Rare klachten, we komen er niet uit wat het is.

Author:
pmk
Posted:
wo, 06/22/2011 - 19:39
Ik heb dus al jaren last van een bepaalde kies, uiteindelijk is na een hele lange tocht de kies afgebroken en heb ik nu een kroon. De kies is ook al behandeld met een zenuwbehandeling, de kies is dus dood.

Nu komt mijn probleem. 27 Mei had ik nergens last van. Zaterdag 28 Mei had ik spontaan pijn in mijn kies met warm eten. Het voelen aan als gigantische steken en met iets kouds er tegen aan dempt de pijn. Deze pijn komt dus bij mijn kroon vandaan (bij de wortels/in mijn tandvlees om het maar zo te zeggen). Ik heb toen maandag 30 Mei direct een afspraak gemaakt bij de tandarts en kon dinsdag 31 mei terrecht.

Ze hebben die dinsdag een foto gemaakt. Er was niets loos met mijn kies, hij kon niets zien waar ik mijn pijn van had. Ik probeerde ook uit te leggen dat de pijn ALLEEN op kwam zetten bij warm/heet (dus warm eten of thee) en dat koud de pijn verminderd. Na de steken blijft er een zeurende pijn over, tot kloppend aan toe. Getikt tegen mn tanden, koud vries watje erop, niets deed pijn. Tot ik weg liep bij de tandarts en toen begon het weer te zeuren. Volgens de tandarts had ik last van "gevoelige tanden" en moest ik poetsen en spoelen met Elmex Sensitive. Dit moest ik maar even aankijken.

Ongeveer twee weken later was mijn pijn nog niet weg. Nog steeds exact hetzelfde. Ik kan geen avond eten meer warm eten, want dat doet teveel pijn. Ik besloot om naar de huisarts te gaan om te controleren of het niet iets anders was (dit was op 16 Juni). Huisarts kon ook niets vinden. Na een overleg met mijn tandarts, wou mijn tandarts mij weer terug zien om nog een keer te controleren of hij misschien nu wel iets kon vinden. Weer onderzoek, weer nieuwe fotos, weer niets. De tandarts zei dat hij wel mijn kroon eraf kon halen om te kijken, maar dat hij mij niets kon beloven omdat hij niets kon zien op de foto's. Daarnaast, zei hij, als hij de kroon eraf haalt, kan hij niet dezelfde kroon terug plaatsen. Dit zou mij dus opnieuw 650 euro kosten voor een nieuwe kroon (deze kroon zit er misschien net een jaartje op, nog niet eens?). Hier zat ik niet zo naar uit te kijken, met name ook omdat mij totaal niets beloofd kon worden. Uiteindelijk stelde de tandarts voor om naar de KNO arts te gaan.

Nu woensdag heb ik de uitslag van de KNO arts gekregen. Niets, alles is goed. Ik slik nu ook medicijnen (voor een andere aandoening), Celebrex 200mg. Dit zijn NSAID's en werken pijnstillend en ontstekingsremmend. Toen ik deze pillen voor het eerst slikte was wonder boven wonder mijn pijn volledig weg. Ik ben toen nog een paar dagen gestopt (in de periode tussen het eerste tandarts bezoek en de huisarts) waarbij mijn pijn ook weg bleef. Pas na een paar dagen kwamen de steken en het zeurende/kloppende gevoel weer terug. Waarop ik natuurlijk weer mijn medicijnen ben gaan slikken. Het werkt enorm pijnstillend, maar het komt nu ook door mijn medicijnen opzetten. Ik kan gewoon geen warm eten meer eten voor het koud is (en dat is nou ook niet echt lekker).

Wat zou dit kunnen zijn? We beginnen ons een beetje af te vragen hoe of wat. Klachten nog even kort op een rijtje:
- ALLEEN pijn bij warm/heet
- Koud werkt verlichtend
- Geen last van warm/koud verschil en/of last van zuren
- Geen last met kouwen (alleen dr na begint het te zeuren)
- Kies is dood, kroon erop, de pijn komt daar boven vandaan
- Als ik niets warms eet of drink heb ik geen klachten, alleen tijdens het eten of drinken van iets warms komen er enorme steken en blijft het een lange tijd nazeuren (kloppen voel ik nu niet, waarschijnlijk door de medicijnen).
- Het is geen DIRECTE pijn. Als ik iets warm eet/drink duurt het een paar seconden voor de steken op komen zetten.

Beetje vaag verhaal, maar misschien dat jullie met suggesties kunnen komen :) Ik wil morgen weer terug naar de huisarts om te vragen of misschien een antibiotica kuur kan helpen. Ik weet het anders ook niet meer en mijn huisarts/tandarts hebben ook geen idee.

