problemen met plaatje

Author:
mandy
Posted:
zo, 03/17/2002 - 14:24
hallo,

ik heb sinds 2 maanden een plaatje boven met 4(voor)tanden ik was er in het begin echt tevreden over, het zat goed en zag er heel echt en natuurlijk uit.
maar nu is mijn tandvlees natuurlijk heel erg aan het slinken,en gaat het plaatje steeds losser zitten maar gaat ook omhoog staan, zodat het niet meer mooi aansluit op mijn ondertanden.
toen ik het plaatje kreeg zaten de tandranden heel mooi onder het tandvlees(in die boogjes van de wondjes als u begrijpt wat ik bedoel)
maar nu zijn die boogjes heel erg omhoog gegaan en bij 2 tanden valt het tandvlees er niet meer over,maar zitten de tanden ertegenaan om het zo maar te zeggen.
daardoor lijken de hoektanden ernaast nu langer en het tandvlees ervan zit veel lager (net vampiertanden)
ik kan het pas over ongeveer 3a4 maanden laten oopvullen volgens mijn tandarts.
in het begin was het echt heel mooi en had ik er ook geen problemen mee dat het eigenlijk neptanden waren,maar nu ziet het er echt nep uit en heel goedkoop
mijn vraag is dan ook:
als het opgevuld wordt komen de tanden weer zo te staan als net na het trekken (gelijke lengte als de hoektanden) of blijven ze zo omhoog staan en niet aansluiten op ondertanden?
of moet ik weer een nieuw plaatje laten maken?
wat zijn er voor oplossingen voor dit soort problemen?

groetjes mandy
de digitale tandarts

Hallo,

ik begrijp dat je een gedeeltelijke prothese ( "een plaatje") hebt ter vervanging van vier frontelementen.
Uit je verhaal maak ik op dat na het verlies van de frontelementen er een plaatje is vervaardigd om de ontstane ruimte op te vullen.
Wij noemen dit een immediate gedeeltelijke prothese, dus direct na verlies/extractie van tanden of kiezen geplaatst.
Je probleem is het losser gaan zitten van je plaatje, waardoor esthetiek en functionaliteit tijdelijk te wensen over laten.
Dit komt door het slinken (resorberen) van het kaakbot daar waar tanden of kiezen verdwenen zijn.
In het begin gaat deze botresorptie relatief snel, maar stabiliseert zich na enige tijd (8-12 maanden).
Wanneer de resorptie van het kaakbot is gestabiliseert kan het plaatje (wat feitelijk dus wat te ruim is geworden ten opzichte van de kaakwal) worden aangepast (rebasing) middels een nieuw binnenlaagje.

De tandarts zal hiervoor een afdruk van je gebit maken (afdrukpasta in het plaatje), de tandtechnieker doet de verdere aanpassingen.
Meestal wordt 's ochtends de afdruk gemaakt en is de prothese 's middags weer klaar (je mist de prothese gedurende 1 dag).

Waarschijnlijk wil je tandarts nog even wachten met het definitief aanpassen van het plaatje in verband met de nog te verwachten resorptie.
Je zou hem/haar eventueel kunnen vragen om de rebasing eerder uit te voeren of anders een laagje tissue conditioner ("tijdelijke voering") in het plaatje aan te brengen.
Deze tijdelijke voering zou dan circa 6 tot 8 weken uitkomst kunnen bieden.

Succes!

