plotseling gevoelige/pijnlijke kleine zwelling op kaak

Author:
nijn
Posted:
di, 10/11/2005 - 23:36
Hallo,

Ik ben de afgelopen dagen wat verkouden geweest, en sindsdien had ik ook wat last van ontstoken tandvlees rechts-bovenin vlak achter mijn verstandskies (die is hard bezig met door te komen, nu half door).

Nu zat ik vanavond te bellen en tijdens het gesprek voel ik opeens in 10 minuten tijd mijn rechteronderkaak (ter hoogte van onderste verstandskies die niet door is) dik en pijnlijk worden. Het begon echt een zeurende pijn te worden, dus ik heb een paracetamol genomen. Als ik een beetje op de zwelling druk (op het oog niet zichtbaar, maar je voelt m duidelijk zitten) dan doet het ook zeer. Het doet ook zeer als ik m'n mond wijd opendoe.

Kan dit een acute ontsteking zijn ofzo? Ik ga morgenvroeg meteen de tandarts bellen, maar wilde toch m'n verhaal hier ook even kwijt. Dit gaat namelijk wel heel erg snel!
Geke

Het lijkt er inderdaad op dat dit door een ontsteking veroorzaakt wordt. Het kan zijn dat het onder het tandvlees bij de verstandskies erg ontstoken is, dat zich een abces gevormd heeft. Verder kan het ook zo zijn dat dit door een te diep gaatje veroorzaakt wordt, dus het is wel belangrijk dat de tandarts er snel naar kijkt. Door een te diep gaatje kan de zenuw gaan ontsteken en vervolgens vaak afsterven, wat een ontsteking onder aan de wortel veroorzaakt. Dit kan ook een abces worden. Meestal is er bij een dikke wang sprake van een abces, dat is een soort ruimte gevuld met vocht. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden of je geen snel stijgende koorts krijgt oid, want dan kan de ontsteking zich snel uitbreiden en is het belangrijk dat je er snel bij bent. Dus dan moet je meteen contact opnemen met je tandarts (eventueel 's nachts). Verder is het voor het verdwijnen van het abces belangrijk dat de oorzaak hiervan behandeld wordt, dus de ontsteking aan een wortelpunt of iets anders.

Heel veel sterkte ermee en laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
wo, 10/12/2005 - 09:27 Permalink
nijn

Blijkbaar was er niet zo'n haast bij, want ik kon er morgen pas terecht. Op zich is m'n wang niet heel erg dik, het is in de loop van de dag ook niet erger geworden, maar ik voel wel heel duidelijk een bult tussen mn onderkies en mn wang (ook als ik van buiten langs mn kaak druk). En ik heb ook nog steeds een zwelling achter mn rechter-boven verstandskies.

Maar goed, morgen vroeg in de middag kan ik pas naar de tandarts, dus dan hoor ik wel meer.
wo, 10/12/2005 - 19:37 Permalink
katapult

En.... hoe is dit verhaal afgelopen?

Ik ben benieuwd naar de rest, want ik heb nu zelf ook pijn in m'n kaak (sinds 2 dagen) en bij/naast m'n verstandkies zit een soort blaartje/aft ofzo. Misschien komt die pijn in m'n kaak van dat plekje. Tis niet heel heftig ofzo, maar een beetje zeurend en 't voelt alsof ik nog een beetje verdoving heb - beetje stijf gevoel.

Kweet nog niet zo goed of ik nu m'n tandarts moet gaan bellen.
Nog even morgen aankijken denk ik.
Als iemand herkenning/adviezen of een geruststelling heeft...... dan is die welkom.
ma, 10/24/2005 - 20:40 Permalink
Geke