Alvast bedankt.
pmk

Bedankt voor uw reactie.

Ook mijn andere kiezen zijn getest op dezelfde wijze als mijn kroon, maar ook hier kwamen geen problemen naar boven. Mijn tandarts zat misschien ook nog te denken aan een 4e wortel kanaal (vergeten te vermelden). Is dit op een foto te zien? Mijn tanden er om heen zagen er namelijk ook goed uit. Valt uberhaupt te zien via een foto of je een nieuwe zenuwbehandeling nodig hebt, of alleen via een test (in dit geval dan een warmte test ipv een koud/ijs watje).
wo, 06/22/2011 - 21:48 Permalink
vV

wel graag even volledig zijn in de info: welke kies is het (ivm kans op 4e kanaal). Het is overigens erg onlogisch dat wanneer de rest van de zenuw eruit is een 4e kanaal op een dergelijke manier reageert. gezien de manier van voorkomen van de klacht en reactie op diverse zaken blijf ik bij 1 van de buurkiezen. Moet met indringende warmtetest te vinden zijn, als het al op warm eten reageert.
do, 06/23/2011 - 08:12 Permalink
pmk

Excuses, het vierde kanaal schoot me ineens te binnen toen u begon over de zenuwen. Mijn tandarts legde mij uit dat dit heel soms voor kon komen.

Het is de één na laatste achterste kies, rechts boven (verstandskiezen zijn er al uit). Ik ben toen deze kies nog "leefde" naar de kaak chirurg geweest omdat er toen een stukje vulling (klein brokje) tegen mijn zenuw aanzat. Dit is overigens nu al een paar jaar geleden, dus ik betwijfel dat het uberhaupt nog hier mee te maken kan hebben.

Als ik dus naar mijn tandarts zou gaan, zou ik hem dus specifiek moeten vragen voor een warmte test, aangezien de ijskoude watjes bij mij geen effect hebben? Maar komt het vaker voor dat bij een zenuwontsteking, het geen pijn doet met tikken op de kies (dat wat de tandarts doet als test)?

Ik heb het nu voor bijna 4 weken (zaterdag is het 4 weken) en ben bang dat als ik er veel te lang mee ga wachten dat het straks nog veel erger wordt, aangezien het nu al door mijn pijnstillers heen komt (en gelukkig nog steeds alleen met warm).

Om iets specifieker te zijn, de pijn voelt soms te komen vanaf de voorkant van mijn kroon, maar het voelt nog steeds niet aan alsof het een kies ernaast is. Dit is vanuit mijn punt gezien en dit heb ik ook gemeld aan mijn tandarts, maar over het algemeen voelt het alsof het van onder mijn kroon vandaan komt. Als de pijn aan het nazeuren is, en ik duw met mijn tong tegen mijn kroon aan is het gevoelig. Doet geen pijn, maar ik voel wel dat het gevoelig is. Dit telt overigens ook voor de kies die er voor zit. Andere kiezen geen last. Dus het zou eventueel mogelijk kunnen zijn dat de kies voor mijn kroon dan aangetast is? Ik weet dat kiespijn hele rare wegen heeft, dus ik sta voor alles open.

Alvast bedankt voor uw tijd en antwoord.
do, 06/23/2011 - 14:51 Permalink
pmk

In ieder geval heel erg bedankt voor uw informatie. Ik ben in ieder geval weer iets wijzer geworden. Ik dacht dat het namelijk altijd pijn moest doen met tikken, als je zenuw ontstoken is. Ik blijf in ieder geval in contact met mijn tandarts en zodra er vorderingen zijn zal ik ze melden :) Voor vandaag ga ik me heel erg goed concentreren op de pijn. Het zou zonde zijn als ik een nieuwe kroon moest betalen terwijl er niets mis is verder met die kies, en het toch een kies ernaast bleek te zijn.

Nogmaals bedankt voor uw tijd en reacties.
do, 06/23/2011 - 15:39 Permalink
pmk

Na een lange tijd maar weer eens een update.

Vorig jaar kon de KNO arts niets vinden, maar zei dat ik misschien een zenuw 'uitgerekt' had in mijn gezicht en dat daar misschien de pijn vandaan kwam. Dit kon tot wel 6 maanden duren voor het genezen zou zijn. Let wel op; dit was zonder enige garantie dat dit het ook echt was. We zijn nu een jaar verder en de pijn zit er nog steeds.

