Plaatje na trekken voortand

Author:
femked
Posted:
vr, 09/14/2007 - 15:06
Hallo!

Ik hoop dat iemand mij kan helpen. Gisteren heb ik mijn voortand laten trekken, na veel problemen (cyste, onsteking die niet weg wil gaan) Mijn tandarts heeft me een plaatje aangepraat, waar ik nog minstens een half jaar mee moet lopen en ik nu dus in mijn mond heb. Ik vind het echter helemaal niets. Ik kan niet normaal eten, het schiet dan steeds uit mn mond, lastig met praten, enz. Ik ben 22 en ik heb het gevoel alsof ik een kunstgebit heb. Maandag wil ik opbellen om te vragen of er iets anders gemaakt kan worden, want hier ga ik geen 6 maanden mee rondlopen! Heeft iemand ervaring of kennis over wat voor oplossing er gemaakt kan worden ter vervanging van één voortand?
Irfan

Beste Femke,

Jammer dat het plaatje oplossing je niet goed bevalt. Je moet 6 mnd met een plaatje lopen dus neem ik aan dat er een plan is gemaakt voor een implantaat?
Dan neem ik aan dat je een oplossing zoekt voor de wachttijd. Normaal gesproken krijgen deze patienten allemaal toch een plaatje, dus het beste is om er aan te wennen. Dat is niet makkelijk, maar je moet er niet vanuit gaan dat wanneer je een plaatje krijgt, dat deze heerlijk past.
In een uiterste geval zou je een etsbrug kunnen laten maken, waarbij er vleugels aan de achterzijde van de tanden ernaast geplakt worden.
Als er geen implantaat op het programma staat, kun je wel een brug laten maken.

Gr Irfan
vr, 09/14/2007 - 16:25 Permalink
femked

Het is inderdaad de bedoeling om een implantaat te plaatsen, als dit mogelijk is aangezien er veel bot weg is gevreten door de ontsteking. Ik betwijfel of er over een half jaar wel voldoende bot is, omdat het alweer 4 maanden geleden is dat de onsteking door de kaakchirurg werd verwijderd. Helaas was dit niet voldoende, maar dan zou er toch al gedeeltelijk wat bot moeten zijn teruggegroeid?

Zoals ik het begrijp is een etsbrug ook een mogelijkheid. De buurtanden zijn naar mijn idee nog goed, aangezien ze eerst willen kijken of een implantaat mogelijk is. Als ze niet zo goed zouden zijn, zouden ze wel een brug plaatsen. Is een etsbrug veel duurder dan zo'n plaatje? Ook al moet ik het gedeeltelijk zelf betalen, dan heb ik dat er liever voor over dan nog een half jaar (of langer!) met dit plaatje te lopen. Het bederft voor een gedeelte mijn leefplezier, als ik kijk wat voor hinder ik ervan ondervind.
vr, 09/14/2007 - 21:02 Permalink
mecánico para …

Iedereen die nu over etsbruggen begint wil ik wel wat zeggen. Namelijk dat het immediaat vervangen van een voortand en dan een plaatje plaatsen gewoon eerste keus is. Misschien zou de tand als autologe etsbrug even kunnen zijn gebruikt echter die komen erg vaak los of zijn niet te maken door de qualiteit van de resterende delen van de tand.