Het is misschien wel een goed idee om er even door de tandarts naar te laten kijken. Dat blaartje of soort aft die je ziet kan een fistel zijn. Dat is een soort afvoergangetje vanaf een ontsteking die vaak onder aan de wortelpunten zit. De druk gaat dan van de onsteking af, doordat het ontstekingsvocht via de fistel wordt afgevoerd. Een fistel ziet er vaak uit als een soort bultje of pukkeltje op je tandvlees of wat verder richting het slijmvlies. Het kan zijn, dat als het vocht niet goed afgevoerd kan worden, er wat druk op de ontsteking komt staan, wat een zeurend gevoel kan veroorzaken. Ik weet niet of je weet dat er iets mis is met die kies, bijvoorbeeld een gat, of dat je er een tijdje geleden ook veel last aan hebt gehad met warm en koud, of dat hij nog niet helemaal goed doorgebroken is. Dit kan allemaal ontsteking er aan veroorzaken, de laatste niet onder aan de wortel, maar rondom het stuk van de kies wat nog niet helemaal doorgebroken is. Wortelpunt ontstekingen moeten als het lukt wel binnenkort behandeld worden, want zo'n ontsteking kan zich uitbreiden en een abces veroorzaken. Dat risico is er altijd, het kan volgende week gebeuren, maar ook over een jaar, daar valt vaak weinig over te zeggen. Laat je tandarts er maar even naar kijken.

:smt006 Geke
wo, 10/26/2005 - 12:17 Permalink
katapult

Bedankt voor de reactie Geke

Ik had mezelf tot donderdag gegeven om 't aan te kijken en dan maar de tandarts bellen. Pfff.....zit ik nog niet zo op te wachten, maar goed, is wel beter ws.

Recht boven de plek in m'n kaak waar 't pijn doet zit een kies waar m'n vulling niet helemaal meer okay zit volgens mij. De laatste 2 controles heeft m'n tandarts dat een beetje (glad)gepolijst ofzo, maar ik heb 't idee dat de vulling aan de rand niet meer helemaal goed sluit.
Het m'n voorlaatste kies - die voor mn verstandskies zit - en naast m'n verstandskies zit dat plekje, dat ook behoorlijk pijnlijk is trouwens.
Eten is niet fijn in elk geval.
Verder eigenlijk niet zoveel pijn met koud of warm.

Ik ga morgen wel even m'n tandarts bellen
Ik ben een beetje bang voor enge dingen - wortelkanaalbehandeling ofzo, maar ja.....langer uitstellen maakt 't vaak niet beter inderdaad.
wo, 10/26/2005 - 23:20 Permalink
katapult

Vandaag moed verzameld om te bellen met de tandarts. Zijn ze niet aanwezig daar :S
Morgen nog maar een poging dan.

Kan er misschien ook gewoon niet iets ergs aan de hand zijn? Of krijg je niet zomaar pijn in/bij/op je kaakbot? Ik denk ook nog van 'misschien gaat 't ook wel weer vanzelf weg'
Maar dat is meer m'n angst die dat hoopt :P
do, 10/27/2005 - 14:17 Permalink
katapult

nou, vandaag nog maar een xtje bellen naar de tandarts. Kijken of ze nu er wel zijn.
intussen is de pijn ook nog minder geworden. Wel zit die 'fistel' of wat het ook is er nog steeds en ook is er nu een kliertje in m'n wang een beetje opgezet.

Doordat de pijn minder aanwezig heb ik nu weer de neiging om 't maar te laten bij wat 't is; ik twijfel dan of er wel echt iets aan de hand is, waarvoor ik de tandarts moet lastigvallen.

Maar goed ik zal toch maar even met de tandarts overleggen.
ma, 10/31/2005 - 09:35 Permalink
Esje

Hai ik heb dit ook gehad! de pijn gaat inderdaad vanzelf weg, maar daarna (over een aantal dagen/weken) komt ie terug en dan kan je er niet meer omheen! Ik moest meteen m'n verstandskies eruit laten halen dezelfde dag nog!!
Ik zou dus maar nu gaan dan is de kans groter dat je niet zoveel heisa hebt bij t trekken (geloof ik)
Je bent er niet zomaar vanaf (dat hoopte ik namelijk ook haha)
ma, 10/31/2005 - 10:14 Permalink
katapult

hey tnx voor de reactie

Ik heb zonet een afspraak gemaakt voor donderdag. Wel stressen hoor. Aan de ene kant denk ik 'misschien valt het allemaal wel weer mee en loop ik moeilijk te doen om nix' -
Aan de andere kant ben ik ook bang dat er een ontsteking zit - en dat ie weinig pijn doet komt dan misschien doordat de druk er via een 'fistel' vanaf is.