Het is overduidelijk dat het onder de kroon vandaan komt. Ik slik meer pijnstillers voor mijn reuma nu, en dat is ook mijn 'redding' dat ik niet verga van de pijn. Dankzij de onderdrukking ben ik ook beter in staat om de exacte plek aan te geven waar de pijn vandaan komt. Ik ben van tandarts veranderd omdat ik het idee had dat mijn vorige tandarts niet helemaal volgens het boekje te werk ging. Bij de nieuwe tandarts (vorige maand) heb ik weer een 'onderzoekje' laten plegen. Haar reactie was dat ze bang was dat ik een ontsteking in mijn sinus heb zitten boven de kroon, er zit daar een redelijke grote holte. Daarnaast is ze ook tot de conclusie gekomen dat mijn kroon niet volledig aansluit en ik hier ook enorm mee moet oppassen. Dit komt waarschijnlijk omdat mijn kroon na een week eruit was gevallen. Dezelfde kroon is vervolgens een paar dagen later (de tandarts was vrij en ik kreeg weer een nood kroon) uitgeslepen aan de binnenkant en weer terug gezet.

De pijn komt nu door mijn pijnstillers heen zetten. Avond eten kauw ik nu alleen nog maar aan de linker kant. Nog steeds als er warmte tegen aan komt komt de pijn opzetten en met kou wordt de pijn minder. Nabonken blijft even hangen en dan trekt het weg na een paar minuten. Helaas is het nu zelfs ook zover dat als ik iets harders eet (denk aan knapperige korstjes op een plakje brood) en de druk word dus wat sterker dat dezelfde bonkende pijn komt opzetten.

Een overzichts foto kwam helaas ook niets uit vorige maand. Ik zou dus moeten stoppen met mijn medicijnen zodat een eventuele ontsteking niet meer onderdrukt kan worden en zichtbaar wordt (dat word afzien!). Helaas kan dit pas na overleg met mijn reumatoloog en die zie ik begin volgende maand.

Ik ben nu ook op het punt om te zeggen trek die kroon er maar uit en klaar ermee. Nadeel is alleen dat ik niet weet of dit wel zo verstandig is aangezien mijn kroon mijn kauwkies is (rechts boven de 2e van achter).

Ik ben dus nog steeds bezig te achterhalen wat het nou precies is en nog steeds aan het hopen dat de klachten ooit nog eens zullen verdwijnen. Ik vond het wel zo netjes om toch even een update te schrijven omdat vorig jaar de gebruiker "vV" mij netjes te woord heeft gestaan via het Forum.
za, 06/09/2012 - 14:15 Permalink
Newtan

Ik lees dit verhaal nu voor het eerst.
Ik ben het met collega vV eens: er zit een vierde wortelkanaal in 85% van de gevallen in zo'n bovenkies.
Maar iemand die dat niet meer weet, kan dat eigenlijk ook niet oplossen.
Of zelfs maar vinden.
En ik heb sterk het vermoeden dat er in dat 4e kanaal gasvorming plaatsvindt, waardoor bij warmte dit opzet en tegen het uiteinde van de wortelpunt erg gevoelig wordt.
De overstap naar een andere tandarts is verstandig.
Vraag even hoe zij een vierde wortelkanaal behandelt als er al een WKB gedaan is.

Goede kans dat u naar een endodontoloog mag.
Dan kost zo'n herbehandeling tussen de 350 en 650 euro.
Maar dan blijft de kroon doorgaans wel gespaard.
zo, 06/10/2012 - 15:35 Permalink
pmk

Een redelijke oude post, maar toch even netjes om het resultaat na velen jaren ellende te posten... De kies is er vandaag uit getrokken.

De nieuwe tandarts heeft nog gekeken of er een 4e kanaal was, maar kwam tot de conslusie dat de kies van binnen uit al aan het "rotten" was i.v.m. ontstekingen wat ik er van begrepen heb. Ze heeft hem er nu met pijn en moeite uit gekregen (moest gesplitst worden ook) waardoor er ook een sinusperforatie onstaan is. Voelt heel onnatuurlijk aan om ook adem/lucht door je kaak heen te voelen komen waar eerst je kies zat :P De kies zat heel dicht tegen mijn sinus aan. Afijn, kaakchirurg heeft het dicht gehecht, voelt nog steeds raar aan met lucht wat er door heen komt maar dat heeft tijd nodig om te helen :) Weet alleen niet hoe lang dit genees proces ongeveer zal duren, iemand hier die mij hier antwoord op kan geven?

In ieder geval nogmaals bedankt voor alle moeite die genomen is om hier antwoord te geven om mijn probleem :) Hopelijk kan ik dit hoofdstuk nu sluiten na genezing.
do, 12/06/2012 - 16:43 Permalink