt door merg en been en is niet te houden.

wat nu? Ik heb een pacemaker en een slechte weerstand. WAt kan ik nu het beste doen? Toch maar laten trekken die twee? Ik ben zo bang dat het overgaat naar de rest van mijn gebit. WEet niet meer wat ik ermee aan moet. Tandarts heeft ook gezegd dat ik de ontstekingen slecht de baas kan.

Help mij aub. Want ik weet dat men tegen het trekken van kiezen is, en ook ik wil het natuurlijk liever niet, dat moge duidelijk zijn. Maar raak ik dit ooit nog de baas of is het een waarschijnlijk verloren zaak.... Laat ik vooropstellen dat ik echt geen apexresectie meer wil, ik kan het niet meer aan die behandelingen allemaal. Heb chronische aandoeningen en die vlammen door deze kiesgebeurtenissen enorm op, waardoor ik af en aan in het ziekenhuis loop en erg moe ben. Ik ben 34, wil liever niet kiezen kwijt in de voorkant van mijn gebit, maar ik zie eerlijk gezegd er weinig heil meer in. Ben nu al acht maanden bezig........

Kan iemand mij misschien adviseren? En wat zou die afgrijselijke pijn zijn die in mijn kies trekt als er ook maar enige contact is met enige druk erbij?

Veel dank alvast,

Loe
jeannetb

Dit klinkt bekend. Ik zou niet laten afvullen, maar de kanalen laten reinigen/ spoelen en nog een keer noodvulling erop totdat de klachten verdwenen zijn. Ook ik reageer altijd heel spastisch op ontstekingen. Duurt eeuwen voor het geneest. Veel geduld hebben en niet afvullen totdat alles weer rustig is!!! Maar ik ben natuurlijk geen expert!!
Heel veel sterkte!
vr, 05/08/2009 - 20:40 Permalink
Loe

Heel erg bedankt voor het zo snel reageren. Het betreft dus de kies achter de kies14. Kan een ontsteking van de ene wortelpunt overvloeien in de wortelpunt van de kies ernaast, digitale tandarts?

Die vreselijk, werkelijk vreselijke pijn bij enig drukkend contact, wat is dit in hemelsnaam voor pijn? Van de wortelpunt?
Of zit er dan misschien een breuk in de kies?
Ik kan die pijn nergens terug en allemachtig wat een pijn. Bij niets doen met de kies, weinig pijn, beetje zeurend, maar o, wat een helse pijn bij gebruik ervan.
vr, 05/08/2009 - 20:45 Permalink
Loe

Tandarts, dank voor je bericht. Maar het betreft geen tand, maar een kies.....de kies achter de 14. Maar dat maakt denk ik niet uit he. WAar zit dat abces dan? Helemaal bovenin?
Ik kan maandag pas naar de tandarts.......heb gelukkig al wel een afspraak staan. Maar openmaken hoeft niet, want het is opengebleven, er zit dus geen noodvulling in....
Maandag maar niet dicht laten maken dan? En moet ik dan nog langer ab slikken? Heb nu voor vijf dagen gehad.
za, 05/09/2009 - 15:30 Permalink
Loe

Het is ook zo vreemd, net als bij mijn vorige kies ga ik na een WKB met veeeeeeeeeel meer pijn naar huis en wordt het weer een gecompliceerd iets, dan dat ik voor dat ik naar de tandarts ging. T is een uitgebreide praktijk waar ik zit, wat toch wel vertrouwen geeft in het kunnen.....

De man die vorige keer mijn kies behandeld heeft, is volgens mij implantoloog geworden nu. Maar die heeft de kies twee weken open gelaten. De reden hiervoor is dat ik binnen een paar uur (en met deze kies zelfs binnen het uur) echt door de grond ging van de pijn! Dus het moest echt direct weer open geboord, blijkbaar vanwege de ernst van de onsteking........zodra de noodvulling erop gaat, krijg ik dus binnen hele snelle tijd gigantische pijn. Ook de weekendtandarts heeft het de eerste keer bij de noodvulling, opengeboord. Er ging direct een druk af.

Hoe zou dit dan behandeld moeten worden?
Ik spoel nu ook maar, met collutio chloorhex wat ik van de kaakchirurg heb gekregen na de apex. Ook na de apex heb ik trouwens een kuur gekregen. Ik moet erbij zeggen dat ik een pacemaker heb, misschien daarom.

Mijn wang is nog steeds verdikt, hoewel niet veel. Ik ben zo moe van al die wkb's en wil echt geen apex meer, te meer omdat er nu nog steeds een ontsteking zit in de kies 14.