ik ga het donderdag wel horen dan :-?
ma, 10/31/2005 - 10:47 Permalink
katapult

Nog even wat spuien:
Sinds gisteren is er (ook nog) aan de binnenkant van m'n wang een kliertje (ofzo iets) opgezet. Die begint ergens en loopt door tot achterin m'n mond, tot daar waar die mogelijke 'fistel' zit.
M'n wang doet ook wat meer pijn inmiddels, in m'n kaak wat minder nu.
Erg vreemd allemaal. Het voelt vooral raar aan.
kweet niet wat ik ervan moet denken. :cry: :-?
ma, 10/31/2005 - 22:06 Permalink
Geke

Waar zit dat opgezette kliertje in je wang precies? Als het achterin ongeveer bij je grote kiezen boven zit kan het de uitgang van een speekselklier zijn, de parotis. Deze zou wat ontstoken kunnen zijn, als je naar je tandarts gaat kun je daar ook even naar vragen. Het is moeilijk voor ons om te beoordelen wat het echt is, ook omdat je aangeeft dat het doorloopt richting waar die fistel zit. Het zou bijvoorbeeld ook zo kunnen zijn dat de ontsteking zich uitbreidt in de richting van je wang. Krijg je voor je gevoel ook een dikke wang? Het is toch belangrijk om er snel naar te laten kijken denk ik, mochten de problemen snel erger worden of als je ineens koorts krijgt kun je het beste contact opnemen met je tandarts. Dan kan je waarschijnlijk voor je pijnklacht eerder terecht, of kun je eventueel naar een noodtandarts. Ik weet ook niet hoeveel last je ervan hebt, maar je kunt het beste zelf beoordelen of het belangrijk is om er naar te laten kijken.

Heel veel sterkte ermee, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 11/01/2005 - 19:41 Permalink
katapult

Dat kliertje (als het dat is in elk geval..) zit een beetje in het midden van m'n wang en eindigt zo'n beetje tussen m'n boven & onderkaak - daar is het ook wat pijnlijker en dan zit die 'fistel' daar nog net iets onder.

Vaag allemaal. In elk geval begint m'n wang wel meer te zeuren. Echt veel pijn wil ik het nog niet noemen (ik heb wel een redelijke hoge pijngrens geloof ik), maar fijn is anders.
Ik heb wel een beetje het gevoel dat ie wat dikker is, maar niet zichtbaar.

Donderdagochtend heb ik een afspraak bij de TA en ik hoop dat het tot die tijd goed blijft gaan.

Intussen check ik af en toe of ik wel/geen koorts heb. Dat is niet het geval tot nu toe, maar ik hou 't wel in de gaten.

De pijn in m'n kaak - onder m'n kies/kiezen is nu wel minder heb ik 't idee.

Blijft vaag inderdaad en ik hoop dat de TA me kan vertellen wat het wel en niet is.

Bedankt voor 't meedenken. Best fijn dat dat kan op dit forum :)
di, 11/01/2005 - 22:15 Permalink
katapult

zo, ik was vanochtend bij de TA.
probleem uitgelegd. Hij heeft gekeken wat er wel/niet was.
Zijn conclusie: er zit een wondje a/d binnenkant van m'n wang, doordat ik er met m'n verstandskiezen op bijt. Nooit eerder gehad ofzo, maar daardoor is het wat gaan ontsteken/irriteren. Als het goed is gaat 't dus ook weer vanzelf over.

hij heeft gelijk de controle er maar bij gepakt en dan ben ik er weer voor 'n half jaar vanaf.

Alleen waar die pijn in m'n kaak vandaan kwam snap ik dan niet zo goed. Maar goed, zolang het hierbij blijft vind ik het prima :)
Ik ben in elk geval gerustgesteld. geen ontsteking onder m'n kies in elk geval.
do, 11/03/2005 - 22:20 Permalink
Erikweer

Gisteren ben ik op gestaan met en dikke wang, het leek wel een soort ei, Ik ben toen meteen langs mijn tandarts gegaan die direct een foto heeft gemaakt. hij zei dat ik eerst een antibiotica kuur moet hebben voor hij iets kan doen.
Ik ben gisteren dan ook direct met de kuur begonnen.
Maar oen ik vanmorgen opstond was het twee keer zo dik als gisteren en pijnlijker, ik denk dat dat door de druk komt want je ziet dat er veel spanning op de wang staat.
Nu is zelfs ook de onderkant van mijn oog dik. En ik vraag me af moet ik nou meteen terug gaan of moet ik het even aan kijken wat de antibiotica gaat doen?
Dank u
za, 09/06/2014 - 09:10 Permalink