Maar na 1 dag al meteen helemaal over de waps zijn is me net even te kort door de bocht Fem. Dat het niet leuk is is duidelijk, dat het lastig is ook, maar binnen 24 uur roepen dat je dat helemaal niet gaat doen op die manier............geef het een week de tijd. Stel dat je dan nog steeds denkt BWUERK!!! Dan moet je toch weten dat... De buurelementen kunnen wel goed zijn maar wat weten we van de manier van dichtbijten? Niets. Voor een etsbrug moet je overigens die buurtanden ook beslijpen en later wil je een implantaat............dus dan offer je nu goed en gaaf weefsel op allleen om de patient een so called leuke oplossing te geven.
En last but not least, door de resorptie van de kaak op de plaats waar de cyste zit........ja, daar waar het plaatje nu steunt op het tandvlees, daar zit over 3 weken of een maand of twee ineens een ruimte van pak m beet en speel d'r mee 2-3 mm. Heb j edan een etsbrug, dan ben je wel ineens Thierry de Superfluiter, want die etsbrug schijnt bij mij weten niet meet te groeien en die kier wordt dus gaande weg groter. Da's ook niet fijn en het ziet er nog waardeloos uit ook. De kosten voor die etsbrug zijn rond de 450-500 euro en die kan je dus voor de kerst al weer als verloren beschouwen.
Plat gezegd, als je de pech hebt die tand te verliezen zijn de tussen oplossingen niet altijd een feest.
NB, als je een implantaat gaat plaatsen krijg je aansluitend overigens ook een plaatje, en dan na het vrijleggen weer..........en tot de kroon erop zit ook. Want dan kan je het etsbruggetje niet meer gebruiken.

Tis niet zo'n mooi verhaal, maar het is wel zoals het in de realiteit zal gaan.
vr, 09/14/2007 - 21:24 Permalink
Mignon

Daar ben ik het roerend mee eens. Een plaatje is inderdaad niet de meest comfortabele oplossing, maar wel de makkelijkste en esthetisch fraaiste op dit moment. Op een later tijdstip kiezen voor een etsbrug is wellicht nog een optie, alleen gaat deze brug de resorptie van het kaakbot niet tegen, terwijl een implantaat de bothoogte levelt. Ik hoop dat je nog een beetje kunt wennen aan het plaatj, want ik weet dat het vooral de eerste dagen geen feest is. Wacht even af hoe de pasvorm is als de zwelling wat is afgenomen. Misschien zit het plaatje dan al een stuk beter. In enkele gevallen is het mogelijk om eventueel het plaatje mbv ankertjes wat extra houvast te geven.

Veel beterschap en succes Femke!

Gr, Mignon
za, 09/15/2007 - 13:33 Permalink
JW Vaartjes

Een voorspelbaar functioneel en cosmetisch resultaat bereiken in de implantologie gaat vaak gepaard met behandelingen die maanden moeten inhelen. Als dat achterin d emond is, dan probeer ik d epatient ervan te overtuigen geen tijdelijke voorziening te nemen, maar bij een voortand is dat logischerwijs niet aan de orde en kan het een echte uitdaging zijn om hier wat op te verzinnen.

Ondanks de al eerder genoemde nadelen van een etsbrug, zoals soms het herhaaldelijk loskomen door een diepe beet, het veranderen van de kaak waardoor de etsbrug langer gemaakt moet worden en het bij elke ingreep erop en afhalen/boren, probeer ik toch naar een oplossing die geen druk op de kaak uitoefend (zoals een etsbrug) te streven. De druk op de kaak heeft tot gevolg dat het bot meer slinkt en houdt de anatomie van het tandvlees minder goed in stand.

Andere oplossingen zijn o.a. een noodbrug op reeds omslepen buurelementen met al dan niet zwevende dummy's en een plastic hoesje wat over de tanden geschoven wordt (Essix retainer). De simpelste variant van de etsbrug is het terugplakken van de eigen tand, dit wordt ook wel een autologe etsbrug genoemd. Indien dit moeilijk gaat door grote vullingen of doordat het een kroon is, kan er nog een trucje uitgehaald worden door deze in een afdruk te repliceren m.b.v. witte vulling en deze 'kopie' plakt wel goed aan de buurtanden. Voorzichtigheid van de gebruiker is wel geboden (niks afbijten) en het moet weleens tussentijds opnieuw worden vastgezet.