Wat zou u aanraden bij zo'n patient met zo'n slecht weerstand als ik? Toch maar extractie dan? Ik vraag me een beetje af waar dit eindigen zal........de kies daarnaast weer?

Oja, belangrijke vraag: kan de wortelpuntontsteking van de kies 14 overslaan naar de kies erachter? Mijn tandarts zei MEESTAL zit er een vlies tussen en kan dit niet..........ik ben echter wel bang dat dit is gebeurd.....
za, 05/09/2009 - 18:12 Permalink
Loe

Hartelijk dank voor de reactie nogmaals. Goh, dus overspringen kan niet, nou gelukkig maar in mijn geval. Een endodontoloog, ik zit te zoeken op google, maar weten jullie als tandarts een goede in Apeldoorn bijvoorbeeld? En doet voor jullie niet ter zake, maar als iemand het weet hoor ik het wel graag: wordt dit wel vergoed door de ziektekostenverzekering? Maakt het dus uit wie de WKB uitvoert?
Ik zit bij IZZ basisaanvullend. pff. heb 33 jaar niets te stellen gehad met mijn gebit, en nu gaat het achter elkaar door......
za, 05/09/2009 - 20:16 Permalink
Loe

Dank voor je bericht. Fijn dat je je zo wilt inzetten voor mensen met pijn hier!

Ik heb de lijst bekeken, inderdaad eentje in Hattem, dat zou ik kunnen proberen. Wel zag ik via google en via een link naar dit forum dat er een verwijzing nodig is van je eigen tandarts? Ik vermoed dat mijn tandarts dat niet gaat doen namelijk........die wil dat toch zelf proberen.
za, 05/09/2009 - 21:40 Permalink
Loe

Da's misschien wel waar. Ik ken nog geen wkb die gewoon in twee sessies gepiept is, ik ben maanden bezig :roll: met zoiets :cry: . Maar t schijnt aan mijn weerstand te liggen, die is inderdaad laag.
Maar eh.....heb je een voorstel hoe ik dat het beste kan voorstellen aan de tandarts? Want misschien kijkt hij/zij (heb ze alles zes door elkaar, ook fijn he) er wel heel raar van op, daar ga ik wel van uit. :roll:

Zo moeilijk al die dingen, mensen voelen zich al snel gepasseerd he. Maar ik wil ECHT niet weeeeeeeeeeer een apex. Echt niet. Ik moet nu eerst weer energie krijgen, deze kiesellende is namelij kniet het enige dat ik heb. :smt009
za, 05/09/2009 - 23:33 Permalink
Loe

Hallo tandarts en alle anderen die gereageerd hebben: ik laat jullie weten wat het resultaat is, want dat lijkt me ook wel prettig om te horen na al deze berichtjes. De beide kiezen zijn eruit. Absoluut niet mijn voorkeur, maar ik was echt op. Van alle behandelingen. Met dichtdrukken van de kies, en ook die pijn, heeft ze nog een keer opgewekt, ik verging. Echte zenuwpijn denk ik. Toen de kiezen eruit waren, bleek (heb meegekeken) dat er een ontsteking van de 14 was, nog steeds, en die zat tussen de wortels. Die hadden ze op de foto nooit kunnen waarnemen zeiden ze. Ook de andere kies was ontstoken, maar een stuk minder, naast de wortelpunt. Ze vermoedde ook een beetje dat ik niet goed reageer op de materialen die gebruikt worden bij wkb's en witte vullingen. Volgende keer als ik iets moet laten vullen vraag ik composiet (da's toch dat grijze?)

Ze was ontzettend aardig, het speet haar enorm, dat het niet gelukt is. Ik heb er nu vrede mee, maar tis wel een heel lang verhaal geworden.

Ik hoop ontzettend dat me nu bespaart blijft dat er weer een kies gaat opbreken.

Nu de pijn uitzitten, want die is behoorlijk fors. DIkke wang, maar dat hoort er neem ik aan bij.

Allen dank, en als jullie iemand zien lopen met twee gaten vanaf de hoektand,ben ik het dus. Onzeker en wel. Over drie maanden krijg ik een plaatje (op eigen verzoek).

Allen bedankt!

Loe
wo, 05/13/2009 - 09:45 Permalink
kristin

Hoi Loe

Ik reageer ook altijd zo slecht op WKB, zeker na het vullen van de kanalen, denk soms da ik allergisch vben voor het opvulproduct ofzo.
Laat eens iets weten of het nu wat geneest, want ben ook van plan een achterste kies te laten trekken, maar zou dan wel pijnvrij willen zijn na een tijdje.

Groetjes
do, 05/14/2009 - 00:21 Permalink