Met Vriendelijke Groet,

De Digitale Tandarts
ma, 03/18/2002 - 19:19 Permalink
mandy

Hartelijk bedankt voor uw reactie

wat ik nog weten wou is of na het opvullen mijn tanden weer mooi op elkaar passen of dat het zo omhoog blijft staan.
ik heb namelijk een plaatje met alleen tanden en zonder rand tandvlees.
als je het zou laten zakken zijn die openingen namelijk zichtbaar waar mijn eigen tanden hebben gestaan.
als dit niet weggewerkt kan worden denk ik dat ik maar iets anders moet laten maken want ik wil graag na een tijd (als ik het geld ervoor gespaart heb) implantaten laten zetten als dat mogelijk is.
zou u mij ook hierover iets kunnen berichten?
wat kosten 4implantaten met alles erop en eraan bijvoorbeeld? of kan er een brugconstructie gemaakt worden op 2 implantaten?
ik ben particulier verzekerd en zit dus niet zo gebonden aan die 750 gulden grens maar er mogen maar 4 implantaten over een x aantal kalenderjaren vergoed worden zover ik begrijp
en mijn verzekeraar vergoed 80% voor de meeste kosten van de tandarts.
hoeveel kost het mij ongeveer voor de hele ingreep?

met vriendelijke groet,
Mandy
ma, 03/18/2002 - 21:38 Permalink
de digitale tandarts

Hallo,

na de aanpassing van je plaatje moet het inderdaad zo zijn dat je tanden weer juist op elkaar passen (=occlusie/articulatie).

Wat betreft je wens om in de toekomst implantaten te laten plaatsen lijkt het mij verstandig dat je deze mogelijkheid met je tandarts bespreekt en een behandelplan en begroting laat opstellen.

Op deze manier weet je precies waar je aan toe bent.

Met vriendelijke groet,

De Digitale Tandarts.
di, 03/19/2002 - 17:46 Permalink
de digitale tandarts

Weet u zeker dat uw verzekeringsmaatschappij implantaten vergoedt?

Vaak worden implantaten (2 of 4) wel in de polisvoorwaarden genoemd, maar alleen onder een volledige prothese. Hiermee wordt bedoeld, dat een loszittend kunstgebit bij iemand zonder tanden en kiezen, kan worden vastgeklikt (bijv. met drukknoppen) op implantaten. Meestal komt alleen de onderkaak in aanmerking.

In uw geval waar u nog eigen tanden en kiezen heeft en waarbij u een vastzittende brugconstructie op de implantaten wilt, zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen weinig vergoeden.

Het totaal bedrag voor vier implantaten met vier kronen zal mogelijk rond de 5500 euro liggen.

Voor implantaten is het belangrijk dat er voldoende tandvlees, botbreedte en bothoogte aanwezig is. Na het trekken van de tanden en kiezen zal de kaak gaan slinken. Dit kunt u momenteel merken aan de ruimtes, die ontstaan bij het plaatje dat u nu draagt.

Wanneer ik implantaten wil zetten, dan doe ik dat het liefste drie maanden na het trekken van de tanden. Dan heeft er voldoende bot ingroei plaatsgevonden in de holtes waar de wortels zich bevonden en is de kaak nog niet al teveel geslonken.

Het eerste jaar zal de kaak snel slinken, na dit jaar zal dit proces zich stabiliseren en langzamer gaan. Mocht u lang wachten met implantaten dan is er mogelijk onvoldoende bot en zal de implantoloog ook een botopbouw moeten uitvoeren. Dit zal helaas de kosten van de behandeling doen vergroten en mogelijk de behandeltijd vergroten en het resultaat meer onvoorspelbaar maken.

Het is verstandig om een implantoloog te bezoeken voor een consult. Daar kunt u de (on)mogelijkheden bespreken. Tevens is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn ten aanzien van de cosmetiek. Het kan moeilijk zijn om de natuurlijke vorm van het tandvlees te herstellen.

Met vriendelijke groet.

[Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-03-19 21:27 ]
di, 03/19/2002 - 21:22 Permalink
mandy

hartelijk bedankt voor uw reactie en ik zal met mijn tandarts gaan bespreken wat ik nu het beste kan gaan doen.
en ik wou er nog even erbij vermelden dat dit een hartstikke informatieve site is!!!


groetjes,
mandy
do, 03/21/2002 - 18:52 Permalink