Probleem met kaakbeen

Author:
jumbojet
Posted:
di, 06/04/2002 - 21:50
Ruim anderhalf jaar geleden heb ik een intensieve behandeling aan mijn gebit afgesloten. Het was een combinatie van orthodontis/kaakchirurg zodat ik van mijn overbeet afgeholpen ben. Onderdeel van de orthodontistische behandeling was het dichten van een gat tussen twee kiezen. (Ik was dertien jaar daarvoor een kies kwijt geraakt.) In eerste instantie was het plan om een brug te nemen tussen deze twee kiezen maar uiteindelijk heeft de orthodontist gekozen de twee kiezen naar elkaar toe te trekken. Nu na anderhalf jaar kreeg ik een ontsteking en is de kies eruit gehaald omdat het kaakbeen niet groot genoeg was en er een ontsteking was ontstaan tussen het kaakbeen en het tandvlees er zou teveel ruimte zijn volgens de tandarts. Een wortelkanaalbehandeling was niet mogelijk volgens de tandarts. Ik vind het vreselijk dat ik deze kies nu kwijt ben. De behandeling bij de orthodontist heeft langer geduurd (en dus meer gekost)en het eind van het liedje is dat de kies niet kon staan op die plek omdat daar dus te weinig kaakbeen was. Nu wil ik graag weten wat ik kan doen om het gat wat er nu is ontstaan te dichten. Een brug? Mijn kiezen zijn allemaal gevuld dus niet meer gaaf. Ook zou ik graag willen weten wat dit kost en hoe dit in zijn werk gaat. De tandarts wilde nu nog niet zeggen wat er het beste kan in mijn geval.
Groeten Jet
de digitale tandarts

Als ik uw verhaal goed begrijp heeft u o.a. last van kaakbot dat gedeeltelijk verdwenen is rond uw kiezen en/of tanden. Dit wordt veroorzaakt door parodontitis.

http://www.tandarts.nl/images/tandvlees/parodontitis2.jpg

Links is de situatie te zien waar een deel van de steunweefsels door de parodontitis is verdwenen.
Rechts is de gezonde situatie zichtbaar, lees meer over parodontitis bij tandvlees (algemene informatie).

Als een kies veel kaakbot verloren heeft, kan het beter zijn om deze te extraheren. Dit wordt tevens gedaan om te voorkomen dat de bacterien vanaf die kies het tandvlees rondom andere (relatief) gezondere tanden/kiezen infecteren.

Voordat u verder gaat met uitgebreidere behandelingen zoals bijv. een <a href="http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=158&amp;forum=7">brug </a>moet u zeker weten dat het tandvlees gezond is.

Het heeft weinig zin om te investeren in een brug als de pijlers door tandvleesproblemen dubieus zijn.

Mijn advies is om uw tandvlees goed te laten controleren en zonodig te laten behandelen en daarna pas te kijken naar vervanging van ontbrekende kiezen.

Het is ook goed mogelijk om de ontbrekende kies niet te laten vervangen, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat met een kortere tandboog vaak nog goed gefunctioneerd kan worden.

Succes.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-06-14 12:54 ]
vr, 06/14/2002 - 12:53 Permalink
wilma

Beste Jumbojet,

ik las dat je aan een overbeet geholpen bent.
zelf heb ik er ook ernstig last van en zit momenteel ook in de molen van orth. en moet binnenkort naar de kaakchirurg.
zou je me meer kunnen vertellen over je operatie en hoe je je eronder voelde?
zou dat heel erg fijn vinden.

mvg.

wilma
zo, 06/30/2002 - 17:46 Permalink