Meer info:
Etsbrug met metalen vleugels. In veel gevallen wordt tegenwoordig ook 1 vleugel toegepast:
http://www.tandarts.nl/imagesforum/etsbrug.jpg

Essix retainer die over alle tanden en kiezen valt en waarbij de missende tand kan worden ingekleurd, zodat het lijkt alsof deze nog aanwezig is. Comfortabel om te dragen, maar vaak niet geheel onzichtbaar.
http://www.delukeorthodontics.com/images/essix.jpg

Etsbrug van witte vulling (en in dit geval ook glasvezels/sticktech)
http://www.sticktech.com/instructions2003/CCD32/CCD32_03.jpghttp://www.sticktech.com/instructions2003/CCD32/CCD32_04.jpg
zo, 09/16/2007 - 17:31 Permalink
Mignon

Goh, wat een innovatieve oplossingen Jan-Willem. Zeer interessant. Na aanleiding van die Essix-retainer heb ik nog een tweetal vragen voor je; hoe lang functioneert deze retainer en hoe gaat het schoonhouden ervan? Ik heb afgelopen week een soortgelijke beugel gezien. Mooie uitvinding!

Gr, Mignon
ma, 09/17/2007 - 21:42 Permalink
femked

Hallo,

Bedankt voor de reacties allemaal. Ik moet zeggen dat ik nu een beetje gewend raak aan het plaatje, al is het nog steeds zeer lastig met eten. Mij is verteld dat ik 6 maanden moet wachten tot er voldoende bot is teruggegroeid om een implantaat te plaatsen, maar gaat dit niet sneller? Is het zinvol om al na 4 maanden een foto te maken om dit te beoordelen? Dit zou betekenen dat ik minder lang met dit plaatje hoef te lopen. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Want een plaatje heeft ook nadelen zo te lezen. Alvast bedankt voor de reacties.

Groetjes
di, 09/18/2007 - 21:57 Permalink
robinson

Gebruik persoonlijk bij voorkeur de Essex-retainer bij fronttandvervangingen.
Kostentechnisch goedkoper,en stuk eenvoudiger.
Zo'n (autologe) etsbrug is misschien esthetisch fraaier,maar ook een stukduurder en ongemakkelijker.
Loshalen en opnieuw vastzetten, zeker bij 2-fasen implantaten,is toch een stuk belastendervoor depatient,en dan praat ik nog niet over de extra kosten.
'T is toch alduur genoeg.
wo, 09/19/2007 - 11:57 Permalink
FloraW

Vorige week is bij mij een implantaat voor een voortand geplaatst. Ging op zichzelf goed en er was geen botopbouw nodig.
Maar het plaatje dat ik voordien droeg in afwachting van het implantaat en waar ik het voorlopig ook nog mee moet doen, kan op geen stukken na weer terug geplaatst worden. Ik loop dus al een week zonder voortand en kan me daardoor ook nergens vertonen. De kaakchirurg die het implantaat plaatste zei dat ik plaatje alleen in moet doen als het echt nodig is en zo weinig mogelijk, maar zelf heel eventjes gaat dus niet. Mijn vraag is nu: hoe lang zou het ongeveer duren voordat je het plaatje weer een beetkje past en is er niet iets anders voor tijdelijk want ik kan zo ook niet werken bijvoorbeeld, het ziet er echt niet uit. Het is een enorme handicap dus ik voel me eigenlijk wel in de steek gelaten maar zou al geholpen zijn met wat goede raad en misschien een idee hoe zoiets zich meestal ontwikkelt.
Verder maak ik me ook zorgen omdat er een klein gedeelte van mijn onderlip gevoelloos is geworden, zou dat nog overgaan?
Bedankt
zo, 01/30/2011 - 17:16 Permalink
VrolijkeFrans

Als antwoord op door FloraW

Hi, hoelang blijft een etsbrug zitten? Mijn 2 voortanden zitten los en na twee spalkjes die afbraken, wil tandarts een etsbrug plaatsen.

Ik geloof er niet meer in omdat spalkjes steeds binnen enkele dagen al afbraken. Blijft een etsbrug dan wel beter/langer zitten? De procedure zou zijn: tanden trekken wortels afknippen, tanden terugplaatsen, spalk/etsbrug (?) van glasvezel plaatsen. Kosten 600,-

Wat is wijzer? trekken + plaatje of bovengenoemde procedure, en wat zijn de voor- en nadelen?
do, 06/22/2017 - 11:07 Permalink